Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
agadana - nagana za tak późne ujawnienie się!
Nadrabiaj i chwal się zdjęciami USG i brzuszka
widzę, że ten sam termin porodu mamy
Witamy wśród kwietniówek
Justyna Sz - za ręczny też dasz minimum 100 zł, więc nie ma się co zastanawiać. Nawet jak nie użyjesz to nie jest szkoda tak tanio a zawsze możesz sprzedać
Dziewczyny nawet przy kp laktator się przyda bo możecie mieć nawał pokarmu. Warto też trochę mleka pomrozić na wypadek gdybyście miały dziecko na dłużej z kimś zostawić a nie byłybyście w stanie wrócić na karmienie. Więc ja nie wyobrażam sobie wyprawki bez laktatora
Ja kopniaki czuję już praktycznie co dzień, wczoraj bardzo wyraźnie po południu i wieczorem, cudowne!Czasami puknięcie a czasami jakby mi ktoś od środka kulką po dłoni masował
U mnie mąż cały czas się przykleja a mnie się po prostu nie chce.. aż mi głupio bo przecież w celibacie do porodu go trzymać nie będę.. Wiele z Was chce ale się boi a ja znowu nie mam żadnych oporów, szyjka zawsze ok, nic nie boli, nie kłuje a po prostu.. nie chce się
Milka - 2 razy w tygodniu?! kurde.. u mnie raz w tygodniu już by dobrze w statystykach wyglądałhehe.. Bardzo ładne "włosie"
Misiu ja od jakiegoś czasu piję jedną czasem dwie kawki co dzień. Fakt, że najsłabsze na jakie ekspres pozwala i z dużą ilością mleka, ale jednakPrzynajmniej pozbyłam się zaparć
kawa podnosi ciśnienie ale tylko na chwilę, później spada, więc to tez mit z tym ciśnieniem
Chyba chodzi o ilość kofeiny, że picie dużej ilości przyczynia się np. do niskiej masy urodzeniowej, ale te "duże ilości" podaje się w liczbie ok 7 filiżanek! Poza tym idąc tym tokiem myślenia, powinnyśmy też żałować sobie herbaty bo ma nawet więcej kofeiny niż kawa
Ja właśnie popijam bawarkę
Dzisiaj przeczytałam artykuł o kobiecie, która zmarła po cesarce. Lekarze uszkodzili jej tętnicę i nikt się nie zorientował a sekcja wykazała 2l krwi w brzuchuNikogo nie straszę, ale na własne życzenie chyba bym się na cesarkę nie zdecydowała, choć wiadomo, że i przy sn zdarzają się komplikacje..
Magni - ja czytałam, że parzona dużo lepsza w ciąży niż rozpuszczalna bo ma mniej kofeiny i mniej syfua najlepsza taka z ekspresu
Venice - jeśli MCV jest w normie to to mogą być dopiero początki niedoboruTo znaczy, że organizm jeszcze radzi sobie z wyprodukowaniem "normalnej" krwinki, ale nie ocenisz na tej podstawie zawartości swojego żelaza. Polecam zrobić żelazo plus ferrytynę i wszystko si wyjaśni
co do glukozy nie wypowiem się bo każde laboratorium ma inne normy w zależności od aparatu, dla spokoju możesz sobie ją za jakiś czas powtórzyć. Pamiętaj, że przy glukozie ważna jest pora dnia bo wykazuje ona duże wahania dobowe, najlepiej robić ją z samego rana. Po godzinie 10 my już odsyłamy pacjentów bo organizm jest wówczas "wygłodzony" a to nie to samo co bycie na czczo
z płytkami sama mam problem, od zawsze mam na granicy normy czyli ok 140. Czasami w probówce robi się lekki skrzepik, którego można nie zauważyć i wówczas płytki i Hb wychodzą niższe (bo zostały zużyte na wytworzenie skrzepu) ale analityk przy takiej wartości powinien tą próbkę dokładnie obejrzeć. Zawsze masz tak niskie czy to jednorazowo? Też bym powtórzyła za jakiś czas, ale z tego co wiem w ciąży często płytki są niższe (znowu z powodu rozrzedzenia krwi) tyle, że tu już raczej nic nie zrobisz. Nie jest to wartość zagrażająca Tobie czy dziecku, ale może być np przeciwwskazaniem do znieczulenia zewnątrzoponowego. Możesz sobie zlecić badanie "płytki krwi w komorze" wówczas liczy się płytki pod mikroskopem i wtedy widać czy czasem płytki nie są ze sobą pozlepiane, aparat wtedy liczy je jako jedną dużą płytkę a okazuje się, że są to np. 4 płytki zlepione ze sobą.
