Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nutella_ wrote:z czym ? a możesz coś więcej napisać ?
Nie żebym się doszukiwała problemów, bo raczej nie przypisuje sobie chorób i ich unikam jak ogniaale wiesz... może pomoże, a jak nie pomoże to się wyedukuje
o i doczytałam, że milka też wspomniała o tym błedniku.
O co z nim chodzi?
w błędniku w uchu wewnętrznym mieści się zmysł równowagi, może tam coś się chwilowo pokićkało, jeśli chce Ci się czytać:
Ślimak jest to kanał zwinięty na kształt spirali. W jego środku znajduje się blaszka podstawna z urzęsionymi komórkami zmysłowymi. To wszystkow tworzy narząd Cortiego, czyli właściwy narząd słuchu. Narząd równowagi to błędnik, czyli system kanałów i woreczków z otolitami, czyli kamyczkami z CaCO3. Woreczki wysłane są komórkami zmysłowymi. Podczas ruchu komórki zmysłowe zostają podrażnione przez otolity. W komórkach tych budzą się impulsy przekazywane następnie przez neurony do odpowiedniego ośrodka w mózgu. Kanały półkoliste ułożone są w trzech płaszczyznach oraz wypełnione płynem i wysłane nabłonkiem rzęskowym. Pod wpływem ruchu głową płyn w conajmniej jednym kanale półkolistym porusza się też, co pobudza komórki receptorowe i przekazuje impulsy do mózgu. Impulsy z ucha biegną nerwem równoważno-słuchowym do ośrodka słuchu w płacie skroniowym oraz do ośrodka równowagi w płacie ciemieniowym i móżdżku. Zawroty głowy to dość częsta dolegliwość. Czasami ciężko jest powiedzieć, co jest ich przyczyną. Mogą występować w przebiegu rozwijającej się choroby. Najczęściej przyczyną zawrotów głowy jest: zaburzenie czynności serca i układu krążenia, wysokie ciśnienie krwi, niskie ciśnienie krwi. Niedostarczenie wystarczającej ilości tlenu do mózgu powoduje zawroty głowy. Zawroty głowy pojawiają się też: w chorobie lokomocyjnej z towarzyszeniem wymiotów - jest to spowodowane przeciążeniem narządu równowagi różnymi, sprzecznymi ze sobą informacjami; przy zmianie pogody, co może wywoływać wahania ciśnienia krwi; nadmierne spożycie alkoholu, a także niektóre leki mogą uszkodzić ucho wewnętrzne i narząd równowagi; u starszych osób zawroty głowy mogą być wywołane złym ukrwieniem ucha wewnętrznego, chorobami serca i chorobami układu krążenia, a także lekami; w przebiegu chorób ucha wewnętrznego. Zawroty głowy mogą być też objawem zawału serca, udaru mózgu, zaburzeń rytmu serca lub innych chorób. Zawroty głowy dzielimy na: pochodzenia błędnikowego i pochodzenia pozabłędnikowego.
-
c.d.
Zawroty głowy pochodzenia błędnikowego są wywołane chorobami ucha, np. zatkanie ucha woszczyną, zapalenie, nowotwór, uraz powodujący uszkodzenie błędnika, choroba Meniere'a, choroba lokomocyjna. Wszystkie te choroby objawiają się zawrotami głowy, upośledzeniem słuchu i szumem w uszach.
Zawroty głowy pochodzenia poza pozabłędnikowego mogą być wywołane chorobami ogólnymi: nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, cukrzycą, zaburzeniami rytmu serca; chorobami układu nerwowego: uszkodzeniem nerwu statyczno-słuchowego, uszkodzeniem pnia mózgu, uszkodzeniem móżdżku i uszkodzeniem innych struktur mózgu, np. na skutek powstania nowotworu, zwłaszcza między móżdżkiem a pniem mózgu, (min. nerwiak nerwu statyczno-słuchowego, oponiak); krwotokiem, zawałem w obrębie elementów układu równowagi.
Przy zawrotach głowy należy usiąść, zamknąć oczy i pochylić głowę, głęboko przy tym oddychając, aby dotlenić mózg. Jeśli zawroty nie ustępują, należy wezwać lekarza. -
Nutella vertigo to wlasnie chory blednik w uchu srodkowym. Wygooglaj sobie blednik, bo mi Twoje objawy na to wskazuja.25 cs; 3 IUI udane
- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Tu jest spiro na ten temat, bo przeciez zawroty glowy tonie jedyny objaw jaki mialas. Do tego byly zaburzenia rownowagi, prawda?
http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/jakie-objawy-wskazuja-na-chorobe-blednika-jak-rozpoznac-zabu_42000.html25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
dzięki dziewczyny, no cóż zobaczę jutro co powie doktorek. Chociaż znając jego- nic.
