X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • agadana Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam do tematu testu obciążenia glukozą- ja na ostatniej wizycie, tj. 19t2d dostałam już skierowanie od lekarza a kolejną wizytę mam 23t2d a badanie robiłam dzisiaj, czyli 22t3d. Też czytalam o tym że od 24t się robi ten test ale mi lekarz nic o tym nie wspomniał tylko na kolejną wizytę kazał zrobić ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 11:16

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Kurde pati ale chyba nie dostanę tego zasiłku bo jestem teraz na l4 :D to tak chyba nie można :)
    Na l4 nie mozesz sie zarejestrować w up. Ale mozesz po macierzynskim sie zarejestrować i wtedy dostaniesz zasilek.

Milka1991 lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• karolyn Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety również mam twardnienia brzucha dość szybko dlatego ciągle kontynuuje luteine i biore magneb6 3X1. Na razie nie są jeszcze bardzo częste.
    Moim zdaniem z nimi bywa róznie, niestety czasem mogą skracać szyjke. Z Dominikiem pojawiły się w 24 tygodniu i w tydzień moja szyjka skróciła się o dobry 1 cm.
    Potem też nie było kolorowo. W 27 tygodniu potrafiłam mieć 3 napinania na godzinę, a to naprawde bardzo dużo. Do 10 dziennie to jest takie maks.

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dusia86 wrote:
    Hej dzieczyny
    Ja wczoraj byłam na USG połówkowych i będzie dziewczynka :)
    W sumie badania wyszły ok z małym ale tzn wykryto śladową niedomykalność zastawki trójdzielnej, lekarz nam powiedział że tak może być ponieważ jest jeszcze wcześnie i ta zastawka pewnie się zamknie bo to są jakieś milimetry mamy przyjśc dla pewności jak będe w 28 tygodniu.
    Moja corka miala operacje serca. Z wad wlasnie jej zostaly 3 zastawki niedomykalne. Jezdzimy tylko na kontrole corka żadnych lekow nie bierze.

iv09df9hp0ju3od9.png

• pati87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neharika wrote:
    Wizytę w Warszawie mamy 7 i 14.12. dopóki nie widać anemii u dziecka mogę być w domu. Teraz odstawiamy od piersi moja 23miesieczna córkę, dziś pół nocy przez to nie spałam.
    Do jakich lekarzy sie wybierasz do Warszawy?

iv09df9hp0ju3od9.png

• Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magni,Aga Gratuluję udanej wizyty i synka <3

Dusia86 Gratuluję udanej wizyty i córeczki,trzymam kciuki za serduszko <3

Monika mnie też bolą uda,biodra zwłaszcza w nocy i tak się przekręcam z boku na bok. W pierwszej ciąży też mnie bolały ale dużo mocniej. Jeszcze wszystko przede mną bo młody jeszcze urośnie.

Neharika jesteście pod dobrą opieką i trzeba mieć nadzieję,że lekarze i dzidzia dadzą radę. Faktycznie wysoki wynik. A lekarze teraz nie mogą dać zastrzyku na te przeciwciała czy już miałaś. Wiem,że za granicą robią kobietom zastrzyk w ciąży i po porodzie.

Aniołkowa ja czuję napięcie tylko jak młody się wypina,przekręca itp. Jest to zazwyczaj z jednej strony a czasem przy spojeniu łonowym wzdłuż. Wczoraj też jakiegoś fikołka robił bo się wypiął i było lekko bolesne,zmienił pozycję i dalej gdzieś tam sobie pukał :-)

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasami tez mam takie twardnienia na dole brzucha trwaja okolo kilkanaście sekund i tez gdy sie dziecko przekreca i to boli tak jak u Kjopy.. Zazwyczaj ranna pora. Ostatnio juz z ponad tydzień nie mam twardnien.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 11:34

iv09df9hp0ju3od9.png

• Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neharika - głowa do góry, tłumacz sobie całą sytuację w ten sposób, że przynajmniej znasz problem i jesteś pod obserwacją lekarzy. Najgorsza jest niewiedza i nic nie robienie. Nie jesteś pierwszym takim przypadkiem, więc lekarze na pewno wiedzą co robić, powodzenia!

Dziewczyny a o co chodzi z tym ubezpieczeniem w pracy? Ja wiem, że nie brałam, więc za urodzenie dziecka nic nie dostanę ale mąż mówi, że opłaca co miesiąc to znaczy, że on będzie mógł się o jakieś pieniądze ubiegać z zakładu pracy? Oczywiście chodzi o tą jednorazową wypłatę..

Lokokoko - moje TSH tez się podniosło z 0,8 na 1,7. Wiem, że to jeszcze w normie, ale endo widziała, że bardzo chcę większą dawkę euthyroxu ;D Zwiększyła mi ze 100 na 112,5 i 125 na zmianę. Myślę, że u Ciebie to też kwestia zwiększenia dawki, nie zawsze za pierwszym razem uda się dobrać odpowiednią, dlatego te wizyty co miesiąc co wymagane. Ft3 nie jest istotne bo ono powstaje z Ft4, więc to drugie jest ważniejsze, jakie masz?

