X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Wiadomości z frontu. Mnie wczoraj rano pobolewalo podbrzusze. Wziełam nospe.
    Wieczorem plamilam na brązowo. Dziś rano byłam na przyspieszonej wizycie.
    Z Maluszkiem wszystko ok, lekarz nie widzi powodu plamień...
    Wracam do progesteronu, dupek x2 + magnez i oszczędny tryb życia.
    W środę wizyta u mojego lekarza prowadzącego. Mam nadzieję, że podejrzymy trochę bąbla :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 12:01

CHŁOPCZYK OLEK :)
    qjn3p1.png1kjSp2.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to trochę się strachu najadłaś. Dobrze, że wszystko jest ok!

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo, trochę tak. Straszy matkę to dziecię moje...
    Muszę jeszcze szefowi powiedzieć, że widywać w biurze to będziemy się nie za często...

qjn3p1.png1kjSp2.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a Wasi faceci włączają się trochę w tematy wyprawkowe?
    U mnie wczoraj hormony znowu zabuzowały i zrobiłam aferę o nic :P Znam mojego męża i wiem, że to ostatnia osoba, która włączy allegro i będzie oglądać wózki. No ale naczytałam się na grupie jak to mężowie ciężarówek wyszukują coraz to nowe wynalazki, czytają opinie itd. No i jeszcze wczoraj oglądałam filmiki na yt o wózkach i fotelikach i wszędzie wypowiadali się faceci :D Wieczorem mąż przejął laptopa i w pewnym momencie mówi do mnie "patrz jaki rozdzielacz hydrauliczny znalazłem" No ręce mi opadły :D
    Mówię, że byłoby fajnie jakby się zaczął wyprawką dla dziecka interesować.
    - No ale co tu się interesować? Będzie kasa to wszystko kupimy co trzeba.
    *Do tej pory moje próby zainteresowania go tematem wyglądały tak:
    - Zobacz jaki wózek znalazłam, podoba Ci się?
    - No fajny, ile kosztuje?
    - [przewijam stronę do ceny]
    - Posrało ich? Tyle kasy za wózek??
    I tak ze wszystkim, ale sam nie poszuka, żeby wiedzieć, że te rzeczy po prostu tyle kosztują. A w ostatecznym momencie wyciąga argument, że teraz i tak nie mamy pieniędzy. No owszem, dzisiaj nasze konto jest puste. Ale w tym tygodniu dostaniemy zaliczki dopłat z UE i to już będzie konkretna kwota, dostaliśmy informacje, że w piątek informacja o płatności została zatwierdzona i poszła do warszawy, więc to kwestia do 3 dni roboczych na wykonanie przelewu, więc moim zdaniem można już uznać, że mamy pieniądze.
    No i tak wylałam swoje żale i po chwili mąż mnie szturcha żebym spojrzała na laptopa - a tak na allegro otwarte łóżeczko.
    - Teraz dla świętego spokoju włączyłeś pierwsze łóżeczko jakie Ci wyskoczyło? (zapewne posortowane od najtańszych)
    - Dlaczego tak mówisz? Nie podoba Ci się? Ładne przecież jest.
    - To łóżeczko dostawne...
    - Jakie?
    - No właśnie, nie dość, że włączyłeś pierwsze lepsze to nawet nie doczytałeś, że to dostawka.
    - Ale co że dostawka? To złe?
    - Nie zastanowił Cię brak szczebelek z jednej strony?
    - A no faktycznie... Ale to przecież i tak przy ścianie stoi, to myślałem, że z jednej strony może nie być. (no na to to nawet ja bym nie wpadła! :D )
    - Nie, tego łóżeczka nie stawia się pod ścianą, tylko przy łóżku. Najczęściej się takie kupuje jak ktoś ma małe mieszkanie i w hotelach też chyba takie są.
    - A to faktycznie, takiego to nie chcemy. No dobra, masz rację, włączyłem je bo było pierwsze.

