X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn - no ja mam trochę inny punkt widzenia a może to kwestia tego, że to moje pierwsze dziecko, wiec chucham i dmucham :) Dla mnie badania prenatalne to obowiązkowy punkt w ciąży. Tak jak chodzę na każde wizyty, tak kolejnym etapem były prenatalne, mimo, ze obciążona w żaden sposób nie jestem. Z tego co czytam tu na forum to mało która mama ma "wskazania". Lubię mieć wszystko dopilnowane i nie lubię mieć później żalu do siebie czy wątpliwości "co by było gdyby". Wiem, ze są ludzie, dla których te 200 zł to może być suma zawrotna ale kurcze, dziecku wyprawki za 200 zł tez nie zrobią :( Uważam, ze jeśli mam szukać oszczędności to akurat nie na badaniach i nie na zdrowiu :) Wolę kupić zwykłe proste łóżeczko bez bajerów czy ciuszki z second handu, które są zazwyczaj w świetnym stanie, albo chodzić do lekarza na NFZ a na te 3 badania odłożyć pieniądze. Nikogo nie oceniam, po prostu mnie osobiście nie mieści się w głowie nie zrobić takiego badania, może wynika to z braku zaufania do lekarzy.. zbyt dużo się człowiek różnych historii nasłuchał w życiu. Kobieta chodziła regularnie do prywatnego ginekologa na wizyty kontrolne a w przeciągu jednego roku zmarła z powodu nowotworu szyjki macicy, którego nikt nie wykrył. Wiem, że głupi przykład, ale ja jestem raczej z tych przezornych ;) Moją intencją nie jest udowadnianie swoich racji ani przekonywanie nikogo ani ocenianie czy dobrze robi. Wyrażam tylko swoje zdanie i wiem, że będą osoby, które się z nim nie zgodzą i szanuję to, dlatego tematu nie zamierzam drążyć :) Taki mój punkt widzenia i tyle..
    bobas2015 wrote:
    z tymi lekarzami nie ma pewności to tylko ludzie i mogą się zawsze pomylić..

właśnie dlatego bałabym się, że jeden ginekolog będzie w stanie wyłapać nieprawidłowości i skieruje mnie na dokładniejsze badania a inny nie wyłapie. Wiadomo, ze prenatalne też nie dają pewności, ale człowiek ma przeczucie, że zrobił wszystko :) Ja zawsze mówię, ze wolę żałować tego co zrobiłam niż tego czego nie zrobiłam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 19:01

Antonelka, Peg lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wizytami i lekarzami to też nie jest kwestia tylko pieniędzy i regularności.
    Bo nie wszyscy mieszkają w dużych miastach gdzi ejest dużo specjalistów.
    W małych miejscowościach ciężko o dobrą opiekę, zobaczcie ile Pati musi się najeździć ale ile przeszła w obu ciążach. I przez to też jest inaczej traktowana przez NFZ i kierowana po lekarzach. A zwykłe osoby chodząc tylko profilaktycznie moga takich możliwości nie mieć.
    Ja zawsze powtarzam, nie jest łatwo trafić na dobrego specjalistę ich jest tylko kilku w Polsce. Trzeba dużo szukać samemu albo mieć mega znajomości.

karolyn lubi tę wiadomość

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie zamierzam juz drazyc tematu zwlaszcza, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;) a matka majaca 2, 3 dzieci ma zupelnie inne dylematy finansowe czy kupic ciuszki z sc czy lozeczko z bajerami. Niestety sa rozne rodziny.

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniajac temat;) macie jakies typy jesli chodzi o imie?

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn u nas prawdopodobnie będzie Aleksander albo Kornelia ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png

Wysłany: 7 października 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Co do imienia, my będziemy myśleć po potwierdzeniu płci. Ja obstaję przy Tymku ale mąż chyba nie jest przekonany. Z nim to jest tak, ze jednego dnia się zgodzi a drugiego powie, że wcale nie ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 19:21

Omon lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek wrote:
    Co do imienia, my będziemy myśleć po potwierdzeniu płci. Ja obstaję przy Tymku ale mąż chyba nie jest przekonany. Z nim to jest tak, ze jednego dnia się zgodzi a drugiego powie, że wcale nie ;D

Kordonku u nas Tymek był na topie jeszcze przed planowaną ciążą aż do teraz ;) po prostu ciągle było Tymek to Tymek tamto i chyba nam się przejadło przez ten czas :P

Justyna Sz, Omon lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nas Maja albo Leon.

