X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _tika wrote:
    Mój synek ucieka jak chce mu przebrać pampersa:D Nic nie działą, ani krzyk, ani zabawianie ;p

Za to sym od szwagra w tym wieku grzecznie leżał i podnosił pupę, żeby mu pampersa ubrać;)
    To moja też ucieka i wyrywa się. Nie przeszkadza jej, że mokro czy kupa

_tika lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• kahaśka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonek, musisz podać w szpitalu przychodnię, do której prześlą kartę szczepień maluszka, czyli taką w której chcesz chodzić do pediatry.

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    Kordonek, musisz podać w szpitalu przychodnię, do której prześlą kartę szczepień maluszka, czyli taką w której chcesz chodzić do pediatry.
    a to może być prywatna przychodnia? Typu luxmed?

• kahaśka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    a to może być prywatna przychodnia? Typu luxmed?
    Z tego co mi wiadomo to tak

ojejku lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Omon Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co zrozumiałam to raczej nie da się zrezygnować. Jedyne co to da się dogadać z położną, że wystarczy jedna wizyta - bo prawidłowo powinno być ich 6, ale z tego co mówiła położna ze SR to zwykle kończy się na 4 i jest to najczęściej kwestia do ustalenia, bo te wizyty są dla nas - położna docelowo ma pomóc w pielęgnacji dziecka, w karmieniu itd. No i sprawdza jak goi się krocze, tu może doświadczone mamy się wypowiedzą, bo mi osobiście ciężko to sobie wyobrazić - tak po prostu powie mi "proszę się rozebrać i położyć na łóżku/kanapie"? I będzie oglądać gojące się krocze, czy zdejmować szwy w takich "polowych" warunkach?

W każdym razie z opisu położnej w SR brzmi to wszystko fajnie, ale już zdecydowanie nie fajnie, że nie mogę sobie wybrać - położna prowadząca SR to może nawet ze mną na te 6 tygodni zamieszkać :P Ale ta nasza rejonowa to jakaś porażka :/

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:
    Z tego co zrozumiałam to raczej nie da się zrezygnować. Jedyne co to da się dogadać z położną, że wystarczy jedna wizyta - bo prawidłowo powinno być ich 6, ale z tego co mówiła położna ze SR to zwykle kończy się na 4 i jest to najczęściej kwestia do ustalenia, bo te wizyty są dla nas - położna docelowo ma pomóc w pielęgnacji dziecka, w karmieniu itd. No i sprawdza jak goi się krocze, tu może doświadczone mamy się wypowiedzą, bo mi osobiście ciężko to sobie wyobrazić - tak po prostu powie mi "proszę się rozebrać i położyć na łóżku/kanapie"? I będzie oglądać gojące się krocze, czy zdejmować szwy w takich "polowych" warunkach?

W każdym razie z opisu położnej w SR brzmi to wszystko fajnie, ale już zdecydowanie nie fajnie, że nie mogę sobie wybrać - położna prowadząca SR to może nawet ze mną na te 6 tygodni zamieszkać :P Ale ta nasza rejonowa to jakaś porażka :/
    Zależy od położnej. Moja dzwoniła i pytała czy chcę żeby przychodziła. Raz chciałam a potem byłyśmy tylko na telefon ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły perełki wylicytowane na allegro po 3,5 zł mniej więcej... wstawię zdjęcia któregoś pięknego dnia :P Ogólnie na razie bardzo fajnie trafiam tylko z rozmiarem piżamki za bardzo "poszałam". Jest za duża ale nie wiem jeszcze ile przytyję :p

Nakierowana rozmową o stanikach jakiś czas temu wzięłam sobie taki dopasowany (mierzyłam się według instrukcji zawartych na różnych stronach i nawet filmików) i niestety stanik, który powinien być "idealny" wydaje mi się za ciasny w obwodzie :( Niby mam pod biustem aktualnie jakieś 73-74 a stanik 75 mnie ciśnie :/ (przed ciążą nosiłam obwody 70-75)Ja nie wiem... Tak więc wg moich wymiarów powinnam mieć 70e lub 75d , a stanik 80b leży o wiele lepiej... to jak to jest? ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 19:11