bobas - nie może być honorowym krwiodawcą bo żaden szpital takiej krwi nie kupiMnie też odrzucili bo miałam 148 a wymagane minimum 150
Może to być tez małopłytkowość rzekoma czyli płytki zlepiają się ze sobą na skutek kontaktu z antykoagulantem, którym spryskana jest probówka od środka. Zaleca się wtedy pobranie krwi na dwa antykoagulanty "na EDTA" i "na cytrynian". Przy małopłytkowości rzekomej płytki zlepiają się w probówce z EDTA ale w probówce na cytrynian jest ok. Natomiast jeśli w obu wartość jest niska to dopiero można mówić o prawdziwej małopłytkowości. Przyczyn może być wiele, choćby choroba autoimmunologiczna, gdzie organizm sam atakuje swoje płytki.
She Wolf - ja ochraniacz założę dopiero kiedy dziecko zacznie wstawać. Kołderka.. sama nie wiem.. w kwietniu może wystarczy sam kocyk, albo taki śpiworek lekki na szelkach. Ewentualnie czytałam by dziecko w łóżeczku kłaść nisko tak, aby własnie nie dało rady niżej zjechać pod kołderkę bo podeprze się nóżkami od łóżka. Też jakiś sposób
lis - super wieści, bardzo się cieszę, ze wychodzicie na prostą a i zdjęcie urocze
Wiecie co.. dwa tygodnie temu mój syn na połówkowych w 20t1d ważył 380 g a dzisiaj w 21t6d 550g!!! Jestem w szoku ale wykres na belly pokazuje mi, że to taka waga pośrodku. A wszystkie moje aplikacje dla tego wieku ciążowego podają waga max 450g
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 20:01
Milka1991, Omon lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Milka co to za sprzedawca?
Aniolkowa nie martw sie. Ja tez czuje/slysze mala bardzo nisko, a lozysko mam w normie.
Poloz sie i odpoczywaj. Zachcialo Ci sie wycieczek. A kupilas cos przynajmniej?25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Lis super!super! teraz dużo odpoczywaj i dbaj o siebie a na pewno będzie dobrze
Reni ja kupowałam glukozę w labie, a raz w aptece, kubka nie brałam oni sami mi tam rozmieszali
a wiecie co u Jastin?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 20:27
-
She Wolf, nie kupiłam, to było wyjście "zwiadowcze", sprawdzałam ceny wyprawkowe żeby porównać z polskimi cenami
a dzidzia cały zas tak nisko a nie, że po spacerze... dzięki, że dałaś znać gdzie jest u Ciebie :*
Po spacerze tylko w brzuchu wszystko ciągnie i boli no ale to się zdarza chyba. Nie mogłam się zgiąć po powrocie i sobie siedzę. Więcej się tak nie przeciążam... a są kobiety co biegają kilka km. shit. a ja spacerować nie mogęehhh... no ale trzeba się oszczędzać. Następnym razem nie schodzę do miasta tylko wezmę busa.
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Reni - super! Własnie myślałam o takim śpiworku a ten ma fajny patent z podpięciem i skróceniem go dzięki czemu dzidziuś się w nim nie zgubi i nie zanurkuje
myślę, ze jak an wiosnę będzie idealny
dodaję do obserwowanych!
Reni1982 lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Różowy_Kordonek wrote:Reni - super! Własnie myślałam o takim śpiworku a ten ma fajny patent z podpięciem i skróceniem go dzięki czemu dzidziuś się w nim nie zgubi i nie zanurkuje
myślę, ze jak an wiosnę będzie idealny
dodaję do obserwowanych!
