Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Różowy_Kordonek wrote:kasieniaczek - jak rozpoznajesz czy to rączka czy nóżka? Ja czuję puknięcia, czasem nad pępkiem a czasem nisko i kompletnie nie wiem co to.. Dopiero jak czuje "gulę" pod zebrami to domyślam się, że to główka.
nózką mnie kopie, a raćzką bardziej smyra, dotyka ;p ostatnio ułożona była w poprzek i kopała po jednej stornie a po drugiek główka i smyranie rączkami
-
Kordonku, baza isofix to ta baza ktora montuje sie w aucie i do niej wczepia sie fotelik. Nie trzeba juz stosowac pasow. Opinie o tym czy to jest bezpoeczniejsza metoda, sa podzielone. Musisz tez sprawdzic czy w Twoim samochodzie sa specjalne zaczepy do bazy, bo w wielu modelach nie ma.
W jakim programie robisz ta tabelke?
Milka strasznie przyjro mi z powodu Twojej przyjaciolki. Mysle ze dziewczyny maja racje, pewnie nie bedzie chciala z Toba spedzac za duzo czasu:/ sama wiem jakie to bolesne kiedy straci sie ciaze a wokol swiat bombarduje wiadomosciami o ciazach i dzieciach. Ja musialam isc na terapie, bo nie potrafilam sobie poradzic. Jestem pewna, ze zrozumiesz jej uczucia.
Ja od wczoraj piore ciuszki a dzis zaczne prasowanie, bo tyle tego mam ze nie wiem ile mi to zajmie.
Wkurza mnie jedno - rozmiarowka! Kupilam ostanio ubranka do 1m-ca, a tesciowa od 0-3m-cy i sa dokladnie takiej samej wielkosci.
To samo z ubrankami ktore mam po bratanicy. Te z metka 3-6 sa czasem takie same jak 0-3. I wez czlowieku badz madry!
Wiec popiore i poprasuje te wszystkie wory i jakos posegreguje.
Ostatnio zaczynam panikowac, ze jeszcze tylko niecale 4 miesiaca, a moze mniej, a ja nie mam wybranego wozka,fotelika i miliona innych rzeczy!
Moje dziecko troche mnie wystraszylo w nocy. Wczoraj caly dzien skakala, a potem calutka noc nic. Ale doszlam ze chyba mam grzeczne dziecko ktore spi w nocy
Zauwazylam tez ze reaguje na szczekanie mojego psa. Biedna musi sie przyzwyczaic do tego jazgotuMilka1991 lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
atat - hehe.. to chyba tylko pozory, żadna ze mnie pedantka ;] po prostu gubiłam się co mam a co jeszcze potrzebuję, ale cieszę się, że pomysł przypadł do gustu
Dla mnie ta tabelka jest bardzo wygodna teraz
kasieniaczek - wizualnie guli tez żadnej na brzuchu nie mam jak niektóre dziewczyny w postaci falującego brzucha. Jedynie kiedy czuję zgagę i dyskomfort w okolicy żołądka to staram się rozmasować to miejsce licząc, że dzidzia się przesunie i czasem czuję wtedy pod ręką jakbym miała tam okrągły kamieńale chyba nie potrafię rozpoznać kopniaka od smyrnięcia ręką. Czasem brzuch mocno podskoczy nad pępkiem a za pół minuty mocno przy spojeniu.. może łożysko na przedniej ścianie trochę mi to utrudnia? A może potrzebuję jeszcze czasu by się nauczyć
Kiedyś przed USG byłam pewna, że dzidzia leży głową do dołu bo czułam mocne kopniaki przy pępku a Pani doktor mi mówi, że główka u góryNajbliższa wizyta 15.03
-
ojejku- ten kocyk.. no, bajeczny i kolor, i splot
Rozowy Kordonek- nawet troche nie zaskoczylas mnie swoja tabelka, ale lubie taka dokladnosc, bo w dobie mozliwosci i roznorodnosci rzeczy dla dzieci to dobrze miec taki schemat, i trzymaj sie tego, bo mozna ostro poplynac, heheDobra organizacja to podstawa
Co do ruchow to u mnie te mocniejsze kwalifikuje jako kopniaki, a smyrniecia jako raczki. Jak pojawia sie twarda kula to zakladam, ze to pupka, bo na ostatnim USG dziecko bylo ulozone glowka przy ujsciu szyjki i chyba wciaz tak jest, bo czuje napor i ucisk w okolicach szyjki. A USG mialam robione dopochwowo, nigdy przez brzuch, chyba taka praktyka.
