X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dla małej będzie łóżeczko i szafa + kącik w salonie. Jeśli zostaniemy w tym mieszkaniu na dłużej to najwyżej dostanie 1 pokój a my zrezgnujemy z posiadania salonu jako takiego :P Na początek myślę, że jej samodzielny pokój nie jest potrzebny :)

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rodzilam pierwsze dziecko to polozna byla przysylana z rejonu. Trafilam na starsza babke, moze i miala wiedze i doswiadczenie, ale na pierwszej wizycie narzucila mi tyle zakazow w samym pozywieniu, ze kupka zla, ze zastoje w piersiach, przykladac dziecko do skutku, do bolu. Na krocze doslownie rzucila okiem, ale mialam male obrazenia, czulam ze swedzi i skora sie dobrze goi. Przeboj w naszych spotkaniach sie zaczal jak pociagnela za kikut i naderwala go, przez co pepek goil sie ponad 3 tygodnie! Ciuchy i pieluchy mialam brudne z tego fioletowego plynu (gencjany?!), a cycki musialam okladac wata z cuchnaca i rozgrzewajaca fitolizyna. Jak mialam zastoje w piersiach i plakalam z bolu to podeszla do piersi, scisnela, a ja w odruchu uderzylam ja w dlon - od razu przeprosilam, ale to bylo tak cholernie bolesne, ze ona, jako polozna i doradca laktacyjny powinna miec wyczucie! :/ Nasze wizyty skonczyly sie w szybkim tempie, poinformowalam tylko o skonczeniu KP i przejsciu na MM, no i ze kikut odpadl, wreszcie!

Wiem, ze teraz mozna wybrac swoja polozna, na 100%! Nieraz slyszalam w poczekalni u ginekologa, jak dziewczyny w ciazy sobie polecaja kobietke, ktora np. wspolpracuje z ich lekarzem ;)

U nas rowniez zamiast pokoju, bedzie kacik maluszka w sypialni :) Ograniczam sie tylko do lozeczka i komody, no i pierdolkowych ozdobek ;) Diabolina juz zapowiedziala, ze nie moze sie doczekac az bedziemy spac w czworke, haha! A Maz sie smieje, ze bedzie mial prywatny harem :D

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa moj lekarz mówi tak,ze Tsh w ciąży nie ma się co przejmować. Grunt że ft3 i 4 s okej. Tsh jao hormon pracuje tylko między przysadka a gruczołem tarczycy i że nie przechodzi to przez łożysko. I że wynik tsh nawet nie ma wpływu na mnie tylko po proatu na moją tarczycę. Zwiększył mi dawkę na 2 tyg do 112, a później do 11 lutego mam brać 125m.

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku mi też jakoś dużo cycki nie urosły :( staniki sprzed ciąży mam lekko za małe, głównie w obwodzie haha. A tak liczyłam na jakieś D, a jedynie z dużego B zrobiły się C :(

ja się wyłamię - do chudzinek nie należę. Ale liczę zgubić więcej, niż przybiorę w ciąży. Póki co mam 5kg na plusie, tragedii nie ma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 22:08

Monika34 lubi tę wiadomość

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 tyg w sumie z tą samą wagą ;)

Mamy dzieciaczki do 6 miesiaca ile mniej więcej mają cm? Zastanawiam się czy ubranka 56 i 62 wystarczą, czy raczej też 68 ?

I jeszcze pytanie co polecacie zrobić na szybki obiad...byle nie zupy, bo jjemy od 3 dni...

Reni1982

09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami :)
    dqpr2n0a86al9imd.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni ja na szybki obiad mogę Ci polecić ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami z patelni.

Kupujesz gotowe ciaso francuskie, warzywa na patelnię,filet z kurczaka.

Filet kroisz w kostkę dorawiasz według upodobam, smarzysz.

Warzywa wg przepisu.

Następnie gotowego kurczaka i warzywa naklaasz na ciasto francuskie zawijasz od lewej do środka i od prawej do środka. Skladasz tak jakby rozek dziecka. Wieś o co chodzi :-D

Nagrzewasz piekarnik do temp podanej na opakowaniu ciasta francuskiego i pieczesz przez czs podany na opakowaniu na cieście francuskim.

Dodatkowo zrób do tego sosczosnkowy. I dodaj do niego ogórki starte ma tarce na cienkich oczkach, tylko wczesnej odsacz je z wody. :)

Łącznie robi się to chyba pół godziny :)

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Reni ja na szybki obiad mogę Ci polecić ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami z patelni.

Kupujesz gotowe ciaso francuskie, warzywa na patelnię,filet z kurczaka.

