X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Wiesz, sy__la, rzecz tylko w tym, że przy zagrożonych ciążach, niestety i tak trzeba mieć te wszystkie USG i niektóre inne badania częściej. Człowiek musi być pod wzmożoną kontrolą.

Natomiast ja akurat od początku wiedziałam, że muszę co najmniej dwa razy sprawdzić pewne rzeczy, bo niestety po swojej historii straciłam dość mocno zaufanie do lekarzy. Mam teraz odruch (strasznie obciążający) weryfikowania wszystkich lekarskich decyzji :-/

Annak rozumiem oczywiście, że zagrożone ciąże, zwłaszcza te w których występują plamienia/krwawienia to wręcz wskazane żeby zrobić częściej i sprawdzić skąd to się bierze. Mi bardziej chodziło o ciąże, które są bez żadnych plamień, bez dolegliwości. Oczywiście same fale ultradźwięków nie są tak bardzo szkodliwe, przecież badanie trwa dość krótko i nawet temperatura wewnątrz nie zdąży się podnieść do szkodliwych wartości, nie mniej jednak badania z dnia na dzień czy w odstępie 2-3 dni i słuchanie np. bicia serca w 1 trymestrze - no nie jestem zwolenniczką takiego postępowania.

Edit: oczywiście podkreślam, że to tylko moje zdanie ;) każda kobieta ma prawo do swojego, to ona przecież wie najlepiej co dla niej i dziecka jest najlepsze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 11:23

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ez slyszlam, że doppler dziala na dzidzie ale na dzidzie w 5 tygodniu ciazy nie pozniej. na pierwszej wizycie nie mialam dopplera bo sie bal gin robic

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście ja też rozumiem po części kobiety, które robią częściej USG, głowa zdrowa bez negatywnych myśli to i dziecko zdrowsze... sama poszłam na USG po 2,5 tyg od poprzedniego, bo miałam różne myśli po tym jak mi ustały wszystkie i tak minimalne objawy ciąży... zastanawiałam się czy Dzidzia żyje. No ale teraz pójdę dopiero na prenatalne i mam nadzieję, że później tylko jeszcze 2 razy i nie będę musiała robić tego więcej! Wiadomo, jest ogromna chęć "podglądania" Maluszka - ale chyba się powstrzymam od tego.
    Po sporych przemyśleniach i analizach doszłam do wniosku, że przecież skoro nie mam plamień, nie mam objawów, czuję się świetnie, biorę jakieś tam leki, to cóż ja mogę więcej zrobić, nic nie zrobię tym bardziej na tym etapie ciąży ani żaden lekarz nic nie poradzi, gdyby coś tfu tfu znów zadziało się nie tak... obecnie jestem prawie 1,5 tygodnia dalej w tej ciąży niż w poprzedniej- więc głęboko wierzę, że będzie wszystko OK - nic innego mi nie pozostaje jak wiara i modlitwa <3

Aniołek 7t5d [*]
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezuuu jedwo żyję a gdzie to jeszcze do 16-tej. .. ostatnio niedobrze mi przez caluskie dnie. Myślałam że im starsza ciąża tym będzie lepiej. A u mnie jest odwrotnie

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    ja ez slyszlam, że doppler dziala na dzidzie ale na dzidzie w 5 tygodniu ciazy nie pozniej. na pierwszej wizycie nie mialam dopplera bo sie bal gin robic

mi lekarz specjalista od USG ginekologii i położnictwa powiedział, że do 12 tygodnia ciąży jest niebezpieczne, a jak jest naprawdę to nikt nie wie do końca ;)

Edit: poza tym w 5 tc czasami jeszcze nie ma serduszka ;-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 11:36

Aniołek 7t5d [*]
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    akurat w USG 2D, 3D, 4D nie ma różnicy w szkodliwości fal - oczywiście przez krótki czas badania. Bardziej niebezpieczne są fale dopplera, dzięki któremu słychać bicie serca.

No wlasnie co lekarz to inna opinia ;) ja tylko dziele sie tym co wiem. :)

Mileczko, faktycznir nie bylo tak zle. Wyobrazalam sobie to znacznie gorzej :-O hoho. Biorę się za sprzatanie, bo mam obsesje. Na sniadanko zjadlam bio jogurt z kielbasa:d hahaha.
    Caluje Was i nasze babelki!

