WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Ale nie wiem jak zareagować na komentarz typu "grubasku", dzisiaj tak teściowa do mnie powiedziała, udawałam że nie słyszę. Ma któraś pomysł jak skutecznie ale nie chamsko odpowiedzieć następnym razem?
    Niestety nie pamiętam jak wyglądasz. Ciężko wszystkie zapamiętać. Ale może powiedz, że to twoje ciało i twoja waga. Albo spytaj jak tesciowa wyglądała w ciąży ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 20:33

Milka1991 lubi tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Jula22

A niby prenatalne od 45mm robia. Wiec czegos nie rozumiem.
    Lekarz stwierdził że lepsze pomiary będą za tydzień wiec nie wtracam sie :) tym bardziej ze nie zgadza się wszystko z moja ostatnia mies co utrudnia wszytko pewnie dlatego tak ce zrobić :)

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
    Aniołek 2.02.2013 (11 tydz.) [*][*][*] Zawsze będziesz w naszych serduszkach Aniołeczku!
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka - dajesz mi nadzieję! Chociaż ja zapytałam czy to do końca ciąży będę miała leżące, to odpowiedziała, ze jak będę potrzebowała gdzieś jechać to da mi chodzące :/ a ja nie potrzebuję jeździć tylko normalnie funkcjonować! Wyjść do sklepu czy coś załatwić.. ehh.. zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić by zakwalifikować się na chodzące, skoro ciąża książkowa a na L4 idę na wniosek pracodawcy :/ ryczeć mi się chce jak pomyślę, że mam pół roku w domu siedzieć.. Czy ona nie może tego L4 udokumentować szkodliwymi warunkami pracy?

Wy piszecie, ze miałyście poronienia i macie L4 chodzące a ja pierwsza ciąża książkowa i leżące :/ Jak ja mam rozmawiać z moją lekarką?

annak - Tak właśnie myślę, że to błąd pomiaru bo dzidziuś nawet nie był ładnie wyciągnięty, tylko taki skulony :/ Dziękuję za słowa otuchy :)

Milka - no własnie lekarka ma tyle dobrych wpisów jest mega ciepła i taka serdeczna, nie rozumiem jej toku myślenia :( Skontaktowałam się nawet na fb z "mamaginekolog" żeby trochę zrozumieć kwestię zwolnień w ciąży z lekarskiego punktu widzenia i żeby wiedzieć jak rozmawiać z nią przy następnej wizycie. Mam nadzieję, że dostanę jakieś wskazówki.. eh.. w ciąży każą się jak najwięcej ruszać a ja zostałam uziemiona. Myślę nawet czy nie zmienić lekarza ale trochę mi szkoda bo do tej pory było ok. Chyba zobaczę jak się sprawa potoczy za 3 tygodnie. To już prawie Wszystkich Świętych a wiadomo, że będe jeździć, więc mam zamiar upierać się przy chodzącym..

PIĘKNY DZIDZIUś TWÓJ! :)

karolyn - ja niestety nie dostałam chodzącego tylko leżące i z tego powodu panikuję, bo wiem, że przecież choćby do sklepu wyjść muszę. tym bardziej, że nie mam podstaw do leżącego :(

Peg - ja już sama nie wiem co mam robić.. kłócić się z nią przecież też nie będę, ale na pewno poproszę przy kolejnej wizycie i powiem, że to jest bardzo męczące tym bardziej, że nie mam wskazań. Przecież przy chodzącym też może wpisać, że boli mnie brzuch itp.

niania - rozważam to, własnie choćby z tego względu, że nie mam komplikacji, więc za dużo nowemu lekarzowi nie musiałabym tłumaczyć. Niedawno szwagierka urodziła i wiem, że jej nie robił problemu z :4 i miała chodzące, więc zastanawiam się czy właśnie nie wybrać się do niego. Przynajmniej ktoś sprawdzony.