Filet kroisz w kostkę dorawiasz według upodobam, smarzysz.

Warzywa wg przepisu.

Następnie gotowego kurczaka i warzywa naklaasz na ciasto francuskie zawijasz od lewej do środka i od prawej do środka. Skladasz tak jakby rozek dziecka. Wieś o co chodzi :-D

Nagrzewasz piekarnik do temp podanej na opakowaniu ciasta francuskiego i pieczesz przez czs podany na opakowaniu na cieście francuskim.

Dodatkowo zrób do tego sos czosnkowy. I dodaj do niego ogórki starte ma tarce na cienkich oczkach, tylko wczesnej odsacz je z wody. :)

Łącznie robi się to chyba pół godziny :)

Przepis zapisuje :)
    Niestety wynajmujemy mieszkanie i nie ma tu piekarnika..tylko kuchenka turystyczna...Kupilam taki kombiwar halogenowy ale on sie srednio sprawdza..nie piecze od spodu :/

Nie dość że nie ma normalnej kuchenki, to jeszcze pralki nie bylo. I rok wozilismy pranie 35o km...
    Nie kupowaliśmy nowej/uzywanej bo caly czas mielismy nadzieje na przeprowadzke...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 22:36

Reni1982

dqpr2n0a86al9imd.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko dobrze mówi,że TSH nie takie ważne ale i tak masz powyżej normy i dobrze,że ft3 i ft4 wskoczyły Ci w normę :-) bo miałaś za mało ft3 nie?

U mnie położna była raz a w sumie u mojej mamy bo tam miałam meldunek i tam się umówiłyśmy. Z racji,że byliśmy po porodzie tydzień w szpitalu to tam zdjęli mi szwy a ona tylko spojrzała na małego i akurat go karmiłam wię oceniła,ze dobrze przystawiony i dobrze ssie i tyle :-)

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni mam nadzieję,ze w miarę składnie to napisałam.serio uwielbiam to danie jest tanie,szybkie i pyszne :) hmm.. to może jakoś przewracaj?:-D

Kjopa tak,tak -) ale już jest okejka.

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Reni mam nadzieję,ze w miarę składnie to napisałam.serio uwielbiam to danie jest tanie,szybkie i pyszne :) hmm.. to może jakoś przewracaj?:-D

Kjopa tak,tak -) ale już jest okejka.

pizze robilam i musialam dopiec na patelni
    pierniczki- gora ciemna, dol surowy
    calzone - wierzch piekny, chrupiacy, srodek surowy
    jedynie frytki wychodzą super :)

ahh nie mam sily..

kuchenki tez nie kupimy bo ciagle chcemy zmienic miejsce zamieszkania
    grunt ze pralka jest :))

Reni1982

dqpr2n0a86al9imd.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko ja też spisałam przepis :-)

Ja jak mam lenia to robię ziemniaki z paluszkami rybnymi i do tego surówkę :-P

Reni1982, Lokokoko lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowi mama wysłałam zaproszenie do przyjaciółek ;)

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 27 tc - jejku jak mi teraz szybko leci czas - jutro biorę sie za zakupy internetowe i segregowanie ciuszków po synku !

Lokokoko, Milka1991, sallvie, lis87 lubią tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah niestety dane mi było mieć zastoje więc zabilabym ta babkę :/ a za pępek to już w ogóle!!!
    U nas na szczęście odpadł bardzo szybko coś koło tygodnia.

Też zapisze sobie danie z ciastem :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    A co jesli nie chce korzystac z przychodni tylko np mam zamiar chodzic z maluszkiem prywatnie do pediatry?
    Chyba musisz wskazać przychodnię, gdzie bedziesz szczepić. Chyba szpital nie wydaje karty szczepień rodzicom. Chyba. Prywatnie pediatra chyba tego nie ogarnia.
    Moja kuzynka tak zrobiła, że na bilanse i szczepienia chodzi państwowo, ale jak choroba to ma prywatnego.

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Vero Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w zimny niedzielny poranek, w planach nadrobienie was i tarta z jablkami.
    Noc nie przespana chyba za duzo wczoraj robilam I nosilam prz tym miejscu w kuchni na butelki, podgrzewacze itd ( ale jedno z glowy ) :) bo strasznie mnie ciagnelo nad pępkiem i w boku cała noc :/ wiec dzisiaj relaks wskazany

Loko ciekawy prosty przepis tylko warzywa zastąpiłabym świeżymi :) ja mam jakoś uraz do mrożonych rzeczy

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hallo dziewczyny :)

Vero, że świeżym też będzie prze pyszne :)

Dziewczyny cała noc nie spałam. Moje zatoki powroily... do tego okropny ból w tchawicy. Zipie normalnie. Dziś niedziela to moj lekarz nie przyjmuje.

