X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na zajady? Męczę się z nimi juz drugi tydzień i nic nie pomaga :-(

Ja przytyłam 2,5 kg. U mnie dziecko też jest nisko. Wczoraj mój mąż poczuł pierwszy raz 2 kopniaczki, jak trzymał rękę na brzuchu :-) był mega zadowolony :-)

• karolyn Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peg ja mam to samo, wyskoczył w weekend. W ciąży z synem też tak mialam.
    Używam maści cynkowej.

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka80 masz świetnego lekarza...tylko pozazdrościć

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam biały blistex w tubce stomatolog kiedyś mi zaleciła po wizycie bo cos sie robiło w kącikach i tak stosuje raz bardziej, raz mniej systematycznie

Edit mi rowniez bardzo nisko jeżdżą usg spodnie zawsze nisko musze opuścić i przy spojeniu łonowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:09

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie :) Oczywiście straszna panikara ze mnie. Ale lekarz zrobił wszystko o co poprosiłam więc i cytologia i mierzenie szyjki i pomiary dzidziusia. No wszystko :) Szyjka taaaaka dłuuuga. prawie 5 cm. Maluch niestety nie pokazał na 100% co ma między nóżkami więc dalej muszę się zadowolić takim "prawdopodobnie" a to do mnie nie przemawia. Natępna wizyta za miesiąc! matko :P Ale jakby się coś działo mam dzwonić i przychodzić. Moje dotychczasowe kłucia to prawdopodobnie był dzidziek skaczący po wszystkim... mimo wszystko dostałam magnez :)

Dzidziulek waży 170 g. Ma na razie główkę większą w porównaniu do innych wymiarów ale mam nadzieję, że to nic takiego. To jest chyba zmienne. Różnica to tydzień a nie 2 czy 3 więc chyba ok. Też tak miałyście? (do kobietek co już mają dzieci).

Miła niespodzianka, że dostałam takie pudełko, w którym znalazłam próbki różnych kremów, olejków itp. dla mnie i dla dzidzi, skarpeteczki, butelkę antykolkową, smoczek a nawet jakieś jedzonko w słoiku ale niestety ważność do kwietnia więc ja zjem :P Dobrze, że to jakieś owocowe a nie np. ryba zmielona z warzywami :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:10

Justyna Sz, Milka1991, Donia12, Kjopa3, Peg, Teklaa, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, Biszkopciki, Omon, She Wolf, niania.ogg, Korcia, pati87, lis87 lubią tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniolkowa mama super ze wszystko w porządku:)dobrze ze poszłaś będziesz spokojniejsza:)szkoda ze nie było widać co ma miedzy nóżkami, ale najważniejsze ze wszystko ok:) Z tymi próbkami tez świetna sprawa:)

aniołkowa mama, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa super,że wszystko ok. i jesteś spokojna :-)

Trzymam kciuki za resztę wizyt.

Ja się wkurzyłam bo poszłam do apteki i za 3 opakowania Cleaxane zapłaciłam zamiast 36zł to 106zł. Ministerstwo zmniejszyło refundację :-/

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowa mama - to teraz z tydzień spokoju masz ;) a potem znowu zaczniesz się pewnie denerwować. Dla zdrowia psychicznego wizyty powinny być co tydzień... u mnie jeszcze 13 dni... masakra.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś brała szelazo? Hematolog mi zapisał, widze ze tez tam jest kwas foliowy a biore pregna plus i tam tez jest żelazo nie wiem hmmm wizyte u gina mam pod koniec listopada moze sie wstrzymam?

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    Dziewczyny jak z wasza waga od poczatku ciazy ?
    u mnie na plusie 2 kg, a u mnie waży w praktycznie na golasa ;p tzn w tej spódniczce ginekologicznej przed wejściem na fotel )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:35

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam zajady miesiac i poszlam do.lekarza dostalam nystatyne smarowac konciki a jak nie pomoze pinafucin

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa wrote:
    Czy któraś brała szelazo? Hematolog mi zapisał, widze ze tez tam jest kwas foliowy a biore pregna plus i tam tez jest żelazo nie wiem hmmm wizyte u gina mam pod koniec listopada moze sie wstrzymam?