Justyna Sz, Niebieskaa lubią tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn wrote:
    Zmieniajac temat;) macie jakies typy jesli chodzi o imie?
    Dla dziewczynki mam- Natalia, ale raczej będzie chłopiec, więc mam duuuży problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 19:25

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam do określenia płci i będę wtedy się zastanawiać. Propozycje imion dla chłopca przyprawiają mnie o dreszcze hehe

Omon lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• karolyn Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie imiona fajne, moja koleżanka 2 miesiące temu urodziła cudną Natalie:)

Bobas ja bardzo chciałam Leona, jeszcze w ciąży z D. ale niestety mąż miał niegdyś psa LEO i kompletnie nie chciał się zgodzić.

Kordonku - Tymoteusz czy Tymon? :) fajne!

Milka - Kornelia to moja ukochana kuzynka:) mówimy na nią Nela:) co ciekawe córkę nazwała Aurelia:) i jest Kornelia i Aurelia;)

Ja powiem Wam, że będę miała problem z męskim imieniem, bo niestety nic nie podoba mi się aż tak bardzo:(
    Z kolei córeczka będzie być może miała na imię Weronika:) ale to jeszcze niepewne.

Justyna Sz, Milka1991 lubią tę wiadomość

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czemu tak jest, że większość kobiet ma problem z wyborem imienia dla chłopca ? :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Donia! Piękna dziewczyna idealnie widać na tym zdjeciu :)
    Ten jasny pasek na brzuszku leżący zupelnie plasko swiadczy o tym ze to dziewczyna. Gdyby byl chlopak bylby taki do góry podniesiony :)

To chyba to o ile moja wiedza w temacie usg jest wystarczajaca :)

Serio?? :))) nie wiedziałam

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Krzyś był do 9 miesiąca Stasiem i ma końcu nam się odmieniło i został Krzysztof Stanisław ;)
    Natalia piękne imię bo moje;)
    Karolyn jesteś pedagogiem? Bo ja tak;)

Justyna Sz, Milka1991 lubią tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella, ja mam odwrotnie. Meskich kilka mi sie podoba a dla dziewczynki po prostu nie mam. Nie mogę znaleźć tego jednego, żadne aż tak mi się nie podoba...
    Ale psssst, bylabym przeszczesliwa gdybym musiala jednak jakies znaleźć ;)

Justyna Sz, Teklaa, kasieniaczek, Omon lubią tę wiadomość

CHŁOPCZYK OLEK :)
    qjn3p1.png1kjSp2.png
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla chłopca mam trzy typy: Maksymilian, Maciej,Kaspian
    Dla dziewczynki również trzy typy: Amelia, Anastazja,Kornelia

Sama nie wiem które jest najlepsze. chyba zrobimy losowanie:)Jak już będę znała płeć to chce wybrać imię, bo chciałabym sobie pohaftowac ozdoby do pokoiku już z imieniem, zrobić materiałowe literki itp. Ponieważ pracuje jako projektant haftów w firmie z ubrankami dla niemowląt to mam takie możliwości póki nie jestem na zwolnieniu:)Zresztą uwielbiam robotki ręczne, potrafię szyć wiec będę szaleć.:) Uwielbiam mieć wszystko już za wczas przygotowane co pewnie się zmieni po urodzeniu dziecka:)Juz nie mogę się doczekać:)

Teklaa, Niebieskaa, Omon, AmyLeah lubią tę wiadomość

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolny wybor to Nina.
    Moj to Nela.
    Raczej bedzie wiec Nina.

Justyna Sz, karolyn, kahaśka, Niebieskaa lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna brawo i szacun....ja guzika nie potrafie ladnie przyszyc. Z wierzchu tyle o ile a pod spodem bajzel z nitkami robie

Milka1991, Omon lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Justyna brawo i szacun....ja guzika nie potrafie ladnie przyszyc. Z wierzchu tyle o ile a pod spodem bajzel z nitkami robie
    Hehe:) wazne ze przyszyty, a jak od spodu wyglada to nie wazne:)

Antonelka lubi tę wiadomość

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png

Wysłany: 7 października 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn - Leon mi się bardzo podoba, ale nie do przejścia dla męża. A odnośnie Tymka to ja wolę Tymona ale właśnie o ile do Tymka mąż nic nie ma o tyle Tymon właśnie mu się nie podoba. Mówię, że może być Tymoteusz to on mi na to "taaa.. ja Mateusz a dziecko Tymoteusz.." ;D Więc nie wiem na czym stanie :)

Poza tym podoba mi się Filip, Aleksander i Jacuś. Ale mąż ma zupełnie inne typy :/ Chociaż on to taki nieokreślony jest. Kiedyś mi powiedział, że może być Filip a później, że nieeee... i bądź tu babo mądra.

Dla dziewczynki wiele mi się podoba ale byłaby Zośka jak nic. Już nawet na początku ciąży cały czas mówiłam, że Zośka to albo Zośka tamto żeby męża oswajać ;D

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
‹‹ 482 483 484 485 486 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