Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
eforts- u nas krew ze stopki pobiera wlasnie polozna, w domowych warunkach
Mnie na poczatku to szybkie wyjscie troche przerazalo, ale dostrzegam coraz wiecej plusow. Przede wszystkim, nikogo nie bede musiala prosic o przypilnowanie dziecka, gdy bede chciala skorzystac z wc/prysznica. To mnie dobijalo w szpitalu, a nie mialam sumienia prosic o pomoc kolezanki z sali, bo byla taka obolala, ze z trudem wstawala do dziecka.. No i psychiczny komfort wiekszy, bo moje lozko i posciel, toaleta, no bede w domu to juz wszystko bedzie lepsze, nawet krotka drzemka czy kanapka z dzemem
-
annak bardzo lubię Twoje wpisy
Jak zawsze w pełni się z Tobą zgadzam. Sama nie jestem za cc bo po prostu nie widzę u siebie przeciwwskazań do porodu sn, może inaczej będę się na to zapatrywać przy drugiej ciąży kiedy będę już wiedziała co mnie czeka
Ja nigdy nie ośmieliłabym się powiedzieć, że dzieci po cc rozwijają się gorzej. Wychodzę z takiego założenia jak Ty, jeśli kobieta ma wybór a poród sn jej nie przeraża to na pewno ten ma więcej korzyści i dla dziecka i dla matki, ale nic na siłę. Jeśli faktycznie miałabym złe wrażenia, albo panicznie bym się bała to szukałabym alternatywy, bo tak jak piszesz ważny jest tez komfort matki. Nie chodzi o jej "luksus" ale o to, że takie przeżycie może rzutować na jej późniejszy stosunek do dziecka.. Szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko
Dla mnie cc zawsze była tylko rozwiązaniem w razie konieczności, ze wskazań medycznych, ale w pełni rozumiem kobiety, które strach przed porodem sn paraliżuje. Mnie paraliżuje myśl o cc i na pewno chciałabym zrobić wszystko by tego uniknąć a ktoś inny będzie robić wszystko by uniknąć sn. Nie pochwalam tylko przypadku cc, które podyktowane jest kwestiami kosmetycznymi kobiety. Mam znajomą, która robiła cc na życzenie i wprost mówiła, że nie chce mieć "warkoczyka" w kroku i chce czerpać jeszcze przyjemność z seksu. To już jest dla mnie próżne, ale każdy może mieć swoje zdanie.
Milka cały czas świetnie się trzymasz, ale nuuuddaaaa.. ;P Oczywiście złośliwość wynika z faktu, że jestem zazdrosna
Mąż skręcił już nową szafę, teraz musimy jeszcze przenieść drugą szafę, która mamy w obecnym pokoju i przykręcić wszystko do ściany, więc.. w przyszłym tygodniu zaczynam pranie!
Vero na wakacje zazwyczaj jeździ się w sezonie letnim, podgrzewacz chyba jest zbędnym zapychaczem miejsca. Spokojnie podgrzejesz mleko w ciepłej wodzie. A jeśli planujesz kp to tym bardziej Ci niepotrzebny
Fajne macie te szkoły rodzenia. U mnie to taka forma wykładu, z którego połowa wleci a połowa wyleciW dodatku dzisiaj dostałam sms z tematem kolejnych zajęć, na których już byłam. Nie wiem czemu tematyka zaczyna się powtarzać podczas, gdy jeszcze 3 tematy powinnam zaliczyć... ja chodzę na NFZ i tu jest tak, że dołączyć można w każdej chwili, jest 11 spotkań i w pewnym momencie, kiedy zaczynają się tematy dublować to znaczy, że kończę SR. No ale na razie tematów było 8 z czego jedne o chustonoszeniu opuściłam i bardzo chciałabym je nadrobić. Głupie jest też to, że dołączając w każdej chwili na zajęcia, nie ma stałego "składu".. nagle ktoś odpada bo jest już w 40tc a inny dochodzi w 21tc i nie jest tak kameralnie i swojsko.. Nigdy tez nie wiadomo ile osób będzie na danym spotkaniu, bo okaże się, że nagle dojdzie 5 nowych osób, jeszcze przyjdą w parach i czasem było tak, że Panowie stali bo nawet nie było krzeseł
no ale.. lepsze to niż nic..
