WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • patulla Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wieczorową porą. Nie odwiedziłam Was dzisiaj, bo jakiś zalatany dzień miałam.q ale już poczytałam i jestem na bieżąco.

Gratuluję "nowym" mamusiom;-)

Fizjo to ja z moim starszym mam o tyle lepiej, że on bardzo lubi Kacperka i chyba ani razu nie okazał zazdrości. Mam nadzieje, ze i Twój "Łobuziaczek" pokocha tak bardzo siostrzyczke:-) I oczywiście, że jesteś dobrą matka:-) Po prostu jesteś trochę przemeczona i niestety nerwy mogą puścić.

Magdalena, super wszystko o pisałaś. Mówisz, że później zapomnisz. Wydaje mi się, że nie. Ja pierwszy poród pamiętam jeszcze bardzo dobrze.

Agata super, że małego przystąpisz. Na pewno będą efekty:-) i rzeka pełna mleka;-)

No a teraz trochę napisze jak nam minął dzień. Dobrze, że mamę mam jeszcze u siebie. Rano pojechałam z małym na kontrolę do pediatry w szpitalu. Mały ok, jest jeszcze trochę żółty, ale ok. Waży 5350g, wiec rośnie mi klopsik. Dostaliśmy skierowanie na podstawowe wyniki i zaraz pobranie krwi. Po południu byłam z małym na usg bioderek i wszystko ok i kontrola za 8 tygodni. I wtedy pojechałam jeszcze odebrać wyniki małego i poszłam do pediatry na oddział pokazać je. No i co? I mały ma za słaba hemoglobine i coś jeszcze podobnego. Czyli za mało żelaza, a dostaje prewencyjne juz mała dawkę. Teraz ma dostawać dwa razy tyle i jeszcze będzie co dwa dni zastrzyki dostawać, na razie mam receptę na 6 ampulek, które będą kosztować ok. 150zl. Nie powiem, mało to dla mnie nie jest, ale co zrobić. Martwi mnie to, bo Konrad tez ma za słaba hemoglobine teraz i dostaje żelazo. Dlaczego oboje mają z tym problemy? Mam nadzieje, ze kuracja zastrzykami pomoże, bo już mnie na straszył trochę pani doktor, że jak mały nie poradzi z tym sobie to nawet przetaczanie krwi mogłoby go czekać. Ale nie panikuje, to na pewno ostateczność, a aż tak niskiego wyniku teraz nie miał.

Dobranoc mamusie, chociaż pewnie zara z jak zasne to znajdzie się ktoś chętny na mamy mleczko:-)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulla - nie martw się. Jestem przekonana, że wyniki się unormuja. Głowa do gory ;)
    Ja wczoraj byłam na kontroli u ginekologa - uwaga! o 21. Musiałam zostawić małego z mamą. Wszystko ok. Powiedziałam mu co sądzę o moim porodzie i zachowaniu personelu. Stwierdzil, ze powinni mnie wcześniej operować. Odkrył Amerykę - to i ja wiem. Dostałam receptę na bromokryptyne na przepalenie pokarmu, ale tego póki co nie robię, bo Kubuś ma problemy z wyproznianiem. Dziś rano pierwszy raz od 3 dni zrobił kupkę. Wczoraj juz byłam spanikowana. Dziś przycisnelam mu nóżki do brzuszka i zrobił bardzo gęstą kupe, ale to podobno normalne przy zmianie mleka. Dziś idziemy do pediatry, bo na czole ma jakieś zmiany skórne, więc wszystko skonsultuje

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała zobrazowanie swojej fizyczności ;)

tak było na początku maja :)
    54a4d960ace3e8b5med.jpg
    a tak jest teraz :)
    ae11e761d5af57fcmed.jpg
    do tej pory się nie zważyłam :( muszę sobie zakupić wagę ;)

aga8787, aisa, Kaja lubią tę wiadomość

dqpri09knl7nzqjn.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulla mam nadzieje, że Kacperkowi poprawią się wyniki po tych zastrzykach:) no tanie nie jest ale cóż dobro dziecka najważniejsze!no i oby obyło się bez przetaczania!
    Natalinka na czym polega to przepalenie pokarmu? Już go nie będziesz miała? To konieczność?

