X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka kochana jeśli mogę prosić wpisz na 21.04 Kornelia Diana. Ja na razie próbuje się oswoić z moim niezadowoleniem. Mała waży ponad 800 gram wiec za duża nie jest. Ile dokładnie ma sprawdzę w domu. Poza tym wszystko okej z nią :)

Omon, ilae, Milka1991, Jagah, niania.ogg, Niebieskaa, pati87, Kjopa3, Taśka22, Korcia, Peg, atat, Karolczyk, lis87, Donia12, sunshine, Szczęśliwa Mamusia, She Wolf, kasieniaczek, Justyna Sz, Yammi, Teklaa lubią tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salvie kochana oswajaj się oswajaj bo niedługo stracisz głowę dla małej Kornelki :) ps. śliczne imię :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati ale nienwiesz czy wygrasz o to chodzi ...duzo wiecej niz 1000zl bym miala

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie Gratulacje, zobaczysz,zaraz się oswoisz i będzie super. Mała Kornelka zawroci Ci na maksa.w głowie :)

8p3o3e3k2s82vwqj.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie oswoicie się z myślą, że jednak córka, a po porodzie stracicie dla niej głowę ;)

ilae lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA no ja właśnie jestem bardziej przypadkiem drugiej skrajności którą opisałaś :P Ale właśnie dlatego już teraz sobie planuję, że będę odciągać pokarm z wyprzedzeniem, żeby zawsze jakąś tam zamrożoną porcję mieć i zabierać ze sobą, żeby nie stawać przed dylematem - karmić tu dyskretnie czy cudować i szukać jeszcze bardziej ustronnego miejsca. No ale mam też świadomość, że dziecko może nie lubić butli, albo jak mój mąż powiedział - gdzieś się zasiedzimy, spontanicznie wyskoczymy coś zjeść w lokalu i akurat tego pokarmu w zapasie nie będę miała, no życie - siadam i karmię, ale tak jak piszecie. Jak się wychodzi z dzieckiem to zawsze ma się w torbie jakąś pieluszkę, kocyk, chustkę - coś, czym można się przykryć. No i generalnie to pierwszy raz usłyszałam, żeby kobieta się cała rozbierała do karmienia, przecież to jest nawet uciążliwe - po to ktoś wymyślił biustonosze do karmienia, nawet bluzki do karmienia są, żeby kobieta nie musiała się gimnastykować, tylko rozpina guziczek i karmi, normalna kobieta karmiąca raczej nie będzie golfów na siebie zakładać a raczej bluzki z dekoltami, żeby było wygodniej. No ale akurat to, to chyba skrajność - jak dla mnie to babka chciała na siebie uwagę zwrócić i tyle.

Sallvie tak czułam, że będzie dziewczynka u Ciebie :) Oswoisz się raz dwa i jeszcze będziesz się śmiała, że marzyłaś o chłopcu :P Pomyśl sobie, że będziesz miała modeleczkę do strojenia, czesania :D Ja Wojtusiowi warkoczyków nie naplotę :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 13:34

IGA.G lubi tę wiadomość

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie gratulacje!! :)

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie ! będziemy mieć dwie Kornelki ! serdeczne gratki :D wiedziałam wiedziałam. Moja Kornelcia też miała być chłopcem, a teraz sobie nie wyobrażam że mogłabym nie mieć córeczki ;)

Korcia lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hopsa-hej! B-) Witam sie z kawalkiem serniczka w ramach urodzin Mezusia <3

