X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Niestety jest takie prawo. Jestem pewna bo mnie dotyczy i sie dowiadywalam. Dlatego bylam zdziwiona ze teraz na zasilku nie jestes. Bo potem to ci sie zdecydowanie nie oplaca chyba ze po zasilku macierzynskim.
    A ubezpieczona gdzie jestes?

jestem ubezpieczona w zusie do końca ciąży, po porodzie muszę się zarejestrować w UP i tam mnie ubezpieczą :)

eforts lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama - w przypadku patologicznych wyników albo dalece odbiegających od norm to nawet laboratorium dzwoni do pacjenta, więc na pewno to była jakaś pierdoła ;)

Marsylia - ZD to nie wyrok. Wiem, że to potężny cios, ale ochłoniesz i przemyślisz wszystko na spokojnie. Dziecko może mieć bardzo łagodne objawy i rozwijać się normalnie, no ale tego nie przewidzisz. Kurcze byłam pewna, że po tylu szczęśliwie zakończonych amniopunkcjach już będą same dobre wieści.

Młoda - a Twój lekarz nigdy wcześniej nie mówił Ci, że masz nisko łożysko i krwiaka? Kurde, przecież to chyba widać na USG, za co człowiek płaci? Dobrze, że wyjaśniłaś sytuację i wiesz by na siebie teraz bardzo uważać. Będzie dobrze :) Jeśli łożysko się nie podniesie to tylko cc bo łożysko zasłania ujście szyjki i dzidziuś nie ma jak "wyjść".

karolyn - ja myślę, ze takie różnice miedzy usg a om to nic niepokojącego. Raczej chodzi o większą dysproporcję np. główka wskazywałaby na 22tc a brzuszek na 18tc. Wtedy może to świadczyć o tym, że dzidziusiowi czegoś brakuje.

Pati - ale mogłabyś sie martwić gdyby było odwrotnie. Gdyby główka była większa a brzuszek mniejszy bo lekarka wytłumaczyła mi to tak, że dzidziuś oszczędza mózg przed niedoborami i dlatego on rozwija się prawidłowo ale brzuszek jest w tyle. Cały zapas "pożywienia" idzie na rzecz rozwijającego się mózgu dlatego na brzuszek już nie wystarcza, a jest on mniej ważny niż głowa. W takim znaczeniu.. i myślę, ze chodzi o utrzymujące się różnice a nie jednorazowe bo często dzidziuś na następnym badaniu nadrabia, albo pomiary są robione niedokładnie bo tu przeciez każdy milimetr ma znaczenie.

neharika - znasz przypadki kiedy a amniopunkcji wyszedł ZD a dzieci urodziły się zdrowe czy przypadki kiedy badania prenatalne wskazywały na ZD a dzieci okazały się zdrowe? Zainteresowało mnie to :)

atat - ja mam robić krzywą w 24tc a dokładnie w skończonym 24tc więc pójdę za dwa tygodnie :)

misKolorowy - nigdy nie będziesz miała takich wyników, ze wszystkie pomiary będą wskazywać na ten sam wiek ciąży :) Ja zawsze mam rozbieżności. Raz główka większa brzuszek mniejszy, raz odwrotnie, raz nóżka za krótka, za chwile za długa. Dzidziuś nie rośnie jednakowo, ma czas by nadrobić straty ;)

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Młoda19 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobas2015 wrote:
    Mo tylko trochę nachodzi i dawało plamienie. Ale niby mogę normalnie funkcjonować i luteine biorę.

U mnie lozysko jest kolo wejscia i ten krwiak ktory mam nadzieje sie wchlonie

[link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n73fj0vc6bo.png[/link]
    Nasze serduszko Hania <3
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam dwa razy robione prenatalne i mam obwod glowki dw andi mniejszy ale zaden z lekarzy nie powiedzial ze to zle ja pierdziele czasem im czlowiek mniej wie tym lepiej

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • misKolorowy Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny jak zawsze mnie uspokoiłyście! :) :)
    Mnie zmartwiło właśnie to BDP, czy coś jest nie tak z kształtem główki? Ale skoro aniołkowa mama rozmawiała o tym z lekarzem i on twierdzi, że to normalne to mnie pociesza. Podpytam jeszcze lekarza na kolejnej wizycie, ale to dopiero za 4 tyg, w ogóle ja mam rzadko robione usg, chodzę do luxmedu, ostatnie miałam prenatalne 05.10 i dopiero teraz 21.11 polówkowe kolejne pewnie w III trymestrze dlatego też się bardziej martwię, może w między czasie też pójdę prywatnie na jakąś wizytę i usg, bo mój lekarz na wizytach słucha tylko serduszka i bada mnie na fotelu...

zem3i09k8uqplda3.png
    04.04.2017 Misiu ❤️
    Starania o drugiego bobasa od 09.2018
    "Nie rezygnuj z marzeń, to że coś nie dzieje się teraz, nie znaczy, że nigdy się nie wydarzy."
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nikt nie odpowiedzial w sprawie papierka ph i wod wiec pisze to co znalazlam na innym forum:

Wody plodowe sa zasadowe i barwią papierek na kolor niebieski i jego odcienie.

