X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na zajady? Męczę się z nimi juz drugi tydzień i nic nie pomaga :-(

Ja przytyłam 2,5 kg. U mnie dziecko też jest nisko. Wczoraj mój mąż poczuł pierwszy raz 2 kopniaczki, jak trzymał rękę na brzuchu :-) był mega zadowolony :-)

• karolyn Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peg ja mam to samo, wyskoczył w weekend. W ciąży z synem też tak mialam.
    Używam maści cynkowej.

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka80 masz świetnego lekarza...tylko pozazdrościć

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam biały blistex w tubce stomatolog kiedyś mi zaleciła po wizycie bo cos sie robiło w kącikach i tak stosuje raz bardziej, raz mniej systematycznie

Edit mi rowniez bardzo nisko jeżdżą usg spodnie zawsze nisko musze opuścić i przy spojeniu łonowym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:09

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie :) Oczywiście straszna panikara ze mnie. Ale lekarz zrobił wszystko o co poprosiłam więc i cytologia i mierzenie szyjki i pomiary dzidziusia. No wszystko :) Szyjka taaaaka dłuuuga. prawie 5 cm. Maluch niestety nie pokazał na 100% co ma między nóżkami więc dalej muszę się zadowolić takim "prawdopodobnie" a to do mnie nie przemawia. Natępna wizyta za miesiąc! matko :P Ale jakby się coś działo mam dzwonić i przychodzić. Moje dotychczasowe kłucia to prawdopodobnie był dzidziek skaczący po wszystkim... mimo wszystko dostałam magnez :)

Dzidziulek waży 170 g. Ma na razie główkę większą w porównaniu do innych wymiarów ale mam nadzieję, że to nic takiego. To jest chyba zmienne. Różnica to tydzień a nie 2 czy 3 więc chyba ok. Też tak miałyście? (do kobietek co już mają dzieci).

Miła niespodzianka, że dostałam takie pudełko, w którym znalazłam próbki różnych kremów, olejków itp. dla mnie i dla dzidzi, skarpeteczki, butelkę antykolkową, smoczek a nawet jakieś jedzonko w słoiku ale niestety ważność do kwietnia więc ja zjem :P Dobrze, że to jakieś owocowe a nie np. ryba zmielona z warzywami :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:10

Justyna Sz, Milka1991, Donia12, Kjopa3, Peg, Teklaa, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, Biszkopciki, Omon, She Wolf, niania.ogg, Korcia, pati87, lis87 lubią tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Justyna Sz Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniolkowa mama super ze wszystko w porządku:)dobrze ze poszłaś będziesz spokojniejsza:)szkoda ze nie było widać co ma miedzy nóżkami, ale najważniejsze ze wszystko ok:) Z tymi próbkami tez świetna sprawa:)

aniołkowa mama, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

p19us65gqqn6196h.png
    p19us65gxtvkimty.png
    12.04 - Na świat przyszedł Maciej. Waga 4280g, 58 cm.
    mhsvj44jwa5wsnwp.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa super,że wszystko ok. i jesteś spokojna :-)

Trzymam kciuki za resztę wizyt.

Ja się wkurzyłam bo poszłam do apteki i za 3 opakowania Cleaxane zapłaciłam zamiast 36zł to 106zł. Ministerstwo zmniejszyło refundację :-/

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowa mama - to teraz z tydzień spokoju masz ;) a potem znowu zaczniesz się pewnie denerwować. Dla zdrowia psychicznego wizyty powinny być co tydzień... u mnie jeszcze 13 dni... masakra.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś brała szelazo? Hematolog mi zapisał, widze ze tez tam jest kwas foliowy a biore pregna plus i tam tez jest żelazo nie wiem hmmm wizyte u gina mam pod koniec listopada moze sie wstrzymam?

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    Dziewczyny jak z wasza waga od poczatku ciazy ?
    u mnie na plusie 2 kg, a u mnie waży w praktycznie na golasa ;p tzn w tej spódniczce ginekologicznej przed wejściem na fotel )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:35

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam zajady miesiac i poszlam do.lekarza dostalam nystatyne smarowac konciki a jak nie pomoze pinafucin

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa wrote:
    Czy któraś brała szelazo? Hematolog mi zapisał, widze ze tez tam jest kwas foliowy a biore pregna plus i tam tez jest żelazo nie wiem hmmm wizyte u gina mam pod koniec listopada moze sie wstrzymam?