Mi też właśnie się spodobał,można potem jeszcze jakoś wykorzystac.
Typowe śpiworki do mnie nie przemawiają, a to jest fajne i cena też korzystna.Reni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
Reni1982 wrote:Melduje się po wizycie. Synek zdrowy
Waży 351 gram i szalał w brzuszku. Z dumą pokazywał siusiaka
i mamy piękną pamiątkę
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły badanie gluzkozy...wiem, że mam kupić 75 g i co dalej? Mam iść do laboratorium i tam mi to rozrobią? Musze mieć własny kubek ?
Ja robiłam badanie w sobotę. Akurat u siebie miałam taką możliwość kupienia glukozy w lab. Na początku pobrali krew na czczo, potem dali do wypicia cały kubek glukozy...bleee od wypicia musiałam odliczyć godzinę i zgłosić do pobrania krwi i potem znowu po godzinie ostatnie pobranieReni1982 lubi tę wiadomość
-
http://allegro.pl/first-steps-cieplutki-kocyk-otulacz-spiwor-2-wzory-i6426421043.html?reco_id=b6333e3b-b735-11e6-a08b-021ddf4ec0c8&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9
polecam cos takiego, dzieci lubia byc tak opatulone
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Ufff dobrnęłam do końca z nadrabianiem
Agadana witaj fajnie, że się ujawniłaś
Milka super kolor!! Marzy mi się taki tylko mam dwie obawy, po pierwsze, że fryzjer to schrzani, a po drugie że zapłacę za to majątek, ile zapłaciłaś za taki efekt jeśli mogę spytać?… 16-stego mam urodziny to może się skuszę w ramach prezentu
Ja też jestem „byłym baristą” choć zamiłowanie do kawy mi zostało, piję teraz raz na jakiś czas, bo przed ciążą to kilka dzienniei tak jak piszę różowy kordonek, wbrew pozorom prawdziwa kawa z ekspresu zawiera mniej kofeiny niż taka rozpuszczalna, więc polecam pić prawdziwą dobrą kawę
Omon z panią w banku to jakaś masakra, przecież ich też obowiązują jakieś procedury i tajemnica, ja to bym ją zrypała na pewno, a zazwyczaj jestem opanowana…
Lisku super wieści! To teraz do kwietnia już bez zbędnych atrakcjiwzruszyłam się twoim opisem i tym zdjęciem
Aniołkowa mama ja dziś na wizycie słuchałam serduszka i lekarz też przykładał tak nisko zaraz nad włoskami, z resztą ja ciągle czuję maluszka tak nisko, ale mnie to nie martwi
U Jastin bez zmian, po usg z maluszkiem ok, ale nadal bezwodzie, więc leżenie i czekanie… Więc nadal pamiętajcie o nich w modlitwie i kciukach ❤lis87, aniołkowa mama, agadana lubią tę wiadomość
-
She ja zaczęłam używać lactuloze. Raz pomaga raz nie, niestety ale napar ze śliwek nic mi nie pomógł. Jutro zacznę pic wodę z cytryna ciepła. Ale to ciepła rano tak woda zalana z cytryna?
Ja tez wlasnie czuje pieczenie, czasami dyskomfort to cos tam jest ale to cos ratuje nam dziecija jak na razie leze, na szczęście mogę sobie na to pozwolić, mój maz ma więcej przez to pracy ale jak na razie sie sprawdza. Teraz tez zmienię moja dietę, w szpitalu dużo stresu, jedzenie jałowe i mały bardzo mało przytył. Trochę mnie to zmartwiło, bo ważny 377g. Ale jak patrzyłam na internecie to mieści sie w normie, za to na belly jest niby za niska waga
jednak ja przy diecie cukrowej tez inne jedzenie daje, żeby wlasnie dziecko nie było za grube moze dlatego jest drobniejszy. Na badanich usg nie wykryto żadnych niepokojących rzeczy, co do wagi tez sie nic lekarz nie wypowiadał, wiec moze przesadzam jak to matka
-
Milka, ok
bede czekala z niecierpliwoscia
Reni, ja bym sie bala ze w tym sie dziecko udusi.
