Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dokładnie dziewczyny,każda z nas niedługo urodzi i nieważne czy to będzie SN i cc. Ja się boję cc tak jak niektóre z was SN. Ale co ma być to będzie
Co do terroru laktacyjnego,sama go doswiadczylam. Chciałam karmić a nie mogłam. Moja psychika siadala. Mam nadzieję,że was to ominie.
Przyszedł wozek, w weekend jedziemy odebrać
kasieniaczek, Milka1991, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Ja ostatni przelew (prawie połowe pensji) dostałam 20 stycznia i potem mialam l4 od 20 do 8 i od tej pory cisza, a juz nastepne zwolnienie leci. No chore...
ciekawe co byłoby gdyby nie męża wypłata://// jestem wściekła.
Efort praca w przedszkolu, a swoje dziecko w domu to cos zupełnie innegoja tam odpoczywam, czasem wolę grupę dzieci niż swoje jedno, które bardziej mnie potrafi zmęczyć. Gdyby nie starszak w domu, sezon chorobowy to pewnie dopiero miesiąc bylabym na zwolnieniu. Do tego wiadomo nie pracuje 8 h tylko 5,6h, więc to jest fajne, bo nie mam problemu z odbieraniem młodego z przedszkola itp. no i w przyszlosci Tomka ze żłobka.
eforts lubi tę wiadomość
-
Justyna Sz, Niebieskaa, Antonelka, sallvie, Vero, misKolorowy, Szczęśliwa Mamusia, Venice, kasieniaczek, Donia12, Omon, Kjopa3, pati87, Jagah, Korcia, flowerygirl, mada87, agadana lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry!! My dzisiaj wizytujemy. A tak dokładniej to o 11. Potem pojadę kupić coś małej (taki mój rytuał po każdym badaniu) a potem jedna babeczka przywiezie mi ciuchy ciążowe łiiii bo moje spodnie zrobiły się jakieś takie ciasne
Nieskromnie powiem, że jestem "miszczem" okazji, znalazłam babeczkę, która sprzedaje 8 par spodni ciążowych (kiedy ja to wynoszę?), spódniczkę i 2 bluzki za 10 Fr. tj 40 zł. Szkoda mi wydawać 150 zł na jedne spodnie z c&a czy innego h&m, które będą tylko na kolejne 2 miesiące...
Następnie w planie jest podzielenie prania malutkiej na jasne i kolorowe i dziś idzie pierwsza pralka. W końcu oderwę metki, możecie się śmiać ale ciągle bałam się to zrobić... Maskotki już czekają do prania ręcznego. Jakoś boję się je wrzucić do pralki.
Jak pierzecie jakieś cuda z grzechotkami w środku? też ręcznie czy tylko jakąś gąbeczką?
Kasieniaczku też szukam jakiejś fajnej karuzeli. Może przejrzę aliexpress. Dam znać jak coś znajdę, no chyba, że nie zamawiasz stamtąd
Wczoraj spakowałam kosmetyki do szpitala, jestem z siebie dumna. Jedna rzecz do przodu. Dziś w planie spakowanie artykułów higienicznych + laktacyjnych przy czym laktator, buteleczkę itd. planuję wysterelizować trochę później.
Trzymajcie kciuki za wizytę. Żeby zapobiec swoim dziwnym snom chcę poprosić lekarza o zdjęcie "dowodu" na dziewczynkęI tak się zastanawiam ile mała będzie ważyć bo rozrzut z dwóch tabel centylowych, które wrzuciłyście to 1200-2100!!! takie wielkie różnice
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 09:57
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Milka...moja rowiesniczko ciazowa (nie wiekowa, bo ja to jestem sporo starsza kolezanka)... wygladasz jak ciasteczko! i wyprzedzilas mnie z brzuszkiem:) fotki nie wrzuce, bo wpadlam na forum pomiedzy prasowaniem a odkurzaniem i jeszcze sie nie ogarnelam...ale co jeszcze chcialam napisac: pieknie te kilogramy sie rozlozyly:)
No wlasnieee! 34. tydzien! brzmi dumnie:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 09:59
Milka1991, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
karolyn mam takie same przejścia z zusem, ostatnio czekałam na przelew 40 dni od dostarczenia ! teoretycznie mają na to 30 dni, więc o co kaman ? teraz też już czekam 34 dzień od dostarczenia i nic. chyba zaraz tam zadzwonię i zapytam na kiedy przewidziany jest przelew to przynajmniej będę wiedziała jak rozłożyć finanse...