No zabić to za mało :D

Donia12, Justyna Sz, vitae13, Kjopa3, pati87, Teklaa, Hashija, Milka1991, stowtotka lubią tę wiadomość

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam usg na początku października, a nastepne dopiero początek grudnia. Ponad 2 miesiące ! No i co na to poradzę? Trzeba wytrzymać :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon- mysle, ze to wiekszosc kobiet wybiera i organizuje kompletna wyprawke, Maz zawsze powtarzal - wybierz to, co bedzie Ci sie dobrze sprawowac i uzytkowac, czasem pomagal z wyborem wzoru, koloru, ale to takie drobiazgi. Po urodzeniu dziecka zmienilo sie wszystko, i np. pierwsza kurtke wybral On, bo uznal ze chociaz nie przepada za rozem, to jego corka wyglada w tym kolorze bosko, i rozowy plaszczyk w grochy do dzisiaj wspominamy z radoscia :) Wydaje mi sie, ze ten szal zakupowy i doradztwo przychodzi z czasem, gdy dziecko pojawia sie na swiecie :)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna Sz wrote:
    zazdroszczę ze czujecie już dzidzie... ja ciągle trzymam ręce na brzuchu żeby coś poczuć i nic:( eh;/
    Ja tez nic :-(

• Donia12 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omron ja Cię bardzo przepraszam, ale uśmiałam się :) Wiem, że Ty się wściekasz ale rozbawiło mnie to łóżeczko - najbardziej motyw, że szczebelki nie potrzebne, bo się stawia przy ścianie :D :D

Czekaj, jeszcze trochę i się wkręci. Mój do tej pory mówił - co wybierzesz to kupimy jak nas stać będzie. A raz czy dwa pokazałam coś fajnego i widzę, że już powoli zaczyna szaleć bardziej niż ja :) Oczywiście nie wymagam od niego, żeby codziennie ciuszki na OLXie oglądał ;) wystarczy mi że raz na jakiś czas w weekend obejrzy w necie foteliki lub wózki. Poza tym my jesteśmy z tych co robią zakupy w 5 minut. Z materiałami do chałupy też tak było - weszłam kiedyś do Leroy, zerknęłam na ścianę z płytkami i mówię: to mogę mieć w łazience. On popatrzył i mówi: mnie nie przeszkadza :D No i wybrane.

Liczę na to, że i tutaj tak będzie - ten wózek w tym kolorze. Ten fotelik. To łóżeczko (o ile w ogóle bo mamy po starszym synku), wanienka, stelaż, przewijak i wychodzimy ze sklepu (internetowego ;) )

Omon lubi tę wiadomość

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah to fakt, u mojego męża może się to przejawiać już bezpośrednio w sklepie, a na jakim etapie to zobaczymy. Bo o ile teraz wszystko komentuje, że drogie, tak przy stacjonarnych zakupach jest bardzo rozrzutny i wtedy to ja go muszę hamować. Np. rok temu pojechaliśmy na zakupy i zobaczyłam ładny płaszczyk na zimę - ja zawsze najpierw szukam metki z ceną, ale nie było, nie było też nikogo z obsługi, mąż szybko zauważył, że płaszczyk mi wpadł w oko, więc kazał przymierzyć - no nie ukrywam, że płaszczyk był boski, ale jak potem usłyszałam, że kosztuje 300 zł to od razu odłożyłam go na wieszak po czym mąż go wziął i zaniósł do kasy "bo moja żona nie będzie dziadowała na swoich ubraniach" :D I rzeczywiście jednym powodem dla którego go wtedy odłożyłam była cena. I do tej pory to jest najporządniejsza rzecz w mojej szafie, ale ile ja się namarudziłam wtedy żeby może jednak oddać, że przecież za to mogę kupić płaszcz, buty i jeszcze na jakiś sweter zostanie :D
    Więc pewnie jak przyjdzie co do czego to w sklepie ja będę oglądać tańsze wózki, ewentualnie spojrzę na drogie żeby poszukać tego modelu na olx :P Ale mój mąż będzie się upierał na droższy, bo sprzedawca pokaże jakiś bajer :D
    Tylko kiedy ja go wyciągnę na takie zakupy... :P

