Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejo!
Kad- mnie podczas wizyty znajduje dziecko zazwyczaj w okolicach pepka, to wysoko. A niskie polozenie moglo byc zarowno zalezne od wielkosci macicy albo i dolnego fikolka dziecka. Nie mysle, ze dolne pomiary moga oznaczac cos zlego, badz dobrej mysli
Monika34- u mnie kwestia wagi jest trudna dla mnie samejNa poczatku ciazy 57kg/175cm, potem wymioty i spadek - 53kg. I pozniej powolny wzrost, obecnie jest 56 z hakiem. Czuje, ze nabieram glownie na boczkach i udach
Pamietajcie, ze waga jest zdradliwa, wystarczy sie nie zalatwic albo zjesc wieczorem wiecej i rano podskoczy, takze jak mowi Chodakowska: wyrzuc wage, chwyc centymetr
Teklaa- nie martw sie, Twoje odruchy wymiotne przez jedzenie i zapachy Ci przejda, na dana chwile moge w miare spokojnie otworzyc lodowke i nie zapelnic jej pawiem, a dlugo marzylam zeby sie jej pozbycZ czasem bedziesz sie przyzwyczajac, bo ta nadwrazliwosc troche ustapi
Justyna Sz- wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy slubu!Duzo szczescia, radosci i zrozumienia na kolejne wspolne lata
Kciuki za wizyte i plec maluszka
koniczynkaa- tak, w dalszym ciagu mieszka we mnie tajemniczy Orzeszek i plec nieodkryta
niania.ogg/bobas- moze Wasze dzieciaczki maja kolejny skok rozwojowy?My tez mielismy takie nocki, ze dziecko zasypialo, a potem ewakuacja z pokoju to bylo dopiero wyzwanie, jak tylko cos zaszuralo to zaraz pojawialy sie takie oczy sowy z lozeczka
No i rzep calkowity, z trudem czlowiek sie mogl zalatwic, zjesc, nie wspomne o rozmowie przez telefon.
Dopiero wczoraj pisalismy o ruchach dziecka, no i mamy TO, mamy pierwszy kontakt z baza!!Lezalam na kanapie, ogladam film z Mezem i oboje slyszymy takie przelewanie w brzuchu i odglos burczenia. Podnosze koszulke, a tutaj ogromna wypukla kula obok pepka, cialo ponizej pepka zrobilo sie miekkie i wklesle i nagle widac taka fale dunaju, tam i spowrotem
Trwalo to dobrych kilka minut, a moj Maz, niczym profesor biologii przykleil sie do brzucha
Widze, ze teraz moj brzuch bedzie mial bogatsze zycie wewnetrzne, bo zaczely sie imprezki
Justyna Sz, Szczęśliwa Mamusia, sallvie, Teklaa, Milka1991, Kjopa3, niania.ogg, pati87, lis87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaniołkowa mama Kochana cudne wieści :*:*:* , szkoda że jednak maleństwo sie nie ukazało ale najważniejsze że rośniecie zdrowo :*:*:*:*:*.
Kciukam mocno kciuki , za wasze wizyty dzisiejsze , i za nasze małe cuda :*:*:*:*.Do mojej zostało już 3 dni :*:*:*:*:*.
Witam się i ja kochane :*:*:*:*. Bylam z rana ale tak na chwilę , teraz mam więcej czasu, poszlam na badania wyniki jutro już na spokojnie odbiorę , dziś przedemną była kobieta w ciąży dużo dalej była od mojej , i miała badanie na test obciążenia glukozą , my te badanie mamy przed sobą ja już trzy razy piłam , i jakoś przeżyłam nie jest ta glukoza wcale taka straszna , wcześniej można było brać wodę , cytrynę a teraz nic ( u mnie w lab tak jest , u was moze byc inaczej ) idziesz na czczo muszę jeszcze glukozę sobie kupić , w aptece ( wcześniej mieli swoją ) , i przy nich od razu wypić nie wiem jak ja to zrobię , obym nie zwymiotowała , jak zdarzy się taki mały incydent , niestety musisz powtarzać to badanie , i dwie godz czekać chyba tam padnę z głodu . Ale co się nie robi dla maleństwa
. Samopoczucie nawet nawet , apetyt też kruszynka szaleje od rana , jeszcze tylko 3 dni i wizyta :*:*:*:*:*:*.Piękną mam dziś pogodę , ale zimnoooo strasznie jest na dworzu no w końcu jesień
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 11:46
Justyna Sz lubi tę wiadomość
-
Często pojawiało się tutaj pytanie o kwas foliowy, do którego tygodnia ciąży brać. Własnie pojawił się wpis na "mamaginekolog" odnośnie kwasu foliowego, jego form i przyjmowania i wynika z niego, ze "Ps. Kwas foliowy (lub jego pochodne) trzeba przyjmować do 20 tygodnia ciąży, a jeżeli mamy niedokrwistość to do końca ciąży"
Jagah, Szczęśliwa Mamusia, Justyna Sz, Antonelka lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Kjopa3 wrote:Aniołkowa super,że wszystko ok. i jesteś spokojna
Trzymam kciuki za resztę wizyt.
