Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
IGA.G wrote:Lisku a czego jestescie w szpitalu? moze pisalas, ale ja nie nadążam czytac wszystkiego...
Na BBF nie mówiłam tylko na fb. Michaś nam sie z wtorku na srode w nocy zaczal dusić. Okazało sie ze po 3godzinach od jedzenia cofnął mu sie pokarm, ze z ułożenia na boczku przekręcił sie na plecy to jak mu podeszło to nie miło jak wypłynać i zaczal sie dławić. Była to 3nad ranem, szybko z mezem na równe nogi. On go na plecy i pierwsza pomoc. Michał nam sie cały wygiął do tylu i dostał jakiegoś paraliżu mięśni. Nie mogliśmy mu buzi otworzyć żeby wprowadzić tlen. Masz mu otworzył delikatnie palcem. Wtedy zaczal oddychać, trwało to kilka sekund a dla mnie to jakby kilka godzin. Pozniej zaczela mu taka piana z buzi wychodzić, był ogromnie przestraszony, nawet nie płakał, obsikał sie cały ze strachu. Zadzwoniliśmy na pogotowie jakie sa dalsze procedury-skierowali nas do szpitala na sprawdzenie czy woda sie nie dostała do płuc. Zostaliśmy juz tutaj na obserwacji, osluchowo wszystko dobrze ale okazało sie, ze Michał ma katar i zaczerwienione gardło oraz jak to pediatra powiedziała-dzieci które ukrywają często maja zapalenie ucha. No i wykrakała, Michał dostaje teraz dożylnie antybiotykibiedny jest bardzo, ja czułam ze cos jest nie tak i w sobote zamówiłam wizyte prywatna do domu. Lekarz przyszedł i powiedział, ze Michał ma czerwone gardło bo płakał pol nocy i ze ogólnie to ma kolkę i młodzi rodzice lubią panikować wiec nie ma co. Kolka, gazdy i to wszystko. A jak widac juz wtedy rozwijała sie ta infekcja.
-
Na moja corcie dziala szumis ale tylko 1 szum z 5. Ten który nasladuje bicie serca + szum w łonie matki. Mąż mowi ze tenszum mu przypomina odglos pociagu jadacego po torach. Inne szumy ja nie interesują. Dlatego ciesze sie ze kupilam tego z 5szumami i sensorem placzu.
Co do kupek nieraz robi bezproblemowo a nieraz kilka minut potrafi plakac przy tym.Teklaa lubi tę wiadomość
-
Przepraszam, że się nie odzywałam. Nie dam rady też nadrobić niestety. Jak nie jestem u siebie w domu to nie umiem się ogarnąć i np. odespać w dzień.
Mój poródchoć dużo miałyście w relacji na żywo
7:48 ból jak przy miesiączce (u mnie tzn. ból pleców) + delikatne jakby skurcze?
8:44 to jednak skurcze, krótkie co 6-7 minut. Wzięłam kąpiel, nie przeszło. No nic, piszemy do męża że może będzie musiał przyjechać. No to zjem śniadanie i zrobię sobie paznokcie
10:08 mężu przyjeżdżaj! boli, dzwonię na porodówkę
10:45 skurcze co 4 minuty, mężu na szybko je obiad żeby nie padł z głodu na porodówce
11:20 taxi pod domem, jedziemy. w taksówce udaję, że nie mam skurczy, po co taksówkarz ma się denerwować?
12:15 jesteśmy na sali. KTG podłączone, skurcze co 3 minuty
12:25 szyjka jest ale baaardzo krótka, rozwarcie 3 cm
12:30 poprosiłam lewatywę, dostałam roztwór 5 ml, podziałał po 15 minutach, ekstra
Odszedł też czop z krwią
13:15 mocne bóle, może jednak znieczulenie?