Milka1991 lubi tę wiadomość

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donia12 wrote:
    Jezuuu jedwo żyję a gdzie to jeszcze do 16-tej. .. ostatnio niedobrze mi przez caluskie dnie. Myślałam że im starsza ciąża tym będzie lepiej. A u mnie jest odwrotnie

Donia witaj w klubie. U mnie mdlosci sa 24h na dobe. Z broszury od mojej ginki wyczytalam, ze trzeba jesc regularnie male porcje tego co sie lubi!!
    A swoja droga zapytalam pani doktor co na ndlosci to z usmiechrm na twarzy mi powiedziala, ze nic :D
    Ale zalecula mi prenatal uno i on w swoim skladzie ma imbir i lagodzi nieprzyjemne dolegliwosci ciazy :)
    Tak samo pani d stwierdzila, ze jak sa mdlosci to znaczy, ze wszystko git. Chociaz slyszalam, ze jest tez wiele dziewczyn ktore mialy mdlosci i poronily. Czyli znowu co osoba to opinia. :)

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    mi lekarz specjalista od USG ginekologii i położnictwa powiedział, że do 12 tygodnia ciąży jest niebezpieczne, a jak jest naprawdę to nikt nie wie do końca ;)
    ja ci powiem tak z wlasego doswiadczenia wiem , że jak ma sie poronic to sie poroni leki sa gorsze niz taki doppler to tak samo jak niektore babki nosza dzieci 18kilowe biegaja i nic im nie jest a inne sie oszczedzaja a i tak poraniaja. JA musialam miec usg co chwile bo szukalam miejsca krwawienia msialbyc sprawdzoa cala i nawet na 3d wlaczal tenod prenatlnych przeplywy wszysko nic nie znalazl na pewno nie plamie z kosmowki ani z niczego co zagraza dziecku. Moja ciaza jest bardzo duzego ryzyka. i kazde usg powoduje u mnie mega nerwy ale nie wiedza co sie dzieje jest jeszcze gorsza

Lokokoko lubi tę wiadomość

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czekam w kolejce na wizytę. :) proszę trzymać kciuki, bo mam stresa. Tak, nie mam powodów i się stresuje :P

Szczęśliwa Mamusia, Lokokoko, Milka1991, sy__la, Taśka22, slodka100, atat, wolfik25, Maniuś lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella trzymam kciuki! Mam nadzieje, ze zapodasz zdjecie babelusia!;*

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    ja ci powiem tak z wlasego doswiadczenia wiem , że jak ma sie poronic to sie poroni leki sa gorsze niz taki doppler to tak samo jak niektore babki nosza dzieci 18kilowe biegaja i nic im nie jest a inne sie oszczedzaja a i tak poraniaja. JA musialam miec usg co chwile bo szukalam miejsca krwawienia msialbyc sprawdzoa cala i nawet na 3d wlaczal tenod prenatlnych przeplywy wszysko nic nie znalazl na pewno nie plamie z kosmowki ani z niczego co zagraza dziecku. Moja ciaza jest bardzo duzego ryzyka. i kazde usg powoduje u mnie mega nerwy ale nie wiedza co sie dzieje jest jeszcze gorsza

oczywiście że jest tak jak mówisz - co ma być to i tak będzie, niezależnie od tego czy bierzesz tonę leków, czy chodzić codziennie na USG. Pisałam też już o zagrożonych ciążach - to wyższa konieczność, aby wiedzieć co się dzieje.

Aniołek 7t5d [*]
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Nutella trzymam kciuki! Mam nadzieje, ze zapodasz zdjecie babelusia!;*
    Mam nadzieję, że dostanę.. bo to NFZ.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • She Wolf Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kahaska, tak, w poniedzialek wrocilismy. We wtorek poszlam do szpitala spytac czy zrobia mi USG, bo nadal plamie. Pokazalam im zdjecie z USG w Polsce, a lekarka stwierdzila ze skoro dzidzia szybko rosnie a plamienia sie nie zwiekszyly, to nie ma potrzeby. Plamie o wiele slabiej i juz nie na czarno tylko jasno brazowo, wiec wierze ze jest poprawa. Za jakies dwa tyg. bede miala USG, wiec na razie czekam i nie panikuje, bo tez mysle ze za czeste podgladanie nie jest obojetne dla malucha.
    A co u Ciebie?

Niania, to prawda, ale na tak wczesnym etapie nie wylapia jeszcze takich wad ktore trzeba operowac. To dopiero na polowkowym, na ktore oczywiscie chce isc i sprawdzic. Na razie po prostu se zastanawiam czy z powodu wieku to ryzyko u mnie nie bedzie zawyzone :/

Milka ja nie mam na liscie serducha.

Milka1991 lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko gwoli uspokojenia. Z Helena miałam dopllera codziennie przez 4 tyg w 3 trymestrze. A niunia zdolna i mądrala, że hej.

Lokokoko lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 09:24

Awf3p2.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech wspolczuje Ci kasienieczek.
    Naprawde. :*
    Moze kup sobie ten prenatal uno, on zawiera imbir wiec powinien pomoc :*

A ja jestem chyba chora na glowe, bo juz dzisiaj boje sie porodu :-d

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 09:24

Awf3p2.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    A ja jestem chyba chora na glowe, bo juz dzisiaj boje sie porodu :-d
    Nie tylko ty. Ja też :D ale ja wiem, co mnie czeka..

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży nie bałam się porodu, tylko... połogu :D

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się nie spodziewałam w drugiej ciąży tak potężnych mdłości , słabo mi i ledwo żyje a jestem sama z 9 miesięcznym Rojbrem... a myślałam że nic mnie nie zaskoczy..

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