Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
Odpowiedz

🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞

Oceń ten wątek:
  • _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    A jak ubierasz małą na taki mróz? Jutro się wybieram ze swoim i pojęcia nie mam. Wystarczy špiworek? Czy lepiej kombinezon? A może i jedno i drugie? 😱
    Jak było 0-5 stopni to wkładałam małego ubranego w "domowe ubranka" (tzn. body, spodenki) w cieplejsze śpiochy, do śpiworka i jazda, ale teraz na te -12 to pojęcia nie mam.

Wiem, że to nie do mnie pytanie, ale odpowiem jak ja swojego ubieram xD
    Ja dzisiaj młodego przy -9 ubrałam (body, rajstopy, dres, skarpetki cieplejsze, kombinezon merino, czapka, szalik, rękawiczki i do śpiworka)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 20:37

• Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _KaFka_ wrote:
    Wiem, że to nie do mnie pytanie, ale odpowiem jak ja swojego ubieram xD
    Ja dzisiaj młodego przy -9 ubrałam (body, rajstopy, dres, skarpetki cieplejsze, kombinezon merino, czapka, szalik, rękawiczki i do śpiworka)
    To ja też odpowiem, bo robimy codziennie 2-godzinne spacery xD
    Jak jest na plusie to domowy strój - body, spodnie i ciepłe skarpety, na to cienki dresowy kombinezon, czapka, rękawiczki i zapakowana w śpiworek cottonmoose. Jak jest na minusie to jedynie daje cieplejszy polarkowy kombinezon.

_KaFka_ lubi tę wiadomość

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _KaFka_ wrote:
    Milka dziwnie to zabrzmi, ale kusisz tymi 💩. Muszę jak najszybciej umówić wizytę u neurologopedy i niech ona jeszcze oceni gotowość młodego do rd.
    Fajny ten Twój wózek🤩. Ja zobaczę jak będzie z naszą spacerówka. Jak bardzo źle to pewnie będę rozglądać sie za czymś innym.
    U nas się 💩 chyba poprawiła po biogai, bo już ma jakąś tam strukture, a nie kawa wylana na pampka 🙈
    I rd też mnie już kusi, chociaż u młodej gotowości żadnej.. Powstrzymuje się od zamawiania słoiczków z rossmanna, bo wtedy już bym raczej poległa, a nawet krzesełko jeszcze nie przyniesione z piwnicy 😅
    Czy Wasze bobasy próbują gryźć podczas karmienia? Moja to dzisiaj się tak pastwi nad cyckami, że nawet mnie ze 3 razy użarła swoją bezzebną paszczą 😳

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaFka, jeszcze mój nie spieszy się z obrotem.
    No to tak jak myślałam, że przy takich minusach nakładać już wszystko co mamy 😂 chociaż jeszcze jutro zobaczę, bo bardzo gruby ten kombinezon co go mam, a mój bardzo nie lubi jak mu w foteliku albo wózku za gorąco.
    No właśnie, też miałam rady żeby kupować byle jaką gondolę, bo to na kilka miesięcy, a spacerówki taaaaaakie ciężkie i nieporęczne. Ostatecznie to teraz prawie wszystkie spacerówki albo te 2w1 ważą tyle samo, a możliwość wpięcia łupiny w stelaż to złoto.
    Jasmin, obserwuj tam bacznie, ja też myślałam że mnie gryzie bezzębnie, ale to jednak już zębnie było 🙃

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    To ja też odpowiem, bo robimy codziennie 2-godzinne spacery xD
    Jak jest na plusie to domowy strój - body, spodnie i ciepłe skarpety, na to cienki dresowy kombinezon, czapka, rękawiczki i zapakowana w śpiworek cottonmoose. Jak jest na minusie to jedynie daje cieplejszy polarkowy kombinezon.

Fajny ten śpiworek cottonmoose, żałuję że wcześniej na niego nie wpadłam.
    My też dzisiaj byliśmy 2 h 👍 i powiem, że żadnej imnej mamy z wózkiem nie spotkałam.

