Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
vitae13 wrote:Ja przez luxmed chce robic badania. Nie znosze tego ze na usg trzeba umawiac sie osobno i nie mozna go od razu przedyskutowac ze swoim lekarzem. Jesli wszystko jest ok to spoko, gorzej jak jest jakis problem... W mojej pierwszej ciazy okazalo sie za pozno na dzialanie...
Do kliniki trafilam dopiero miesiac temu z gorszymi wynikami tarczycowymi i po kilku miesiacach nieskutecznych staran. Doktor przepisal mi leki i udalo sie zajsc w ciaze nim tak naprawde zaczęliśmy regulowac cykl. Jutro mialam isc na usg miedzy 1-3 dniem nowego cyklu
Ale że jak osobno na usg? Tak jest w ciąży, czy zawsze? Ja jestem pewna, że i u M.K. i u Zarudzkiej miałam robione usg na wizycie, bo trzeba było sprawdzić, co się dzieje w środku.
-
Gratuluję wszystkich
Co do kosmetyków, to ja uważam, że nie można też przesadzać. Sprawdzałam analizę mojego podkładu na tej stronie i ma te filtry niestety... ale ze znalezieniem odpowiedniego podkładu miałam duży problem kiedyś, jedne mi nie pasowały na twarzy, inne mnie uczulały, ten którego używam od kilku lat jest chyba jednym z najtańszych na rynku, ładnie kryje, przy okazji nawilża i co najważniejsze - nie uczula mnie. I nie będę go zmieniać. Ale też inna sprawa, że mój makijaż to podkład + tusz do rzęs. I to nie codziennie a przy wyjściach 1-3 razy w tygodniu.
Większą uwagę już zwróciłam na krem przeciw rozstępom, bo tego zamierzam używać codziennie i bezpośrednio na brzuch. Gdybym malowała się codziennie, albo gdyby mój makijaż składał się z większej ilości kosmetyków to te, które idą w największej ilości bym zmieniła, ale w takim wypadku to chyba zbędne.
Ja dziś byłam na drugiej becie i trochę się rozczarowałam. Wiem, że powinna wzrosnąć o min. 60% ale coś sobie wmówiłam, że będę spokojna jak się podwoi. Przy poprzedniej ciąży się prawie potroiła... A tymczasem z 625,68 wzrosło na 1125,85, czyli wzrost o trochę ponad 80%. Czyli tak jak mówię, jest w normie, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Niepotrzebnie nakręciłam się na te min. 1200. No i zdaję sobie sprawę, że po przekroczeniu 1000 może rosnąć wolniej, więc pewnie jest ok.
Ogólnie to mam ochotę powtórzyć jeszcze za dwa dni, ale wiem, że jak wzrost będzie mniejszy niż teraz (a powyżej tysiąca jest to prawdopodobne) to będę się denerwować jeszcze bardziej. Więc postanowiłam, że betę powtórzę, ale w dniu wizyty u lekarza. I już sobie policzyłam (już nie zakładam podwojenia a liczę minimalnie wzrost o 60%) że 19 sierpnia beta powinna wynosić więcej niż 7tys. Nawet jeśli będzie mniej to jak zbadam w dniu wizyty to wynik będzie po południu, wizytę mam o 20, więc nawet przy niższym wyniku nie zdążę się zestresować i poczekam na to co powie lekarz. -
Mimi , opowiadaj co jesz, będziemy się tym samym karmiły, żeby hodować takie wielkoludy, brawo!
Ci do badań- bardzo ważna witamina D. Generalnie ponoć mamy duże niedobory. Często dostaje się skierowanie na te badanie? Prywatnie drogo, bo kosztuje 100zł
Dziękuję za wszystkie wskazówki odnośnie pierwszej wizyty:*
Ja też chodzę głodna, podjadam często, ale wzięłam się na sposób i obiad dzisiaj podzieliłam na pół- pierwszy obiad o 14:30, drugi o 17:00 (ledwo wytrwałam te 2,5h)
Straszny nerwus się zrobiłam, szybko tracę cierpliwość i się wkurzam. Tłumaczę sobie, że hormony szalejąWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 22:16
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
tanka wrote:
Ale że jak osobno na usg? Tak jest w ciąży, czy zawsze? Ja jestem pewna, że i u M.K. i u Zarudzkiej miałam robione usg na wizycie, bo trzeba było sprawdzić, co się dzieje w środku.
U mnie to raczej nic jutro nie będzie widac... Pewnie dopiero za jakies 2 tyg
Omon, a jakiego podkladu używasz?
Szczesliwa, tak to chyba jest ze kazda kolejna ciaze szybciej widacniech rosnie brzucho:)
-
Vitae13 ja używam Ingrid, tego w tubce. Jak zaczęłam go używać to kosztował w mojej drogerii 7,90
A ostatnie opakowanie jak kupowałam to podrożał do 9, więc nadal grosze
Szczególnie, że mi on starcza na dobre 3 miesiące a może i więcej, bo nie zapisuję tego sobie a nie mogę sobie przypomnieć kiedy go teraz kupowałam. A jeszcze mam go sporo.