Justyna Sz lubi tę wiadomość

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:
    Dziewczyny, a Wasi faceci włączają się trochę w tematy wyprawkowe?
    U mnie wczoraj hormony znowu zabuzowały i zrobiłam aferę o nic :P Znam mojego męża i wiem, że to ostatnia osoba, która włączy allegro i będzie oglądać wózki. No ale naczytałam się na grupie jak to mężowie ciężarówek wyszukują coraz to nowe wynalazki, czytają opinie itd. No i jeszcze wczoraj oglądałam filmiki na yt o wózkach i fotelikach i wszędzie wypowiadali się faceci :D Wieczorem mąż przejął laptopa i w pewnym momencie mówi do mnie "patrz jaki rozdzielacz hydrauliczny znalazłem" No ręce mi opadły :D
    Mówię, że byłoby fajnie jakby się zaczął wyprawką dla dziecka interesować.
    - No ale co tu się interesować? Będzie kasa to wszystko kupimy co trzeba.
    *Do tej pory moje próby zainteresowania go tematem wyglądały tak:
    - Zobacz jaki wózek znalazłam, podoba Ci się?
    - No fajny, ile kosztuje?
    - [przewijam stronę do ceny]
    - Posrało ich? Tyle kasy za wózek??
    I tak ze wszystkim, ale sam nie poszuka, żeby wiedzieć, że te rzeczy po prostu tyle kosztują. A w ostatecznym momencie wyciąga argument, że teraz i tak nie mamy pieniędzy. No owszem, dzisiaj nasze konto jest puste. Ale w tym tygodniu dostaniemy zaliczki dopłat z UE i to już będzie konkretna kwota, dostaliśmy informacje, że w piątek informacja o płatności została zatwierdzona i poszła do warszawy, więc to kwestia do 3 dni roboczych na wykonanie przelewu, więc moim zdaniem można już uznać, że mamy pieniądze.
    No i tak wylałam swoje żale i po chwili mąż mnie szturcha żebym spojrzała na laptopa - a tak na allegro otwarte łóżeczko.
    - Teraz dla świętego spokoju włączyłeś pierwsze łóżeczko jakie Ci wyskoczyło? (zapewne posortowane od najtańszych)
    - Dlaczego tak mówisz? Nie podoba Ci się? Ładne przecież jest.
    - To łóżeczko dostawne...
    - Jakie?
    - No właśnie, nie dość, że włączyłeś pierwsze lepsze to nawet nie doczytałeś, że to dostawka.
    - Ale co że dostawka? To złe?
    - Nie zastanowił Cię brak szczebelek z jednej strony?
    - A no faktycznie... Ale to przecież i tak przy ścianie stoi, to myślałem, że z jednej strony może nie być. (no na to to nawet ja bym nie wpadła! :D )
    - Nie, tego łóżeczka nie stawia się pod ścianą, tylko przy łóżku. Najczęściej się takie kupuje jak ktoś ma małe mieszkanie i w hotelach też chyba takie są.
    - A to faktycznie, takiego to nie chcemy. No dobra, masz rację, włączyłem je bo było pierwsze.

No zabić to za mało :D
    Omen moze to dlatego, ze jeszcze jest na to duzo czasu :-) jestes w 16stym tygodniu, nosisz dzidzie w brzuchu to tez jest inaczej :-) moze jemu ciezko juz tak sie angazowac w zakupy, skoro jeszcze do kwietnia pol roku :-) podejrzewam ze to jest wlasnie powod. Ja przyznam szczerze, ze sama sie dziwie, jak kobiety w 7 tyg ciazy juz na przyklad chodza po sklepach i ogladaja wozki, a co dopiero faceci :-) oczywiscie kazdy robi jak uwaza, ale mysle, ze tutaj chodzi wlasnie o to :-) ja zamierzam dopiero myslec o wyprawce gdzies okolo 30-32 tydzien, moj maz tez wiem, ze wtedy sie zaangazuje, bo juz mowi, ze on wybierze wozek, poczyta itp ale jak przyjdzie czas :-) moja rada jest taka, zebys odpuscila mezowi zakupy, niech zaangazuje sie w pierwsze ruchy, w imie dla dziecka, w dotykanie brzuszka, w snarowanie brzuszka oliwka, moze zaproponuj zakupy dla ciebie, spodnie ciazowe itp :-) zakupy dla dzidziusia napewno go zainteresuja w swoim czasie :-) ja sama gdyby maz juz chcial wybierac lozeczko to powiedzialabym, ze jest jeszcze czas i zebysmy pomysleli o innych rzeczach :-) oczywiscie zrobisz jak uwazasz :-)

