WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn wrote:
    Ja też właśnie miałam się pytać Antonelki czy bierze zastrzyki?

Ja biorę acard aż do 36 tc ze względu na poronienie i ciąże biochemiczną .
    Z synem też brałam.

Mój gin też mi mówił, że acard będę brała do 34-36 tc z tych samych względów co Ty.
    Zastanawia mnie tylko fakt czy czasem nie za długo, bo podobno w III trymestrze ciąży acard może być niebezpieczny dla maluszka, że nie domknie się coś - niestety nie pamiętam już co on mówił, ale chodzi o serduszko Maluszka.

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak dopełniając moją wypowiedź odnośnie L4 to teraz już się nawet cieszę, że mam to zwolnienie. Trochę zwolniłam tempo, mam więcej czasu właśnie na dokładniejsze sprzątanie, a jak sobie już tak usystematyzuję wszystko po kolei co mam do zrobienia to będzie super. Najlepsze jest to, że mój M. bardzo się cieszy z tego, że jestem w domu, bo jak wraca z pracy ma zawsze jakiś pyszny obiadek, a jak pracowałam to było to różnie, bo przeważnie jadłam w pracy ;-)
    I słusznie któraś z Was zauważyła, trzeba korzystać bo te dni co są teraz już nigdy nie powrócą - nawet jak druga ciąża będzie to codziennie więcej obowiązków bo będzie Dziecko ;) więc korzystam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 12:33

Aga1991, Taśka22, Milka1991, Antonelka lubią tę wiadomość

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn wrote:
    Ja też właśnie miałam się pytać Antonelki czy bierze zastrzyki?

Ja biorę acard aż do 36 tc ze względu na poronienie i ciąże biochemiczną .
    Z synem też brałam.

Tak biore - fraxiparine 0,6 , dimery mam w normie mimo, ze lekarka mowila, ze w ciazy sa podwyzszone.
    Dawka 0,6 to dawka profilaktyczna a w pologu mam brac lecznicza. Brrrr

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie wzielam zwolnienia, troche wykorzystuje zalegle urlopy tak po jednym dniu.
    Ale z drugiej strony chyba trzeba bedzie zwolnic tempo, bo jak pracuje to gorzej sie odzywiam, za duzo siedze wszystko dretwieje i boli.
    Powoli przyzwyczajam sie do mysli, ze trzeba bedzie troche posiedziec w domu.
    Na razie nie moge zostawic wszystkich spraw w pracy, musze je porozdzielac.

Co do D dimerow, ja zawsze mialam 200 w ciazy jeszcze przed braniem clexane wyniosly ponad 450. Pozniej juz nie mierzylam.

Musze zmierzyc poziom witaminy D, bo w tych suplach jest a ja mialam wysoki poziom przed ciaza, ale lato bylo, slonce to mialam prawie 100 :/

Podobno za duży poziom jest toksyczny dla dziecka.

No i ciekawa jestem homocysteiny teraz i poziomu kwasu foliowego na tych metylowanych :) Wiec musze sie wybrac na pobranie krwi.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży odstawilam acard w 18 tc, trochę nieodpowiedzialnie ale poprzedni lekarz nie widział wskazań do jego brania i to był mój wymysł. Obecna lekarka jednak od początku zleciła mi branie acardu do 36 tc.
    Tylko jedno mnie martwi synek miał w okresie prenatalnym nierówne tętnice w sercu, co prawda po porodzie się wyrównały ale miał znow dziurkę w serduszku do monitorowania ( nie jest to groźne gdyby te nierowne tetnice to nie wiedzielibysmy o tym jak pewnie wielu ludzi).
    W styczniu jedziemy na kontrole ostatnia byla 2,5 roku temu. Mam nadzieję, że śladu po niej nie ma ale kilku pediatrów go badało i ponoć szumów żadnych nie ma, więc być może jest już ok.
    I tak czasem się zastanawiam czy to nie przez ten acard:( ale czasem trzeba wybrać mniejsze zło...w tym przypadku tak właśnie niestety jest.
    Z drugiej strony wady serca i to dużo gorsze występują u dzieci, których mamy nie biorą acardu, więc może zależności nie ma....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 13:45

