Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Wątróbka raczej nie jest zakazana w ciąży. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Ma dużo żelaza i innych cennych składników. Zakazane jest surowe mięso, ryby, jajka, ewentualnie sery i mleko niepasteryzowane choć ja ten nabiał jem/piję i jest wszystko OK. Tzn. bardziej kozie niż krowie jem/piję. Kiedyś tylko niepasteryzowane były i kobiety jadły i rodziły.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:07
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Dziewczyny, tak czytam o waszych przebojach zakupowych i muszę przyznać...... że hmmmm jakby to powiedzieć - jestem w czarnej dupie.
Mam tylko ubranka! No i może jakiś rożek się znajdzie od bratowej...mada87 lubi tę wiadomość
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Reni1982 - jak masz mocno zawalone zatoki i katar (czytaj dużo śluzu), to nabiał w tym m.in. mleko jest raczej niewskazane. Nabiał powoduje, że gromadzi się więcej śluzu a co za tym idzie wolniej infekcja mija. Ja polecam jabłko z ząbkami czosnku, dużo czosnku i imbir w każdej postaci. Jak wypijesz herbatkę to imbir zjeść - trochę popiecze ale działa super. No i jak boli gardło to płukania wodą z solą himalajską albo woda z wodą utlenioną - często. Do tego jeszcze polecam inhalacje z amolu nad wrzącą wodą i wdychać. A jeszcze od siebie polecam podjadać sobie miód Manuka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:11
Reni1982 lubi tę wiadomość
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
sy__la wrote:Wątróbka raczej nie jest zakazana w ciąży. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Ma dużo żelaza i innych cennych składników. Zakazane jest surowe mięso, ryby, jajka, ewentualnie sery i mleko niepasteryzowane choć ja jem/piję i jest wszystko OK. Kiedyś tylko niepasteryzowane kobiety jadły i rodziły.
ale masz rację - na pewno nas nie zabije jak się czasem trochę zje
Edit. I dużo witaminy a, za dużo dla kobiety w ciaxyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:12
https://www.maluchy.pl/li-71898.png
https://www.maluchy.pl/li-72950.png -
niania.ogg wrote:W wątrobie się zbierają wszystkie toksyny z organizmu ponoc, mi gin kategorycznie zabronił,ale szczerze to nie zglebialam tematu, bo ja bym wątróbki nie przełknęła
ale masz rację - na pewno nas nie zabije jak się czasem trochę zje
Więc prawda gdzieś leży po środku.
Ale znowu wątroba te toksyny rozkłada i już pewnie nie są groźne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:46
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Reni to co dziewczyny piszą tantum verde psikadlo, isla jak gardło boli od siebie dodam płukanie Gagarinem, szałwia mi wysuszala (płukanka), jak nos zatkany/zatoki to irigasin - działa cuda, tylko nie wychodzić po nim z domku w taka pogodę lepiej odczekać z 2h, woda morska, inhalacje ja robiłam z szałwii i rumianku, plus mleko, miód, czosnek
juz raz brałam antybiotyk w2tryn i teraz jak poczułam bol gardła jak wtedy to odrazu działałam i było ok (to była angina i szło na uszy, prawie płuca
) aaa i jeszcze raz dziennie jak mega bolało od zatok to efferalgan 500 jak nie mogłam zasnąć, mogłam 2razy dziennie, ale ja piłam raz w chwilach kiedy czułam ze idzie gorszy moment
Reni1982 lubi tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Dziewczyny! A my mamy dzisiaj 100dni czyli studniówkę
❤️
Omon, Szczęśliwa Mamusia, sallvie, Jagah, nutella_, Lokokoko, Reni1982, Antonelka, Kjopa3, pati87 lubią tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
W watrobie jest wit A ktorej powinnysmy sie wystrzegac.
Reni, mnie juz prawie 2 tyg. trzyma choroba i powiem Ci ze sprobowalam prawie wszystkiego co tu dziewczyny proponuja i niestety nic, ale to nic nie pomoglo. Poszlam do lekarza, a ze pluca byly czyste antybiotyku nie dostalam. Dostalam za to porade. Nasmarowac sie vickiem i zjesc paracetamol. Zrobilam taka kuracje przez 2 noce,wypocilam sie i jest o niebo lepiej. Katar jeszcze trzyma, ale to juz nie to co kilka dni temu, kiedy myslalam ze glowa mi peknie a pluca rozsadzi.
Zdrowia25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Za Waszą radę kupiłam przenośny monitor oddechu Snuza Hero. Kupiłam używany za 220 zł z przesyłką i trochę się boję czy dobrze zrobiłam. Już byłam nastawiona na nowy za 460 zł ale akurat na fb na grupie o ciąży ktoś poruszył temat monitorów i jedna dziewczyna napisała, że chętnie sprzeda. Ponoć działa w 100% i był używany tylko 2 miesiące, zapakowany w oryginalne pudełko, może będzie ok co? Na allegro czy na OLX człowiek jest anonimowy to może i sprzedałby bubla ale na FB może trochę bardziej wiarygodny człowiek skoro widzę jego twarz?
hehe.. głupie, wiem
Z drugiej strony co pisałam na OLX do sprzedających to wszystkie ogłoszenia już nieaktualne, więc ludzie chyba jednak kupują te używane.. Sprawdzę na sobie jak przyjdzie, oby działał!
