Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
kahaśka wrote:Nie wiem, jaką mi receptę wystawił, bo mam, odebrać z recepcji. A w jakich przypadkach przysługuje refundacja?
Ja mam obniżone białko S,p/c kardilipinowe były ok. i antykoagulant tocznia. No i poronienie w 10tc. Receptę z refundacją dała mi internistka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 21:39
-
Poronienie nie jest wskazaniem do refundacji. NFZ ssie!
Ale reszta jak najbardziej. Przede wszystkim obniżone białko.
Ale cos mi sie wydaje, ze po 1 wrzesnia zmeinily sie przepisy bo nie widzialam wczesniej ZAPOBIEGANIA chorobom zakrzepowym wiec moze my tez bedziemy miec refundacje. Bo miesiecznie 360 zł na samo clexane plus duphaston to niezla sumka sie robi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 21:42
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Po żylakach tez sie nalezy - jesli lekarz wiedzial.
Warto zawalczyc o refundacje bo ta roznica w cenie jest spora. Ja na stałe leki wydaje ponad 600zl miesiecznie wiec kazde opakowanie z refundacja to manna z niebaponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
atat wrote:Po żylakach tez sie nalezy - jesli lekarz wiedzial.
Warto zawalczyc o refundacje bo ta roznica w cenie jest spora. Ja na stałe leki wydaje ponad 600zl miesiecznie wiec kazde opakowanie z refundacja to manna z nieba -
nutella_ wrote:Jejciu, a na jakie leki ? Jeśli wiedzieć można ?
Clexane 360zł
Duphaston 4,5 opakowania około 180 zł
metylowany kwas foliowy około 100zł
plus prenatal lub pregna około 40zł
Pierwszy paragon w aptece na ponad 700 zł mnie prawie zabił, myslalam ze śnię! az zadzwonilam do gin dopytac czy sie nie pomylila bo wypisala mi zapas wszystkiego na caly miesiac.
nie licze innych witamin i probiotykowWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 22:19
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
atat wrote:Clexane 360zł
Duphaston 4,5 opakowania około 180 zł
metylowany kwas foliowy około 100zł
plus prenatal lub pregna około 40zł
Pierwszy paragon w aptece na ponad 700 zł mnie prawie zabił, myslalam ze śnię! az zadzwonilam do gin dopytac czy sie nie pomylila bo wypisala mi zapas wszystkiego na caly miesiac.
nie licze innych witamin i probiotykow
Atat witam w klubie.Tyle,że na razie udało się Cleaxane na refundacje od internisty a gin nie chce w tym mieszać i wysłała mnie do immunologa
Cleaxane 36zł zamiast 360zł
Duphaston 3 opakowania 90-110zł
luteina 2 paczki ale to z 7-14zł
kwas foliowy,jodid,wit.D3,
Z tego co wiem refundacje mają dziewczyny po 3 poronieniach.
Milka nie przejmuj się gadaniem.Przecież Ty prawie przezroczysta jesteśŻartuje,szczupła i zadbana więc nie przejmuj się.Szkoda dzieciątku szkodzić z takiej głupoty.
Moja "teściowa" przy pierwszej ciąży mówiła,że jeszcze to nic nie wiadomo,jeszcze wszystko może się wydarzyć. Ja się nie przejmowałam bo nieznane mi było poronienie a jej jak się później okazało tak. Po porodzie ględziła żebyśmy się dobrze zabezpieczali żeby drugiego nie było za szybko a najlepiej w ogóle. Wtedy wiem,że to z troski było bo różnie bywało u nas. Po porodzie też sporo z wagi mi zostało i akurat ona mówiła,że w końcu mam kształty a nie taka chudzina jak byłamRok temu jak się dowiedziała o ciąży to się wzruszyła. Jak poroniłam to pocieszała,że będziemy mieć dzidzie i będzie ok. Była zła,że lekarka nie skierowała mnie do szpitala bo to niebezpieczne itp. A ja nie chciałam bo zaczęło się samo i udało się oczyścić bez zabiegu. Teraz też się cieszy i marzy o wnuczce
Choć wiadomo żeby zdrowe było.
-
Kjopa3 wrote:Z tego co wiem refundacje mają dziewczyny po 3 poronieniach.