13:20 biorę kąpiel, fajnie, z olejkiem lawendowym, w tle rmf fm z komórki (zapomnieliśmy musyczki)
14:20 Wracamy do KTG
14:45 rozwarcie 7 cm
15:30 rozwarcie 8 cm, wg KTG skurcze o sile do 130
16:00 mogę jednak znieczulenie? ufff, lekarz przychodzi po 5 minutach
16:40 dostałam troszkę większą dawkę epiduralu, jak za 30 minut dalej będę mocno czuć skurcze dostanę mocniejsze znieczulenie
17:00 rozwarcie 9 cm, skurcze ledwo odczuwalne, samopoczucie ekstra
18:05 rozwarcie 10 cm, szyjki brak, przebicie błon płodowych
18:20 skok tętna Emilki do 200, sprawdzają mi temp. 37.8. Może to odwodnienie? więcej kroplówki + paracetamol, pobierają krew żeby sprawdzić czy to jakaś infekcja, koniec końców nie było to nic groźnego, możliwe, że chwilowe odwodnienie
19:00 tętno małej ok 156
19:00-21:00 czekamy i sprawdzamy co jakiś czas czy Emilka zeszła niżej. Pełne rozwarcie ale wysoko wszystko, za wysoko
21:00 opróżnianie pęcherze moczowego i próba parcia
21:30 podajemy oksytocynę żeby zwiększyćsiłę skurczy (które są co 2-3 minuty) żeby wypchnąć małą na dół, co jakiś czas parcie żeby sprawdzić jak mała sobie radzi
22:09 przyszło 3980 g szczęścia
Lekko pękłam, nakarmiłam małą, dałam do pomiarów.
Mąż tulił małą ciało do ciała a mnie zszyli
ok. 1 pojawiliśmy się w pokoju poporodowym
Aktualnie mała w dzień aniołek, w nocy kupki, jedzenie a spanie tylko u mamy na brzuszkuNie lubimy spać w nocy.
Spadek wagi na kolejny dzień 3800. Dzisiaj waga 3880
Mam za dużo pokarmu. Aż boli ale mała je wystarczająco dużo
Ja: trochę boli krocze, spuchły stopy, brzuszek jeszcze obecny
Moje pytanka:
- czy obcinałyscie noworodkowi paznokietki? mała ma bardzo długie ale mówili żeby spiłować...
- wszystkie smarujecie czymś dupkę po przewinięciu? mi mówią żeby tego nie robić póki nie ma odparzeń
- nalot w buźce, widziałam w przelocie że to od mleczka?
21:00 opróżnianie pęcherza i kolejna próba parcie
Opieka super, menu do wyboru, wszystko dają, o wszystko pytają. Jutro wychodzimy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 12:44
mada87, IGA.G, MyHappy, Taśka22, Milka1991, Kjopa3, Teklaa, Jagah, karolyn, Lokokoko, Justyna Sz, pati87, Marsylia lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
hej
Aniołkowa
1.nie obcinać, jeszcze za wcześnie, najwyżej niedrapki jak się bardzo drapie, ja obcięłam pierwszy raz po dwóch tygodniach
2.smarowanie tylko przy zaczerwienieniu, do tej pory użyłam kremu może z 5 razy, dupka ładna
3.nalot na języku od mleczka, jak się da to przetrzeć wacikiem albo gazikiem nasączonym wodą
Nutellka ja bym chwilę poczekała czy samo zejdzie, dzień, dwa, jak nie zauważysz poprawy to wtedy pomyśl o jakimś specyfiku, ale powinno samo zejść jak usuniesz czynnik alergizujący...
Gabi 19 lubi tę wiadomość
-
Witam w 40 tyg.. czy ja kiedyś urodze? Hm nie wiem.. wyglądam juz jak beczka, boję się nawet myśleć ile me dziecko waży. Kręgosłup wysiada. Nocka dziś nieprzespana i czuje się jak po imprezie...
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Lis trzymam kciuki za synka boje sie takich sytuacji ale tego nie przewidzisz heh
My bylismy za Wasza namowa na spacerze i ... usnąłzostawiłam go w wózku spi juz prawie 3h szok niech śpi?????? Budzik go????? Rany nie śpi zle, śpi zle masakra :p lekko teraz chrapie
Wlasnie jak układacie Wasze pociechy? Ignaś ma tydzień 3dni lubi na plecach i odwraca głowę na prawo, wyczytałam ze taka obecnie najlepsza ze jak sam nie potrafi jeszcze sie obracać to na boczku nie... ? Hm?
My mamy główkę szumisia i lubi bicie serca za to nie przekonał sie do kokonu w ktory chciałam go wkładać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 14:52
Milka1991, Lokokoko, atat lubią tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Hej.
Ja wkoncu dostalam Karolka. Śliczny jest mój aniołek. Napatrzeć sie nie moge i zaliczyłam pierwsze karmienie! Bez problemu zaczął ssać. Godzine wisiał na na cycku. Ale i tak poszedł do dokarmiania bo mam mało pokarmu. Jestem mega zadowolonaMilka1991, nutella_, itania, Jagah, eforts, Taśka22, karolyn, kasieniaczek, Justyna Sz, mada87, pati87, Kjopa3, niania.ogg, Marsylia lubią tę wiadomość
-
bobas2015 wrote:Witam w 40 tyg.. czy ja kiedyś urodze? Hm nie wiem.. wyglądam juz jak beczka, boję się nawet myśleć ile me dziecko waży. Kręgosłup wysiada. Nocka dziś nieprzespana i czuje się jak po imprezie...
