Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
Długo nie byłam tutaj złe samopoczucie od weekendu. Wczoraj byłam na badaniach prenetalnych. Maleństwo ma 48,6mm (11 tydzień 4 dzień)dziecko idealne wszystko posiada oprócz kości nosowej. Od razu zrobili mi test Pappa i do kontroli za 2 tyg. Martwię się , lekarka powiedziała że podobno jeszcze trochę za wcześnie i kość dopiero się będzie kształtować.
Nt mam 1,10mm
Też któraś z Was miała taki problem?
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Madlene wszystko zależy od wielkości dziecka, może okazać się za małe (też się tego boję, bo mam dziś wizyte - 11 tc 0 dni)
Pewnie badanie ginekologiczne, cytologia, a potem USG, jeśli mialas badania krwi, moczu to ich omówienie . Ja też się denerwuje ale musimy być dobrej myśli. -
karolyn wrote:Madlene wszystko zależy od wielkości dziecka, może okazać się za małe (też się tego boję, bo mam dziś wizyte - 11 tc 0 dni)
Pewnie badanie ginekologiczne, cytologia, a potem USG, jeśli mialas badania krwi, moczu to ich omówienie . Ja też się denerwuje ale musimy być dobrej myśli. -
Dziewczyny ja mam dzis 10tc6d i tez sie zastanawiam jak bedzir wyglądać dzisiaj moja wizyta. Denerwuje się.
A co do sniegu to juz nie z deszczem tylko sam, biale puszystr platkimusze poprosic D zeby na wieczor zapalil nam w kominku dla relaksu
a ja juz od rana dwa razy zaprzyjaznilam sie z kiblem i puscilam pawia,
madlene88 lubi tę wiadomość
Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
,,USG genetyczne między 11. a 14. tygodniem ciąży powinno zostać wykonane przed upływem 13. tygodnia i 6. dnia ciąży. Warunkiem jest również odpowiednia długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu – musi ona wynosić od 45 do 84 mm. Badanie to nazywane jest potocznie „USG genetycznym”
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/kalendarz-badan-usg-w-ciazy-usg-genetyczne-11-14-tydzien-ciazy_36204.html"
Teoretycznie leci Ci 11 tydzień ciąży aktualnie ale to chyba raczej chodzi o skończony. Przynajmniej ja to tak rozumie ale może się mylę.
Chociaz pocieszę Cię , że w poprzedniej ciąży udało się zrobić nam to badanie w 11 tyg i 5 dni mimo, że owulka się o jakis tydzien przesunęła, więc młody był młodszy.
Lekarz będzie wiedział co zrobić, najwyżej będziesz miałą kolejną wizytę za 2,3 tygPowodzenia
Aga1991, madlene88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymadlene88 To już od gina zależy jakie masz mieć zrobione badania , nasze szczęście miało 3 cm i miałam bez problemu zrobione penetralne to już zależy jaki gin ma sprzęt , a nie czy dziecko jest małe czy duże .
Koko Nie ma co się stresować , choć ja zawsze mam serce w gardle , jak zbliża się wizyta musimy myśleć pozytywnie.
Trzymam z całych sił kciuki , za wasze wizyty i za kruszynki :*:*:*:*.
Ale leje całe buty miałam mokre , dziewczynki też zmokły , mnie gardlo boli przewiało mnie wczoraj , dziewczynki też chore , ledwo co byliśmy zdrowi i znów , dobrze że podobno jutro ma być pogoda , już mam dość tego deszczu i tej psiej pogody . Już dziś Środa jeszcze tylko jutro i Piątek i spokój przez dwa dni , a potem znów tak latać w te i spowrotem tak 11 Października do UP muszę iść , 12 października na badania , 14 zleci gdyż , mąż ma wolne idze po raz 100 do chirurga może z łaski swojej , da mu w końcu to skierowanie na zabieg a 15 wizyta u gina.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 09:54
madlene88 lubi tę wiadomość
-
karolyn wrote:Teoretycznie leci Ci 11 tydzień ciąży aktualnie ale to chyba raczej chodzi o skończony. Przynajmniej ja to tak rozumie ale może się mylę.
Chociaz pocieszę Cię , że w poprzedniej ciąży udało się zrobić nam to badanie w 11 tyg i 5 dni mimo, że owulka się o jakis tydzien przesunęła, więc młody był młodszy.
Lekarz będzie wiedział co zrobić, najwyżej będziesz miałą kolejną wizytę za 2,3 tygPowodzenia
Tak, karolyn, to teoretycznie musi być skończony 11 tc, czyli badanie można zrobić w okresie 11+0 do 13+6. Piszę "teoretycznie", ponieważ istotniejszy jest wymiar dziecka. Musi mieć między 4,5 a 8,5 cm, ponieważ tylko w tym przedziale można wiarygodnie sprawdzić i porównać rozmiar NT (przezierności karkowej).
Ja robiłam pierwsze podejście do badań prenatalnych w 11+3 i lekarz stwierdził, że dziecię jest za małe (miało 4,4 cm, potem powiedział, że 4,1 - tak się układało). Dlatego musiałam się zgłosić na badanie ponownie tydzień później i wtedy już wszystko było super. Także "najgorsze" co może się zdarzyć, jeśli dziecko będzie za małe, to konieczność powtórki wizyty
Trzymamy kciuki!Aga1991, karolyn lubią tę wiadomość
-
atat wrote:Wyjaśnił się chyba mój kilkudniowy ból głowy - rozchorowałam się .
Bolą zatoki, temperatura, gardło boli.