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    Akurat Ty tak nie pisałaś, ale takie stwierdzenie sie pojawiało.
    Tak, ja tak napisalam, bo to słowa mojego lekarza. W różnych artykułach spotkałam się także z określeniem np. "niebezpieczna". Sy_la bądźmy uczciwe, nie jest zalecana, a to że się po jednej porcji nie umrze czy nie zachoruje to nic nie zmienia. Trzeba mieć tego świadomość i "wszystko z głową".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 19:18

She Wolf lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa Mamusia wrote:
    niania.ogg Tak gin mój mi powiedział , ja tam nie lubię wątróbki jeść , będę dużo kaszanki jeść akurat bardzo lubię , i soku z buraków pić o ile jakiś znajdę , wykupiłam proszki to i proszki będę brać .

Ja tez slyszlam, ze watrobki nie bo ma wit a . Kaszanka ok, mieso wolowe, kaczka, morele suszone.
    Warto pamietac, ze aby zelazo lepiej bylo przyswajalne to nie laczymy z nabialem a z wit c. Czyli np jeszcz miesko na przyklad a do tego sok pomaranczowy.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Karolczyk Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jaja z tymi położnymi. Standardowo, jak to ja, nie ogarnęłam, że takie cuda muszą się dziać. Idę w czwartek do lekarza, niech zakłada mi ten pessar, a ja lecę do szkoły rodzenia! Dziewczyny, jesteście cudowną skarbnicą wiedzy! Niech śmieją się, że młode matki mają "odpieluszkowe zapalenie mózgu" :D, że fora ciążowe to jedno wielkie zło i wylęgarnia paniki. Nie poradziłabym sobie bez tego, co tutaj piszecie.
    Bardzo Wam dziękuję!

She Wolf- Tobie dziękuję za info odnośnie witaminy A pochodzenia roślinnego, bo ja zapijałam się sokiem z marchewki, miałam wyrzuty sumienia i dyscyplinowałam się w tej kwestii ;)

She Wolf, Milka1991 lubią tę wiadomość

8p3ougpjhoxgctvx.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    A co jesli nie chce korzystac z przychodni tylko np mam zamiar chodzic z maluszkiem prywatnie do pediatry?

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    Tak, ja tak napisalam, bo to słowa mojego lekarza. W różnych artykułach spotkałam się także z określeniem np. "niebezpieczna". Sy_la bądźmy uczciwe, nie jest zalecana, a to że się po jednej porcji nie umrze czy nie zachoruje to nic nie zmienia. Trzeba mieć tego świadomość i "wszystko z głową".
    Chodzi mi o to, ze np. lekarz Szczęśliwej Mamusi wręcz zalecił jedzenie wątróbki na poprawę parametrów we krwi w tym zbliżającej sie anemii. Oczywiscie ze wszystko z głową, kazdy wie co jest najlepsze dla swojego organizmu. Ja uwazam, ze lepiej przyswoi sie zelazo z tej nieszczesnej watrobki niz z leków ktore zawierają nie mniej toksyn, zw. Chemicznych i produktow rozkładu... a do tego przysparzaja duzo skutków ubocznych :-)

Konkluzja: co lekarz to inna opinia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 19:51

Aniołek 7t5d [*]
  • eforts Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla chodzić możesz gdzie chcesz, Twoja przychodnia będzie ew męczyć Cie o szczepienia.