Spokojniejuz niedługo!
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Teklaa wrote:Lis trzymam kciuki za synka boje sie takich sytuacji ale tego nie przewidzisz heh
My bylismy za Wasza namowa na spacerze i ... usnąłzostawiłam go w wózku spi juz prawie 3h szok niech śpi?????? Budzik go????? Rany nie śpi zle, śpi zle masakra :p lekko teraz chrapie
Wlasnie jak układacie Wasze pociechy? Ignaś ma tydzień 3dni lubi na plecach i odwraca głowę na prawo, wyczytałam ze taka obecnie najlepsza ze jak sam nie potrafi jeszcze sie obracać to na boczku nie... ? Hm?
My mamy główkę szumisia i lubi bicie serca za to nie przekonał sie do kokonu w ktory chciałam go wkładać
my też właśnie wróciliśmy, deszcz nas złapał ;/
niech Ingaś śpi tak się dotlenił
moja śpi na plecaach, główkę ma zazwyczaj na prawą stronę ale odwracam jej też na lewą. położna mówiła, żeby kłaść na razie tylko na plecy jak nie mamy nad nią wzrokowej kontroli non stop. na ostatnie 15 minut drzemki często kładę ją na brzuszek ale wtedy siedzie już przy niejTeklaa lubi tę wiadomość
-
Iga dziekuje
Edit z tego wszystkiego matka tylko nie położyła sie spac :p ech
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 15:14
bobas- trzymaj sie, oby Wiktor Ci odpuscil i wyszedl lada dzien!
lisku- duzo zdrowka dla Michalka, sam opis sytuacji mi zmrozil krew w zylach.. Dobrze, ze oboje szybko zareagowaliscie. Mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie lepiej i szybko wrocicie do domku
* * *
U mnie sytuacja wyglada tak, ze mam przyplyw energii, a objawow brak
24.04. - termin wg OM,
25.04. - termin wg USG,
27.04. - termin wg BBF
Dzisiaj w planach mam zjedzenie kilku sliwek na rozruch jelitowy, przysiady i mycie podlog na kolanachNo, takze jutro czas i kolej na NAS
Teklaa, kasieniaczek, mada87, lis87, niania.ogg lubią tę wiadomość
-
Jeszcze chwila i nie będzie żadnego brzucha, chyba że te spożywcze
Tekla mój młody też dosypia po spacerach, nie wybudzam bo i tak nie śpi dłużej niż 3,5 a że to może raz na dobre to niech ma.
Na pewno rośnie bo wyrasta z ciuchów
Ja dzisiaj zaliczylam 45 takiego szybkiego truchtu i już mnie ciągnie w dolemacie tak że jak się nadwyrezycie to macie wrażenie że wnętrzności wam ciążą i zaraz wypadna ta sama droga co dziecko?
Teklaa lubi tę wiadomość
-
Eforts ja na razie odpuszczam bieganie bo się boje ze osłabienie więzadła macicy i mi będzie wypadać, fizjoterapia mnie przed tym ostrzegal. Mówił żeby za wcześnie nie zaczelacwiczyc bo ostatnio zaczęłam 3 miesiace po cc i dorobiłam się rozejscia mięśni brzucha. Nie wiem jak jest po sn ale to chyba lekarz indywidualnie ocenia na wizycie po połogu. Ja bym już chcislamu wrócić do zumby bo strasznie Lubie.
-
Aniołkowa moja tez sie drapała ale nie obcinałam przestała Sama sie drapać jakies 2 tyg temu , dupke smaruje po każdej kupce i jak widzę czerwone lekko w pschwinach bepanthenem.
Iga moja spi tak samo co 3.5-4h ok 21, 1,5, 8 pozniej of 8-11rano nie spi po 12 idziemy na spacer uwielbia je zasypia od razu I spi do 4 popoludniu
Lisku wspolczuje duzo zdrowka
Poki co nie uzywamy zadnych szumow w razie boli brzuszka termofor wystarcza I tulenie brzuch do brzuszka malej, oby tak zostaloIGA.G, lis87 lubią tę wiadomość
17.03.2017Sofia