X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Ja mam na nfz prenatalne ale wg mojej wiedzy usg+pappa ok 800 zl czyli podobnie jak u Ciebie (jesli w 150 jest pappa i usg)
    Samo usg 300zl ja pappy nie robie bo to mało wiarygodne badanie a może być przyczyną stresu. Chyba ze z usg cos by było nie tak

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Omon Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dobrze, że poruszacie temat, bo też chciałam zapytać.
    Gdzie się robi test pappa? U lekarza, czy w laboratorium?

Bo mi lekarz na ostatniej wizycie powiedział, żebym sobie poczytała o tych prenatalnych, wyrobiła swoją opinię i do następnej wizyty zastanowiła się czy robimy samo usg czy test pappa też. Na razie mam mieszane uczucia i chciałabym ostatecznie zdecydować po usg, ale pytanie gdzie się test pappa wykonuje? Bo jak w laboratorium to zrobię bez problemu ale jak u lekarza czy w jakiejś specjalnej placówce to chyba trzeba się umówić wcześniej?
    Lekarz niby powiedział to tak, jakby wszystko można było u niego zrobić, ale z kolei w cenniku i ofercie polikliniki jest tylko opcja usg prenatalnego, testu pappa nie ma, więc już zgłupiałam.

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w tej placowce co robia usg pobiora krew na pappa.
    Troche sie tylko wkurzylam bo wczesniej mnie informowali, ze krew moge oddac 3 dni wczesniej i wynik bedzie na wizycie usg a jak wczoraj dzwonili aby potwierdzic wizyte to juz okazalo sie, ze w tym samym dniu wiec wynik bedzie pozniej.
    Oczywiscie za wprowadzenie w blad oberwalo sie im ode mnie.

Nie znosze braku kompetencji a szczegolnie w tak wrazliwej dzialce jak medycyna.

Lokokoko lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika - a ja slyszalam, ze koleczko na chlopaka :>

U mnie te nie wyobrazam sobie ciazy bez pracy.. martwilabym sie, ze ciezko mi bedzie cos znalezc, po ciazy stuknie prawie 30 lat i zadnego doswiadczenia.

Chcialam sie najpier gdzies "zahaczyc" popracowac 2 lata i teraz dzidzius. Daje mi to komfort psychiczny, ze mam do czego wracac i nie musze sie martwic czy finansowo damy rade, no i przynajmniej macierzynski platny, ale wiem, ze nie zawsze da sie wszystko zaplanowac na tip top.

U mnie prenatalne 200zl i pappa 200 zl. Pappe mozna zrobic w laboratorium albo tam gdzie prenatalne :)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań penetralnych to chyba je teraz będę mieć , gdyż to będzie u nas 12 tc jak będę u gina , ja do niego chodzę prywatnie więc nie wiem czy jak mi zrobi , te badania to będę musiała dodatkowo płacić czy nie za USG nic nie płacę.

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo u mnie na tip top sie nie dalo. :)
    Ale wiem, ze damy rady. Pod kazdym wzgledem:) i chyba jak urodze to zaraz po pologu bede sie starac o 2gie dziecko. :) i w wieku 30 lat moje bable bede juz duze :)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto usg prenatalne wykonac zgodnie z ponizszym:

"Ważne, gdzie zrobisz USG genetyczne

Na wczesnym etapie ciąży diagnostyka USG jest bardzo trudna. Aby dobrze wykonać USG genetyczne, niezbędny jest bardzo dobry sprzęt i bardzo dobrze wyszkolony ginekolog ultrasonolog, ponieważ ryzyko błędnej interpretacji obrazu jest ogromne. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonywanie tego badania zgodnie z wytycznymi Fundacji Medycyny Płodowej w Londynie – organizacji, która kształci lekarzy w zakresie prenatalnej diagnostyki ultrasonograficznej i udostępnia specjalne programy komputerowe. Do zrobienia USG genetycznego poszukaj lekarza, który jest akredytowany przez tę organizację"

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba sie boje tych prwnatalnych. Musze sie dopierl umowic jeszcze.
    A Wy tutaj wszystkie dziewczyny robicie prwnafalne?

