Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
annak wrote:Wiesz, sy__la, rzecz tylko w tym, że przy zagrożonych ciążach, niestety i tak trzeba mieć te wszystkie USG i niektóre inne badania częściej. Człowiek musi być pod wzmożoną kontrolą.
Natomiast ja akurat od początku wiedziałam, że muszę co najmniej dwa razy sprawdzić pewne rzeczy, bo niestety po swojej historii straciłam dość mocno zaufanie do lekarzy. Mam teraz odruch (strasznie obciążający) weryfikowania wszystkich lekarskich decyzji
Annak rozumiem oczywiście, że zagrożone ciąże, zwłaszcza te w których występują plamienia/krwawienia to wręcz wskazane żeby zrobić częściej i sprawdzić skąd to się bierze. Mi bardziej chodziło o ciąże, które są bez żadnych plamień, bez dolegliwości. Oczywiście same fale ultradźwięków nie są tak bardzo szkodliwe, przecież badanie trwa dość krótko i nawet temperatura wewnątrz nie zdąży się podnieść do szkodliwych wartości, nie mniej jednak badania z dnia na dzień czy w odstępie 2-3 dni i słuchanie np. bicia serca w 1 trymestrze - no nie jestem zwolenniczką takiego postępowania.
Edit: oczywiście podkreślam, że to tylko moje zdaniekażda kobieta ma prawo do swojego, to ona przecież wie najlepiej co dla niej i dziecka jest najlepsze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 11:23
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Oczywiście ja też rozumiem po części kobiety, które robią częściej USG, głowa zdrowa bez negatywnych myśli to i dziecko zdrowsze... sama poszłam na USG po 2,5 tyg od poprzedniego, bo miałam różne myśli po tym jak mi ustały wszystkie i tak minimalne objawy ciąży... zastanawiałam się czy Dzidzia żyje. No ale teraz pójdę dopiero na prenatalne i mam nadzieję, że później tylko jeszcze 2 razy i nie będę musiała robić tego więcej! Wiadomo, jest ogromna chęć "podglądania" Maluszka - ale chyba się powstrzymam od tego.
Po sporych przemyśleniach i analizach doszłam do wniosku, że przecież skoro nie mam plamień, nie mam objawów, czuję się świetnie, biorę jakieś tam leki, to cóż ja mogę więcej zrobić, nic nie zrobię tym bardziej na tym etapie ciąży ani żaden lekarz nic nie poradzi, gdyby coś tfu tfu znów zadziało się nie tak... obecnie jestem prawie 1,5 tygodnia dalej w tej ciąży niż w poprzedniej- więc głęboko wierzę, że będzie wszystko OK - nic innego mi nie pozostaje jak wiara i modlitwaMarysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Monika34 wrote:ja ez slyszlam, że doppler dziala na dzidzie ale na dzidzie w 5 tygodniu ciazy nie pozniej. na pierwszej wizycie nie mialam dopplera bo sie bal gin robic
mi lekarz specjalista od USG ginekologii i położnictwa powiedział, że do 12 tygodnia ciąży jest niebezpieczne, a jak jest naprawdę to nikt nie wie do końca
Edit: poza tym w 5 tc czasami jeszcze nie ma serduszkaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 11:36
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
sy__la wrote:akurat w USG 2D, 3D, 4D nie ma różnicy w szkodliwości fal - oczywiście przez krótki czas badania. Bardziej niebezpieczne są fale dopplera, dzięki któremu słychać bicie serca.
No wlasnie co lekarz to inna opiniaja tylko dziele sie tym co wiem.
Mileczko, faktycznir nie bylo tak zle. Wyobrazalam sobie to znacznie gorzejhoho. Biorę się za sprzatanie, bo mam obsesje. Na sniadanko zjadlam bio jogurt z kielbasa:d hahaha.
Caluje Was i nasze babelki!Milka1991 lubi tę wiadomość
Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
Donia12 wrote:Jezuuu jedwo żyję a gdzie to jeszcze do 16-tej. .. ostatnio niedobrze mi przez caluskie dnie. Myślałam że im starsza ciąża tym będzie lepiej. A u mnie jest odwrotnie
Donia witaj w klubie. U mnie mdlosci sa 24h na dobe. Z broszury od mojej ginki wyczytalam, ze trzeba jesc regularnie male porcje tego co sie lubi!!
A swoja droga zapytalam pani doktor co na ndlosci to z usmiechrm na twarzy mi powiedziala, ze nic
Ale zalecula mi prenatal uno i on w swoim skladzie ma imbir i lagodzi nieprzyjemne dolegliwosci ciazy
Tak samo pani d stwierdzila, ze jak sa mdlosci to znaczy, ze wszystko git. Chociaz slyszalam, ze jest tez wiele dziewczyn ktore mialy mdlosci i poronily. Czyli znowu co osoba to opinia.Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
sy__la wrote:mi lekarz specjalista od USG ginekologii i położnictwa powiedział, że do 12 tygodnia ciąży jest niebezpieczne, a jak jest naprawdę to nikt nie wie do końca
Lokokoko lubi tę wiadomość
Monika34 -
Ja już czekam w kolejce na wizytę.
proszę trzymać kciuki, bo mam stresa. Tak, nie mam powodów i się stresuje
Szczęśliwa Mamusia, Lokokoko, Milka1991, sy__la, Taśka22, slodka100, atat, wolfik25, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Monika34 wrote:ja ci powiem tak z wlasego doswiadczenia wiem , że jak ma sie poronic to sie poroni leki sa gorsze niz taki doppler to tak samo jak niektore babki nosza dzieci 18kilowe biegaja i nic im nie jest a inne sie oszczedzaja a i tak poraniaja. JA musialam miec usg co chwile bo szukalam miejsca krwawienia msialbyc sprawdzoa cala i nawet na 3d wlaczal tenod prenatlnych przeplywy wszysko nic nie znalazl na pewno nie plamie z kosmowki ani z niczego co zagraza dziecku. Moja ciaza jest bardzo duzego ryzyka. i kazde usg powoduje u mnie mega nerwy ale nie wiedza co sie dzieje jest jeszcze gorsza
oczywiście że jest tak jak mówisz - co ma być to i tak będzie, niezależnie od tego czy bierzesz tonę leków, czy chodzić codziennie na USG. Pisałam też już o zagrożonych ciążach - to wyższa konieczność, aby wiedzieć co się dzieje.Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Kahaska, tak, w poniedzialek wrocilismy. We wtorek poszlam do szpitala spytac czy zrobia mi USG, bo nadal plamie. Pokazalam im zdjecie z USG w Polsce, a lekarka stwierdzila ze skoro dzidzia szybko rosnie a plamienia sie nie zwiekszyly, to nie ma potrzeby. Plamie o wiele slabiej i juz nie na czarno tylko jasno brazowo, wiec wierze ze jest poprawa. Za jakies dwa tyg. bede miala USG, wiec na razie czekam i nie panikuje, bo tez mysle ze za czeste podgladanie nie jest obojetne dla malucha.
A co u Ciebie?
Niania, to prawda, ale na tak wczesnym etapie nie wylapia jeszcze takich wad ktore trzeba operowac. To dopiero na polowkowym, na ktore oczywiscie chce isc i sprawdzic. Na razie po prostu se zastanawiam czy z powodu wieku to ryzyko u mnie nie bedzie zawyzone
Milka ja nie mam na liscie serducha.
Milka1991 lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty