X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na noc zakładaliśmy po kąpieli czyste ubranka. Zazwyczaj w dzień body+ spodenki (jakoś lepiej mi podchodziło), a na noc pajacyk. Spioszkow nie lubię bardzo, a kaftaniki mi się nie podobają.
    Raczej kapałam codziennie, chociaż nie ukrywam że czasami miałam dzień lenia i nie meczyłam się kapielą. Albo jak mąż szedł na nockę co parę dni to mała miała "dzień przerwy".

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 Ja to różnie czuję te ruchy przeważnie koło pępka , i o różnych porach dnia np wczoraj rano mnie maleństwo połaskotało do obiadu nic , potem znów parę razy mnie kopnęło , aż poczułam to kopnięcie :*:*:* , zauważyłam że ta kruszynka więcej się rusza niż Gabrysia , Gabrysieńka bardzo mało się ruszała , a tu codziennie czuję ruchy . U każdej z nas jest inaczej , inna odczuwa tak druga inaczej , nie wiem od czego może to zależeć , jak na prawdę Cię to martwi zawsze możesz do położnej zadzwonić , lub do gin ale uważam ze nie ma co się martwić .

Jeszcze i ja się z Wami nie witałam :*:*:*.Pogoda jak pod psem , leje , zimno aż nie chce się z łóżka wstawać , u mnie kaszel sam z siebie przeszedł , głowa też mnie już nie boli jutro juz 1 Listopad ale to mija zaraz Grudzień i Święta mieliśmy w ta Sobotę jechać na cmentarz i do mojej rodziny jednak pojedziemy później a kiedy to będzie tego nie wiem . A u nas wszystko dobrze , apetyt dopisuje , samopoczucie też dobre kruszynka się rusza , no i coraz blizej do wizyty :):*. A i wreście wrzucam wam nasze zdjęcie :*:*:*.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c7ba0e87be9.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 10:31

Aga1991, Milka1991, Omon, sallvie, Kjopa3, Krucha, stowtotka, neharika lubią tę wiadomość

• Venice Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonku ja kąpałam codziennie, mniej więcej o podobnej godzinie. Być może dzięki temu, że miała taki rytuał zaczęła przesypiać noce jak miała 2 miesiące. ( oj jak bym chciała, żeby teraz też tak było). Na noc zakładałam czysty pajacyk, jak było zimniej to body z krótkim rękawem pod spód. Ja żadnych kaftaników ani śpioszków nie miałam. Same pajacyki, body z długim i krótkim rękawem i ewentualnie spodenki bawełniane. Pamiętam też, że dostałam dużo sukienek i były bardzo niepraktyczne, bo się podwijały jak dziecko leżalo i dopiero jak córka zaczęła siadać to sukienki były dobre. Przynajmniej mi się wydawało, że jest jej nie wygodnie, bo całt czas się coś żle układało pod pleckami i trzeba było poprawiać.

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) ja się martwię tym, że mnie ruchy maluszka bolą skacze mi po pęcherzu i jelitach Wy się cieszcie łaskotkami i szmyraniem a mnie boli :( smutno mi bo myślałam, że będzie to przyjemne przynajmniej te pierwsze ruchy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 10:51

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy jakoś dużo więcej jecie niż przed ciążą? Bo kurczę ja ani nie tyje ani brzuszek nie rośnie... ewidentnie zaczynam się martwić...
    Nie wymiotowałam ani nic zeby schudnąć ale przytyłam tylko jakieś 2-2,5 kg :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 10:58

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Dziewczyny czy Wy jakoś dużo więcej jecie niż przed ciążą? Bo kurczę ja ani nie tyje ani brzuszek nie rośnie... ewidentnie zaczynam się martwić...

Ja zauwazylam że w moim przypadku nie ma znaczenia ile jem. Do ok 13 tygodnia nie rozstawalam sie z jedzeniem i tylam teraz jem prawie ze nic i tez tyje mam juz 6,5 kg do przodu ale właściwie 2,5 kg to nie tak mało. Moja ciocia jest w 14 czy tam 15 tygodniu i mówi ze na wadze ma -1kg

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mama nie masz się czym przejmować. U każdego jest to indywidualna sprawa, nie ma kompletnie na to wpływu.Jedne tyją 30 kg a drugie 10. Wydaje mi się, że po 6 miesiącu waga już rośńie bardzo szybko i brzuch też. Ja ostatnio porównałam sobie obie ciąże i patrzę, że w 18 tygodniu miałam kg więcej niż teraz (a zaczynałam obie ciąże od tej samej wagi) i mówię do męża, że pewnie przez bieganie i ćwiczenia waga nie będzie rosnąc...na drugi dzień wchodzę na wagę, patrzę a kg skoczył do góry i tym samym jest dokładnie tak jak w pierwszej ciąży. Myślałam, że przez ćwiczenia i racjonalne odżywianie będę tyła wolniej a to kompletnie nie ma znaczenia...Waga 3kg do przodu.

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na wadze cały czas -4kg. BRZUCHA brak. Przynajmniej do popołudnia ;) do tygodnia po wizycie mnie to nie martwi - potem zaczyna. Zwłaszcza jak widzę te wasze piękne brzuszki! Oczywiście jakbym brzuch miała to tez bym się martwila bo nadal w robocie nic nie wiedzą...

Co do kąpieli - ja swojego kąpałam codziennie - w oilatum. Po kąpieli nie smarowalam niczym. Czasami pospałam tyłek pudrem alantan. Zakładałam czyste ubranie , cycek, butla, spać.
    PAJACYKI są najbardziej wygodne - o ile są rozpinane w kroku. Dostałam kilka takich co je trzeba było ściągać całe do zmiany pieluchy :/ Pod pajacyk chyba zakładałam bodziaka... ale Mikus to sie urodził na koniec listopada... I jak byl taki całkiem mały to na początku chyba zakładałam koszulkę, kaftanik i spioszki. Potem częściej juz body i polspiochy - były wygodniejsze.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fufka30 wrote:
    Cześć dziewczyny :) ja się martwię tym, że mnie ruchy maluszka bolą skacze mi po pęcherzu i jelitach Wy się cieszcie łaskotkami i szmyraniem a mnie boli :( smutno mi bo myślałam, że będzie to przyjemne przynajmniej te pierwsze ruchy :(

Moje maleństwo dzisiaj też mi siedzi na pęcherzu i nie da normalnie zrobić siku :) spokojnie :)

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa ja też mam 2,5kg na plusie. W pierwszej ciąży miałam już więcej na plusie ale zaczynałam od 14kg mniej niż teraz.

Ja synka też kąpałam codziennie, rytuał przed spaniem.

Kaftaniki miałam na zatrzaski z przodu ale ich nie urzywałam za dużo bo podwijały się i nie wygodne to było. Body z krutkim lub długim rękawem na to śpiochy rozpinane w kroku lub pajacyk też rozpinany w kroku i było wygodnie.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wszystkim za pomocne rady! :* :* :*

kahaśka - też miałam zamiar rampersy pokupować na lato, ale tyle mi pięknych wpadło w oko w małych rozmiarach, dlatego zastanawiałam się żeby nakładać je na body i do skarpetek dla malucha. Ale chyba też będę bazowała głównie na pajacykach. Śpiochy to jakoś w ogóle do mnie nie przemawiają,

W rampersach i geterkach jest dobre to, że jak dziecko minimalnie z nich wyrośnie to po prostu będą krótsze, ale nie ograniczają dziecku ruchów. A czasami jak patrzę na bobasy w śpiochach to ledwo nóżki prostują, mam wrażenie, ze dziecko się denerwuje.

Szczęśliwa mamusia - dziękuję za rady :) Jeśli zdecyduję się kąpać co dzień, to myślałam sobie odłożyć np. 3 pajacyki, które będą "piżamkami" czyli tylko na noc. Nie wiedziałam tylko co zrobić jeśli np. będę kąpać co drugi dzień, dorosłemu wydaje się dziwne iść spać w tym w czym chodził cały dzień, ale też wydaje mi się, że takie dziecko (jeśli nie uleje ani nie ukupka) to chyba mało brudzi. Masz rację, do szpitala raczej sprawdzą się dwuczęściowe ubranka, chyba, że pajacyk rozpinany po całości? Też łatwy dostęp do pępuszka :) Kaftaniki w takim razie kupię tylko pod szpital. P.S. Zacny brzuszek! ;D

sallvie - no nieźle! o_O Nic mi do tego, ale skoro Tobie prawi, ze za młoda na dziecko jesteś to ona w takim razie za stara na ślub :/ Idąc jej tokiem myślenia. Al numer ;) hehe.. to może zachce jej się po ślubie na nowo "zakładać rodzinę" tylko zamiast rodzić swoje dzieci, zajmie się i ucieszy z Twoich :*

Omon - właśnie ja mam ten problem, że niby w kwietniu powinno się już robić cieplej, więc grubszych rzeczy nie myślę kupować, poza kilkoma sweterkami czy wyjściowymi polarowymi pajacykami, ale... U nas w domu jest tak, że są dwa osobne piętra (mieszkania) i niestety jak grzeje się jedno to i grzeje się drugie, nie można wyregulować temp. U góry jest cieplej a na dole zimniej, tym bardziej, że są stare okna. Tym bardziej nie wiem ile cieplejszych rzeczy będę potrzebowała, ale to będę dokupować na dniach, jak już zejdziemy na dół.

pati - dziękuję ;) widzę, ze faktycznie największą popularnością cieszą się body i pajacyki. Też chyba tak zrobię, na body zawsze w chłodniejsze dni można nałożyć spodnie dresowe, czy getry, albo sweterek większy i wywinąć rękawki. Bałam się, ze jeszcze muszę koniecznie mieć te kaftaniki, śpiochy itp a chyba bym już tego nie ogarnęła ;D

nutella - ale rano zmieniałaś to ubranko z nocy czy dzidziuś w tym zostawał dopóki nie zbrudził, albo do następnego kąpania?

Piszecie o tych kopniaczkach, ruchach dzidziusia a ja dalej nic :( Czasami cos mnie lekko smyla w okolicy pępka, zwłaszcza wieczorem w łóżku ale czasami sa to dwa smyrdnięcia i koniec. Dalej nic takiego abym z pewnością powiedziała, że to dzidziuś. Mama do mnie wczoraj dzwoniła i mówi, że już w połowie 4 miesiąca powinnam zacząć czuć, więc tylko mnie zdołowała. Mówię, ze w pierwszej ciąży raczej później, ok 20 tc to upierała się, ze nie.. Trochę mnie to przybiło..

aniołkowa mama - wydaje mi się, że przytyłaś książkowo :) A jaka była Twoja waga przed ciążą? W normie, niedowaga, nadwaga? Ja jem raczej tak samo jak przed ciążą, zawsze miałam duży apetyt i z nas dwojga (ja i mąż) to ja byłam tą, której porcja obiadowa była większa ;D Więc nie dziwię się, że kg przybywa, tym bardziej, że ruszam się zdecydowanie mniej :(

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek - oby jednak jej się nie chciało na nowo zakładać rodziny :)

kahaśka lubi tę wiadomość

iv09jw4z732yf0w9.png

Wysłany: 31 października 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonku ja zaczynałam od wagi ok. 58,5-59 kg ale przy moim wzroście (prawie 180) to jestem szczupła. Zawsze miałam problem z przytyciem ale teraz dochodzi do tego to, że jestem w stanie mniej zjeść niż wcześniej bo jak się napcham to mi nie dobrze a co chwilę jakoś nie mam ochoty na przekąski ;/ Tak więc jem po staremu... śniadanie, obiad, kolacja i pomiędzy owoce lub jakaś kanapka. Do tego jakieś soki owocowe, mleko, słaba herbata i tyle. Czasem się zdarza jakaś czekoladka czy trochę chipsów ale staram się tego unikać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 11:26

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:) ja przytylam też dopiero 2,5kg - położna mówiła że dopiero tyć zacznę około 20 tyg. Z synkiem tez juz więcej kg na plusie miałam .