Reni1982 lubi tę wiadomość

• Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie za to wózek wybierać ma mąż, bo on chce jakieś tam amortyzatory i poczuwa się do tego jak co najmniej do kupna samochodu:) twierdzi ze jego dziecko ma się super wozić:) niech sobie wybierze jaki chce ja tylko wersje kolorystyczna wybiorę. Kupno Fotelika samochodowego powierzę tez jemu, bo niby o tych wszystkich testach czytał i się orientował, wiec niech wybiera.
    Resztę wyprawki mam już sobie sama powybierać, ale on oczywiście przy tym musi być, bo uwielbia ze mną buszować po sklepach:)

Omon lubi tę wiadomość

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon, hahaha ja miałam wczoraj podobną rozmowę ale na temat imion. Męskie przerabialiśmy 4 lata temu więc mniej więcej wiemy jakie nam się podobają.
    Pytam go: Jakie imię dla dziewczynki Ci się podoba?
    Mąż: yyy, no nie wiem, a Tobie?
    Ja: no tak, pytaniem na pytanie. Jak Ci powiem to odrzucisz, chce najpierw usłyszeć jakie Tobie się podobają.
    Mąż: Nie mam pojęcia.
    Dałam mu 19 stron imion żeńskich i mówię: Zapisz na kartce te które Ci się podobają.
    Za 15 min skończył z pustą kartką.
    Pytam: Serio, żadne nie?
    On: No serio, żadne mnie nie porwało.
    I tu chyba zaczęłam lewitować :):):)
    Dałam do przeczytania moją listę. Nie powiedział które na tak - tylko te które na pewno nie. Na dzień dzisiejszy zatem zostajemy z 4 potencjalnymi imionami które drogą eliminacji zostały zaakceptowane przez mojego męża :)

Omon, Teklaa, Hashija lubią tę wiadomość

qjn3p1.png1kjSp2.png
  • She Wolf Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry :)

Witam sie w 16tc :) teraz tylko czekac na kopniaki :)

Omon, ja Cie bardzo dobrze rozumiem, bo jak czytalam co napisalas to mi sie cisnienie podnioslo! Fajnie jest jak maz sie angazuje troche w sprawy ciazowe. Na szczescie moj sam mnie wyciagnal do miasta, zeby zobaczyc co i jak.
    Ja mysle, ze niewazne czy kasa jest czy jej nie ma, bo w koncu ta wyprawke trzeba bedzie kupic i koniec. Przeciez nie trzeba kupowac wszystkich bajerow za 100 miliardow, ale powoli trzeba planowac :) oby Twoj maz przejrzal na oczy :)

Jahah, milo Cie tu widziec :) zastanawialam sie czemu do nas wczesniej nie dolaczylas :)

Jagah, IGA.G lubią tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co...ja moje pierwsze badanie polowkowe mam miedzy 18 a 19 tygodniem. W Norwegii mam prawo do 1. darmowego usg i to jest wlasnie to polowkowe. Na drugie jade prywatnie w inne miejsce (bo chce sie upewnic). Przelozylam to drugie badanie na pozniejszy termin zeby byc miedzy 20 a 21 tygodniem. A znalazlam takie informacje na stronie dobreusg.pl

"Zalecamy model trzech badań:
    pierwsze najlepiej w 12+ tygodnu;
    drugie 18-20 tygodni;
    trzecie 28-32 tygodni;

Dla pierwszego trymestru badanie w 12-tym tygodniu jest najbardziej optymalne pod kątem warunków i pozwala już na ocenę wczesnej anatomii.

Badanie drugiego trymestru przed 20-tym tygodniem umożliwia wiarygodną ocenę nie tylko anatomii, ale także drobnych cech zespołów genetycznych i w razie konieczności na wykonanie amniopunkcji pozwalające uzyskać wynik przed 22-im tygodniem ciąży.