Niebieskaa- jak czytam Twoje zamiary z kolejnym dzieckiem to przypomina mi to wlasne odczucia i plany, niestety, 'czlowiek sadzi, Pan Bog rzadzi' ;) My czekalismy z drugim dzieckiem na kupno domu i przeprowadzke, Diabolina miala wowczas 1,5 roku. Szybko uwinelismy sie z remontem, a starania zaczely sie zanim pojawila sie dwojka na torcie urodzinowym.. I kolejne II kreski zobaczylam dopiero po 4. urodzinach, a to byla dluga, zakrecona i bolesna droga do sukcesu. Zycze Ci, oby Twoje plany spelnily sie szybciej i bez zadnych przykrych niespodzianek! ;)

ilea- teraz doczytalam o roznicy wieku miedzy Toba a bratem, a jak myslisz, dlaczego miedzy Wami nie ma takiej wiezi rodzenstwa? Pytam, bo akurat moja Diabolina bedzie miala 4,8 miesiaca, gdy urodzi sie Panna Orzeszkowa. Zawsze mnie martwila taka roznica, a teraz wiele osob mnie pociesza, na zasadzie - moze bedzie dobrze, bo to dwie dziewczynki, to zawsze inaczej.. ale jakos to marnie brzmi ;)

Rozowy Kordonek- ze sklepow moge polecic w Zabrzu, mozesz zrobic wirtualny spacer: http://www.viki.net.pl/
    Ten znalazlam w sieci: http://dziubasek.pl/sklep.html

sallvie- gratuluje coreczki <3 zobaczysz, jak minie pierwszy szok to przyjda Ci do glowy same dobre mysli, plecenie warkoczykow, sukieneczki, a jak podrosnie to bedziecie wspolnie malowac pazurki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 13:35

Niebieskaa lubi tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie gratki. Ciesz się ze jest zdrowa i silna i ze wszystko ok. To jest najważniejsze;))) synek będzie drugi i będzie piękna parka;) pocieszenie Cię ze z obserwacji widzę ze dziewczynki są spokojniejsze mają rzadziej kolki itp;)

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika macierzyński przysługuje jeśli masz przepracowane ileś miesięcy z tego co wiem.Znalazłam coś takiego:

"Gdy pracownicę zwolniono

W przypadku zwolnienia pracownicy wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy lub z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego przypadającego po porodzie, również gdy dziecko urodziło się po rozwiązaniu stosunku pracy.
    Kobiecie, która została zwolniona podczas ciąży z powodu upadłości lub likwidacji firmy, a nie zapewniono jej innego stanowiska pracy, należy się do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego, a po porodzie zasiłek macierzyński skrócony o 2 tygodnie. Jeżeli pracownica jest zatrudniona na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy i pracodawca przedłużył z nią umowę do dnia porodu zgodnie z art. 177 par. 3 k.p., po zakończeniu pracy ma prawo do zasiłku macierzyńskiego w pełnym wymiarze. W takiej sytuacji, gdy prawo do wypłaty zasiłku macierzyńskiego ma pracodawca, jest o­n zobowiązany do wypłaty zasiłku macierzyńskiego tylko za jeden dzień, wypłatę za pozostały okres przejmuje ZUS (przykład 3)."

A jeszcze ciekawostka:

"Sytuacja nieco zmienia się w przypadku rodziców, którzy zarabiają minimalne wynagrodzenie lub niewiele więcej (od nowego roku pensja minimalna to 1850zł brutto a 1355zł na rękę). Trzymając się zapisu, że rząd wyrówna wszystkim zasiłek do 1 tys. zł na rękę łatwo obliczyć, że np. matkom zarabiającym pensje minimalną bardziej opłaca się opcja 100proc. + 60 proc., ponieważ 60 proc. ich wypłaty to nieco ponad 810zł, więc brakującą kwotę dołoży państwo. Gdyby wybrały opcje 80 proc. z kwotą 1077zł na dopłatę by się już nie załapały."

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis rano bylam w ciuchu. Szału dzis nie bylo bo z 2 ciuchlandow eynioslam tylko 9 ubranek. Ale dobre i to :)
    Moze nastepnym razem bedzie wiecej.