Mi lekarka kazała kupić witaminy z największą dawką żelaza i do tego dokupić żelazo w tabletkach osobno. Tylko,że mi spadają wyniki krwi.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mama, u mnie Basia na pomiarach usg miała zawsze za małą główkę i brzuszek. Nawet na patologii leżałam, bo było podejrzenie hipotrofii. Dwa tygodnie było niby do tyłu a po porodzie okazało się, że główka w normie tylko taki miała kształt i miękkie szwy. Także tydzień to może być kwestia mierzenia ;) to tylko milimetry.

A na zajady polecam witaminę B2. Przyspiesza gojenie i zapobiega nawrotom ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• sallvie Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Do wizyty pozostało juz tylko albo i aż 13 dni. Teraz ja zaczynam panikowac. Tak jak mi waga "wystrzeliła" do przodu tak teraz od tygodnia może troszkę więcej stoi w miejscu do tego mam wrażenie że mój brzuch już w ogóle nie rośnie i że coś jest nie tak... Dlaczego te wizyty muszą być raz na miesiąc a nie np. Co 2 tygodnie :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Do wizyty pozostało juz tylko albo i aż 13 dni. Teraz ja zaczynam panikowac. Tak jak mi waga "wystrzeliła" do przodu tak teraz od tygodnia może troszkę więcej stoi w miejscu do tego mam wrażenie że mój brzuch już w ogóle nie rośnie i że coś jest nie tak... Dlaczego te wizyty muszą być raz na miesiąc a nie np. Co 2 tygodnie :)
    Ja się wagą nie martwię ale brzuchol tez mi nie rośnie. Z jednej strony dobrze - do polowkowego wolałabym żeby go nie bylo widać ale... z drugiej strony to skoro brzucha nie ma to usg co tydzień było by wskazane ;)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny ! Wczoraj widziałam pierwszy raz jak moj brzuszek faluje ;) maz tez to widział ;) nawet nie wiedziałam ze juz tak wyraźnie widać maluszka :) czekałam za tym ;)

Kjopa3, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, kasieniaczek lubią tę wiadomość

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Aniołkowa super,że wszystko ok. i jesteś spokojna :-)

Trzymam kciuki za resztę wizyt.

Ja się wkurzyłam bo poszłam do apteki i za 3 opakowania Cleaxane zapłaciłam zamiast 36zł to 106zł. Ministerstwo zmniejszyło refundację :-/
    Kurcze ja dzis ide do apteki po clexane :/

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa wrote:
    to twarde, to macica :) tak myślałam, bo kurczę ona rośnie ;) i jedyne takie logiczne rozwiązanie przyszło mi do głowy, tak jakby mięśnie - dobre określenie,

W sumie macica to mięsień ;D

aniołkowa mama - jeśli u Ciebie to wzniesienie było spore to u mnie ledwo dostrzegalne.. gdybym nie czuła, że mam w tym miejscu twarde to pewnie nawet nie dostrzegłabym wypukłości. Chyba będę sobie wmawiać, że to dzidulek :)

Wiecie, ja mam czasami takie wrażenie, że np. jak dotykam tej wypukłości i tego stwardniałego miejsca to tak jakbym sobie naciskała na pełny pęcherz, mimo, że siku mi się nie chce. I dlatego tłumaczyłam sobie, że to pewnie dzidulek, który naciska mi na pęcherz kiedy mocniej przyłożę dłoń.

Kad - ja się ważę bez butów, zazwyczaj zaraz po samolocie i usg każe mi nałożyć tylko bieliznę i wejść na wagę. Tyle, że ważę się już ze śniadaniem :/ więc za miarodajne uznaję moje pomiary w domu na czczo, po toalecie.

Dziewczyny a rozumiem, że dla tatusia należy się po porodzie 2 dni urlopu okazjonalnego, ale słyszałam też o 2 tygodniach ojcowskiego.. On też się każdemu tacie należy czy to jest taki urlop na zasadzie jak ja ze swojego zrezygnuję to te 2 tyg przechodzi na tatę?