Ja mojego małego tak często nie kąpałam. Wiadomo siusiaka itp obmywałam . Po porodzie dopiero po 2 dobach był umyty.

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • She Wolf Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 17tc :) jeszcze 6 dni do USG!

Aniolkowa mamo, ja nie mialam mdlosci, a schudlam 5 kg na poczatku, teraz ciagle mam -2kg. Jem non stop, wszystko co popadnie. Nie martw sie. Dzidzia jest na razie tak mala ze wazy tyle co nic. Jeszcze troche i zaczniemy tyc na potege :)

Fufka, ja tez zamiast ruchow czuje bol. A moze to wcale nie ruchy, tylko wszystko sie rozciaga i przemieszcza? Sama nie wiem i czekam na te prawdziwe kopniaki :)

kahaśka, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, Kjopa3 lubią tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • ilae Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem z wizyty na wizytę o kg mniejsza. Nie martwi mnie to, bo maluch i ciąża rozwijają się książkowo, a ja przed ciążą to i tak miałam za dużo :) nie jestem fanką codziennego stawania na wagę i zamartwiania się.
    Ogólnie jakoś bezstresowo się czuję w tej ciąży, chociaż wczoraj po intensywnej sobocie, cały dzień bolał mnie brzuch i mnie ciągnęło w pachwinach, ale nie na tyle, by brać no-spę. No i za dużo zjadłam wczoraj, więc mnie wybiło strasznie i po części przez to czułam się jak wieloryb. W takie dni zawcze tłumaczę sobie, że skoro nie muszę brać no-spy i nie mam żadnych skurczy i plamień, to wszystko jest dobrze.
    A rano czułam puknięcia w brzuszku, chyba pierwszy raz, bo do tej pory czułam tylko smyrnięcia i łaskotki :)

P.S. no i ja także witam się w 17 tygodniu. Kieeedy to zleciało :) a ile do kwietnia jeszcze zostało :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 11:37

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fufka30 Nasze szczęście tez nie raz mnie kopie po pęcherzu , że boli nie wszytkie te ruchy będą należeć do przyjemnych , jak byłam na USG widziałam jak mnie smyra po szyjce , takie długie ręce ma .

aniołkowa mama Ja też mam ten apetyt jak nie wiem co , raz potrafię zjeść konia z kopytami i dużo nic tylko bym jadła , a czasami mam tak że o zjem serek , parę kanapek i to całe moje śniadanie , potem obiad i do kolacji nic nie jem , pytałam się gina nawet czy to normalne że mam taki apetyt , a tem mi na to żebym się nie martwiła że dziecko , ze mnie ciągnie jak z gąbki ;) .

Różowy_ Kordonek Dziękuję kochana :*:*:*. O takie pajacyki rozpinane po całości , i pół śpiochy w kroku , nie raz ratują życie nie trzeba całego zdejmować , aby pampers zmienić ;) .

• kahaśka Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję ruchy parę razy dziennie. Czasem w nocy jak się obudzę na siku ;) Bolące to nie jest, ale to jest specyficzne uczucie i całkowicie od nas niezależne.

neharika lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Krucha Autorytet

Wysłany: 31 października 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Tez mialam male mdłości, nie wymiotowałam ani raz, przytyłam 1 kg... ;/
    ale brzuszek już dość wyraźny mam.
    Aniołku u Ciebie chłopak będzie jak takie małe mdłości?:)

Wysłany: 31 października 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ilae ja się nigdy wagą nie przejmowałam, nawet nie miałam w domu ale teraz po prostu byłabym spokojniejsza gdyby tą ciążę było chociaż widać :D a jedyne co mi daje o sobie znać to zawroty głowy po wysiłku, i mdłości (bez wymiotów) jak się za dużo najem lub jestem głodna.

Krucha, u mnie płeć jeszcze nie ustalona ale ja w żadne zabobony nie wierzę bo u mnie prawie wszystko się wyklucza :D wg jednej przesłanki chłopak, wg innej dziewczynka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2016, 11:48

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