niebieska ostatnio mój brzuch tak podskoczył do przodu że hohomam taką typową piłeczkę wypchniętą do przodu
nom 34 tc super ! następną wizytę mam za 3 tygodnie, mam nadzieję, że grzecznie do niej dotrwam
antonelka :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 10:17
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMilka Kochana ja też mam taki brzusio , piłeczkę wypchnietą do góry :*:*:*.
Moja siostra nawet zasugerowała , że może jednak chłopak będzie. Nie wiem pi czym to stwierdziła
.
Mocno trzymam kciuki , za wszystkie wasze dzisiejsze wizyty :*:*:*:*:*:*:*.
Witajcie moje drogie :*:*:*:* .
Ale cieplutko na prawdę choć czuć ten mróz w powietrzu , ale czuć już to ciepło ptaszki tak pięknie śpiewają , wczoraj mąż zawiózł mnie do dentystki coś sobie w lewą kostkę przy nodze zrobiłam , ani się nie uderzyłam , albo źle stanęłam bo uderzyć się nie uderzyłam , boli jak chodzę cały czas okłady sobie robię , bym poprosiła ciocię , aby przyszła ale biedna chora więc chcieć nie chcieć muszę baaaardzo powoli iść . Dentystka od razu zrobiła mi dwa zęby , i mam spokój. Mąż mnie wczoraj zaskoczył perfumy mi kupił , i kolacje do łóżka przyniósł niby nic , ale jakie to miłe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 10:38
kasieniaczek, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Milka jaki malusi brzuszek;) taki to miałam w 20tyg:) moja koleżanka ostatnio w 40 tyg do porodu jedzie. Też malutki brzuszek a tam jej położna mówi ze my tu rodzimy w 40 tyg a nie 30;) wszyscy byli usmiani;) ja mam na plusie 8 ale wszystko poszło w brzuch.. juz ledwo dysze.. a gdzie to 2 miechy;/
Milka1991, mada87 lubią tę wiadomość
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
MiśKolorowy a właśnie założenie Pampers jest takie, że pacjentka w szpitalu powinna mieć zapewnione pampersy dla dziecka + paczka na wypis
Tylko jak widać szpitale różnie się stosują
Rozmawiałam ostatnio o tym programie z mamą (pracowała na noworodkowym kilkanaście lat) i od razu powiedziała, że w połowie szpitali to położne między sobą te pampersy rozdzielają
Moja mama już dawno tam nie pracuje, ale do dziś u rodziców każda pościel ma naszytą nazwę szpitala
Jak ja byłam mała to moja mama też mi ani jednego pampersa nie kupiła
Więc tak czy inaczej jak szpital bierze udział w programie to powinien pampersy na pobyt zapewnić, no ale to już z tym różnie.