dqpri09knl7nzqjn.png
  • aga8787 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena - ani śladu że byłaś w ciąży :)
    u mnie jeszcze odrobine jest brzuszka a tak to znowu chuda jak przed ciążą :( nic mi nie zostało :(

magdalena, mychowe lubią tę wiadomość

ug37df9hmgtex3az.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga8787 wrote:
    magdalena - ani śladu że byłaś w ciąży :)
    u mnie jeszcze odrobine jest brzuszka a tak to znowu chuda jak przed ciążą :( nic mi nie zostało :(
    aga8787 pojawiło się kilka rozstępów ale ciul ważne że mam Olusia:)

prawdę mówiąc myślałam, że będzie gorzej po ciązy z moją figurą;)

wnioskuję że Ty wolałabyś żeby kilka kg zostało? tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 16:49

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo mamuski

My dzis noc super:) malutki dał pospać ładnie mamusi, nie mam co narzekać:P

rano pojechaliśmy do ginekologa, goimy się ładnie, następna kontrola za 4 tygodnie. Muszę powiedzieć, że była to nasza pierwsza samotna podróż samochodem:) i było bardzo pozytywnie:) malutki ładnie spał, a ja pzałatwiałam co chciałam:)

lekarz dał mi zaświadczenie już do becikowego, pojechałam do mopsu po dokumenty i powoli będzie trzeba załatwiać papierologie, a nie wiedziałam, że aż tyle tego.

Później wizyta położnej i drzemka:P mąż późno wrócił, a musiałam już sobie odpocząć. Zaraz biorę się za obiad- leniwe, oby były zaakceptowane;P

Patulla nie powiem spory wydatek. Przy aktualnych wydatkach u nas byłoby ciężko, mam nadzieje, że ogarniecie:)

Natalinka, właśnie, czy to znaczy, że już nie bedziesz karmic? Kurde, bardzo współczuje Ci, ciągle kłody pod nogi... a lekarz, chyba nie komentuje, bo szkoda gadać.

Magdalena też musze dodać takie zdjęcie:P tylko się muszę za to zabrać:) bo fajna pamiątka:)

aga8787, magdalena lubią tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to oznacza, że zakończę karmienie. Mam receptę, ale byłam dziś u pediatry zapytać o Kubusia i powiedziała, że najlepiej bym karmiła, bo to najlepsze co mogę mu dać. Mama i mąż nalegają, by przepalić, bo inaczej fizycznie się wykończę, ale nie wiedzą, że po antybiotyku planuję wrócić do karmienia... No chyba, że kolejny raz wywali gorączkę, to już odpuszczę. Dziś były takie problemy z kupką i mniej sikania - czuję, że to przez mm. Kurcze, trudne to wszystko
    Magdalena - super - porównanie zaskakujące :) Fajnie, że w tych samych ciuchach ;)
    Ja się wczoraj ważyłam u ginekologa i mam tyle co przed ciążą, czyli 42 kg

magdalena lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • aga8787 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena wrote:
    aga8787 pojawiło się kilka rozstępów ale ciul ważne że mam Olusia:)

prawdę mówiąc myślałam, że będzie gorzej po ciązy z moją figurą;)

wnioskuję że Ty wolałabyś żeby kilka kg zostało? tak?

Tak bardzo bym chciała żeby zostało nawet wszystko co przytyłam :)
    rozstępy też niestety mam

magdalena lubi tę wiadomość

ug37df9hmgtex3az.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea-tina ty leniwe jeszcze a ja marchweka i mięso gotowane i tak w kółko :( chociaż dziś przepraszam cukinie ugotowałam:) mam taką ochotę na loda, który jest w lodówce ale się obawiam;/
    Fajnie, że rana ładnie się goi:) no właśnie na czym polega to becikowe podpowiedz proszę?

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena ja raz już zjadłam big milka:) wydaje mi sie, że było ok, ważne zeby lód nie był owocowy:) raczej jakiś "łagodny":)

Natalinka wiadome, że mleko matki najlepsze, ale pamiętaj o sobie i swoim zdrowiu! Ważne, żebyś Ty się dobrze czuła i nie zwariowała! Kubuś już miesiąc jest karmiony przez Ciebie, a to już dużo!