Co do siemienia, staram się co dzień jeść dwie łyżki. Zalewam wodą aż ją wciągnie i spęcznieje a później jem takie albo dodaje do musli i powiem Wam, że dużej różnicy nie widzę. Oczywiście będę jadła, bo może mnie trochę zapcha i powstrzyma apetyt a może coś jednak pomoże na wypróżnienia a nawet jeśli nie no to nie ulega wątpliwości, że jest zdrowe ;) Ja nie mogę mówić o typowym zatwardzeniu bo chodzę co dzień do toalety, ale to wszystko jest takie.. zbite (SORRY!)

w ogóle postanowiłam sobie jeść to siemię co dzień i nie jeść nic po 18:00. No chyba, że mnie ściska to zjem coś lekkiego, jabłko, pomarańczę czy ogórka kiszonego. Może to pomoże mi utrzymać wagę w ryzach..

Ja też się martwię jutrzejszą wizytą. Niby wmawiam sobie, że brzuch rośnie, waga rośnie to i dzidziuś musi rosnąć, ale czasem martwi mnie, że nie czuję takich jednoznacznych ruchów. To już koniec 19tc a dzidziuś jest zwykle tydzień starszy, więc powinien być sporych rozmiarów. Aż nadziwić się nie mogę, że tych 15cm nie jestem w stanie jakoś dotkliwiej poczuć..

Korcia- ja też każdego dnia ważne inaczej, dlatego sprawdzam wagę co dzień i wyciągam z tego jakąś średnią. Np. w niedzielę 66,6 w poniedziałek 66,4 a dzisiaj 66,1. Zależy co zjem dzień wcześniej i o której godzinie bo nawet jak jem lekko ale objem się na wieczór to rano waga przeraża. Zależy czy się wypróżnię czy nie.. Sama czasami miałam takie skoki wagi do 2kg i załamywałam ręcę ale przy kolejnych pomiarach waga już była niższa, więc uważam, że warto się ważyć co dzień i wyciągać średnią.

U mnie lekarz jeździ głowicą tak między pępkiem a spojeniem łonowym i zazwyczaj bardziej po lewej stronie. Zapytam jutro gdzie mam łożysko bo na prenatalnych miałam na tylnej ścianie wysoko, ale macica rośnie to i się mogło przesunąć, np. do przodu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 11:09

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donia12 wrote:
    Ja się wagą nie martwię ale brzuchol tez mi nie rośnie. Z jednej strony dobrze - do polowkowego wolałabym żeby go nie bylo widać ale... z drugiej strony to skoro brzucha nie ma to usg co tydzień było by wskazane ;)

Mój brzuch widać i to bardzo . wiele dziewczyn ma o wiele wiele mniejszy niż ja na tym etapie ciąży. Ale mam wrażenie że urósł do tego momentu i już nie rośnie dalej :/

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna Sz wrote:
    Moj ginekolog robi usg w gabinecie podczas wizyty wiec bez skierowania się obejdzie. Nie dałabym łapówki tylko zapłaciła za dodatkowe usg o ile będzie taka możliwość... mam nadzieje ze będzie, bo później szukać lekarza prywatnie żeby mi zrobił w ten sam dzień usg będzie ciężko... na ostatniej wizycie mówił żebym się przygotowała do badania, ale nie powiedział jakiego... wydaje mi się ze będzie mi sprawdzał szyjkę... eh;/ zobaczymy.

Zapytaj go wprost czy moze zrobic usg - jak powie, ze na nfz nie moze to zapytaj czy moze zrobic dodatkowo platne jako wizyta prywatna.
    Wg mnie jest to sformulowanie bezpieczne i jesli okaze sie jakims sluzbista to przeciez zapytalas o usluge prywatna a jak bedzie ochoczy aby wziac do kieszeni to juz Twoja decyzja ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 11:43

Justyna Sz, kahaśka lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