• _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    U nas się 💩 chyba poprawiła po biogai, bo już ma jakąś tam strukture, a nie kawa wylana na pampka 🙈
    I rd też mnie już kusi, chociaż u młodej gotowości żadnej.. Powstrzymuje się od zamawiania słoiczków z rossmanna, bo wtedy już bym raczej poległa, a nawet krzesełko jeszcze nie przyniesione z piwnicy 😅
    Czy Wasze bobasy próbują gryźć podczas karmienia? Moja to dzisiaj się tak pastwi nad cyckami, że nawet mnie ze 3 razy użarła swoją bezzebną paszczą 😳

My tez używamy biogai, ale odkąd mały jest na antybiotyku znowu pojawiły sie bóle brzuszka i preżenia, a było już lepiej.
    Jak już sie zacznie rozszerzać dietę to trzeba
    codziennie coś stałego do jedzenia podawać czy można zrobić 2 - 3 dni przerwy? Muszę sie trochę rozeznać w tym temacie.
    Mój póki co nie, ale on krótko jest przy cycku 2-3 min. Wszystko inne gryzie i wkurza się jak mu sie coś do buzi nie mieści.
    Wgl od niedzieli to potrafi wpaść w taki okropny płacz jakby ktoś go ze skóry obdzierał 😥 w niedzielę mąż zabrał mu zabawkę to myśleliśmy, że go nie uspokoimy. Dzisiaj próbowałam go usypiać bez piłki i noszenia i też jak sie zaczął zanosić, że pojęcia nie macie.

• _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    No to tak jak myślałam, że przy takich minusach nakładać już wszystko co mamy 😂 chociaż jeszcze jutro zobaczę, bo bardzo gruby ten kombinezon co go mam, a mój bardzo nie lubi jak mu w foteliku albo wózku za gorąco.
    No właśnie, też miałam rady żeby kupować byle jaką gondolę, bo to na kilka miesięcy, a spacerówki taaaaaakie ciężkie i nieporęczne. Ostatecznie to teraz prawie wszystkie spacerówki albo te 2w1 ważą tyle samo, a możliwość wpięcia łupiny w stelaż to złoto.
    Jasmin, obserwuj tam bacznie, ja też myślałam że mnie gryzie bezzębnie, ale to jednak już zębnie było 🙃

Tylko, że mój miesiąc starszy xD
    To ja to samo słyszałam o 2w1. Czas pokaże jak sie one będą sprawdzać. Ja póki co jestem zadowolona .Najwyżej kupi sie cos lżejszego. Ja pewnie będę szukać czegoś do samolotu pod warunkiem, że wszystko będzie w porządku na kwietniowej kontroli.

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mimo spania z małym i spania do 9 czuję się zniszczona tą nocą. Budził się chyba 8 razy, a o 9 godzinie obudził mnie plaskaczem w ucho. Sutki mam solidnie wytargane.
    Mieliśmy iść na spacer, ale powietrze takie, że czuje je przez szyby. Chyba jak już to na drugą drzemkę, może trochę się oczyści.
    Ech...

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • ReginaPhalange Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Dzisiaj mimo spania z małym i spania do 9 czuję się zniszczona tą nocą. Budził się chyba 8 razy, a o 9 godzinie obudził mnie plaskaczem w ucho. Sutki mam solidnie wytargane.
    Mieliśmy iść na spacer, ale powietrze takie, że czuje je przez szyby. Chyba jak już to na drugą drzemkę, może trochę się oczyści.
    Ech...

U nas dzisiaj cały dzień strasznie jęczenie. Jęczy i jęczy już nie wiem ocb.

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 20 stycznia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to żarcie palców od paru dni straszne, nie można tego nawet nazwać gryzieniem o nie, on pochłania swoje dłonie. Kiedy myślałam, że mu zęby idą bo nawet miał miejsce ze strupkiem, ale to zniknęło. Musiał się drapnąć.