U nas tez mówili, że karmiąc piersią można jeść wszystko. Masz ochotę na bigos? SMACZNEGO! Radzono jedynie w pierwszych dniach po porodzie sięgac po lżejsze rzeczy z racji na brzuch ale nasz a nie dziecka. Po porodzie wszystko nas boli, więc bez sensu nabawić się jeszcze wzdęć po kapuście..
AniaStaraczka u nas także doradca laktacyjny wiele razy podkreślał, że mleko nie powstaje z treści żołądkowej matki lecz z krwi a kolki są tylko i wyłącznie efektem niedojrzałości układu pokarmowego. Miała pacjentki, które za dnia żywiły się samym chlebem a dziecko miało kolki a miała i takie, które jadły wszystko i dziecko ani nie stęknęło. Wydaje mi się, że takie podejście "zjadłam kapustę i mały nie przespał całej nocy" to tylko kwestia przypadku..
Ustaliliśmy z mężem, że w pt pojedziemy do szpitala na zwiady. Mąż może iść do pracy na popołudnie a z samego rana złapiemy położną, z którą korespondowałam. No a przy okazji.. odbierzemy frytkownicę z reklamacji, będzie się działo!!!
Mogliby zadzwonić, że wózek już jest.. niby nie wyjdę na spacer z pustym wózkiem, ale jakoś tak miło byłoby cieszyć okoMilka1991 lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Dzieki Kordonku no wlasnie na wakacje jedziemy pod koniec wrzesnia/pierwszy tydzien pazdziernika, juz mam podgrzewacz ale racja na wakacje raczej sie nie przyda, ja planuje karmic ale nie dluzej niz 5 miesiecy chociaz woda jest wszedzie to fakt :)no nic zdecydowalam jednak kupic to wieksza torbe przyda sie na wyjazdy.
ja tez zaczynam pranie w przyszlym tyg w ten weekend skrecamy meble
Co do proznosci w przypadku cc coz tu sie nie zgodze ja mam zalecona cc ale gdybym nie mialam zaleconej tez chcialabym ja na zyczenie z wielu powodow : m.in psychicznego komfortu ale rowniez kosmetycznego komfortunie uwazam tego za proznosc, a po czesci za dbalosc o przyszlosciowe zycie intymne z moim mezem, ( bron boze nie mowie ze po SN nie mozna miec udanego zycia intymnego ) poprostu rozumiem kobiety ktore poprawiaja sobie biust po kp ( a znam takie ), i rozumiem takie ktore chca cc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 13:30
AniaStaraczka85 lubi tę wiadomość
17.03.2017Sofia
-
Jesteśmy po wizycie
Obie jesteśmy w dobrym stanie. Lekarz powiedział, że nie widział jeszcze tak dobrej krzywej cukrzycowej
Aktualny bilans (30t2d):
+ 13 kg
waga małej: 1800 g (80-ty centyl ale lekarz twierdzi, że przy naszym wzroście to powiedziałby, że 50 centyl)
AFI: 10
Łożysko: 2 stopień dojrzałaości (a właściwie na granicy 1/2)
Szyjka: miękka, zamknięta (wg lekarza powinna już być miękka), 3,4 cm
Pobrana krew na TSH, fT3, fT4, morfologię, płytki, ferrytynę
Pobrany wymaz na: posiew z pochwy, GBS
Kolejna wizyta 06.03!! I nie musiałam się kłócićLekarz powiedział, że teraz już powinno być co 2-3 tygodnie
Pojawiły się dodatkowe 2 pajacyki
Aniu, co do slajdu, pamiętasz co dokładnie mówili o chorobach tarczycy jako przeciwskazaniu do kp?? Ja mam niedoczynność i...co teraz?
Omon dziękuję za listyWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 13:50
IGA.G, Vero, eforts, Antonelka, pati87, sallvie, Jagah, Milka1991, ilae, Omon, Taśka22, mada87, Niebieskaa, kasieniaczek, Kjopa3 lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Vero pajacyki wzięłam te zwykłe z Migrosa tylko więc nie ma się czym chwalić
niestety nie są z tej fajnej bawełny jak body. Cieszę się, że zobaczę ją szybciej. Teraz czekałam 5 tygodni, tym razem bedzie tylko 2,5
Za to wrzucam sukieneczkę i 2 pary skarpetek co przyszły dziś z Alie:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 13:50
sallvie, Jagah, Milka1991, Omon, IGA.G, Kjopa3 lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Kordonku ja jak kupiłam wózek to zapytałam męża czy pójdzie że mną na spacer. Oczywiście to był żart ale jego wzrok mówił że hormony zjadly mi mózg do końca
Jagah jak tak to w ogóle ekstra. Kurcze bardzo bym chciała. Ja najbardziej boję się tego że w szpitalu za nic nie potrafię spać i tego że albo moje dziecko będzie ciągle płakać a współlokatorki spać albo na odwrót i będziemy się nakrecacczuje ze będę pytać wypis na żądanie ale w pl działa to tak zw możesz wypisać siebie ale nie dziecko (chyba).