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atat, szkoda urlopu. Przyda się po macierzyńskim ;) Ja właśnie musiałabym wracać do pracy od poniedziałku. Tak byłam z przełożonym umówiona a tu klops. Rodzicielski skończył mi się w połowie lipca a do końca września miałam być na zaległym urlopie, ale gin dał l4, więc go w całości nie wykorzystałam

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• mrik Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Ja kompletnie nie wierzę w żadne zabobony. Gdyby one działały, moglibyśmy zawsze zaklinać rzeczywistość. Niestety i na szczęście zarazem, nie mamy takiej mocy.
    Natomiast w pełni rozumiem osoby, które odkładają kompletowanie wyprawki na później. Sama do takich należę. Chodzi o to, że jeśli człowiek się za bardzo zaangażuje i zbyt mocno dotknie macierzyństwa na wczesnym etapie, to przy ewentualnym złym biegu spraw... wszystko boli o wiele mocniej. To jedyne, co mnie powstrzymuje.
    Dlatego w pełni rozumiem MagdęWaw, Pati i Biszkopciki.

dokladnie, dlatego sama sie powstrzymuje... wiadomo kazdej z nas serce by peklo gdyby nie daj boze cos.. wszystkie przeciez najmocniej pragniemy pozytywnego biegu spraw.. jednak mysle po nowym roku rozgladac sie za lozeczkami itp.

o148l6d8octf4x0k.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ma/miała otwór w serduszku. Wyszło na echo jak wylądowałyśmy na kardiologii. To nic groźnego i ma samo zatosnąć, ale kontrola ma być koło 3 roku życia. Nie miało to związku z częstoskurczem

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• atat Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    Atat, szkoda urlopu. Przyda się po macierzyńskim ;) Ja właśnie musiałabym wracać do pracy od poniedziałku. Tak byłam z przełożonym umówiona a tu klops. Rodzicielski skończył mi się w połowie lipca a do końca września miałam być na zaległym urlopie, ale gin dał l4, więc go w całości nie wykorzystałam

Coś Ty! Kazali mi wykorzystac do konca wrzesnia!

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Coś Ty! Kazali mi wykorzystac do konca wrzesnia!
    Ale jak jesteś na l4 to nie masz możliwości wykorzystania ;) Ja teraz byłam na zaległym z 2014 i 2015roku ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeśli chodzi o wyprawkę to poprzednio zaczęłam kompletować już w 4 miesiącu, bo nie było mnie stać, żeby jednorazowo wyłożyć taką kwotę. Więc najpierw łóżeczko, materacyk, prześcieradełka, nieprzemakalne pokrowce, monitor oddechu, potem wózek, śpiworek, torbę termiczną, tak strefowo. Jeśli mogę coś doradzić dziewczynom, które będą mamami pierwszy raz, to nie warto kupować zbyt wiele zabawek czy ubranek, bo każdy gość w domu coś Wam przyniesie. Mój syn ma teraz więcej ciuchów niż ja, a tymi z których wyrósł zapełniłam już 10 pudeł. Więc dla malucha mam już sporo, większość to unisex. A gdyby była dziewczynka to wiem, że babcie i szwagierki zwariują i wpadną w szał zakupowy :)

kahaśka, Aga1991, Milka1991 lubią tę wiadomość

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś czas temu (w sumie zanim dowiedziałam się o ciąży) stwierdziłam, że chciałabym wyjść do ludzi. Tym bardziej, że miałam iść na wychowawcze. Zapisałam się do policealnej (tak o, żeby coś robić, a że darmowa to jeszcze lepiej). No i.. idę dziś pierwszy raz. I chyba już żałuję.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutellka czemu żałujesz ?