U nas pobudki co 2h od 1. 🫩

Pewnie to przez te burze słoneczne tak słabo śpią. To na pewno nie jest normalne 🤣🤣🤣😅🌌

2019🩷
    2025🩵
  • Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Ja już codziennie szukam tego zęba, bo już z tydzień temu dziąsło było mega spuchnięte i wjechał przeciwbólowy, a teraz śladu po tym nie ma 🫣
    U nas noce bez tragedii (pewnie dlatego, że ten ząb sie uspokoił 🥲), ale wyczaiłam, że jak się młoda obudzi i nie chce cycy to muszę jej dać do cyckania swoją piżame, a jak się uspokoi to wystarczy, że przytulę, pokręci trochę głową i śpi dalej 🥰

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Ogólnie to żarcie palców od paru dni straszne, nie można tego nawet nazwać gryzieniem o nie, on pochłania swoje dłonie. Kiedy myślałam, że mu zęby idą bo nawet miał miejsce ze strupkiem, ale to zniknęło. Musiał się drapnąć.

U nas pobudki co 2h od 1. 🫩

Pewnie to przez te burze słoneczne tak słabo śpią. To na pewno nie jest normalne 🤣🤣🤣😅🌌
    Na bank burze słoneczne i faza księżyca. Nie wiem jaka teraz jest, ale na pewno to przez nią. 😉
    Na spacerze pomyślałam sobie, że dzisiaj spróbuję położyć go do łóżeczka, bo może być tak, że ja się przebudzam i go budzę, a wtedy on mnie budzi już tak do końca. Jak się uda go wieczorem położyć to sprawdzę czy uda mu się pospać 2 godziny ciągiem.
    A i właśnie wróciliśmy ze spaceru. Kombinezon i śpiworek, czapka i komin. Rękawiczek nie założyłam, bo jak już go wpakowałam w to wszystko to nie mogłam znaleźć jego rąk. Spał pięknie prawie cały spacer.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia, 14:32

ReginaPhalange lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 20 stycznia, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Ja już codziennie szukam tego zęba, bo już z tydzień temu dziąsło było mega spuchnięte i wjechał przeciwbólowy, a teraz śladu po tym nie ma 🫣
    U nas noce bez tragedii (pewnie dlatego, że ten ząb sie uspokoił 🥲), ale wyczaiłam, że jak się młoda obudzi i nie chce cycy to muszę jej dać do cyckania swoją piżame, a jak się uspokoi to wystarczy, że przytulę, pokręci trochę głową i śpi dalej 🥰

Jaśmin czyli u ciebie też kręcenie głową na spanie.?

2019🩷
    2025🩵
  • osiecka89 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co i u nas fatalne spanie. W nocy i w dzień. I dużo placzu, duuuużo, aż mi się przypomniał okres noworodkowy. Pobudka o 5, drzemki dziś po długich walkach i trwają 15-20 minut. Wydaje mi się, że to regres.
    U nas wciąż żadnych spacerów, bo smog dziś rekordowy 🤡 włączyłam okap, żeby uspokoić marudka to momentalnie zaczęło śmierdzieć. Nie dość, że dalej gnijemy w chalupie, to jeszcze moje ulubione narzędzia do usypiania, czyli okap nie może być użyty 😅 łącze się z wami w bólu 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

rocznik 89
    Mutacja V Leidena (heterozygotyczna)
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

age.png
  • Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Jaśmin czyli u ciebie też kręcenie głową na spanie.?
    Tak, kręci głową lewo-prawo aż zaśnie. Ale widziałam filmik, że tak właśnie maluchy się wyciszają przed snem plus ewentualne machanie nogami i ciumkanie łapek :)

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas noc była ok. Od 18 do 22 ciągle pobudki. Od 22.30 spał do 3. O 5 pobudka i dopiero o 6 udało mi sie go uspać. Prawie sama zasnęłam skacząc na piłce. 😵‍💫 o 7 znowu wstał. Najgorzej, że te jego pobudki to teraz taki pisk i jak coś mu nie pasuje to jest taka afera, że cały blok słyszy. Dzisiaj tesciowa dzwoniła i pytała czy wszystko w porządku i czy nic mu nie jest bo się z teściem martwią po niedzieli gdzie sie tak rozwył jak mu małż zabrał zabawkę bo trzeba było go ubrać.🤦‍♀️