O tak bardzo mało jest przeciwwskazań do KP. I sama znam kobiety które odstqwily dzieci przy chorobach co jest błędem. U nas to działało tak że ja coś przwchodzilam q młody nic nie lapal, pewnie leciał na moich przeciwciqlach.
A jeszcze na przyszłość wam powiem że KP działa tylko w trakcie karmienia. Po zakończeniu nie ma już znaczenia
A i w ogóle przypomniało mi się że ja jestem urodzona przez cc ale muszę powiedzieć że nigdy mi do głowy nie przyszło żeby to roznicowalo mnie jako dziecko czy moja mamę jako matkęa byłam czwartym dzieckiem, jedynym urodzonym w ten sposób. Do tego w 7 msc i muszę rzec że chowam się świetnie
ilae lubi tę wiadomość
-
Vero wrote:Dzieki Kordonku no wlasnie na wakacje jedziemy pod koniec wrzesnia/pierwszy tydzien pazdziernika, juz mam podgrzewacz ale racja na wakacje raczej sie nie przyda, ja planuje karmic ale nie dluzej niz 5 miesiecy chociaz woda jest wszedzie to fakt :)no nic zdecydowalam jednak kupic to wieksza torbe przyda sie na wyjazdy.
Jeśli jadąc na wakacje będziesz jeszcze kp to problem z podgrzewaniem mleka Cię nie dotyczy a jeśli przejdziesz już na mm to wystarczy Ci malutki termos, taki normalny, nie żadne termoopakowanie na butelkę (bo te krótko trzymają temp) i w tym termosie wrzątek. W prosty sposób przygotujesz sobie szybko ciepłe mleczkoWydaje mi się, że lepiej w miejsce podgrzewacza zabrać więcej ubranek, kosmetyków itp
Odnośnie kosmetyki uważam, że dla chcącego nic trudnego. Chcąc uniknąć "warkoczyka" interesuję się masażem krocza czy stosowaniem balonika a chcąc pozostać "ciasna" kładę nacisk na ćwiczenie mięśni kegla. Wydaje mi się, że cc z takich "wskazań" to jednak lekkie nadużycie, bo to poważna operacja mogąca nieść za sobą wiele komplikacji i nie warto ryzykować bez konkretnego powodu..asiq lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
mi treserka psów mówiła, żebym zabierała psa na spacer z wózkiem, to później łatwiej mi będzie z dzieckiem
ale jeszcze nie powariowałam chodzić z takim brzuchem i pustym wózkiem i psem po nowym osiedlu ;p to bym sobie opinie wyrobiła
misKolorowy, Milka1991, ilae, Omon, eforts lubią tę wiadomość
-
Aniolkowa ja mam niedoczynnosc i pani w szkole rodzenia mowila, ze to nie problwm. W obecnych czasach co trzecia kobieta musialaby zrezygnowac z kp. Na poczatku marca mam wizyte u endo bo prosila abym pokazala sie chwile przed porodem to powie jak z lekami po porodzie i jak patrzec na tsh.
Mam nadzieje, ze moze nie bede musiala brac lekow bo wszystko unormuje soe.