Ja się wkurzyłam bo poszłam do apteki i za 3 opakowania Cleaxane zapłaciłam zamiast 36zł to 106zł. Ministerstwo zmniejszyło refundację
Najgorsze, że nie wiadomo co będzie za 2 miesiące, bo co 2 msc zmieniają się refundacje, a na zapas lekarz recepty mi nie wypisze:( -
nick nieaktualny
-
Justyna ja też myślę, że bez problemu możesz zapytać o usg i czy ewentualnie może zrobić za dopłatą. W moim mieście jest prywatna przychodnia, gdzie kiedyś chodziłam na nfz i jak poszłam w pierwszej ciąży to było tak, że wizyty na nfz a usg 80zł.
Kordonku ja mam z wagą tak samo, że się różni między dniami, dlatego zawsze mnie dziwiło jak ktoś pisał, że przytył lub schudł 0,5kgBo u mnie to norma
A ogólnie jeśli chodzi o wagę to ja jestem dalej na minusie, ale już się tym nie przejmuję, bo wrócił mi apetyt więc wiem, że będzie rosłaJustyna Sz lubi tę wiadomość
-
Jagah tak wcześnie by było widać? Ja ruchów nie czuje a co dopiero przez brzuch.. macica jest twardym mięśnie jeszcze mięśnie brzucha tez się nie rozeszły.. pamiętam ze takie widoki miałam kolo 30tyg ale młody ważył wtedy półtora kg
jeżeli to dzidzia to zazdroszczę
mi lekarka powiedziała ze na ruchy za wcześnie ze pewnie kolo 20 tyg.. wiec czekam..
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
bobas- sama bylam zdziwiona tym obrazem, ale widac bylo wyraznie ruch pod skora, to napiecie i przesuniecie
No, nie wierze ze macica by mnie tak w balona zrobila i tanczyla kolo pepka
ale to pewnie zweryfikuja kolejne dni. Tak czy siak, odbieram to za pierwszy krok w kontakcie z baza Orzeszkowa, bo jak dotad nie bylo zadnych podobnych akcji
-
Jagah wrote:bobas- sama bylam zdziwiona tym obrazem, ale widac bylo wyraznie ruch pod skora, to napiecie i przesuniecie
No, nie wierze ze macica by mnie tak w balona zrobila i tanczyla kolo pepka
ale to pewnie zweryfikuja kolejne dni. Tak czy siak, odbieram to za pierwszy krok w kontakcie z baza Orzeszkowa, bo jak dotad nie bylo zadnych podobnych akcji
co do synka on jest niepokorny od urodzenia i u nas tak wychodzi zabkowanie.. niestety u niego bardzo szybko zeby ida.. aktualnie juz trojki , slini sie jak mops.. i nerwowy sie robi ;/ takze trzeba przebolec.. oczywiscie tak usypia i spi a jak my idizemy spac to go to wybudza i zaczynaja sie jeki.. wrr
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
kahaśka wrote:Pati, gdzie Wy parkujecie przy Czerniakowskiej? Tym razem będę samochodem i zastanawiam się czy mają parking czy gdzie się uda
Pytasz o szpital Orłowskiego?
Ja niedaleko mieszkam.
Nie mają parkingu, stajesz gdzie dasz radę, albo na Rozbrat albo na Czerniakowskiej.
Możesz próbować jeszcze w osiedlowe uliczki wjechać ale pamiętajcie o parkometrach. Chodza tam strażnicy regularnie.kahaśka lubi tę wiadomość
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Rzadko mam okazję odpisać, ale jeszcze wrócę do Polnej.
Też słyszałam, że była masówka, ale wszystkie koleżanki z grupy VBAC które rodziły ostatnio były zadowolone, grunt że pozwalają rodzić naturalnie po cesarce, w to celujęZ opieką po porodzie sobie poradzę, grunt, że mają trzeci stopień i w razie czego pomogą dziecku. Zresztą w Raszei nie mogłam mieć swojej położnej a więcej bez położnej nie rodzę, boję się rozejścia blizny, a mąż jakkolwiek wspierający nie jest w stanie rozpoznać wczesnych objawów rozejścia.
Dziewczyny, jak to u Was z tą macicą? U mnie w połowie między spojeniem a pępkiem wyczuwam, że się robi bardziej miękko, ale nie wiem czy to tłuszczyk czy macica się kończy. Tak czy siak ruchy czuję przy pęcherzu z lewej strony i zaczęłam się martwić, że to za nisko. Zresztą detektor wyłapuje serduszko tez bardzo nisko, odrobinkę nad spojeniem, bardziej z prawej. Dzidziek leży w poprzek więc wydaje mi się to logiczne, serduszko bliżej prawej, nóżki bliżej lewej Gdzie w końcu powinno być dno macicy w 18 tc bo już kręćka dostaje od sprzecznych informacji na różnych stronach. -
atat wrote:Pytasz o szpital Orłowskiego?
Ja niedaleko mieszkam.
Nie mają parkingu, stajesz gdzie dasz radę, albo na Rozbrat albo na Czerniakowskiej.
Możesz próbować jeszcze w osiedlowe uliczki wjechać ale pamiętajcie o parkometrach. Chodza tam strażnicy regularnie.