Wczoraj doskwieral mi totalny brak apetytu, a dzis od rana trwa festiwal kanapekZnowu wygrywa nutella z cieplym mlekiem, niezawodny sposob na kontakt z corka
ilae lubi tę wiadomość
-
She Wolf - dziękuję za info odnośnie isofixa
Pytałam męża czy mamy w aucie zaczepy ale chyba jest równie zielony jak ja ;P Liczę na to, że wybierając fotelik w salonie, Panowie ze sklepu pomogą
Tabelka robiona w wordzie, bo ja laik komputerowy jestem. W tabeli mam jeszcze rajstopki i rampersy ale bez wyszczególnienia ile ich mam docelowo mieć bo to rzeczy które mogę mieć i nie mieć. Nic obowiązkowego, ale że kilka rampersów kupiłam to chciałam widzieć ile ich mam i z jakiego rozmiaru. Im więcej rzeczy tym człowiek bardziej się gubi.
Ostatnio byłam przekonana, że mam tyle spodenek na 62 a okazuje się, że pokupowałam większe na 68 woląc w razie czego podwinąć nogawki, ale na szczęście dostałam kilka półśpiochów na 62 od szwagierki, które wykorzystam.
Najbliższa wizyta 15.03
-
Kordonku
Zazwyczaj jest wszyta metka na siedzeniach w aucie o ile ich ktos nie wyciął.
Niby samochody z isofixem i takie tez foteliki sa bezpieczniejsze dla dzieci. Ale nie zglebialam mocno tematu. -
Jagah - ta tabelka pomaga ale sztywno się jej nie trzymam
Czasami mimo, że coś już mam "odfajkowane" to i tak kupuję jeśli mi się bardzo spodoba
ale chodziło mi o to aby mieć wszystkiego po troszku a po porodzie okaże się czego używam częściej, jak często będę robić pranie i czego trzeba dokupić. Ja gubiłam się i myślałam "bodziaki już mam to szukam spodni" no ale bodziaki miałam tyle, ze na 56 a na 62 pusto.. Tu jest ten problem, że nie wiemy jak duże dziecko się urodzi i trzeba mieć po kilka rzeczy z obu rozmiarów. tylko w tabeli to ogarniam
Jagah lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
my z Anielką robimy listę zakupów kosmetycznych i pielęgnacyjnych i mamy focha na tatusia bo wczorajszej balandze. dopiero wstał, wysłałam go z psem na długi spacer, dobrze mu zrobi a i pies skorzysta.
mnie dzisiaj bolą biodra, pewnie też z niewyspania bo kręciłam się całą noc czekając na męża, a jak wrócił to łaził po domu zanim się rozpakował, wykąpał i zjadł jajecznice... a że na razie śpimy w salonie z aneksem to nie było mowy o spaniu.
ja już za kilka dni będę przeglądała rzeczy od sióstr i sąsiadki dla mojej małej, już nie moge się doczekać. a później pranie! a prasowanie zostawie tatusiowi -
Karolyn, oczywiście może być też tak, że zdarzy się to 1 raz. Ja w to uwierzyłam i bardzo żałuję, że od razu nie porobiłam badań dlatego każdemu teraz bym doradzała zbadać się w różnych kierunkach po poronieniu.
Kordonku, mam podobną tabelkę ale niestety nie mam kolumn "docelowo"Porównam sobie i zapiszę czego mi brakuje
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Hej. My juz po wizycie. Z niczego w czwartek i piątek ( bo byłam 2 razy u lekarza) zrobiło się zapalenie zatok i angina. Dostal wiec amoksilklav na 10 dni i dicortineff do nosa. Teraz śpi bo oczywiście już 38.6 wybiło:/ Czekam jak na zbawienie jak wreszcie ta temp odpuści i będę mogła odetchnąć.
Pani dr jeszcze zasiala mi lekką wątpliwość - szkarlatyna... takie było jej podejrzenie. No bardzo mi to potrzebne jest .... wysypki nie ma, język raczej obłożony na biało wiec mam nadzieje ze jednak to nic zakaźnego -
Kordonku szukaj zaczepow pod oparciem. Jestem pewna ze w sklepie fachowcy podpowiedza czy je macie czy nie
Ja tez mam tabelke rozposana, ale nie az tak dokladnie25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Donia właśnie miałam pytać co u Was. Anginę i szkarlatynę wywołuje paciorkowiec. Od jednego do drugiego niedaleko. Oby jednak skończyło się na anginie. Mojej siostry syn miał szkarlatynę,nie pamiętam czy miał wysypkę (jeśli już to niedużą i nie na całym ciele tylko placki w niektórych miejscach) ale potem strasznie pękała mu skóra przy palcach (jakby schodziła). Długo nie mogli się tego pozbyć. Zdrówka dla synka.