Omon nic się nie martw. Moja położna nie chciała oglądać mojego krocza. Aczkolwiek przyjaciółce wyjela szwy bo jej przeszkadzały. Na pewno nie musisz jej nic pokazywać. Ja chciałam żeby przychodziła, była że trzy razy bo chciałam żeby mi ważyła młodego. Zawsze możesz jej powiedzieć że nie.potrzebujesz wizyt. Ale tego nie przesadzaj bo wredna to wredna ale może się okazać że będziesz miała jakieś pytania wątpliwości a po co od razu ciągnąć się do ośrodka zdrowia.
    U nas położne przypisane są do rejonów miasta.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj dzien zakupowy. Zamowilismy wozek i odebralam lampy - :stojąca, na komodę i sufitowa. No ale tamsufitowa ma glupia oprawke i odstaje wiec musimy przerobic ale klosze wszystkie maja te same.
    Takie cos :-)

izoj8x.jpg

ojejku, sallvie, lis87, Lokokoko lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Syla chodzić możesz gdzie chcesz, Twoja przychodnia będzie ew męczyć Cie o szczepienia
    No ale ja właśnie z mojej przychodni zamierzam sie wypisać. To skąd beda wiedziec ze urodziłam??
    Wlasnie nie wiem za bardzo jak to działa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 20:01

Aniołek 7t5d [*]
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka dobrze pamiętam że to Ty wspominalaś coś o tym oświadczeniu o ojcostwie jeszcze przed narodzinami co można załatwić jak się jest bez ślubu?

Bo tak sobie dzisiaj myślę że w sumie może jednak warto by było iść to załatwić a teraz się tak zastanawiam jak to dokładnie wygląda to załatwianie i czy coś to kosztuje.

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Antonelka dobrze pamiętam że to Ty wspominalaś coś o tym oświadczeniu o ojcostwie jeszcze przed narodzinami co można załatwić jak się jest bez ślubu?

Bo tak sobie dzisiaj myślę że w sumie może jednak warto by było iść to załatwić a teraz się tak zastanawiam jak to dokładnie wygląda to załatwianie i czy coś to kosztuje.
    nic nie kosztuje, a warto załatwić. Gdyby, odpukać, Tobie coś się stało w trakcie porodu, to dziecko ma ojca, inaczej toczy się sprawa adopcji, prawdopodobnie przez najbliższa rodzinę zmarłej matki dziecka, wiem, ze to drastyczne, ale musimy o tym myśleć... Ja mam w planie to załatwić, niezbędne jest jednak zaświadczenie o ciąży od lekarza (sama karta ciąży nie wystarczy), no i po narodzinach ojciec może sam bez udziału mamy juz zarejestrowac dziecko - a to też plus ;)

ed. musisz sie dokładnie dowiedzieć w Twoim Urzędzie Stanu Cywilnego, jakich dokumentów wymagają, czasami chcą tez odpisu aktu urodzenia, ale u mnie we Wro nie chcą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 20:23

sallvie, Antonelka lubią tę wiadomość

• Krucha Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ostatnio rzadko bywam na forum, wszystko przez brak czassssu :/
    Ale jeszcze tylko tydzień do pracy, i zwolnienie! Juuuuhuuuu! :D
    Wtedy was nadrobię :D

Zrobiłam dzisiaj krzywą cukrową, bleah ;)
    I zapisałam się do szkoły rodzenia :)

Dzień zaliczam do udanych! :D

kasieniaczek lubi tę wiadomość

• sallvie Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku dziękuje za informacje :) narzeczony ma za 2 tygodnie tydzień wolnego to będziemy mogli to na spokojnie pozalatwiac :)
    Ale mimo tego oświadczenia w szpitalu dziecko chyba i tak się rodzi z moim nazwiskiem nie?

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon dopytaj jak to jest z tymi położnymi. U mnie w Gdańsku np. niektóre szkoły rodzenia nie pobierają opłat jeśli wybiorę u nich położną. Więc chyba jest jakaś możliwość zmiany położnej. Ja też taki mieszczuch ;-) Schabowy dookoła obkrojony z tłuszczu,wędlina też też nie może mieć żyłek itp. A ja się dziwie mojemu dziecku,że niejadek-tego nie chce i tego nie chce :-P

Ojejku można lux med zgłosić żeby tam przesłali dane dziecka. Oni pediatrę i internistę mają też na NFZ. Więc nawet jak nie ma się abonamentu to można chodzić,ginekolog chyba też w niektórych jest na NFZ.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
‹‹ 1255 1256 1257 1258 1259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