-
O właśnie do tych dziewczyn co maja juz dziecko. Czy naprawdę wcześniej widać brzuszek w drugiej ciazy? Mnie w pierwszej juz w 8 tygodniu tak wydęło, ze nie zapinalam sie w spodnie
mam nadzieje, ze w tej nie bedzie jeszcze gorzej
i jeszcze jeden temat chciałam poruszyć (niby przeczytałam wątek, ale tyle piszecie, ze mogę nie pamietać) kiedy chcecie poinformować rodzine i znajomych o ciazy? A moze juz to zrobilyście ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 22:37
-
a jeszcze do dziewczyn, ktore maja problemy z plamieniami- starajcie sie nie brac dlugich, goracych kapieli, a najlepiej bierzcie prysznic.
Kad powiem szczerze, ze nie wiem. za tydzien w pt mamy zamiar jechac w gory z moimi siostrami itd wieksza ekipa w gory. podejrzewam, ze moj jutro sie komus pochwali, zeby opic zarodekjuz mi zapowiedzial ;p
przy Wiki zarodku tak sie spil, ze hej- ale az milo bylo patrzec jak za zarodek ciagle wznosil toast
co do zapinania spodni, to ja jeszcze przed testem ciazowym mialam wrazenie ciasnosci w jeansach i z nich zrezygnowalam- musze poszukac ciazowych. Tak samo mialam w poprzedniej ciazy tylko ciut pozniejSzczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKad Z tym brzuszkiem to różnie bywa , ja w pierwszej ciąży od razu miałam widoczny , w drugiej trochę później gdzieś tak 3/4 miesiąc , a w trzeciej też szybko mi się pojawił , w tej czwartej , którą straciłam też miałam pokaźny
.
Co do informowania rodziny , nic im nie mówię dopiero dowiedzą się w listopadzie.
-
Agga Hehe to miło, ze sie maz tak cieszy
ja napisałam na początku ze w 13 tygodniu mnie wydęło, ale to przecież było w 8tygodniu a nie w 13 (złe policzyłam) w poprzedniej ciazy nie chciałam, zeby szybko było widać, a teraz chciałabym zeby było widać to pewnie jak na złość nie bedzie
dzisiaj anulowałem datę wizyty 15.08 (5t4d) i chce zmienić chyba na 22.08 (6t4d). Stwierdziłam, ze nie ma sensu tak wcześnie iść, bo tylko sie nastawie a pewnie i tak nic nie bedzie widać
Szczęśliwa Mamusia aha czyli nie ma regułyz informowaniem dosyć długo będziesz czekać, ale jak ktoś ma za sobą poronienie to całkiem zrozumiałe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 22:46
-
Uff trochę was nadrobilam, bo nie nadążam za wami
GRATULUJĘ tym które mają już dwa ♡ i tym które jeszcze ich nie widziały, ale wszytko idzie dobrze
Ja jutro też mam wizytę trzymajcie mocno kciuki, bo bardzo się stresuje... dziś byłam u endo dostałam podwójną dawkę Euthyroxu, więc mam nadzieję, że tsh wróci do normy
annak co do tabelki popieram, żeby podjąć decyzję po twoim powrocie z urlopu, a na razie odpoczywaj i dbaj o siebie i fasolkę :*
A ja dopisze się do tabelki jak dorwę komputer od męża, bo z tel nie mogę.Milka1991, Magdama lubią tę wiadomość
-
Trzymam kciuki za wizytę
Ja rownież głodomorka jestem, masakra jakas...
She fajna ta strona z kosmetykamiwypatrzyłam juz szampon oczyszczający z mięta moze w koncu moje włosy beda normalne
cos do mycia teraz szukam
My planujemy powiedzieć jakos około 13tyg rodzicom, ale sama jestem ciekawa czy wytrzymam tak długowo, czy nie pęknę wczesniej po wizycie pod koniec sierpnia
Co do brzucha to rano ok, a pozniej coraz gorzej :pWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 23:30
She Wolf lubi tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Monika34 wrote:napisalam posta ale mi zniknal jak sie robi mutliposta?
annak ja mysle ciagle o tobie ja bym nie wytrzymala do 30tego moze idz do gina wczensiej albo bete zrob ale nie wiem czy u ciebie gdzies da sie ja zrobic?! ale jak nie masz boli to lez moze minie, widze, ze ani dupka ani lutki nie masz a powinnas chyba nie da sie nigdzie udac?
Monika,
Dzięki za troskę!
Ja już nie idę do żadnych lekarzy przed tym 30.08. Te wszystkie przeżycia nauczyły mnie, że nie ma wyjścia. Muszę być cierpliwa. Specjaliści, którzy znają mój przypadek, też powiedzieli, że tu nic innego nie pozostaje.
Dla mnie najlepiej odczekać jak najdłużej. Bo za wczesne wizyty dawały za dużo nadziei. Były serduszka, które potem przestawały bić. Im później pójdę, tym bardziej zwiększam nadzieję, że poznam stan docelowy.