Becikowe dostajesz "od Państwa". Idziesz do Miejskiego ośrodka pomocy społecznej, bo jesli masz dochód nie przekraczający 1900(coś tam) na osobę, to dostajesz 1000 zł. A nie wiedziałąm, że teraz musisz mieć zaświadczenie z US o dochodach z Zus o czymś tam, wcześniej szło to od ręki;P

Kurde ja Wam powiem, dziś mam słaby dzień, czuję się zmęczona tym, że w zasadzie jestem sama z małym. Mąż się nim chwilkę zajmuje i to najczęściej i tak kończy się tym, że mały trafia do mnie bo płacze, albo on nie wie co mu się dzieje... Tak mi się wydaje, że się bardzo z mężem oddalamy od siebie, ja jestem zmęczona, a on jakiś nieobecny... Cholernie mi przykro w związku z tym... A nie mam siły, żeby jeszcze sie z nim użerać... eh, może to jakaś gorsza chwila.

U mnie rozstępy znowu się na udach pojawiły, na brzuchu i cyckach czysto:P ale nie powiem, szykowałam się na to, a póki co są średnio wyglądające- fioletowe:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 17:16

1usapiqvs8bdmaac.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez lody jem.w ostatnio jadła pistacjowe i kokosowe i było ok.
    Do becikowego z US nie trzeba mieć zaświadczenia, można oświadczenie tylko złożyć na którym samemu pisze się jakie są dochody, ja na podstawie pitu pisze to. I zaświadczenie o składach na ubezpieczenie zdrowotne jest też potrzebne. To z zusu albo z pracy można wziąć. No i zaświadczenie od lekarza jest potrzebne.

aga8787, magdalena lubią tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • pysia13 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ma wygladac to zaswiadczenie od lekarza do becikowego?

relgh3715k4hk35p.png

f2w3kwk46tcteghz.png

Aniołek 6 tydzień - listopad 2018

15.05.2020 Kacper
  • patulla Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można znaleźć gotowy wzór w internecie. Lekarze pisze ze było się pod opieką przynajmniej od 10 tc i podaje daty ze była przynajmniej jedną wizyta w trymestrze.

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka

Dzięki dziewczyny za wsparcie :* jesteście nieocenione :-)

Dziś już znacznie mi lepiej. Syn nawet obdarzył siostre kilkoma buziakami :-) musimy jeszcze popracować nad delikatnością...

madzia- fajne zdjęcie :-))
    Swoją drogą ciekawe jak Wy wyglądacie wszystkie??? Tyle ze sobą piszemy a nie mamy pojęcia jak wygladamy, hehe :-)

Co do becikowego...ja pasuje bynajmniej teraz.Jest od choinki papierów...A słyszałam że ten tysiak to wszystkim się niby należy...A jak dowiadywałam się co muszę przynieść...to pity, z urzędu skarbowego obroty mojej działalnosci, pity męża, zaświadzcenia z gminy o cedig...Kpina powiem Wam- robią wszystko żeby tylko zniechęcić...

Odnośnie wagi- mieszczę się we wszystko sprzed ciąży...ale nie czuję się tym komfortowo..jestem opięta jak baleron...
    Po pierwszej ciąży...byłam lżejsza. Teraz brakuje mi z 4 kg do mojej wagi.

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fizjo dobrze ze synus zaczyna akceptowac siostrzyczke, inaczej mogloby byc ciezko... a na becikowe jak cos masz rok, co bedziesz odpuszczac! Skarbowka czy ktos to za zlotowke by cie scigali, a ty masz odpuszczac! Nigdy;)

Kurde moj synus to powiem szczerze nocki ma bardzo w kratke, wczoraj bylo super, a dzis istna masakra... obudzil sie po 20(od. 18 od 20 byla siostra z mezem i corkami), zjadl przewinelam go, zjadl drugi raz i synfonia! Ni to plakal, ni to kwilil, rozgladal sie po mieszkaniu i to trwalo do 1 w nocy. W miedzy czasie wcislam mu jeszcze cyca, ale nic go to nie uspokoilo. Zasnal o 1 to wstal ok 3, i to samo tylko krocej, zjadl przewiniecie zjadl i ryk. Zasnal po 4 pobudka 6. No i teraz jakis czas temu zjadl polozylam go sobie na brzuchu i spi i zastanawiam sie czy go rozbudzac przewijac itp czy niech sobie pospi, tyle ze ja nie mam na to szans. A nie powiem jestem wykonczona. Maz wczoraj z nim spedzil 5 minut. Leniwe jadlam o 22 bo wczesniej nie zdazylam, no istna paranoja. Maz mial je zrobic, to najpierw goscie a pozniej poszedl spac i ma w dupie. No i rewelacyjnie wczoraj bylo. Jestem nie dosc ze wykonczona go wsciekla jak osa... zastanawiam sie skad sie wzielo to zachowanie Lukaszka czy przez wizyte i ogromne wrzaski, czy przez zmiane pogody? Eh, juz sama nie wiem, az sie boje dnia dzisiejszego:(

1usapiqvs8bdmaac.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka

Bea_tina a może Łukaszek wyczuł TWoj obniżony nastrój???Dzieci to barometry...