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka jest norma TSH w pierwszym trymestrze ?
    Nie mam rozpiski norm z labolatorium.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 12:03

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Ja to chyba sie boje tych prwnatalnych. Musze sie dopierl umowic jeszcze.
    A Wy tutaj wszystkie dziewczyny robicie prwnafalne?

Koko ja mam 37 lat wiec chce miec pewnosc, ze dziecko jest zdrowe.
    Ty jestes duzo mlodsza wiec ryzyko u Ciebie jest znacznie nizsze i jesli nie masz w rodzinie chorob genetycznych to ja bym zrobila tylko usg prenatalne.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Jaka jest norma TSH w pierwszym trymestrze ?
    Nie mam rozpiski norm z labolatorium.

Poniezej 2,5 a niektorzy lekarze nawet mowia o 2.

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie nie ma nikt w rodzinie.
    Oki dzieki!!

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć TSH do 2 jest bezpieczne.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to super ! Wyniki mam ok :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ekstra. Jeden problem mniej :)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat w zespole downa nie trzeba miec obciazen w rodzinie, to defekt podzialu komorkowego. Ja robie usg prenatalne, ale to indywodualna sprawa. Niektorzy nie robia bo czy zdrowe czy chore to chca urodzic i wychowac. Ja nie wiem co zrobilabym w takiej sytuacji. Odnosnie testu pappa waham sie. Pobiore krew i zamroze a po usg zdecuduje, zobaczymy czy cos lekarza zaniepokoi.

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek idę do ginekologa idioty po raz ostatni. Mam nadzieję, że wyda mi kartę ciąży.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w sumie z jednej strony co za roznica cxy zrobie czy nie. Jak wady genetycznej nie da sie wyleczyc, prawda?
    No chyba, ze sie myle to mnie poprawcie:*

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • sylwia_31 Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczynki. Antnelka ma racje co do badań prenatalnych usg. Powinien ją robić ktoś kto się dobrze na tym zna. Tam decydują milimetry w pomiarach i tak naprawdę można się nieźle przestraszyć a później się okazuje ze z dzidizusiem jest wszytko w porzadku.
    A ja idę dziś z synkiem na sczepienie. Odkąd jest nagonka antyszczepieniowa to za każdym razem się stresuje ze coś będzie nie tak. Ale jestem dobrej mysli. To jak na razie ostatnie do czasu aż będzie miał 5 lat.

c5b5161985.png
    https://www.maluchy.pl/li-72729.png
    Wizyta 18.10
  • Omon Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przypadku zespołu downa nie było, chociaż moja mama nie utrzymuje od lat kontaktu ze swoją rodziną, więc też pewności mieć nie mogę, że tam wszyscy są zdrowi, bo ja jej rodziny nie znam.
    Z kolei w rodzinie męża był chłopak z wodogłowiem, zmarł rok temu. Przy czym ja widziałam go raz w życiu i mi to bardziej na porażenie mózgowe wyglądało, ale może te dwie choroby są podobne. Z tym, że to jest taka rodzina, że oboje rodziców pije, w domu nawet łazienki nie mają a przecież opieka społeczna daje pieniądze na zrobienie łazienki jeśli jest dziecko niepełnosprawne, mój teść im kiedyś nawet projekt zrobił i wniosek wypełnił, oni mieli tylko zanieść gdzie trzeba, ale po co. Dzieciak nie miał żadnej rehabilitacji, nie zdziwię się, jeśli oni sami nie wiedzieli nawet na co dokładnie chorował. Maja jeszcze dwoje dzieci, wiem, że jedno się uczy w szkole specjalnej, córkę widziałam raz i też sprawiała wrażenie, że nie jest do końca zdrowa... Więc mam podstawy bać się, że jest w tej rodzinie jakaś choroba genetyczna.

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
‹‹ 322 323 324 325 326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