Z drugiej strony to też rozumiem, że nie przynoszą do sali zapasu pampersów, bo zaraz by pacjentki do domu sobie pakowałyA tak jak o każdą trzeba iść i prosić to wygodniej jest mieć swoje - a wtedy personel już się zajmie tymi co zostaną
Ilae właśnie o tą bazę miałam na myśli, jeśli wybierzemy maxi cosi to cabriofix i do niego ewentualnie ta baza easy fix. Do cybex aton też jest baza zarówno montowana na pasy jak i na isofix
Agga ja już SR skończyłam, ale w grupie miałam dziewczynę, która ma już jedno dziecko, ale rodziła w Czechach i teraz zapisała się do szkoły rodzenia drugi raz, żeby sobie porównać, więc myślę, że spokojnie możesz się zapisać, osobiście uważam sr za świetną sprawę
I obiecana rozpiska co jeść i na co uważać podczas laktacji
Nie zwracajcie uwagi na moje dopiski na pierwszej stronie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59a582fc1c7b.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74db3f7a1047.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e37275b5ad85.jpg
I jeszcze aktualne zalecenia przy rozszerzaniu diety dziecka:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e4412ac0cf8.jpg
Mam jeszcze podobne rozpiski dotyczące pielęgnacji dziecka - jak kąpać, jak czyścić nosek, co na katar, co na potówki, co na odparzenia itd. Mogę wrzucić jeśli ktoś chceTeklaa, Niebieskaa, mamaaniołków3, Venice, Kjopa3, Jagah, Antonelka, misKolorowy, Agga lubią tę wiadomość
-
pytanie do mam
czy jak jedziecie z 5 miesiecznym szkrabem na wakacje to bierzecie duzo ze soba ( dodam ze bedziemy jechac samochodem ), czy zabieracie np podgrzewacz do butelek itd itd bo zastanawiam sie miedzy dwoma torbami, i nie wiem ktora wybrac mysle o wiekszej jak juz bedzie dwojka moge razem spakowac do jednej torby, mniejsza poprostu jest ladniejsza
za pierwsza przemawia to ze mozna ja rozpiac i mamy dodatkowe 15cm
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0424f5f9f518.jpg
za druga to ze z tylu mozna ja zapiac np na walizke ale nie ma funkcji odpinania
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/043b1574932a.jpg17.03.2017Sofia
-
bobas2015 wrote:Ania a Ty pracujesz w fizjoterapii prawda? Nie traktuj to jako atak bo choć jestem przeciwna cc to nie uważam ze w ten sposób staje się człowiek gorsza matka. Ale byłam ostatnio u osceopatki która prowadzi też dzieci i mówi że ilość cc ja przeraza. Mówi ze ma ręce pełne roboty bo dużo dzieci po cc nie chce raczkowac, gorzej rozwija się psychomotorycznieie, na dalszym etapie dzieci takie nie wykonują poleceń, są rozkojarzone itp. Oczywiście też wiem ze po powodach SN różnie bywa no ale jednak chyba pani nie wymyslala tych rzeczy.. sama powiedziała ze jak są wskazania to rzecz jasna ze trzeba i można potem wszystko wyrównać. A jakie jest Twoje stanowisko?
Bo nie wyobrazam sobie porodu wywolywanego bo mam traumę. Dlatego jak bede po terminie to wybiorę chyba cc zamiast wywoływania porodu. -
Dziewczyny polecam Wam profil zaufany ja mam od xx czasu nawet tak PIT rozliczam wszystko wiem, jest tez szybciej, tak samo teraz z ZUS ciekawa byłam kiedy i ile zapłacą, a w tym profilu wszystko jest, moje każde l4 od-do, widze wyliczenia, za jaki okres przyznane, jaka kwota i nawet kiedy wypłata, w ubiegłym miesiącu miałam pierwsza wypłatę od ZUS wszystko sie zgadzało i w terminie, a teraz widze ze kolejny przelew bedzie ciut większy i odrazu dzien po kiedy kończy sie obecne zwolnienie jestem wręcz zaskoczona oby tak dalej, oczywiscie najpierw sama wyliczyłam i cos mi sie nie zgadzało zadzwoniłam do księgowej i powiedziała ze od tej kwoty co widze w systemie minus 18% (dziady :p ) i faktycznie wtedy było wszystko ok
Edit dodam jeszcze ze moje l4 nie jest od 1do30 tylko mix i nie miałam problemu, a tego sie bałam ze bedzie w kratkę wypłacane i po głupiemu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 11:16
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Omon wrzucaj, wrzucaj
ja jeszcze zajęć z karmienia nie miałam, ale położna wspomniała aby uważać na truskawki bo uczulają, a ja wtedy "ooooo nie! a przecież to akurat sezon będzie truskawkowy! I nic nie zjem
" eh
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Vero ja Już Ci pisałam ja biorę sporo rzeczy, szczególnie w wieku 5 msc. Aktualnie w wieku 2 lat już nie jest tak źle. Aczkolwiek małe ciuchy zajmują mało miejsca
jeśli będziesz miała podręczna torbę np taka do wózka, która będziesz miała pod ręką w aucie (pielucha, picie, bodziak, grzechotka) to wzięłabym wieksza.