Bym musiała iść do prywatnego, a chwilowo nie mogę sobie na to pozwolić
dam znaćMilka1991 lubi tę wiadomość
-
eforts wrote:Cześć dziewczyny, chciałam do Was dołączyć
Termin porodu mam na 14 kwietnia, jest to termin z usg bo okazuje się że mój okres był krwawieniem jak już byłam w ciąży, różnica jest ok 10 dni. W ogóle po poprzednim porodzie miałam zaledwie 3 razy okres, jestem szczęśćiarą którą karmienie uchroniło przed miesiączką.
Generalnie miałam nie dołączać do forum bo jak zauważyłam kilka z Was w pierwszej ciąży bardzo się nakręcałam informacjami od innych kobiet
Co prawda do tej pory pracowałam i młody to i tak nie miałam czasu ale poddczytuje Was.
Aktualnie jestem na l4, zapalenie zatok od poniedziałku miałam receptę na antybiotyk nie mogłam się przemóc żeby go wziąć myślałam że mi się poprawia ale sprawdziłam crp =22, samo crp mnie nei przekonało ale nie mogłam już znieść bólu więc trudno, w sumie to bezpieczny antybiotyk.
Julia Ciebie pamiętam z listopadówek, przykro mi że coś takiego Cie spotyka!!
ZA wszystkie dziewczyny trzymam kciuki!!!
Generalnie druga ciąża jest super, nie wiem kiedy zleciał mi ten czas, wizyta raz w miesiącu i w ogóle na nią nie czekamtzn na aktualna tak ale to pierwszy raz
Nie martwię się nie czytam nie myślę
Pamiętam, że Tekla pytała o kłucia w dole ja tak miałam przy infekcji, globulki pomogły
Przepraszam, że tak długo
Ja się czuje dziś lepiej dziękuję za pamięć, boli cały czas ale najpóźniej w pt do domuw szpitalu cały zaś stały zestaw leków duphaston nospa aspargin i antybiotyk na infekcje dziś ostatni raz podawany.
Psychicznie cały czas nie wesoło bo tęsknię za malutka..
Edit. Eforts mam nadzieje ze mój pech na tym zdarzeniu zakończy i się nie powtórzy historia z poprzedniej ciąży..;(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 21:20
-
ilae - myślę, ze to dzidziuś, ja tez tak mam, czuję rozpychanie i robi mi się twarde w jednym miejscu ale zaraz czuję, że się dzidzia przesuwa i już jest ok. Dzisiaj tak miałam właśnie nad pępkiem, położyłam rękę w tym miejscu i twarda gula a za chwile czuję na dłoni "puk"
I tak kilka razy a później znowu miękko i pukanie ustało
Przy stawianiu macicy podobno czuje się charakterystyczne skurcze od góry brzucha do dołu.
słuchajcie nasze dzieci mają już ok 18 cm, gdzieś się muszą zmieścić, nie da się aby i głowa i nóżki i wszystko było przy pępkuJeśli nóżki są wysoko to główka jest nisko i odwrotnie, wiec nie am się co nakręcać, że coś jest nie tak
Ja czasami czuję nisko, czasem wysoko, czasami zupełnie z boku..
Reni - glukoza to osobne badanie, jeśli nie miałaś zleconej, to nie będziesz mieć wyniku
Wróciłam własnie ze szkoły rodzeniaNie było źle
Lokokoko, Reni1982, Omon lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Ale na tchawice pomoże?