Nie wiem czy ten tampon ma AŻ TAKIE znaczenie. Mnie nigdy na studiach nie uczyli by zakładać tampon i nigdy tego nie robiłam. Wystarczy dokładnie się podmyć i złapać mocz ze środkowego strumienia. Pytasz co znaczą leukocyty ale nie piszesz ile ich masz a to istotne. Do 4-5 to norma ale jak masz więcej to zwykle wskazują na jakąś infekcję. Miałaś bakterie albo krwinki? Często idą w parze. Sam śluz w moczu nic nie znaczy o ile pozostałe wyniki są ok. Może to być zanieczyszczenie z pochwy ale niekoniecznie. Mało kto wie, ze układ moczowy też wydziela śluz i w momencie infekcji wydziela go więcej, dlatego trzeba wyniki rozpatrywać w kontekście innych wskaźników a nie osobno. Co do wyników nie martw się, ja też czasem robię z tygodniowym wyprzedzeniem, ale to już taki max ;)

Milka no teraz to po ptokach, bardziej wiarygodnie byłoby "zatrudnić" się na początku ciąży :) Pytam z ciekawości bo wiem, że kilkoro moich znajomych tak zatrudniało się "po kątach" a każdy grosz się teraz liczy.

Co do naciągania Państwa.. nie wiem czy chce to komentować patrząc jak Państwo bez wyrzutów sumienia naciąga nas obywateli :) L4 w ciąży bez podstaw medycznych to też naciąganie państwa, więc co druga z nas forumowiczek powinna przy konfesjonale prosić o rozgrzeszenie ;)

aniołkowa mama - też mi tak raz kazali nasikać na poczekaniu jak szłam do lekarza medycyny pracy i w tym moczu wyszło mi WSZYSTKO :) Ale powtórzyłabym dla swojego spokoju już z moczu pobranego tak jak powinien być pobrany bo mnie w efekcie z "właściwej" próbki moczu wyszły leukocyty i bakterie, więc jakiś tam stan zapalny miałam mimo, że bez żadnych objawów. No a w ciąży lepiej dmuchać na zimne i nawet bezobjawowy bakteriomocz trzeba leczyć, wiec nic się nie martw ale na własną rękę powtórz sobie niedługo ten mocz żebyś wiedziała jaki jest wynik bez gdybania :) Zawsze warto mocz powtórzyć jeśli coś nam wychodzi bo istnieje też ryzyko, że próbki po prostu zostały pomieszane...

co do pytania, ja żadnych skurczy nie zaobserwowałam chociaż też czytałam o nich.

Milka - bardzo proszę o zmianę imienia :) Ja upierałam się przy Tymonie ale mąż obstaje przy Tymoteuszu. Jak to uznał " i tak nie mam jakiegoś Franka czy Zdzicha, więc niech chociaż Tymoteusz będzie po jego myśli", więc.. proszę zamiast Tymona o Tymoteusza :)

Tak w ogóle to naczytałam się wczoraj znaczenia imion licząc, że męża urobię na Tymona, ale.. wszędzie Tymoteusza przedstawiali w lepszym świetle i chyba mnie to przekonało xD

Co do krzywej to jeszcze na studiach uczyli mnie, że między 24tc a 28tc. Moja lekarka tez mi kazała po skończonym 24tc zrobić a i belly podaje taki sam termin.

Milka1991 lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi na temat twardnień brzucha. Będę ich pilnować, magnez piję, no-spa jakby co leży w pogotowiu :) Jakby było dużo częściej luteinę też mam, choć wolałabym do niej nie wracać. W każdym razie do środowej wizyty pewnie wytrzymam :)

Karolyn, nie wiem czy to jest tak szybko, teoretycznie od 20 tygodnia mogą się pojawiać więc chyba normalnie... :) a u Ciebie w ciąży z Dominikiem były bolesne? długo trwał pojedynczy skurcz?

Różowy Kordonku no ja właśnie chcę powtórzyć badanie w środę. Przyniosę mu mocz pobrany tak jak powinno to być zrobione, najlepiej do jałowego pojemniczka. I tyle. Do tego czasu pojem sobie żurawinkę :) Objawów jakichkolwiek brak ale oczywiście sprawdzę. Dziękuję :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 11:56

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobas2015 wrote:
    Szczerze? Jestem przypadkiem który przed porodem nie miał ani jednego skurczu takiego teraz tez nie. Ale dziewczyny się na to skarżą wiec to normalne macica ćwiczy.
    Ja też nie miałam ani pół a dużo dziewczyn ma. Od połowy ciąży skurcze to prawidłowy objaw JEŚLI nie są bolące

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku, ft3 jest bardzo ważne. Ft3 to poziom tyroksyny na "bieżące wydatki", a ft4 to zamagazynowane zapasy. To trochę tak jak z żelazem i ferrytyna, z tym że przy tyroksynie ważna jest też konwersja jednego w drugie. Np. Anemia powoduje, że konwersja siada, ft4 rośnie, ft3 spada i niezależnie od poziomu tsh i ft4 ma się objawy niedoczynności. Dla dobrej konwersji można łykać selen dwie godziny po euthyroxie, wiem, że zamiast łykać tabletek dziewczyny czesto zjadają orzechy brazylijskie. Trzeba też dbać o właściwy poziom ferrytyny, kwasu foliowego i b12. I witaminy d.