Poza tym, ja się szybko uzależniam od ciagłego sprawdzania czy jest ok
A Duphaston biorę, tylko nie wpisałam do tabelki
Krwawienia już mniejsze. To daje nadzieję...
Dziękuję jeszcze raz.
A w kwesti Twojej metforminy, to lekarze na pewno wiedzą co robią. Masz świetnych specjalistów!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 05:08
-
Monika,
Dopiero czytam Wasze posty z wczoraj i tak na raty Ci odpisuję.
Jerzak powiedziała, że jak będzie plamienie, to 3 x dziennie Duphek i tyle. Ale teraz konsultowałam to z moim wieloletnim super ginem.
Dzięki za wsparcie! I szczególnie za chęć wysłania Duphastonu
Ściskam Was, Dziewczyny, powodzenia na wizytach i wielu serduszek! -
Dzień dobry Kwietniowe Szczęścia!
Kochane jak zaczyna boleć gardło to co polecacie? Coś w kierunku suchego kaszlu ale jeszcze go nie mam, ale boje się że może przyjść, ostatnio taka zmienna pogodaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 07:20
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Agga - ale właśnie ginekolog powiedziała, że rozkurczowe mam dobre 60 a skurczowe troszkę mi podskoczyło przez emocje, więc zrozumiałam, że powinno być niższe.. W sumie w ciąży groźne jest nadciśnienie, a czytam, że u ciężarnych ciśnienie się obniża i stad czasami zawroty głowy, więc zastanawiam się jakie właściwie na tym etapie powinno być.
tanka - do paniki mi daleko hehe.. tylko zastanowiły nas z mężem te słowa, że "emocje zrobiły swoje ale rozkurczowe jest prawidłowe - 60. Myślałam, że skurczowe też jest okCzytałam, że w ciąży ciśnienie się obniża i dlatego zastanawiałam się, że może powinno być niższe niż mam..
Karolczyk - wit D3 łykałam już od dawna i łykam w czasie ciąży, pewnie też ją sobie zbadam sama dla siebie bo miałam niedobór. Skierowania chyba nie dają tak często na wit D3. Przynajmniej nie kojarzę by pacjentki miały u nas zlecane, jak robią to na własną rękęChyba, że od reumatologa, no to Ci częściej wypisują
Szczęśliwa Mamusia - hehe.. ja czasami jeszcze przed ciążą miałam brzuch jak w 4 miesiącuMnie strasznie wywala nawet po samej wodzie, dlatego prawdziwy ciążowy brzuszek mogę ocenić tylko rano
Ale też myślałam już nad jakimiś spodniami ciążowymi bo ogólnie przytyłam i wszystkie spodnie mnie gniotą w brzuch
a bez sensu kupować rozmiar większe i później znowu i znowu. A takie z gumą wykorzystam na dłużej
Kad - my po USG stwierdziliśmy, że skoro jest już serduszko to chyba nie ma się już co kryć a czasem kłopotliwe są sytuacje kiedy muszę się tłumaczyć czemu nie piję alkoholu. Mimo to na razie nie było okazji by się pochwalić, jakoś głupio mi ni stad ni zowąd przy temacie o pomidorach wypalić, ze jestem w ciąży wiec pewnie przy jakiejś najbliższej imprezie, na której pojawi się alkohol, powiemy co i jakMoże akurat skończę już pierwszy trymestr więc tym bardziej poczujemy się pewniej. Na razie stwierdziliśmy, że tajemnicy przed rodziną nie ma co robić, ale sami chwalić się też nie będziemy póki nie minie trzeci miesiąc
annak - trzymam kciuki aby wszystko było dobrze! Odpoczywaj i nie stresuj sięSzczęśliwa Mamusia, Karolczyk lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Witam. CZy mogę się nieskromnie i ja dopisać. Dziś zrobiłam test Pepino 10 i są II kreseczki
Termin porodu na podstawie ostatniej owulacji to 18 kwietnia
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i dobrniemy razem wszytskie do szczęśliwego finału. Mama prawie 2 letniego Franka
Szczęśliwa Mamusia, itania, Anja7, Teklaa, vitae13, Karolczyk, kahaśka, kasieniaczek, Milka1991, Peg, niania.ogg lubią tę wiadomość
Franuś 19.08.2014 👦🏻
Edytka 29.08.2017👧🏼
Przemuś 27.10.2021 👶
Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼 -
nick nieaktualnyTeklaa Jedynie pozostają domowe sposoby zadnych lekarstw niestety nie mozna brać mozesz do gin zadzwonić i sie poradzić po to w koncu są aby nam pomagać
.
Ja już od 6 nie śpię wiecie dlaczego mdłości , jeszcze lecę dziś po 8 na betę pewnie koło południa będzie wynik na necie to sobie w Poniedziałek wezmę wyniki , wczoraj z mężem rozmawiałam i on mi powiedział że to już moja decyzja do kogo będę chodzić , całą noc myślałam i zostaję u tego Pana gina jednak , już jak chodzić to do jednego , dziś będę przechodziła obok tej przychodni i się wypiszę z wizyty u mojej Pani gin . A i zaciskam mocno kciukasy , za wszystkie wizyty dzisiejsze :* :* .Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 07:27