Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
AlsMum wrote:Cześć Mamusie, nie było mnie dłużej, ale chyba z oczywistego powodu:) Od 19 kwietnia jest z nami Ala i staram się jej poświęcić jak najwięcej czasu, dodatkowo przyjechali do nas teście na 2 tygodnie więc...
Powiem tylko, że poród maż skomentował "gorzej niż w państwach 3 świata". Mimo, że szpital wyposażony w najnowszy sprzęt, sala porodowa z łazienką itd. to pomimo wielu moich próśb o znieczulenie zewnątrz oponowe nie dostałam go i rodziłam w wielkich bólach. Szkoda, bo chcieliśmy ten poród rodzinny mile wspominać, a okazało się, że położna sadystka albo ma limit z NFZ na znieczulenia, albo źle wybrałam szpital, który stawia na naturalne rodzenie...
Tak czy inaczej chciałam Was zapytać o odparzenia. Alunia ma mocne odparzenia pod paszkami, dodatkowo miała założony kaftanik, który jeszcze bardziej zaognił ten stan. Pediatra zaproponowała jodynę, ale ta bardzo brudzi więc spytałam czy możemy przemywać octaniseptem kilka dni i sprawdzić czy to pomoże. Kazała tak spróbować. Następnego dnia była u nas środowiskowa i zdezynfekowała i położyła grubą warstwę maści z tlenkiem cynku i kazała powtórzyć. Kiedyś mi mówiona, że maść z tlenkiem cynku mocno zatyka i powinno się jej nakładać niewiele. Mała strasznie krzyczy gdy się ją tam dotyka dlatego wolałabym jej nie smarować dodatkowo. Położna kazała po kilku razach z kremem z tlenkiem cynku smarować oliwką lub maścią. Powiedzcie proszę jak wy radzicie sobie z odparzeniami, ile i czego kłaść, u nas miejsce jest ciężkie do pielęgnacji, bo maleństwo tuli jeszcze rączki i mocno trzyma przy tułowiu.
Ja biorę na wacik trochę mąki ziemniaczanej, u mojego Kubusia działa. -
AlsMum- proponuje dwie mozliwosci, kapiel z dodatkiem maki ziemniaczanej plus oproszanie cialka wacikiem z maka PLUS Twoje mleko z piersi dodac do kapieli. Zrobilo sie teraz bardzo cieplo, stosowanie takich ciezkich masci moze przyniesc wiecej szkody jak pozytku, bo zakrywasz gruba warstwa odparzenia, ktore nie maja dostepu do powietrza, to dluzej sie goja.. Zycze szybkiego zaleczenia problemu
* * *
Dziewczyny, w jakim okresie moge spodziewac sie stabilizacji ilosci karmien? Dziennie wychodzi 6-8 razy plus w wiekszosci kazdorazowo siku-kupkaMam problem z planowaniem dnia, bo zdarza sie, ze godziny karmienia nakladaja sie na godzine odbioru Diaboliny ze szkoly, i tworzy sie we mnie panika jaki plan obrac, zeby wszyscy byli zadowoleni i ogarnieci.
Dzisiaj po rannym karmieniu i aktywnosci, Orzeszkowa zasnela pierwszy raz na brzuszku! Spi i mruczy jak kotek, gdzies w oddali slychac tylko pierdkiPoki co, podaje espumisan, a jak zapowiada sie na gorsze chwile to jednorazowo SabSimplex i wszystko dobrze hula
Chyba opanowalam w koncu cycki!
eforts, Lokokoko, Donia12, Kjopa3, ilae lubią tę wiadomość
-
Jagah
Moja ma 4tygodnia i kp ja okolo 20razy na dobę. W nocy co godzinę lub półtorej.
Nawet na dluzszy spacer z corka nie chodzę zeby krzyku z glodu nie narobila bo ja np nie wyobrazam sobie kp na dworze bo poprostu się wstydzę.
Moim marzeniem jest kp np co 3godziny.
Ze spaniem w dzien tez jest roznie.Jagah lubi tę wiadomość
-
Java u nas żadnych reguł
zaraz ma przyjść do mnie doradca, popytam jak to z tym karmieniem na żądanie a racjonalnym podejściem do tematu.
Super ze cyce się uregulowaly!!!
Mój dzisiaj ma kiepski dzień, chciałam zabrać starszaka na plac więc w tamtą stronę go nioslam, na placu wisiał na cycu, z powrotem dojechał w wózku
Gdybym miła problemy z kp w miejscu publicznym to byłabym bardzo sflustrowana ograniczeniami mojego życiaJagah lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej hej kochane :-* :-* :-* :-* .
No i nasza Ania ma już msc , kiedy to minęło nie wiem , przy 4 dzieci nawet nie zauważyłam jak te dni szybko minęły , Ania ma kolki na które nic nie pomaga i masuję jej brzuszek espumisan jej podaję i Bobotic , na brzuszku kładę wczoraj od 20 do 22.30 histeryczny płacz mam nadzję że jak tak nagle się pojawiły , to tak samo zamknął . Ania często wstaje o 4 lub 5, 6 nad ranem , 3 Czerwca Ania będzie miała USG bioderek , 14 Czerwca kierunek kardiolog . Ja ogólnie jestem czasami senna i zmęczona , ogólnie to dobrze się czuję w ten Piątek idę do mojego Pana ginekologa sprawdzić czy wszystko tam w środku jest oki , i przy okazji wezmę papiwrek do becikowego.