Znalazlam tez, ze dziewczynom zabarwial sie na kolor granatowy albo turkusowy.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia,przykro mi. Ale wierzę,że się u was ułoży i przejdziecie przez to razem.

Młoda dobrze,że pojechałas,lez,lez,lez.

Dziewczyny co do pomiarów dziecka tak bardo bym się nie martwila,należy to jednak mieć na uwadze. Tak jak napisała Kordonk najważniejszy jest stosunek głową brzuch. U mnie przy dziewczynkach wszysko było mniejsze a brzuszek jeszcze bardziej mniejszy.

Jako pracownik MOPS niestety uważam,że nasze państwo wspiera patologie a ma gdzieś klasę "średnią", która w większości przypadków nie łapie się na nic. Niestety, nasi podopieczni w większości przypadków kłamią i oszukują I nie ponoszą za to odpowiedzialności. Ehhh h

niania.ogg lubi tę wiadomość

8p3o3e3k2s82vwqj.png

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika - ale nie panikujmy! Dwa dni różnicy to żadna różnica! Ei.. bez popadania w skrajności ;)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Chyba nikt nie odpowiedzial w sprawie papierka ph i wod wiec pisze to co znalazlam na innym forum:

Wody plodowe sa zasadowe i barwią papierek na kolor niebieski i jego odcienie.

Znalazlam tez, ze dziewczynom zabarwial sie na kolor granatowy albo turkusowy.
    napisałam wiadomość, ale nie wysłałam :D
    chciałam dodać od siebie, że u mnie była panika przez ten papierek. Nie pamiętam jak to dokładnie szło, ale czasami coś z pochwy - wydzielina chyba- też może zabarwić papierek na granat lub turkus. Po prostu trzeba uważać przy sprawdzaniu,żeby nie było siuśków na tym :D
    Ja miałam taką sytuację, że podejrzewałam u siebie sączenie wód w 27 tc. W szpitalu lekarz! sprawdzał i zabarwił się na granat. Od razu trafiłam do szpitala z III stopniem . Po kilku dniach okazało się, że nic się nie dzieje :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • mrik Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda19 wrote:
    U mnie lozysko jest kolo wejscia i ten krwiak ktory mam nadzieje sie wchlonie

Młoda19 a ten krwiak pojawił się w ciązy czy mialas go wczesniej?? Sorki, jesli juz byla o tym mowa, ale kompletnie nie mam czasu na wertowanie :(

o148l6d8octf4x0k.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam też uważam, że nie ma co się sugerować na tym etapie ciąży jakimiś pomiarami USG tak jak niektóre z was napisały każde dziecko rośnie w swoim tempie i przecież jak urodziny to też jedna urodzi malucha 60cm i 4,5kg a druga urodzi kruszynke która będzie miała 50cm i 2,5kg :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    jestem ubezpieczona w zusie do końca ciąży, po porodzie muszę się zarejestrować w UP i tam mnie ubezpieczą :)
    To dobrze że masz ubezpieczenie.
    Ten artykul na str bankier czytalam i dlatego w up sie u mnie pytalam. Bo w sumie bym na tym niezle wyszla.
    Z drugiej strony od stycznia 2017 moga znowu cos zmienic. Nie zdziwiłabym sie gdyby zabrali ten kosiniakowy i 500+ bo dziura w budzecie jest spora.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati niech nie zabierają bo zostanę z niczym :D
    Może Korcia jako pracownik mops coś wie w tym temacie. Jak to jest z tym kosiniakowym i zasilkiem z UP ?
    Ale w sumie dochodzę do wniosku że za fajnie by było tyyyle dostać i będę musiała się zadowolić tym tysiącem o ile w ogole ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka a nie myślałaś się gdzieś fikcyjnie zatrudnić, nawet u rodziny czy znajomych byleby dostać później macierzyński a teraz normalną wypłatę?