Milka możesz pogadać z koleżanką jak to u Ciebie było ze staraniami jeśli będzie chciała.Możesz powiedzieć o stronie OvuF gdzie są grupy wsparcia i może dostać wsparcie a także pomoc jakie badania może zrobić.
Moja przyjaciółka poroniła dwa razy i nie miała chęci z nikim o tym rozmawiać. Mi mówiła zawsze po dłuższym czasie. Jak zaszła w tym roku w ciążę to powiedziała dopiero koło 12 tyg. bo nie wiedziała jak to będzie. Teraz maluch ma 1,5 mies. Ja za to jak poroniłam to mogłam o tym rozmawiać i miałam ochotę wykrzyczeć to całemu światu. Mnie ciężarne potem nie "raziły po oczach". Tylko,że ja już mam dziecko i każda potrzebuje czego innego w tym trudnym czasie.
My w aucie też nie mamy isofixa więc kłopot z głowy. Jeszcze nie widziałam jak fotelik jest na to mocowany i zapięcie pasami wydaje mi się bezpieczniejszeale wiadomo jak się czegoś nie wypróbuje to się nie wie. Jednak takie zapięcia mogą być wadliwe tak samo jak otwarcie poduszki powietrznej podczas kolizji. Tak samo nie widzą mi się foteliki z pasami trzypunktowymi. Co do testów fotelików myślę,że te tańsze też nie są złe a że firma nie zapłaciła odpowiednim firmom za wykonanie testu na ich foteliku to też nie ma ich w bazie i informacji na temat jak zachowują się podczas kolizji.
Pati mi lekarka robi tylko USG na wizycie. Ostatnio zwróciłam uwagę,że zaczyna na spojeniu łonowym i chyba właśnie ogląda szyjkę a potem do góry pojechała pod pępek. Jednak myślę,że zmienię lekarza bo na fotelu jeszcze u niej nie byłam a szyjka jest ważna. Gdyby nie połówkowe to bym nie widziała,że szyjka ma 43mm.
Donia12, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
ja nie straciłam dziecka, ale długie starania wpłynęły na to, że też ciężko było mi w towarzystwie ciężarnych... z czasem unikałam większych imprez, kiedy widziałam, kto na nich będzie. nikomu nie mówiliśmy praktycznie o tym, że mamy problem.ostatnio byli u nas znajomi i przyznali się,że mają problem, mój mąż powiedział im, ze u nas też nie było łatwo. i mimo iż wiedziałam, że oni teraz mają ten sam problem, a ja już jestem praktycznie w 3 trymestrze zaraz, nie umiałam rozmawiać o naszych staraniach, badaniach... może jak Anielka przyjdzie na świat, minie trochę czasu to będę umiała otwarcie o tym rozmawiać. na razie nie potrafie
-
Mój mąż zapierał się, że nie ma żadnego isofixa ;] dopiero jak pokazałam mu w google grafika o jakie zaczepy chodzi to krzyknął "ooo to takie mamy!" ;] Ciężka droga przed nami
Już wygooglowałam, że nasze auto ma, jeszcze dla pewności jutro sprawdzimy. Ja przerażona ilością fotelików, ich rodzajów, marek, typów mocowań itd stawierdziłam, że trzeba jechac do dobrego salonu, gdzie fachowcy powiedzą jasno "bierzcie ten i ten" ;] jest taki salon w Katowicach a prenatalne w 3 trymestrze robię w Tychach więc bliziutko i myślę męża wtedy wyciągnąć w celu rozeznania się. On mówi "fotelik zostaw mi, ja kupie".. popatrzyłam z politowaniem i mówie "Ty nawet nie wiesz czy masz isofix w aucie a bierzesz się za kupowanie fotelika?" Stwierdził, że po prostu nie interesował się tym ale poczyta.. mhmmm..
Omon lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Kjopa
Mi moj prowadzacy oprocz USG zawsze mnie bada na samolocie. Tylko z tą szyjka bylam zdziwiona bo praktycznie kazda z was przez USG dopochwowe ma ja mierzoną.
Ale w sumie jak jezdzilam do autorytetow w dziedzinie ginekologii i tez mi ja tak mierzyli wiec pewnie i tak mozna.
lis87, Kjopa3 lubią tę wiadomość