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie-chodzi o Święta Bożego Narodzenia. W tym roku chciałabym spędzić je w jakiś nietypowy sposób, poza domem. Tylko z mężemm. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Może polecicie jakieś miejsce? Tylko nie Zakopane i okolice, bo to mam ma codzieńKochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
Lokoko pisałam wcześniej pati co na suchy kaszel wiec i Tobie sie przyda na chrypkę, przede wszystkim nawilżać, nawilzac i jeszcze raz nawilżać soli sie nie poleca ponieważ wysusza chyba ze spróbować z ta różowa himalajska któraś pisała ze jest delikatniejsza, ale mi osobiscie sol bardziej spaskudzila kiedyś działała teraz jak jestem starsza to podrażnia, a tak to płukanka z pol szklanki wody i łyżeczki wody utlenionej, płukanka z szałwii i łyżeczki miodu, tabletki isla lub fiorda bez problemu mozna ssać w ciazy nawet w ulotce jest info, nie pic bardzo ciepłego unikać herbaty bo wysusza, najlepiej woda np. z cytryna i miodem, woda morska do nosa nawilża, na zatoki irigasin pięknie oczyszcza
Edit Lokoko ale jak sie czujesz? To nie schodzi z tych zatok na gardziolko? Pisałaś ze zatoki Cię męczyły moze warto pokazać sie na kontroli hmm?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 22:47
Lokokoko lubi tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Trochę was narobiłam, choć nie wszystko
Za szpitalne mamusię trzymam cały czas kciuki, dobrze że wszystko zmierza w lepszą stronę ♥
Pisalyście o roztargnieniu też tak mam, że nie pamiętam gdzie co położyłam i czy brałam leki, więc teraz podpisuje od góry listki z tabletkami dniami tygodnia, tak w skrócie markerem i jest dużo łatwiej
A orgazm we śnie i mi się ostatnio zdarzył, a do tej pory wydawało mi się to niemożliwe, to chyba przypadłość ciążowa -
Hmmm u siebie w ciazy zaobserwowałam ze ogólnie nie moge za długo stać tak ogólnie, czy to kolejce na pocztę w sklepie, czy to w domu mecze sie, musze usiąść, miewam zawroty głowy ale to pewnie dlatego ze wiecej krwi krąży, plus moj wzrost to wzmaga sie mam tez niskie ciśnienie warto lekarza zapytać czy takie krecki to normalne? Moze jestes bardziej wrażliwa? Jesli chodzi o błędnik to moj tata kiedyś miał ale chodził jak pijany i ciagle leżał nie wiem co mu wtedy dali ze było lepiej
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Koko kilka lat temu wyjechalismy spontanicznie na Boze Narodzenie do Zakopanego - choc akurat moze miejsce nie ma wiekszego znaczenia w tym co chce napisac.
Bardzo brakowalo nam rodziny, czuliśmy sie bardzo samotni mimo, ze fajnie razem bylo. Wiec kolejny raz byl nie pojechala ale kazdy ma inne potrzeby.
Zdecydowanie bardziej lubimy wyjezdzac tydzien przed swietami aby wejsc w taki zimowy, swiateczny klimat albo zaraz po swietach na Nowy Rok.
Co do miejsca - rozumiem, ze dla Ciebie Zakopane to nie atrakcja wiec moze morze, mazury?
Albo Wieden - od Ciebie to blizej.7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Ja za to dziś też czuje sie słabo, kreci mi sie w glowie, slaba jestem.
Zrobilam rano morfologie - i czerwone ponizej normy. Pierwszy raz w zyciu. O plytkach nie wspomne.
Do tego ilosc zmartwien mnie powala, chcialabym tez gdzies sama wyjechac z mezem, chociaz na dwa dni. Gdzies niedaleko. Znacie jakis hotel, spa, cos fajnego blisko Wawy?
Może Zegrze?ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
atat wrote:Ja za to dziś też czuje sie słabo, kreci mi sie w glowie, slaba jestem.
Zrobilam rano morfologie - i czerwone ponizej normy. Pierwszy raz w zyciu. O plytkach nie wspomne.
Do tego ilosc zmartwien mnie powala, chcialabym tez gdzies sama wyjechac z mezem, chociaz na dwa dni. Gdzies niedaleko. Znacie jakis hotel, spa, cos fajnego blisko Wawy?
Może Zegrze?
Narvil? Warszawianka?
Troche dalej bo 200 km wzgorza dylewskie.
Manor House Chlewiska ok 100 km (chyba)
Jaka mas hemoglobine? Ja tez dzsiaj odebralam i ponizej normy - 11.5.
Ale jestem szczesliwa bo poprawily mi sie bardzo proby watroboweWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 23:20
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Antonelka wrote:Narvil? Warszawianka?
Troche dalej bo 200 km wzgorza dylewskie.
Manor House Chlewiska ok 100 km (chyba)
Jaka mas hemoglobine? Ja tez dzsiaj odebralam i ponizej normy - 11.5.
Ale jestem szczesliwa bo poprawily mi sie bardzo proby watrobowe
200km to nie dam rady dojechac. max godzine daje rade w aucie.
Ale Narvil? Popatrze.
Hemoglobina jedyna w normie - 12,3.
ale erytrocyty 3,7, hematokryt 36.
Ciaze zaczynalam w gornych normach...ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1