Mi lekarka kazała kupić witaminy z największą dawką żelaza i do tego dokupić żelazo w tabletkach osobno. Tylko,że mi spadają wyniki krwi.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mama, u mnie Basia na pomiarach usg miała zawsze za małą główkę i brzuszek. Nawet na patologii leżałam, bo było podejrzenie hipotrofii. Dwa tygodnie było niby do tyłu a po porodzie okazało się, że główka w normie tylko taki miała kształt i miękkie szwy. Także tydzień to może być kwestia mierzenia ;) to tylko milimetry.

A na zajady polecam witaminę B2. Przyspiesza gojenie i zapobiega nawrotom ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• sallvie Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Do wizyty pozostało juz tylko albo i aż 13 dni. Teraz ja zaczynam panikowac. Tak jak mi waga "wystrzeliła" do przodu tak teraz od tygodnia może troszkę więcej stoi w miejscu do tego mam wrażenie że mój brzuch już w ogóle nie rośnie i że coś jest nie tak... Dlaczego te wizyty muszą być raz na miesiąc a nie np. Co 2 tygodnie :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Do wizyty pozostało juz tylko albo i aż 13 dni. Teraz ja zaczynam panikowac. Tak jak mi waga "wystrzeliła" do przodu tak teraz od tygodnia może troszkę więcej stoi w miejscu do tego mam wrażenie że mój brzuch już w ogóle nie rośnie i że coś jest nie tak... Dlaczego te wizyty muszą być raz na miesiąc a nie np. Co 2 tygodnie :)
    Ja się wagą nie martwię ale brzuchol tez mi nie rośnie. Z jednej strony dobrze - do polowkowego wolałabym żeby go nie bylo widać ale... z drugiej strony to skoro brzucha nie ma to usg co tydzień było by wskazane ;)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny ! Wczoraj widziałam pierwszy raz jak moj brzuszek faluje ;) maz tez to widział ;) nawet nie wiedziałam ze juz tak wyraźnie widać maluszka :) czekałam za tym ;)

Kjopa3, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, kasieniaczek lubią tę wiadomość

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa3 wrote:
    Aniołkowa super,że wszystko ok. i jesteś spokojna :-)

Trzymam kciuki za resztę wizyt.

Ja się wkurzyłam bo poszłam do apteki i za 3 opakowania Cleaxane zapłaciłam zamiast 36zł to 106zł. Ministerstwo zmniejszyło refundację :-/
    Kurcze ja dzis ide do apteki po clexane :/

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa wrote:
    to twarde, to macica :) tak myślałam, bo kurczę ona rośnie ;) i jedyne takie logiczne rozwiązanie przyszło mi do głowy, tak jakby mięśnie - dobre określenie,

W sumie macica to mięsień ;D

aniołkowa mama - jeśli u Ciebie to wzniesienie było spore to u mnie ledwo dostrzegalne.. gdybym nie czuła, że mam w tym miejscu twarde to pewnie nawet nie dostrzegłabym wypukłości. Chyba będę sobie wmawiać, że to dzidulek :)

Wiecie, ja mam czasami takie wrażenie, że np. jak dotykam tej wypukłości i tego stwardniałego miejsca to tak jakbym sobie naciskała na pełny pęcherz, mimo, że siku mi się nie chce. I dlatego tłumaczyłam sobie, że to pewnie dzidulek, który naciska mi na pęcherz kiedy mocniej przyłożę dłoń.

Kad - ja się ważę bez butów, zazwyczaj zaraz po samolocie i usg każe mi nałożyć tylko bieliznę i wejść na wagę. Tyle, że ważę się już ze śniadaniem :/ więc za miarodajne uznaję moje pomiary w domu na czczo, po toalecie.