Badanie trzeciego trymestru ma znaczenie nie tylko pod kątem oceny rozwoju płodu, stanu krążenia obwodowego , ale także wykluczenia nieprawidłowości mogących się ujawnić w późniejszej ciąży."

Czyli tutaj ewidentnie zalecaja badanie miedzy 18 a 20. Ehhh moze nie ma to takiego znaczenia, ale tutaj w No wlasnie zostalam dosc wczesnie zapisana niz to czesto jest w Pl. Hm... Wiecie cos na ten temat?

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Jahah, milo Cie tu widziec :) zastanawialam sie czemu do nas wczesniej nie dolaczylas :)

Hej :) Czasem podczytuje, niekiedy sprawdzam linki do ciekawych rozwiazan dla dziecka, a bywam rzadko, bo moim glownym miejscem w domu jest lozko albo ubikacja, niestety, wymarzona ciazunia mnie nie rozpieszcza ;) I dopiero dzisiaj, w 13t4d wracam do wagi prawie wyjsciowej, czyli 56 kg ;)

She Wolf lubi tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o wyprawkę robiłam sama. Polecam używane wózki i łóżeczka. Ka mam wszystko w super stanie za naprawdę małe pieniążki. Tak samo ciuchy . Dziewczyny sprzedają całe siatki. Dziecko prawie nic nie zuuzyje. Tak samo pokoik.. niestety większość rodziców pokoik robi dla siebie no to tak ładnie wygląda. Mój bobas jeszcze nie ma pokoju zrobionego. Łóżeczko w sypialni naszej ciuchy tez.. noworodek oprócz bliskości rodziców i czystej pieluszki i mleczka naprawdę niewiele potrzebuje.. my zamiast kupować mu wszystko nowe kasę przeznaczamy na jego fundusz i komórki macierzyste.

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Karolczyk Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon- u mnie to saaamoooo! Nam jest chyba łatwiej, bo my hodujemy fasolkę bywa, że już nas szturcha i czujemy, że jesteśmy w ciąży. U mnie nawet brzucha nie widać, więc dla mojego męża to chyba abstrakcja ;)

Wróciłam od dentysty, a o 16:00 wizyta u gina, nie mogę się doczekać! A u dentysty masakra... Miałam zdrowe zęby, wczesną wiosną podleczyłam. A teraz dziurka na dziurce. Dzisiaj zrobiła mi trzy za jednym zamachem, bo jak już dała znieczulenie to na całego. 400 zł poszło lekką ręką, u gina 170 zł, kurcze blade... Jak tu marzyć o tych pięknych wózkach?

8p3ougpjhoxgctvx.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon kochana nie stresuj się tak. Ja się zgadzam,że faceci mają trochę inaczej i oni trochę później zwracają uwagę na wyprawkę ale warto pokazywać różne rzeczy niech się przyzwyczaja.

Mój P wczoraj też się pyta:
    on: Kiedy będziemy kupować rzeczy dla dzidzi?
    ja: W styczniu albo lutym bo dużo rzeczy mamy po synku.
    on: Taaaak. Zobaczymy jak wejdziemy do sklepu jak to będzie "prawie wszystko mamy" :-D :-D

Powodzenia na wizytach :-)

Misiu2017, Teklaa, Milka1991 lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas2015 a mi lekarz odradzał inwestycje w przechowywanie krwi pepowinowej (komórki macierzyste). Powiedział ze w sumie niewiadomo jak długo to będzie można przechowywać, z drugiej strony ilośc tych komórek jest malutka wiec jakby dziecko zachorowało juz w późniejszym wieku to może być niewystarczająca. Ogólnie powiedział mi ze decyzja należy do mnie ale on mnie namawiać nie będzie.

A inne dziewczyny czy wy tez będziecie przechowywać krew pępowinowa?

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uuuu dzwonili z kliniki, że jutro wyniki Pappy do omówienia z genetykiem o 16.
    Mam nadzieję, że mnie to nie wytrąci z mojej stabilności życiowej, którą nabyłam na prenatalnych.

nqtkpx9ivveu20mb.png
‹‹ 622 623 624 625 626 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