Karolyn a jakie masz podejście do tego że dzieci zagrażają cytomegalia? Bo jak znam jakąś dziewczynę to od razu idzie na l4. Pomijam fakt, że przy pracy z małymi dziećmi to podnoszenie itp. Ale często słyszę że to że względu na wirusa.
Kasieniaczku, będzie dobrzeporód niezapomniane przeżycie
Opon uważam że bardzo rozsądna ta Twoja lista.
Ja przez pierwsze kilka tyg rezygnowalam że smażonego, czekolady i ciężko sprawnych potraw. Później już wszystko szło
Ilea ja na pocieszenie powiem Ci ze młody mnie wyjadal i po 6 tyg połogu nie zostało mi nic z 22 kg. Aczkolwiek u nas karmienie było trochę ekstremalne, bo co 2 h praktycznie cała dobę więc i deficyt snu bardzo duży.
Milka babo, cudnie wyglądasz!!Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Omon wrote:MiśKolorowy
I obiecana rozpiska co jeść i na co uważać podczas laktacji
Nie zwracajcie uwagi na moje dopiski na pierwszej stronie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59a582fc1c7b.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74db3f7a1047.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e37275b5ad85.jpg
I jeszcze aktualne zalecenia przy rozszerzaniu diety dziecka:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e4412ac0cf8.jpg
Mam jeszcze podobne rozpiski dotyczące pielęgnacji dziecka - jak kąpać, jak czyścić nosek, co na katar, co na potówki, co na odparzenia itd. Mogę wrzucić jeśli ktoś chce
o fajnie na pewno mi się przyda:) te drugie też jak byś mogła to wrzuc:) odrazu sobie wydrukuję
Omon lubi tę wiadomość
Moje aniołki 12tc - 18.04.2013; 6tc- 21.11.2015; 5tc- 27.03.2016 (40dc), 22-06-2018 - 6tc
SZCZĘŚLIWA MAMA małego urwisa Tymka 06-03-2017
-
Omon, gdybys byla tak mila to ja bardzo prosze o rozpiski dotyczace pielegnacji maluszka!!!
Dziekuje za rady dotyczace karmienia, bezcenne wskazowki jak dla mnie. Szczegolnie, ze norweska szkola rodzenia to PSEUDOszkola rodzenia i naprawde niewiele sie dowiedzialam.
Jak zobaczylam te rozpiski to poczulam sie troche jak na studiach... ze dostaje notatki jakiejs wzorowej studentki, ktora na szczescie nalezy do tej wiekszosci, ktora chetnie dzieli sie takimi materialami:) Mialam na studiach grupe dziewczyn, ktore nigdy nie udostepnialy swoich notatek albo jakis cennych kser...masakra!!! nie lubilam ich, szczegolnie, ze ja nie opuszczalam zajec, sama prowadzilam ladne notatki z wykladow i nie mialam problemu, zeby je komus pozyczyc.
Tak wiec z gory dziekuje za dalsze materialyOmon, Milka1991, Teklaa lubią tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017