Wanda słuszna uwaga żeby nie szaleć, u nas to będzie pierwszy wnuk w obydwu rodzinach, więc babcie, ciotki, wujki na pewno nie zawiodą :P
    Więc faktycznie będę ostrożniejsza w ubrankach i zabawkach a bardziej się skupię na różnych innych dodatkach, których jest od groma. Też będę stopniowo wszystko kupować żeby później nie wydać na raz 10 000 zł :P zwłaszcza że mamy budowę i też jest potrzebna kasa ;)

ja się teraz wezmę za porządek w szafie bo mam mnóstwo ciuchów w których w ogóle nie chodzę i już wypadają, więc odpalam chillową muzę i działam :D

Antonelka lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    nutellka czemu żałujesz
    Jeju no nie wiem. Chyba stres mnie zrzera, że idę do szkoły z brzuchem :P i będą na mnie patrzeć. Nie ja jedna, nie ostatnia, ale.. :D

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dzisiaj na smyk.com wszystko -50%. Żal nie brać ;)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 1 ciąży acardu nie bralam. Córka miala 2 ubytki w sercu ale tak duze ze bez operacji by nie przezyla. Na te ubytki ma naszyte łaty w serduszku.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donia Ty draniu nie kuś ! :P

nutelka będzie fajnie, takie zajęcia Ci się na pewno przydadzą, nie dość że czegoś się nauczysz to jeszcze poznasz nowych ludzi ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Można do Was dołączyć?

Nie czytałam co pisałyście do tej pory (przeczytałam parę ostatnich stron). Od tej pory mogę być na bieżąco.

Termin mam na 4 kwietnia. Mam już jedną córkę w wieku 5 lat. Niestety druga ciąża od początku jest zagrożona, od początku miałam plamienia, w 8 tygodniu lekarz wykrył krwiaka, tydzień później nie było po nim śladu, plamienia ustały. NIestety w 11 tygodniu zaczęłam krwawić, na szczęście wszystko dobrze się skończyło, krwawienie było chwilowe. Kilka dni temu, w 13 tygodniu znowu pojawiło się krwawienie, po chwili wypadło ze mnie coś wielkiego ok 7 cm, byłam pewna, że poroniłam. To co przeżyłam było straszne, natychmiast pojechałam na SOR. To co wypadło to był skrzep, nie miałam pojęcia, że skrzep może tak wyglądać. Tym razem znowu wszystko się dobrze skończyło, ale mam nadzieję, że to już ostatni raz i że poprostu wypadł ten krwiak. Chciałabym się zacząć cieszyć w końcu tą ciążą :)
    Poza tym to nic mi nie dolega, mdłości mnie tym razem ominęły, apetyt dopisuje. Przytyłam 1 kg, niestety leżę cały czas i musiałam zrezygnować z treningów i biegania. Przez ostatnie lata dużo trenowałam i to też negatywnie wpływa na moją psychikę. No ale trzeba wszystko zrobić, żeby utrzymać ciążę :)

Wyprawki jeszcze nie robię, poczekam aż będzie wiadomo jaka płeć i jak wszystko u nas będzie dobrze.
    Czy robiłyście test Papa? Ja miałam tylko przezierność karku, wyszło wszystko dobrze, test Papa chciałam zrobić, ale nie wiedziałam, że trzeba mieć od lekarza skierowanie. Natępną wizytę mam we wtorek, więc będzie już za późno, żeby zrobić.

Macie jakieś zachcianki w ciąży?
    WIdać u was brzuszek ?

Milka1991 lubi tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venice to straszne co przezyłaś. Z tym skrzepem... aż mi się przypomniało jak byłam w pracy i nagle coś ze mnie wypadło. Biestety źle się skończyło.:(
    Oczywiście, że można dołączyć. Pisz śmiało. Na kiedy masz termin?
    Brzuszek widać, a zachcianki? Rzadko. W pierwszej ciąży ciągnęło mnie do wszystkiego. Za słodycze mogłabym się pokroić. Teraz nie mam nadzwycZajnych zachcianek, waga nawet mi spadła chociaż jem normalnie. Ale mam dużo ruchu. Córka daje popalić :P
    No cóż. Życzę ci wszystkiego dobrego i oby historia z krwawieniem poszła w niepamięć.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po szkole. Niepotrzebnie się bałam, bo było spoko. Moja "wychowawczyni" mi się bardzo nie podoba. Kobieta bez wyrazu twarzy, bez uśmiechu.
    Pierwsze zajęcia w ten weekend. Sobota 8-11, niedziela 11-15 :) to mi sie podoba ! :)
    Może to dziwne, ale mąż po raz pierwszy będzie z córka sam na sam. Zostawał z nią, ale ja lub teściowa byłyśmy zawsze w pobliżu. A teraz? Niech biega za nią :D

Milka1991, niania.ogg lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