Caly czas mo chodzi po glowie Koko....rozumiem, ze nie odzywala sie?7.03.2017 - Nina jest z nami
-
aniołkowa mama pierwsze słyszę, by niedoczynność tarczycy była przeciwwskazaniem do kp. Ja sama mam niedoczynność i endo tylko pytała czy zamierzam karmić piersią i jakie witaminy zamierzam brać, bo jak coś to będzie mi musiała przepisać jod, chyba, że będę kontynuowała witaminy, które biorę ( w nich jest 200 jednostek jodu).
eforts jesteś niemożliwaNajbliższa wizyta 15.03
-
Dziewczyny, no ja się odniosłam tylko do slajdu z SR AniStaraczki gdzie były choroby tarczycy... ja też o tym nie słyszałam dlatego dopytuję
Też biorę 200 jodu a potem mam zamiar kp. Aktualnie biorę Euthyrox 5x75 i 2x 87,5, przed ciążą brałam mniej. Cieszę się, że jednak można
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 14:03
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
IGA.G wrote:mi treserka psów mówiła, żebym zabierała psa na spacer z wózkiem, to później łatwiej mi będzie z dzieckiem
ale jeszcze nie powariowałam chodzić z takim brzuchem i pustym wózkiem i psem po nowym osiedlu ;p to bym sobie opinie wyrobiła
zawsze możesz wsadzić psa do wózka, ale nie jestem pewna, czy będzie to lepiej wyglądaćhehe..
IGA.G, Milka1991, ilae, Omon, mada87, eforts lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Różowy kordonek
Ja kp jadlam wszystko.
Ale po zjedzeniu grzybow corka miala jedyny raz kolkę przez kilka godzin to bylo jak miala okolo 3miesiecy.
Jak miala okolo 5 miesięcy zjadlam pikantno ostrą potrawę i miala tak jakby rumien na twarzy.
Takze wiem ze to nie bylo przypadkiem tylko po tych potrawach. -
A propos diety matki karmiącej, to u nas na SR było powiedziane, że nie ma czegoś takiego. Można jeść totalnie wszystko. Taka była wersja pani doradczyni laktacyjnej.
Ale potem, jak zajęcia prowadziła położna (właścicielka szkoły), to lekko sprostowała tamtą wersję. Powiedziała, że faktycznie, nie trzeba się szczególnie ograniczać, ALE należy do wszystkiego podchodzić zdroworozsądkowo. Czyli np. unikać (zwłaszcza na samiuteńkim początku) rzeczy wzdymających. Na takiej prostej zasadzie - nie rób drugiemu co Tobie niemiłe, zwłaszcza jeśli ten drugi dopiero co przyszedł na świat i nigdy nie używał wcześniej żołądka.
Również była mowa o tym, że mleko matki powstaje z krwi i dlatego to co zjemy nie ma wpływu na jego zawartość. Ale, hmm, cały czas ta wersja nie daje mi spokoju. No bo nawet jeśli tak jest, to jednak w krwi znajduje się to, co zjemy. Gdyby było inaczej, to dlaczego robiłoby się pewne badania na czczo?
I jeszcze taka ciekawostka.
Ostatnio (bodajże na BBC) był opisany raport z ciekawego badania. Porównano efekty karmienia piersią przez matki, które wcześniej najadły się czosnku i te, które go nie jadły. Okazało się, że dzieci chętniej piły mleko od mam po konsumpcji czosnku
Także wiecie, Dziewczynki, różnie to może być z tym karmieniem. Jeszcze niejedna rzecz nas może zaskoczyć -
I ja po wizycie...kurcze...zmartwilam sie dziewczyny. Wiem, ze ja jestem mala i moja waga i meza byla dosc niska przy urodzeniu. Ale niby pod koniec stycznia bylo wszystko ok a teraz gin mnie troche zmartwil, ze Marianka jest mala...wazy niecale 2kg i tak jakby jej wzrost przyhamowal... on mowi, ze mam to obgadac z polozna w przyszlym tyg i jesli brzuch mi sporo nie urosnie to mam miec czestsze kontrole z usg. Mowil tez ze ciezko mu bylo zmierzyc...ehh nie wiem moze te wymiary tez sie roznia zalezy ktory lekarz na to spojrzy:)
Hmm..ale poza tym to wody w normie, Malutka energiczna i wszystko ok:)))Jagah lubi tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Niebieskaa- kurcze, ale to chyba normalne ze rodza sie ROZNE dzieci wagowo, i dopoki widac rozwoj wagi na PLUS to jest dobrze. Co innego, gdyby Marianka byla duzo w tyle z waga i wzrostem, ale nie mozna oczekiwac, ze bedzie wielkie dziecko, jak Wy sami nie nalezycie do wielkoludow
Nie martw sie, Wasze dziecko jeszcze pokaze im MASE na swiatowa skale
Niebieskaa lubi tę wiadomość