Używała któraś z Was pasa porodowego po porodzie?

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko u nas na razie też kąt. A nawet nie kąt co kawałek ściany :P
    Ale ja jestem aktualnie na etapie przekonywania męża na zrobienie pokoiku na piętrze. Bo mój mąż ma jakąś dziwną awersję do pomieszczeń ze skosami. Więc sypialnia na górze jest sporo mniejsza niż salon na dole, bo jest pomniejszona o część, gdzie zaczynał się skos. Za ścianą mamy jeszcze przestrzeń około 5 x 2 m i moim zdaniem spokojnie na pokoik przejściowy dla dziecka będzie to w sam raz. Łóżeczko, szafa/komoda, kosz z zabawkami i dla dziecka, które będzie tam spędzało tylko noc, to w zupełności powinno wystarczyć. Bo nie wyobrażam sobie 3-4 lat z dzieckiem w sypialni, a pusty pokój mamy na dole, po przeciwnej stronie domu, więc zdecydowanie za daleko od naszej sypialni, żeby wysłać tam roczniaka czy nawet dwulatka. No ale mąż się chyba zaczyna łamać :D

Ojejku ja też z zazdrością czytam o dziewczynach, które w ciąży staniki muszą na większe wymieniać :P

Tika wiem, że wizyty położnej mają dużo zalet i mogą się okazać zbawieniem, ale w moim przypadku wybór nie jest oczywisty. U mnie jest jedna położna na gminę, która nawet tu nie mieszka, jest przydzielona z miasta powiatowego. Do tego miasta mam 20 km, samo miasto nie jest duże, więc położne się raczej znają i wątpię, że któraś się zgodzi "wejść na teren koleżanki", bo przecież one też za darmo do nas nie przyjeżdżają, mają za to płacone, więc jedna drugiej też nie chce "podbierać" pacjentek. Taki urok małych miasteczek. Z kolei Białystok to już 60 km drogi i też bardzo mało prawdopodobne, że jakaś położna zgodzi się do mnie jechać.

I ta "nasza" położna moim zdaniem nie zapowiada się najlepiej. Skoro ona nazywa wydziwianiem to, że chcę rodzić w Białymstoku, to ile ona może mieć zastrzeżeń na takiej wizycie patronażowej? Tak jak któraś napisała - przyjdzie taka i powie, że czemu dziecko jest bez czapki, albo że mam absolutnie nie dawać dziecku smoczka. Może teraz wyciągam zbyt daleko idące wnioski, tak czy inaczej jutro mam się do niej zgłosić, żeby "objęła mnie opieką okołoporodową" - tak powiedziała mężowi. Chyba chodzi właśnie o te spotkania edukacyjne, nie wiem czy mają one sens jak chodzę do szkoły rodzenia, ale raz pójdę to się dowiem jakie ma podejście do tych kwestii o których wspomniałam.

Na wizytę można się nie zgodzić, ale wtedy położna chyba ma obowiązek wysłać raport do ośrodka opieki społecznej. Tak źle i tak niedobrze :P

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koko co do pasow to slyszalam rozne opinie, ze nie dla kazdego, ze rozleniwiaja miesnie.
    Mysle, ze jesli uznasz, ze cos jest nie tak z brzuszkiem to fizykoterapeuta doradzi.

Nie martw sie zapas zwisami i brzuszkiem bo wiedze, ze to dla Ciebie zmartwienie spore.
    Wykresl z glowy stereotyp zaniedbanej matki. Bardzo duzo zalezy od nas wiec jesli bedziesz dbala o siebie po ciazy to jestem spokojna o Twoj powrot do formy. Popatrz na zdjecia dziewczyn ma instagramie jak mozna super wygladac majac male dziecko i nie mowie trenerkach personalnych.
    Jestes bardzo mloda, stan Twojej skory jest na pewno w dobrej formie - gestosc, jedrnosc, kolagnen. A jak wspomozesz sie cwiczeniami, zdrowym odzywianiem to w bikini bedziesz siedziala nad gorskim potokiem juz w wakacje.

Niebieskaa, Jagah, Lokokoko lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanie , 2 lub 3 raz mam takie cos ze po wysiłku np dzis podniosłam kołdrę i chciałam ja na balkon wywiesić i potem poczułam jakbym popuściła - sama nie wiem czy to mocz czy wody ? Jak poznać sączące sie wody płodowe ?

‹‹ 1257 1258 1259 1260 1261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