Na 15.30 mam wizyte i USG. Ciekawe jak tam corcia? Dzis chyba dluzej ja poogladamy w 3d i 4d tak mi gin mowil. Ale ostatnio buzie z profilu w 3d juz widzielismy i tak słodko corcia wygląda :)

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah, nie dziekuje:))! ja nie spieszylam sie w ogole do dzieci, stawialam na wykszalcenie, kursy, podroze, sporty, hobby..bla bla bla. A nagle poronienia mnie otrzezwily. Dobrze, ze na emigracji szybko stanelismy na nogi, bo pewnie gdyby sie dluzylo z nauka jezyka i praca to odkladalabym to w nieskonczonosc, ale prawda jest taka, ze dopiero poronienia uswiadomily mi, ze pomimo iz mamy stabilna sytuacje, kochamy sie tak samo a raczej jeszcze bardziej od 9 lat, jestem zdrowa i maz zdrowy...to niekoniecznie to wszystko wplynie na powodzenie. A tu klops...jedno poronienie we wrzesniu, kolejne w grudniu i zaczela sie walka z szukaniem przyczyn itd. Mam nadzieje, ze teraz juz nie bedzie zadnych komplikacji, choc strach czasami sie pojawia.
    My planujemy kupno domu, planujemy przeprowadzke do innego miasta, planujemy podroze, ja planuje dalsze ksztalcenie, ale powiedzialam sobie, ze nic juz nie stanie na drodze, jesli szybko bedziemy chcieli miec kolejnego maluszka:))

Jagah, Vero lubią tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa
    Od 2017 brutto to 2000zl,a netto 1459zl.

Ale tak czy siak to teraz tez przy minimalnej lepiej wziasc najpierw 100 a potem 60%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 13:50

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Monika34 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Monika macierzyński przysługuje jeśli masz przepracowane ileś miesięcy z tego co wiem.Znalazłam coś takiego:

"Gdy pracownicę zwolniono

W przypadku zwolnienia pracownicy wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy lub z naruszeniem przepisów prawa, stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego przypadającego po porodzie, również gdy dziecko urodziło się po rozwiązaniu stosunku pracy.
    Kobiecie, która została zwolniona podczas ciąży z powodu upadłości lub likwidacji firmy, a nie zapewniono jej innego stanowiska pracy, należy się do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego, a po porodzie zasiłek macierzyński skrócony o 2 tygodnie. Jeżeli pracownica jest zatrudniona na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy i pracodawca przedłużył z nią umowę do dnia porodu zgodnie z art. 177 par. 3 k.p., po zakończeniu pracy ma prawo do zasiłku macierzyńskiego w pełnym wymiarze. W takiej sytuacji, gdy prawo do wypłaty zasiłku macierzyńskiego ma pracodawca, jest o­n zobowiązany do wypłaty zasiłku macierzyńskiego tylko za jeden dzień, wypłatę za pozostały okres przejmuje ZUS (przykład 3)."

A jeszcze ciekawostka:

"Sytuacja nieco zmienia się w przypadku rodziców, którzy zarabiają minimalne wynagrodzenie lub niewiele więcej (od nowego roku pensja minimalna to 1850zł brutto a 1355zł na rękę). Trzymając się zapisu, że rząd wyrówna wszystkim zasiłek do 1 tys. zł na rękę łatwo obliczyć, że np. matkom zarabiającym pensje minimalną bardziej opłaca się opcja 100proc. + 60 proc., ponieważ 60 proc. ich wypłaty to nieco ponad 810zł, więc brakującą kwotę dołoży państwo. Gdyby wybrały opcje 80 proc. z kwotą 1077zł na dopłatę by się już nie załapały."
    kjopa daj linka skad to amsz to dobre jest

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • ilae Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah wrote:
    Hopsa-hej! B-) Witam sie z kawalkiem serniczka w ramach urodzin Mezusia <3

ilea- teraz doczytalam o roznicy wieku miedzy Toba a bratem, a jak myslisz, dlaczego miedzy Wami nie ma takiej wiezi rodzenstwa? Pytam, bo akurat moja Diabolina bedzie miala 4,8 miesiaca, gdy urodzi sie Panna Orzeszkowa. Zawsze mnie martwila taka roznica, a teraz wiele osob mnie pociesza, na zasadzie - moze bedzie dobrze, bo to dwie dziewczynki, to zawsze inaczej.. ale jakos to marnie brzmi ;)