A to nasza miesięczna Ania :-* :-* :-* .
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/460200ec670f.jpg[/url
Milka1991, sunshine, Donia12, Marsylia, Kjopa3, niania.ogg, Jagah lubią tę wiadomość
-
Hej dawno nic nie pisałam. U nas ok. Tylko czasu brak. Karmienie wychodzi coraz lepiej. Pogoda ładna wiec ma dworze siedzimy. Piotruś kocha brzuszek i tak śpi w nocy. W dzień tez. U mnie jeszcze plamienie.. i tak dzień za dniem.. Piotr goliat ma już 5 kg;)
Jagah, Milka1991, Donia12, Marsylia, Kjopa3, niania.ogg, Szczęśliwa Mamusia, ilae, itania lubią tę wiadomość
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Gakin wrote:Bobas a my mamy dwa miesiące i pulpet wazy niewiele ponad 5kg. Szok normalnie ale oczywiście to zrozumiale bo by byliśmy tyci tyci po urodzeniu
nick nieaktualny
-
Szczęśliwa mamusia
Tak wczesnie do gina?
Bo ja mam napisane w wypisie ze po 6 tygodniach dopiero .
Moja corcia ma 4 tyg i 1dz i kp ja nadal w nocy co godzinę lub półtorej zreszta w dzien jest podobnie lub nawet czesciej.
A przez pierwsze 10dni jadla w nocy co 2 lub 3 godziny.
Czekam z utesknieniem na np 2 kp w nocy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2017, 21:42
-
Reni moja siostra używała pieluch wielorazowych i szybko jej się odechciało bo prania było mnóstwo. później wróciła do nich, żeby oduczyć sikania w pieluchę i się wtedy sprawdziły
Jagah u nas nie ma zasad karmienia, karmię na żądanie. ale Anielka sama sobie wyrobiła mniej więcej rytm dnia. i karmię w podobnych godzinach. a jak wiem, że muszę gdzieś wyjść to budzę wcześniej i nakarmię. staram się też mieć odciągnięte 60-80ml i biorę butelkę jakby coja nie mam oporów w karmieniu na dworze, ale nie umiem jej przystawić
w domu karmię na poduszce do karmienia lub na leżąco. a na dworze ciężko mi ją ogarnąć i ona się denerwuje
ale musze się do tego zabrać i się nauczyć
ja do gina idę jutro, akurat mija 6 tyg
Aniela waży już 5 kgdzisiaj położna ją ważyła
Reni1982, Jagah lubią tę wiadomość
-
Lokokoko wrote:Mój maluszek waży 4060, urodzi się to miał 3350g. Ma dwa tygodnie
(
Dziewczyny boli mnie gardło jak nie zarazić takiego szkrabka ? Martwię się okropnie.
Wiem ze nie karmisz piersią ale właśnie w takich sytuacjach to najlepszy sposób ochrony przed chorobą. Może kup sobie maseczkę i jak będziesz z synkiem to ja zakładaj. No i kuruj się kobieto;)
nick nieaktualnypati87 wrote:Szczęśliwa mamusia
Tak wczesnie do gina?
Bo ja mam napisane w wypisie ze po 6 tygodniach dopiero .
Moja corcia ma 4 tyg i 1dz i kp ja nadal w nocy co godzinę lub półtorej zreszta w dzien jest podobnie lub nawet czesciej.
A przez pierwsze 10dni jadla w nocy co 2 lub 3 godziny.
Czekam z utesknieniem na np 2 kp w nocy.
U mnie właśnie stuknęło 6 tygodni i jeszcze ze mnie leci , i zaczynam się tym martwić że np jednego dnia czysto na podpasce , a na drugi dzień znów nie wiem czy to normalne właśnie też i po to do niego idę . -
Szczęśliwa Mamusia wrote:U mnie właśnie stuknęło 6 tygodni i jeszcze ze mnie leci , i zaczynam się tym martwić że np jednego dnia czysto na podpasce , a na drugi dzień znów nie wiem czy to normalne właśnie też i po to do niego idę .
ale jak u ciebie minęło 6 tyg jak urodziłaś 13 kwietnia? 6 tyg minie ci 25 maja jak dobrze liczę
u mnie dopiero minęło 6 tyg a urodziłam 3 kweitniaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 10:58
-
Donia dzięki
)
Haha. A że mnie dwa tygodnie po lexi taka krew śluz
I tak w ilości jak 4 dnia okresu(
Mam nadzieję, ze krwawienia niedługo się skończą.
Dziewczyny pytanie odnośnie witD. Dziecko kp ma brać 400 j, a orientuje się któraś z Was ile powinno brać dziecko karmione mm?Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[