Aniolkowa, biednaja tez sie zastanawiam jak inne kobiety sobie radza, pracujac, zajmujac sie dziecmi i domem. Ja leze i stekam non stop haha!
No wlasnie moja dzidzia od kilku dni jest ciagle nisko, czuje ja w pachwinach, ale jestem peena ze wszystko jest ok.
Bobas, ten otulacz to cudotylko czy taki sie nam od kwietnia przyda? Nie za cieplo bedzie?
Lisku, ja robie sobie ta wode dodatkowo z miodem, ale nie widm czy mozesz?
Zalewam wieczorem lyzke miodu ciepla woda (nie goraca) a rano wciskam do tego pol cytryny i dolewam mocno cieplej wody, zeby tez nie byla za goraca ani za zimna. Pije to od dawna i zaparcie mialam tylko raz.
Nie martw sie tym dyskonfortem, tak moze byc.
A waga tez sie nie martw, bo teraz dzieci juz roznie rosna i nie ma co porownywac. Moja tez malo wazy, ale skoro badania mamy dobre i diete wartosciowa, to chyba nic zlego sie noe stanie?aniołkowa mama, lis87 lubią tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
She Wolf wrote:Milka, ok
Aniolkowa, biednaja tez sie zastanawiam jak inne kobiety sobie radza, pracujac, zajmujac sie dziecmi i domem. Ja leze i stekam non stop haha!
No wlasnie moja dzidzia od kilku dni jest ciagle nisko, czuje ja w pachwinach, ale jestem peena ze wszystko jest ok.
Bobas, ten otulacz to cudotylko czy taki sie nam od kwietnia przyda? Nie za cieplo bedzie?
Zalewam wieczorem lyzke miodu ciepla woda (nie goraca) a rano wciskam do tego pol cytryny i dolewam mocno cieplej wody, zeby tez nie byla za goraca ani za zimna. Pije to od dawna i zaparcie mialam tylko raz.
A waga tez sie nie martw, bo teraz dzieci juz roznie rosna i nie ma co porownywac. Moja tez malo wazy, ale skoro badania mamy dobre i diete wartosciowa, to chyba nic zlego sie noe stanie?
W poscieli zapinanej z boku?
Nie sadzę, już bardziej w tych otulaczach/Reni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
She Wolf wrote:Milka, ok
A waga tez sie nie martw, bo teraz dzieci juz roznie rosna i nie ma co porownywac. Moja tez malo wazy, ale skoro badania mamy dobre i diete wartosciowa, to chyba nic zlego sie noe stanie?
Otulacz mam taki ale cienki, chociaz wydaje mi sie ze ten taki polarowy na pierwsze dni kwietnia i maja bedzie ok.. z reszta w tej wersji co podeslalam jest bez kapturka.. dziecki takie otulone lepiej spia bo cuzja sie jak w brzuchu mamy.. sa tez kocyki muslinowe do otulania..
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Reni, w tym otulaczu akurat sa nogawki, wiec dziecko sie nie zsunie nizej, a w spiworku to nie wiem.
Kazdy kupuje co mu sie podoba, po prostu takie mam zdanie.
Iga, a jak Twoje lozysko?Reni1982 lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
She Wolf - ale w jaki sposób się ma udusić? Napy zapinasz na takiej wysokości jak chcesz, własnie możesz w ten sposób skracać śpiworek i jak dziecko dotyka stópkami śpiworka u dołu to wiesz, że się już niżej nie przesunie i nic mu nie grozi
własnie o to chodzi, ze jak zapniecie niżej to dziecko nie ma gdzie wpaść. Oczywiście nie przekonuję nikogo ale chyba nie zauważyłyście tego, że głębokość tego śpiworka się reguluje
Ja znowu nie jestem przekonana do takiego otulacza jak bobas pokazała. chyba wolałabym zawinąć w kocyk bo mam wrażenie, że i tak się dziecko odkryje, chyba, że są tam jakieś rzepy? To wkładanie noworodkowi nóżek w nogawki kiedy śpi chyba też może być problematycznejako typowy otulacz dla uspokojenia dziecka to taki kokon chyba kupie elastyczny.
Reni1982 lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03