Jagah, Kjopa3 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 14:44

niania.ogg, neharika lubią tę wiadomość

Awf3p2.png
  • Dusia86 Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Moja corka miala operacje serca. Z wad wlasnie jej zostaly 3 zastawki niedomykalne. Jezdzimy tylko na kontrole corka żadnych lekow nie bierze.

No nam lekarz powiedział że za szybko przyszyszłam i ta zastawka mogła jeszcze się nie domknąć bo chodzi o jakies milimetry. A powiedz mi córka normalnie funkcjonuje chodzi mi o aktywność fizyczną czy jakieś zalecenia ma?

w57vs65gsu25yew4.png
    fxuhqux.png
  • Dusia86 Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co to są te kosiniakowe?

w57vs65gsu25yew4.png
    fxuhqux.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nospy to chodzą słuchy, że może wpływać na zmniejszone napięcie mięśniowe u noworodków także ja bym z nią tak nie przesadzała, jeśli skurcze są niebolesne ;)

Biszkopciki, neharika lubią tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas i Kahaśka a może Wy tego nigdy nie zauważyłyście? Ja wczoraj i dzisiaj z uporem trzymałam ręce na brzuchu żeby poczuć dzidziolca i tylko i wyłącznie dlatego o tym się dowiedziałam :)
    Kahaśka, kompletnie nic mnie nie boli przy tym. No-spy nie biorę, magnez raz dziennie ale sporą dawkę. Tak tylko napisałam, że no-spa "leży w pogotowiu", na jakiś duży ból ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 12:03

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania - a moja endo w ogóle mi Ft3 nie sprawdza. Czytałam, że Ft3 nie jest produkowane przez tarczycę tylko własnie powstaje z Ft4 dlatego to drugie trzeba kontrolować. Jeśli Ft4 jest ok to wiadomo, że i Ft3 ma z czego powstawać i odwrotnie. Ale doczytam bo pewnie masz rację ;)

W ogóle teraz dzidziuś już chyba sam produkuje sobie hormony tarczycy, od mamy wykorzystuje tylko jod? Nawet endo mi mówiła, ze na tym etapie ciąży zazwyczaj zapotrzebowanie dzidziusia na moje hormony spada a u mnie odwrotnie bo TSH podskoczyło.. Mam nadzieję, że to chwilowe i przy następnym badaniu wszystko ładnie spadnie :)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dusia86 wrote:
    No nam lekarz powiedział że za szybko przyszyszłam i ta zastawka mogła jeszcze się nie domknąć bo chodzi o jakies milimetry. A powiedz mi córka normalnie funkcjonuje chodzi mi o aktywność fizyczną czy jakieś zalecenia ma?
    Wiem ze po urodzeniu moze byc u twohego dziecka wszystko ok, alw chcialam ci powiedzieć ze w razie gdyby tak sie nie stalo to nie jest powod do zmartwien. Moja ma 3 zastawki niedomykalne. Z zalecen to tylko jest zwolniona z ciezkich ćwiczeń fizycznych na wf typu biegi dlugodystansowe i rzut pilka lekarska.

neharika lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png

• Dusia86 Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Wiem ze po urodzeniu moze byc u twohego dziecka wszystko ok, alw chcialam ci powiedzieć ze w razie gdyby tak sie nie stalo to nie jest powod do zmartwien. Moja ma 3 zastawki niedomykalne. Z zalecen to tylko jest zwolniona z ciezkich ćwiczeń fizycznych na wf typu biegi dlugodystansowe i rzut pilka lekarska.
    Dziekuje :)

pati87 lubi tę wiadomość

w57vs65gsu25yew4.png
    fxuhqux.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Bobas i Kahaśka a może Wy tego nigdy nie zauważyłyście? Ja wczoraj i dzisiaj z uporem trzymałam ręce na brzuchu żeby poczuć dzidziolca i tylko i wyłącznie dlatego o tym się dowiedziałam :)
    Kahaśka, kompletnie nic mnie nie boli przy tym. No-spy nie biorę, magnez raz dziennie ale sporą dawkę. Tak tylko napisałam, że no-spa "leży w pogotowiu", na jakiś duży ból ;)
    Ale te skurcze raczej się czuje jak nie czujesz to trudno to nazwać skurczem.. mi się ginekolog pytał czy odczuwam skurcze a nie czy je zauważam czy cos? Może to dziecko się przekracalo? Mój tak szaleje ze widzę i czuje wtedy na brzuchu takie fale.

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
‹‹ 969 970 971 972 973 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