Oj nie, niestety nie...
Nawet jeśli oprócz tego mają 2 mutacje MTHFR grożące mikrozakrzepami.
Refundacja nIe przysługuje -
Witajcie Kobietki
Nareszcie mam czas Was czytać i mam nadzieję - być na bieżąco!
Moja złość na lekarkę trochę przeszła, pocieszam sie, że może tylko pierwsze zwolnienie dostałam leżące, żeby ZUS sie do niej nie przyczepił, że skoro od razu dostałam chodzące to pewnie mój stan nie był taki zły a tak to się wytłumaczy, że miałam leżące źle się czułam, były wskazania a z czasem się poprawiło. No nie wiem.. tak wczoraj analizowaliśmy wszystko z mężem i z teściową i do takich wniosków doszliśmy ;] Oczywiście na następnej wizycie spróbuję negocjować
W ogóle denerwuje mnie, że jak jadę do niej to ważę się już po śniadaniu i wyszło mi wczoraj 63,5! a 3 tygodnie temu 61,2 więc prawie dwa kilo, mimo, że rano w domu miałam 62,5 ;] weźmie mnie za grubasaZaśmiała się tylko widząc moją reakcję i mówi "a to dopiero początek hehe" i że jeśli miałaby coś doradzić to jedynie ograniczać węglowodany, głównie słodycze, ziemniaki.. słodyczy dużo nie jem ale ziemniaków nie podaruje!
W sumie według moich pomiarów w domu na czczo wychodzi, ze w I trymestrze przytyłam 3 kg więc chyba znośnie..
Odnośnie tego co piszecie, mi teściowa absolutnie nie zwraca na nic uwagi. To raczej ja w domu jestem tą która mówi, ze jest grubaMąż mi to wybija z głowy i mówi, że jestem bardzo seksowna i bardzo dobrze, ze mi waga rośnie, bo martwiłby się gdyby było inaczej. Podejrzewam, że nawet jakbym przybrała 10 kg w I trymestrze to by mi wmawiał, że to bardzo dobrze
No i z tych radośniejszych rzeczy to... ZACZYNAM DZISIAJ DRUGI TRYMESTR!
Peg, atat, nutella_, Antonelka, Taśka22, Aga1991, pati87, niania.ogg, Kjopa3 lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Różowy_Kordonku - cieszę się, że humor już lepszy i inaczej spoglądasz na swoje zwolnienie! No i gratuluję drugiego trymestru. A jeszcze nie tak dawno człowiek oczy przecierał ze zdumienia patrząc na 2 kreski albo betę
Ja witam się oczywiście z pracy. Przede mną dzisiaj niestety ciężki i stresujący dzień, ale nagrodą za to będzie to, że jutro już piątekJak dzisiaj przeżyję i wybrnę z twarzą to będzie już koniec tygodnia
Pod warunkiem, że jutro już będzie spokój.
Życzę wam miłego dnia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 08:06
Aga1991 lubi tę wiadomość
-
Mnie też denerwuje to ważenie u położnej. Po południu, po kilku posiłkach w ciuchach. Rozumiem, że ktoś może nie mieć wagi w domu i to ma wtedy sens. Ja akurat mam. A różnica pomiędzy porannym ważeniem, a takim po południu to u mnie nawet 1,5-2kg. Zależy też w co jestem ubrana.
-
Venice- ja jestem z Wrocławia
Dziewczyny, melduję Wam, że w H&M zaczęły się wyprzedaży i ubrania ciążowe tez weszły. Dużo jest letnich, ale są też przecenione spodnie z 229 zł na 120 złDonia12, Antonelka, Teklaa, Taśka22, Aga1991, Venice lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykahaśka wrote:To jest jakieś chore
Przecież clexane tyle ludzi bierze po operacjach, po złamaniach itd a cenę ma zaporową. Tylko, że z reguły trwa to krótko, a taka kobieta w ciąży majątek w aptece zostawi
-
nutella_ wrote:A z dobrych rzeczy ? Dziś wizyta ! Prenatalne
na 16.30.
To trzymam kciuki.
Ja o 9:45.nutella_, Teklaa, Taśka22, Kjopa3, AmyLeah lubią tę wiadomość