Z dziewczynkami myślę będzie zupełnie inaczej :)
    My od zawsze się trzaskaliśmy. Tzn głównie ja byłam trzaskana po głowie ;)
    Liczyłam, że później jak podrośniemy, to będzie takim moim starszym bratem, że uda się nawiązać taką normalną pozytywną więź. Później myślałam, jak się porozjeżdżamy na studia - będzie inaczej. A tu dupa. Coraz gorzej. Ale brat wdał się niestety w mojego ojca ;) ma przeogromne ego, nie można z nim porozmawiać, niczego zasugerować, bo zaraz wyzywa i się wkurza. Jak ja słyszałam jak do swojej narzeczonej się odzywa, to byłam w szoku. A ona pół roku po rozstaniu dalej płacze jak o nim mówi... Po prostu on uważa, że jest we wszystkim lepszy, w jego mniemaniu chyba wypadałoby przed nim kłaść czerwone dywany i przysłowiowo lizać mu dupę, ale takie szopki to nie ze mną :)
    Na mój ślub miał przyjechać, liczyłam, że pogadamy, pozna mojego męża itp. Niby strzeliła mu opona w aucie i nie dojechał. Obiecał dojechać na chrzciny, ale już na to nie liczę, bo będzie to samo co ze ślubem.
    My się nie dogadamy, z jego strony nie ma chęci, a ja - kłaniać się w pas nie będę. Czasem robi mi się przykro, ale chyba już się z tym pogodziłam.

sallvie zobaczysz, będzie oczkiem w głowie. Zwłaszcza, że tak długo wyczekane maleństwo :) ja też nastawiałam się na chłopczyka, miałam przeczucia na dzwoneczki a tu mi lekarz na połówkowych mówi, że na 1000% dziewczynka. Chciał się zakładać o koniak warty 10 000zł ;) tak mu uwierzyłam, że rozważam zakup wózka z różem :D
    os8mqvdm8cfb_t.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 13:52

Jagah lubi tę wiadomość

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam piersią to nie potrzebowałam dekoltu mogła być bluzka nawet golf. Ja zawsze nie odsłaniałam bluzki z góry tylko z dołu bo piersi u góry nikt nie widział a synek przystawiony zasłaniał kawałek brzucha i bluzka nieco nad nim na piersi była. No i obowiązkowo pieluszka żeby i tak w razie jakby coś było widać to się zasłonić. Na tej zasadzie :
    z17334554Q.jpg

Jagah, Omon, Antonelka, Teklaa lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Kjopa
    Od 2017 brutto to 2000zl,a netto 1459zl.

Ale tak czy siak to teraz tez przy minimalnej lepiej wziasc najpierw 100 a potem 60%.

Tak ale wyliczają Ci ostatnie 12 miesięcy a nie,że od stycznia większa kwota ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 13:59

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    kjopa daj linka skad to amsz to dobre jest
    http://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-macierzynski/329049,Kiedy-przysluguje-zasilek-macierzynski.html

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/7,79331,19254275,zasilek-macierzynski-2016-ndash-komu-ile-i-jak-dlugo.html

Sallvie Gratuluję córeczki :-) Oswoisz się.
    U nas wszyscy czekali na dziewczynkę,ja też tak liczyłam bo niby dwa dni przed owu to na dziewczynkę. A tu chłopiec ale ja się ucieszyłam też bo w sumie po starszym bracie ma niektóre rzeczy i w jednym pokoju to będzie lepiej z dwoma chłopakami niż jakby parka miała być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 14:01

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pani w zusie powiedziala, że ja nie mam juz umowy to nie mam macierzynskiego wiec chyba ma racje;/

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
‹‹ 1340 1341 1342 1343 1344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