Posyłam Słoneczko do Ciebie na dobry dzień :******

Mówisz rok??? to jeszcze zdążę...pewnie szkoda odpuścić.

Dobrego dnia dziewczyny:*******

Bea_tina lubi tę wiadomość

• magdalena Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea-tina, Patulla dzięki za wskazówki do becikowego.
    Fizjo no jak ja wyglądam to już wiecie czekam na Wasze fotki:)
    Fajnie, że rodzeństwo zaczyna się lubić :) Swoją drogą to jest zapewne trudne gdy widzimy że starsze dziecko nie do końca dobrze znosi nowego członka rodziny. Ja tak się zastanawiam nad drugim dzieciątkiem ale wiem, że to wszystko trudne by było ogarnąć jeszcze jak Oluś daje do wiwatu, choć wiem, że to ten brzusio. Jak podam kropelki to spokojny jest. No i zauważam że zaczyna coraz więcej kumać obserwuje otoczenie a wczoraj w samochodzie mnie rozbawił miał tak duże oczy że coś nowego się pojawiło super się obserwuje rozwój maluszka.

Bea_tina, Limerikowo lubią tę wiadomość

dqpri09knl7nzqjn.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_tina wrote:
    Kurde moj synus to powiem szczerze nocki ma bardzo w kratke, wczoraj bylo super, a dzis istna masakra... obudzil sie po 20(od. 18 od 20 byla siostra z mezem i corkami), zjadl przewinelam go, zjadl drugi raz i synfonia! Ni to plakal, ni to kwilil, rozgladal sie po mieszkaniu i to trwalo do 1 w nocy. W miedzy czasie wcislam mu jeszcze cyca, ale nic go to nie uspokoilo. Zasnal o 1 to wstal ok 3, i to samo tylko krocej, zjadl przewiniecie zjadl i ryk. Zasnal po 4 pobudka 6. No i teraz jakis czas temu zjadl polozylam go sobie na brzuchu i spi i zastanawiam sie czy go rozbudzac przewijac itp czy niech sobie pospi, tyle ze ja nie mam na to szans. A nie powiem jestem wykonczona. Maz wczoraj z nim spedzil 5 minut. Leniwe jadlam o 22 bo wczesniej nie zdazylam, no istna paranoja. Maz mial je zrobic, to najpierw goscie a pozniej poszedl spac i ma w dupie. No i rewelacyjnie wczoraj bylo. Jestem nie dosc ze wykonczona go wsciekla jak osa... zastanawiam sie skad sie wzielo to zachowanie Lukaszka czy przez wizyte i ogromne wrzaski, czy przez zmiane pogody? Eh, juz sama nie wiem, az sie boje dnia dzisiejszego:(

Bea-tina może Łukaszek być niespokojny po wizycie gości to są jeszcze maluszki i tak może być ich reakcja. No albo brzuszek się odezwał tak jak u nas jest. Co prawda dziś noc spoko ale od 9 do 12 masakra płacz i tylko przy mamie teraz śpi ale wiercioch się;/

No ciekawe czemu Twój mąż tak zmienił stosunek do małego? w ciąży pamiętam, że miałaś wsparcie..... a może on dyga się opieki nad małym??? wiesz faceci się za cholerę nie przyznają że sobie z czymś nie potrafią poradzić to co lepiej zrobić wycofać się:( chyba dobrze jakbyś pogadała z nim
    Fizjo ma racje dziecko może wyczuwać nasze nastroje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 12:49

dqpri09knl7nzqjn.png
  • pysia13 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakich kropelek uzywasz? Mialas wzkazania od lekarza?czy na wlasna reke?

relgh3715k4hk35p.png

f2w3kwk46tcteghz.png

Aniołek 6 tydzień - listopad 2018

15.05.2020 Kacper
‹‹ 424 425 426 427 428 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