Antonelka lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
W szkole rodzenia był ostatnio temat o żywieniu i wątróbka była wymieniona jako dobre źródło żelaza, więc chyba można. Ja nie dopytywałam, bo i tak nie jem
Za to moja chrzestna jest weterynarzem, jej facet też i oboje twierdzą, że wątróbka to odpad nie nadający się do spożywania pod żadną postacią - tyczy się wszystkich ludzi, nie tylko kobiet w ciąży -
Edit: jakby się ją jadło codziennie to byłoby za dużo witaminy A, ale kto je wątróbkę codziennie
Poza tym ta witamina A też jest potrzebna - oczywiście w odpowiedniej ilości. A ta witamina jest bardziej groźna w 1 trymestrze niż w 2 i 3.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:50
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Przyznam szczerze, że polubiłam się z watrobka oraz czerwonymi buraczkami dopiero w kryzysowym momencie anemii
Jadłam jak szalona byle tylko uniknąć szpitala i efekty były szybko odczuwalne i widoczne na twarzy, nabralam kolorów
Z takich wyrobów to z czasem dojrzalam do kaszanki, chociaż nie są to moje ulubione ani wytrawne dania
Reni - najlepsze efekty daje świeży imbir, ale ratuj się mielonym póki coMożesz tez nasmarowac sie amolem, kocyk i wygrzewanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 14:53
-
Ostatnie kilka dni spedziłam na tym.. jeszcze kilka poprawek, wszyc zamki i gotowe.
nie sadziłam, że kawałek materiału i maszyna mogą sprawić taką frajdę. Tak mnie wciągnęło, że jak zepsuła mi się maszyna (antyk po mojej mamie) mąż o 23 musiał jechać do tesco po maszynę
sallvie, Omon, ilae, lis87, Jagah, aniołkowa mama, Lokokoko, She Wolf, sy__la, Reni1982, Milka1991, mada87, Antonelka, Kjopa3, pati87, Vero, agadana lubią tę wiadomość
-
Jagah podziwiam
Ja mieszkam trzeci rok na wsi, w gospodarstwie rolnym z prawdziwego zdarzenia a nadal jem jak typowy mieszczuch, z którego na wsiach się wyśmiewająCo z tego, że mamy całą lodówkę swojskiej szynki i kiełbasy? Ja muszę mieć ze sklepu chudziutką szyneczkę, bez jednej białej żyłki, cieniutko pokrojoną
Tłustego nie dotykamDziś np. zrobiłam na obiad babkę ziemniaczaną i jak niejadek w przedszkolu zostawiłam na talerzu skwarki, które cierpliwie powybierałam, żeby się przypadkiem nimi nie otruć
Ale rodzina już się przyzwyczaiła do moich fanaberiiJa nawet schabowe jem tylko wtedy jak sama je smażę - bo najpierw wszystko co tłuste to powycinam, a teściowa tylko pokroi i w panierkę a ja takiego tłustego to nie potrafię przełknąć
Mimo, że schabowy sam w sobie tłusty, bo smażony, ale taki tłuszcz mi nie przeszkadza
Kaszanką, wątróbką, słoninką to mnie domu już nawet nikt nie częstujeJagah, niania.ogg, Kjopa3 lubią tę wiadomość
-
Można jeść warorbke tylko rozsądne ilości
Ominąć zdrowy czterolatek w pieluszce to po.mojemu wina rodziców.
My mamy dwa lata o właśnie odpieluhcowuje młodego, zima nie jest sprzyjający czasem bo na wyjścia musi mieć pieluche no i w żłobku panie mu ściągają ale tak na prawdę na chwilę. Więc trochę mu maci to wszystko w głowie.
U nas raz sukces raz porażkajednego dnia mamy suche gacie przez cały dzień innego pralkę do Wstawienia
Aczkolwiek uważam że coby rodzic nie robił jak dziecko nie jest gotowe to nie da się nic przyspieszyć.
Moje dziecko wyprowadzilo mnie dziś z równowagi, marzylo mi się dać mu kopa!!
Zaznaczam że nie stosuje żadnej przemocy i za taką uznaje również klapsa! -
Kordonku ale ten przewijak łóżeczkowy nie musi przecież leżeć tam na stałe... chyba, ze ktoś sobie zamontuje. Ja na razie jeszcze jestem na etapie poszukiwań ale chyba jednak wezmę szafę a nie komodę z przewijakiem (brak miejsca). Za to w salonie zrobiłam miejsce gdzie w przyszłości będą zabaweczki małej lub mata lub inne rzeczy tego typuCórcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
bobas2015 wrote:Mój ma 13 miesięcy i luz. Wie ze zrobił kupkę. Podaje pieluszkę i krem. Wszystko zależy od dziecka
Mój synek ucieka jak chce mu przebrać pampersa:D Nic nie działą, ani krzyk, ani zabawianie ;p
Za to sym od szwagra w tym wieku grzecznie leżał i podnosił pupę, żeby mu pampersa ubraćilae lubi tę wiadomość