Dzisiaj i nam nie udało sie pójść na spacer bo straszny smog. Choć raz spacerowaliśmy ponad 2h jak był większy xD( od tamtej pory sprawdzam codziennie jakość powietrza )

U nas leci trzeci tydzień jak pediatra powiedziała, że zeby idą i to kwestia tygodni, ale już nie miesięcy xD więc czekam. Póki co nic tam nie widzę.

Rzelka lubi tę wiadomość

• Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie sprawdzałam u siebie jakości powietrza.. Jakoś tak zakładałam, że smog nas nie dotyczy 😅 Ale znalazłam teraz jakąś mapkę i widzę, że w moim fyrtlu mamy od dostatecznej po bardzo dobrą, a tam gdzie spaceruje jest dobra 😮‍💨
    Czy Waszym dzieciom wjeżdża już jakiś lęk separacyjny? Bo już drugi wieczór z rzędu młoda jak mnie widzi to zaczyna płakać.. Z mężem i starszą jak siedzi to jest ok, póki ja nie wejdę do pokoju 🙈

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Ja nigdy nie sprawdzałam u siebie jakości powietrza.. Jakoś tak zakładałam, że smog nas nie dotyczy 😅 Ale znalazłam teraz jakąś mapkę i widzę, że w moim fyrtlu mamy od dostatecznej po bardzo dobrą, a tam gdzie spaceruje jest dobra 😮‍💨
    Czy Waszym dzieciom wjeżdża już jakiś lęk separacyjny? Bo już drugi wieczór z rzędu młoda jak mnie widzi to zaczyna płakać.. Z mężem i starszą jak siedzi to jest ok, póki ja nie wejdę do pokoju 🙈

Ja tez nie sprawdzałam xD raz teść dzwonił do męża, że taka zła jakość powietrze i żeby nie wychodzić z małym, a ja już z 2 h popytałam 😅 I od tej pory juz sprawdzam.

A to tak sie objawia? Myślałam, że to działa ma odwrót 🤭

• Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _KaFka_ wrote:
    Ja tez nie sprawdzałam xD raz teść dzwonił do męża, że taka zła jakość powietrze i żeby nie wychodzić z małym, a ja już z 2 h popytałam 😅 I od tej pory juz sprawdzam.

A to tak sie objawia? Myślałam, że to działa ma odwrót 🤭
    Ewentualnie ma na mnie jakiegoś focha, ale nie przeszkadza jej to leżeć na mnie drugą godzinę 🙈 I niby się wierci, że niewygodnie i żebym odłożyła, ale nie ze mną te numery! Odłożę, włączy się mamoradar i ryk i będę musiała bujać, żeby uśpić, bo nie minęły jeszcze 3h od poprzedniego karmienia.. 😳

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png

Wysłany: 20 stycznia, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:

Ostatnio nawet googlowalam lub czatowałam czy to już lęk separacyjny bo wszystko jest ok dopóki mnie nie widzi, a ja wejdę lub się odezwę to często jest jęk na mój widok lub głos. Podobno to dopiero zalążki lęku, ten dopiero przyjdzie w 8 miesiącu. 😅. Jak jest najedzony i wyspany to jak mnie widzi to się cieczy, chociaż jak wyszłam do lekarza ostatnio to miałam wrażenie, że jak wróciłam to płakał na mój widok jakby ulgę poczuł.

Drugie to są dni, że odejść nie mogę. Musze być obok i tyle bo jak tylko odchodzę to jęk, a jak wracam to bawi się Ok. Testowałam go ostatnio schowałam się na chwilę za ścianą i odrazu wiedział, że mnie nie ma.

2019🩷
    2025🩵
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