Co bralyscie i pomoglo? Kurcze musze byc dzis w pracy choć kilka godzin a tu taki klops...
Na gardlo sinulan direct
Do nosa spray z woda morska.
Tylko ja nie mialam gorączki i obie infekcje tzn zatoki i gardlo byly oddzielnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 09:49
-
Ja idę w piątek. Mam nadzieje ze z 5 cm to już tam będzie
zwłaszcza ze ja owulke miałam raczej wcześniej.
Potem w kolejny piątek na nfz. I w jeszcze następny wizyta u giny:) przez najbliższe 2.5 tyg da się żyć. A potem to chyba detektor. Juz na olx oglądałam i po następnej wypłacie sobie kupieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 09:59
-
kahaśka wrote:Karolczyk, na lekach zawsze jest napisane, że w ciąży nie wolno. A często są stosowane bez skutków uboczych. Nie można przeprowadzać badań na kobietach w ciąży. Jeśli masz wątpliwości można sobie sprawdzić w leksykonie leków, gdzie są podzielone na 4 grupy i 2 pierwsze są bezpieczne. http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=49
Np Torecan na wymioty w ciąży też ma info, że w ciąży nie można
Może i nie można ale ja na swoje wymioty zużyłam 24 czopki! Dopiero po 4 opakowaniach moje wymioty odeszły. .torecan przepisał mi lekarz prowadzący
-
Jula222 wrote:Może i nie można ale ja na swoje wymioty zużyłam 24 czopki! Dopiero po 4 opakowaniach moje wymioty odeszły. .
torecan przepisał mi lekarz prowadzący
Skoro lekarz wie o ciąży to nie powinien nic szkodliwego przepisać. A jak mamy wątpliwości to można gina zapytać albo innego lekarza. Nie polecam farmaceutów, bo oni z reguły wyciągają ulotki a tam zonk hehe.
Jula222 lubi tę wiadomość
-
madlene88 wrote:Hej dzisiaj moja 2 wizyta u gina modlę sie by wszystko było ok,panikuje jak zwykle,dziś 10t4d ciąży więc zastanawiacie jakich badań mogę się spodziewać? myślę że już będzie mierzył przyziernosc karkowa itd boję się.
mój gin mówił, że musi być skończony 11 tc -
madlene - nie sądzę byś miała zrobione prenatalne bo za wcześnie na to. Po drugie czy chodzisz do lekarza z certyfikatem, który specjalizuje się w badaniach prenatalnych? Zwykły ginekolog Ci ich nie zrobi, więc zorientuj się, bo większość z nas musiała iść na badania prenatalne do innego lekarza a warto się umówić wcześniej by nie być zdziwionym.
Aga - pisał tutaj już ktoś z podobnym problemem. Warto skonsultować się z innym lekarzem, zazwyczaj na jednym badaniu nie widać kości nosowej a u drugiego lekarza okazuje się, ze jest ładnie widoczna. Ja zawsze mówię, że to są tylko pieniądze i warto zapłacić drugi raz jeśli nas to chociaż trochę uspokoi. A rozważałaś NIFTY zamiast Pappy? W takim wypadku chyba dałby bardziej wiarygodny wynik..
karolyn - trzymam kciuki abyście się załapali, chociaż faktycznie graniczna dataA w poprzednich USG dzidziuś wychodził starszy czy młodszy?
Szczęśliwa Mamusia - zastanawia mnie to co piszesz. Nie odbierz tego jako atak, to tylko moje głośne myśliWydaje mi się, ze przy 3 cm dziecku nie da się ocenić ryzyka trisomii i nie chodzi tu o sprzęt czy możliwość pomiaru NT ale o samo CRL dziecka. Zauważ, że w wykresach, które wklejałyśmy, najniższe CRL to własnie 4,5 cm, więc w jaki sposób lekarz oceni czy mieścisz się w normie, skoro nie ma norm dla 3cm? Druga rzecz to taka, ze ryzyko oceniane jest w odniesieniu do populacji czyli ile kobiet z moim wiekiem i takimi pomiarami dziecka jak moje urodziło chore potomstwo. Jeśli prenatalne robi się od 11t0d i przy crl 45mm to raczej mało kto robi je wcześniej lub u mniejszych dzieciaczków, więc nie ma się nawet do czego odnieść aby ocenić ryzyko. Wyjdzie ono raczej zafałszowane, bo skoro tylko niewielki odsetek kobiet robi prenatalne (jeśli robi) przed 11tc to i ryzyko urodzenia chorego dziecka wyjdzie mniejsze. Jesteś pewna, że badanie, które miałas wykonane tak wcześnie to było badanie genetyczne? Dostałaś wynik z oszacowanym ryzykiem czy lekarz zmierzył Ci tylko NT? Od takie moje przemyślenia
Milka - Rany Boskie, Ty już 16tc! No cud! Ja z niecierpliwością czekam na 15ale odliczam do 20 - do połówkowych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 10:16
Biszkopciki, Peg, Milka1991, Kjopa3 lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Kordonku ta ciąża zgodna z OM co pokrywa się z wykresem i USG. Z młodym było inaczej, bo z nim owulka była około 18 dc.
No właśnie 3 cm to bardzo mało, przy 3 cm gin mierzy chyba całą długość dzidziusia, przymajmniej ja tak miałam przy 2,5 cm synku. Nie dało się zmierzyć CRL. Czyli od główki do pupy. Zobaczcie jak wygląda dzidziuś 3 cm a jak około 5 cm to ogromna różnica w wyglądzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 10:22