Kjopa - no ale to jednak inna sytuacja, Ty masz wskazania do leżenia. Gdyby chodziło o dobro dzidziusia absolutnie bym się nie rzucała, ale mnie nic nie jest, więc czemu leżące?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 20:36

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak znajde ciete odzywke ale kulturalna na "grubasku" to dam znac.
    Nie znosze tego typu komentarzy - to dla kobiety piekny stan i nie sa jej potrzebne tego typu komentarze.
    Mnie tesciowa ciagle powtarza ze pieknie wygladam ale odrosty skomentowala od razu jak weszla po dluzszej nieobecnosci wiec wrrrr.....a ja nie chcialam farbowac wlosow w I trymestrze (w sumie o to, ze zaszkodze dziecku nie balam sie ale bardziej o to, ze moze hormony zachwiane, cos nie wyjdzie itd).

Anatolka, Milka1991 lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku dlatego napisałam,że teraz mam leżące ale w poprzednich ciążach nie zagrożonych miałam normalnie,że mogę chodzić.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka, Ty paskudo! A do nas nic nie piszesz! Wypatrzyło Cie tu moje oko przypadkiem :-P

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venice wrote:
    Milka mnie też zawsze denerwowały komentarze na temat ciąży. Nie wiem czemu, ale inni ludzie bardzo lubią komentować wygląd kobiet w ciąży. Mnie ostatnio zdenerwował brat mojego męża, bo rzucił hasło pt" oo, widzę że bioderka rosną" ale tak jak mówisz, może to mówią specjalnie, bo też przed ciążą dużo ćwiczyłam i miałam super wyrzeźbione ciało. Ale też zastanawiałam się co powiedzieć następnym razem.

Bobas a czy Ty masz jakieś krwawienie ze względu na tego krwiaka?Musisz leżeć?

Co do bujaczków to u nas sprawdził się taki najzwyklejszy, służył nam bardzo długo, bo jak Maja miała ponad rok to chciała się bująć na nim przed drzemką. Mieliśmy też huśtawkę Fisher Price, ale tylko niepotrzebnie stała.
    Co do wyglądu to w pierwszej ciąży na końcu czułam się jak słoń a przytyłam tylko 13kg.. dla męża nigdy nie byłam tak atrakcyjna no nie wiem dlaczego ale w ciąży to ciągle miał ochotę na seks i dotykanie mnie. Teraz jest podobnie wiec ogólnie podobno kobiety w ciąży są atrakcyjne w oczach męskich;)
    Co do krwiaka nic nie plamie. Jest daleko od kosmowki także luz. Mam się oszczędzać ale hm przy moim synku to średnio możliwe... także żyje normalnie..

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie "wsparcie" od ciąży. Masz brzuch jak w piątym miesiącu (mówiła tak 3 tyg temu),a inni nic nie widzieli, że jestem gruba i źle wyglądam....

8p3o3e3k2s82vwqj.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka, ja przed ciaza sporo schudlam. Bylam ponad rok na swietnej zdrowej diecie i faktycznie wygladalam dobrze. Teraz juz przytylam 4,5kg.
    Malo kto wie ze jestem w ciazy, w pracy prawie nikt. I te docinki - schudnac to nie sztuka ale to utrzymac juz ciezej co?
    Jak mnie to wkurza bo utrzymywalam wage na luzie.
    No ale nic, w koncu sie dowiedza i moze do tego czasu ich nie pozabijam.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, jaką mi receptę wystawił, bo mam, odebrać z recepcji. A w jakich przypadkach przysługuje refundacja?

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    Nie wiem, jaką mi receptę wystawił, bo mam, odebrać z recepcji. A w jakich przypadkach przysługuje refundacja?

na co?

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bardzoooo trudno mi was doczytac dzis caly dzien w lodzi bylam wiec znaim opisze wizyte chcialam zapytac czy mialyscie robione jakies PRZEPLYWY?