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    Dziewczyny które robiły już krzywa cukrowa- tak wcześnie?
    Mi gin kazał za dwa tygodnie.
    Kiedy wam?

W 25 tygodniu

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • neharika Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na naszym forum dzieci ze stycznia była mama, której amniopunkcja wykazała dziecko zD. Mama wiadomo jak to przeżyła, bardzo dużo się wtedy modliła o siły dla siebie, żeby móc wychować i kochać córeczkę. Dziewczynka jest zdrowa. Lekarz jej potem powiedział że to w sumie był tylko wynik, zawsze w tym jest jakaś szansa że się myli, mimo że wcześniej nikt nie dawał nadzieji. Oprócz tego znam jeszcze jeden taki przypadek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Można jeszcze do Was dołączyć?
    Jestem w 19 tygodniu ciąży bliźniaczej i do tej pory byłam zbyt zajęta na to, by się udzielać na forum:) Jednak od tygodnia jestem na zwolnieniu i muszę dużo odpoczywać, mam więc więcej czasu.
    To moja 2 ciąża (mam 15 mies.synka).

Z tego co wiem, to kilka dni różnicy w wymiarach to normalne- u mnie jedno dziecko na ostatnim USG miało BDP mniejsze, drugie większe (wyszły mi dwa terminy porodu:D) więc to pewnie normalne. Każde dziecko jest inne.

Pamiętam, że w poprzedniej ciąży też miałam jakieś nieścisłości u synka, obwód główki wskazywał na inny tydzień a kość udowa na inny (dużo stresu się najadłam przez to), a synek urodził się zdrowy, silny i zupełnie proporcjonalny:)

Lokokoko, Kjopa3, sallvie, Antonelka, Justyna Sz, nutella_, koniczynkaa, Aga1991, Szczęśliwa Mamusia, pati87, Krucha, agadana, Donia12, Milka1991, Omon lubią tę wiadomość

• neharika Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam bardzo zły wynik badania, tak zły że nie ma sensu go już powtarzać, teraz tylko usg co kilka dni.jutro będę miała, boję się

• Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym znieczuleniem to różnie bywa. Ja też byłam nastawiona,że nie chcę i nie będę brać. Jednak oksytocyna chyba zrobiła swoje. Teraz też bym chciała spróbować bez znieczulenia. No i przede wszystkim moim zdaniem ważna jest właśnie szkoła rodzenia i sztuka oddychania podczas skurczy.

Venice,Kamiliia, Gratuluję udanej wizyty :-)

Omon wczoraj właśnie widziałam te ochraniacze modułowe ale to chyba spory wydatek.

Taśka zależy na jaką sumę masz ubezpieczenie. ja mam PZU i za urodzenie 1500zł.

Reni a czemu tak: "Ja jak urodzę w kwietniu bedzie kosiniakowe, jak w marcu- zasiłek macierzynski."?
    Jak urodzimy to zarobki z Urzędu Skarbowego za 2015r. Dopiero od października 2016r. Jak kończy się wypłata od pracodawcy czy macierzyński to dochód jest utracony i się nie wlicza.Super brzuszek :-)

Jaga chudzinko :-) Super :-)

Venice mój syn ma teraz 7 lat ale przy zmianie przedszkola czy grupy to był płacz. Dwa lata temu chodził do zerówki i rok temu go zostawiłam. Dzieci się zmieniły i była masakra-płakał dużo. Do tego nauczycielka pozostawiała sporo do życzenia. Teraz pierwsza klasa kilka dzieci przeszło z nim reszta została,nowa nauczycielka i jest super. Bardzo chętnie zaczął chodzić do szkoły i się uczyć. Więc masz rację może to być przyczyna.

Milka jak masz teraz płatne zwolnienie to macierzyński chyba będzie Ci przysługiwał.

Misiu witam w klubie też mnie żołądek bolał. Ja jednak nie doradzę bo nic nie biorę. Zjadłam powoli obiad,wypiłam miętę, pomasowałam,wygazowałam się i lepiej ;-)

Koniczynka wasze dochody oby dwóch i dzielą na trzy.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nocna pora! :)

Dziś rozpoczynam 19 tydzień! <3

Dziewczyny dołączam się do pytania nt kosiniakowego... Ja jestem zarejestrowana w UP. Czy to kosiniakowe dostaje się na pierwsze dziecko? O co e tym chodzi? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
    Aaa i jak to z tym becikowe i 500+. Gdy będę pobierać kosiniakowe to czy należy mi się 500+ i becikowe? Czy jak?

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
‹‹ 965 966 967 968 969 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