Dziewczyny a rozumiem, że dla tatusia należy się po porodzie 2 dni urlopu okazjonalnego, ale słyszałam też o 2 tygodniach ojcowskiego.. On też się każdemu tacie należy czy to jest taki urlop na zasadzie jak ja ze swojego zrezygnuję to te 2 tyg przechodzi na tatę?

Co do siemienia, staram się co dzień jeść dwie łyżki. Zalewam wodą aż ją wciągnie i spęcznieje a później jem takie albo dodaje do musli i powiem Wam, że dużej różnicy nie widzę. Oczywiście będę jadła, bo może mnie trochę zapcha i powstrzyma apetyt a może coś jednak pomoże na wypróżnienia a nawet jeśli nie no to nie ulega wątpliwości, że jest zdrowe ;) Ja nie mogę mówić o typowym zatwardzeniu bo chodzę co dzień do toalety, ale to wszystko jest takie.. zbite (SORRY!)

w ogóle postanowiłam sobie jeść to siemię co dzień i nie jeść nic po 18:00. No chyba, że mnie ściska to zjem coś lekkiego, jabłko, pomarańczę czy ogórka kiszonego. Może to pomoże mi utrzymać wagę w ryzach..

Ja też się martwię jutrzejszą wizytą. Niby wmawiam sobie, że brzuch rośnie, waga rośnie to i dzidziuś musi rosnąć, ale czasem martwi mnie, że nie czuję takich jednoznacznych ruchów. To już koniec 19tc a dzidziuś jest zwykle tydzień starszy, więc powinien być sporych rozmiarów. Aż nadziwić się nie mogę, że tych 15cm nie jestem w stanie jakoś dotkliwiej poczuć..

Korcia- ja też każdego dnia ważne inaczej, dlatego sprawdzam wagę co dzień i wyciągam z tego jakąś średnią. Np. w niedzielę 66,6 w poniedziałek 66,4 a dzisiaj 66,1. Zależy co zjem dzień wcześniej i o której godzinie bo nawet jak jem lekko ale objem się na wieczór to rano waga przeraża. Zależy czy się wypróżnię czy nie.. Sama czasami miałam takie skoki wagi do 2kg i załamywałam ręcę ale przy kolejnych pomiarach waga już była niższa, więc uważam, że warto się ważyć co dzień i wyciągać średnią.

U mnie lekarz jeździ głowicą tak między pępkiem a spojeniem łonowym i zazwyczaj bardziej po lewej stronie. Zapytam jutro gdzie mam łożysko bo na prenatalnych miałam na tylnej ścianie wysoko, ale macica rośnie to i się mogło przesunąć, np. do przodu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 11:09

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donia12 wrote:
    Ja się wagą nie martwię ale brzuchol tez mi nie rośnie. Z jednej strony dobrze - do polowkowego wolałabym żeby go nie bylo widać ale... z drugiej strony to skoro brzucha nie ma to usg co tydzień było by wskazane ;)

Mój brzuch widać i to bardzo . wiele dziewczyn ma o wiele wiele mniejszy niż ja na tym etapie ciąży. Ale mam wrażenie że urósł do tego momentu i już nie rośnie dalej :/

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna Sz wrote:
    Moj ginekolog robi usg w gabinecie podczas wizyty wiec bez skierowania się obejdzie. Nie dałabym łapówki tylko zapłaciła za dodatkowe usg o ile będzie taka możliwość... mam nadzieje ze będzie, bo później szukać lekarza prywatnie żeby mi zrobił w ten sam dzień usg będzie ciężko... na ostatniej wizycie mówił żebym się przygotowała do badania, ale nie powiedział jakiego... wydaje mi się ze będzie mi sprawdzał szyjkę... eh;/ zobaczymy.

Zapytaj go wprost czy moze zrobic usg - jak powie, ze na nfz nie moze to zapytaj czy moze zrobic dodatkowo platne jako wizyta prywatna.
    Wg mnie jest to sformulowanie bezpieczne i jesli okaze sie jakims sluzbista to przeciez zapytalas o usluge prywatna a jak bedzie ochoczy aby wziac do kieszeni to juz Twoja decyzja ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 11:43

Justyna Sz, kahaśka lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