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    na co?
    O Clexane pisałam wcześniej. Kurde mam nadzieję, że mi nie wystawił na 100%

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Antonelka, Ty paskudo! A do nas nic nie piszesz! Wypatrzyło Cie tu moje oko przypadkiem :-P

A jak tak patrze i nie wierze, ze polubilam swoj post :-) Anatolka-Antonelk :-)

Buziaczki pozniej zajrze z newsami :-)

Anatolka lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Venice Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się uparłam, że przeczytam wszystkie 400 stron. Szkoda, że tak późno tu trafiłam..Ale może nadrobię, w końcu i tak leże.

Peg lubi tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    O Clexane pisałam wcześniej. Kurde mam nadzieję, że mi nie wystawił na 100%

Refundacja przysluguje jak masz obnizone bialko C lub S
    Stwierdzona zakrzepice

chyba ze lekarz umie kombinowac i sie kontroli nie boi.
    Bo inaczek 130 zl za 10 strzykawek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 21:21

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika przepływy to jeden z elementów badań prenatalnych ;)

Venice haha :P zrobi Ci się mega mętlik w głowie, może lepiej przeczytaj parę ostatnich stron...teraz jak będziesz na bieżąco to szybko nas lepiej poznasz :)

Dziewczyny zbieram się spać, wcześniej się pożalę trochę mężowi i mam nadzieję, że zasnę snem sprawiedliwego :D

Dobrej nocy !

Aga1991 lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dokladnie:

Wskazania off-label objęte refundacją: "zespół antyfosfolipidowy lub jego powikłania - profilaktyka i leczenie przeciwzakrzepowe; zespół antyfosfolipidowy - diagnostyka; niedobór białka C lub niedobór białka S - diagnostyka; zmiany zakrzepowo-zatorowe inne niż określone w ChPL u dzieci do 18 roku życia - profilaktyka i leczenie; choroby nowotworowe w przypadkach innych niż określone w ChPL - profilaktyka i leczenie przeciwzakrzepowe; terapia pomostowa zamiast antagonisty witaminy K (VKA) lub innych leków przeciwkrzepliwych u kobiet ciężarnych po wszczepieniu zastawki i z wadą zastawkową; ostre zespoły wieńcowe w przypadkach innych niż wymienione w ChPL; schorzenia wymagające przewlekłego stosowania antagonistów witaminy K (VKA) (z okresową oceną możliwości powrotu do stosowania VKA) u osób, u których leczenie VKA nie jest zadowalające z uwagi na: a) powikłania (lub przewidywane wysokie ryzyko powikłań, w tym krwotocznych) podczas stosowania VKA, b) częste nieterapeutyczne lub nadmiernie podwyższone wartości INR, c) obiektywne trudności z odpowiednio częstą kontrolą INR, d) nawroty żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej podczas stosowania VKA; terapia pomostowa u pacjentów wymagających czasowego zaprzestania przewlekłego leczenia doustnymi antykoagulantami ze względu na planowane procedury terapeutyczne i diagnostyczne - w przypadkach innych niż określone w ChPL; unieruchomienie kończyny dolnej w opatrunku gipsowym lub ortezie z powodu izolowanych obrażeń kończyny dolnej (przez cały okres unieruchomienia, o ile związane jest to ze wzrostem ryzyka wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo zatorowej) - w przypadkach innych niż określone w ChPL; profilaktyka i leczenie żylnej choroby zakrzepowo - zatorowej u kobiet w ciąży - w przypadkach innych niż określone w ChPL; krytyczne niedokrwienie kończyn dolnych - w okresie poprzedzającym hospitalizację, nie dłużej niż 14 dni (dawki lecznicze) - w przypadkach innych niż określone w ChPL ".

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, wczesniej nie bylo nic o zapobieganiu chorobom zatorowym...
    Może cos sie zmienilo, trzeba zapytac lekarza!

kahaśka lubi tę wiadomość

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka powiedz po prostu i ze spokojem "nie jestem gruba, jestem w ciąży". Babcia mojego męża też ma takie teksy.
    Przecież dziecko musi się gdzieś pomieścić. Poza tym w ciąży potrzeba jest pewna ilość tkanki tłuszczowej ponieważ działa ona ochronnie.

atdc2n0at8s9ecys.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