🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewa6 wrote:U mnie to nawet chat gpt głupieje. Mały budzi się często w nocy. Na ogół budzi się z płaczem bo glodny. Już jestem zalamana bo marzę by przespać te 4h ciągiem ale nie.
Na dwór narazie nie wychodzimy bo do gondoli jest za mały a nie wiem czy nie będzie za zimno w spacerówce. Jak trzeba to go ubieram ciepło i na chwilę na balkon wychodzimy.
U nas też 3 często przesiakane więc stram się częściej zmieniać pieluchę.
Co do Dnia Babci i Dziadka to dostalam body od koleżanki z napisem: kocham dziadków i to musi im starczyc.
Moj Tata zachowuje się dziwnie - jest zazdrosny o małego jak mój Mąż jest w domu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Chyba naprawdę czas na wyprowadzkę nadchodzi dużymi krokami.
Mam pytanie czy wracacie do pracy po macierzyńskim? Ja musze wrócić chociaż obecnie nie widzę tego. Szukam pomysłu jak to odwlec w czasie.
I drugie pytanie o fotelik do auta. Mamy tą łupinę, w której by odbierany ze szpitala. Ona jest niby do 13kg ale chyba mu niewygodnie. Polecicie coś ?
Na razie nie mam w planach wracać, chyba że będzie trzeba. Z córką wróciłam, ale też wybrałam cały urlop jaki miałam i siedziałam parę miesięcy dłużej, chyba ze dwa, a później był covid więc pracowałam z domu razem z nią i mężem i daliśmy radę na tyle, że poszło dopiero do przedszkola od 4 roku.
Fotelik już wymieniliśmy na Britax Romer Dualfix. U nas się sprawdził. Super ta obrotowa podstawa bo łatwo włożyć, łatwo wyciągnąć, a ja z małym siedzę z tyłu to jak gdzieś na parkingu to fajnie bo obracam go w swoją stronę.
2019🩷
2025🩵 -
Do mnie już z pracy wydzwaniają co kilka dni żeby wracać i już koleżance powiedziałam, że jeszcze trochę a będę ich blokować. Najlepsze, że proponują, żebym przychodziła z małym. No już biegnę.
Milka, i widzisz dużą różnicę między tym wózkiem tylko spacerowym a wersją spacerową 2w1? Poza wyglądem, bo faktycznie cudny ❤️ 😁
My dzisiaj po kontroli bioderek i ostatecznie jest wszystko w normie, koniec wizyt bioderkowych. ❤️Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

-
Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było, nie wiem czy któraś z Was mnie pamięta🙂 Nie zaglądam, bo po prostu brak mi czasu, staram się też ograniczyć korzystanie z komórki. A nie chce się też nakręcać bo jeden dzidziuś robi coś, a drugi jeszcze nie robi. Przy pierwszej córce tak miałam, mimo że że ona ze wszystkim do przodu była😁 Łucja jest inna, spokojna, leniwa 🙂 Na brzuszku leży chetnie, na macie też, zaczęła się obracać na brzuszek ale zrobiła to dosłownie kilka razy 😁 Zabawkami się trochę interesuje. Non stop ma palce w buzi, chyba będę musiała logopedę odwiedzić bo ma dwa palce w buzi non stop, nie wiem czy to jest ok... Ślini się na potęgę ale zębów nie widać. W nocy było już super ale od miesiąca pobudki co 2 h. Ale jakoś nie jest mi z tym źle. Przeżyje, dzieci tak szybko rosną. W ogóle szok że to już RD! Ja się nie palę. To tylko dodatkowa robota tak że czekamy grzecznie do 6 mca. Ktoś pisał o karmieniu w bujaczku, dziewczyny to nie jest bezpieczne, zwiększa to ryzyko zadławienia j zakrztuszenia, już lepiej karmić na kolanach lub w krzesełku z ręcznikiem zrolowanym.
My wychodzimy z małą na mróz nawet na godzinne spacery. Niech się dziewczyna hartuje 🙂 Buziaki i do następnego!
Milka1991, Rzelka, _KaFka_ lubią tę wiadomość
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.

-
Milka1991 wrote:Osiecka karmimy w bujaczku. Na krzesełko zdecydowanie za wcześnie. Pozycja taka pół leżąca pół siedząca 😅 trzy dni z rzędu była marchewka i kupy takie mega solidne po tym. Dziś ruszamy z dynią 🙂
Jeśli chodzi o wózek to już kupiony. Lionelo annet tour golden moments. Przepiękny 😁 Duże terenowe koła, łatwo i szybko się składa, rozkładany na płasko, z dużym koszem na paczki. No wszystko co chciałam i super cena 😃
Super z tymi kupkami, że w końcu nie są luźne. Podajesz słoiczki czy sama robisz ?
Pozazdrościłam wózka, ma naprawdę fajne koła i ten kosz z tyłu. 🤩
Milka1991 lubi tę wiadomość
2019🩷
2025🩵 -
Anuśla wrote:Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było, nie wiem czy któraś z Was mnie pamięta🙂 Nie zaglądam, bo po prostu brak mi czasu, staram się też ograniczyć korzystanie z komórki. A nie chce się też nakręcać bo jeden dzidziuś robi coś, a drugi jeszcze nie robi. Przy pierwszej córce tak miałam, mimo że że ona ze wszystkim do przodu była😁 Łucja jest inna, spokojna, leniwa 🙂 Na brzuszku leży chetnie, na macie też, zaczęła się obracać na brzuszek ale zrobiła to dosłownie kilka razy 😁 Zabawkami się trochę interesuje. Non stop ma palce w buzi, chyba będę musiała logopedę odwiedzić bo ma dwa palce w buzi non stop, nie wiem czy to jest ok... Ślini się na potęgę ale zębów nie widać. W nocy było już super ale od miesiąca pobudki co 2 h. Ale jakoś nie jest mi z tym źle. Przeżyje, dzieci tak szybko rosną. W ogóle szok że to już RD! Ja się nie palę. To tylko dodatkowa robota tak że czekamy grzecznie do 6 mca. Ktoś pisał o karmieniu w bujaczku, dziewczyny to nie jest bezpieczne, zwiększa to ryzyko zadławienia j zakrztuszenia, już lepiej karmić na kolanach lub w krzesełku z ręcznikiem zrolowanym.
My wychodzimy z małą na mróz nawet na godzinne spacery. Niech się dziewczyna hartuje 🙂 Buziaki i do następnego!
Anuśla a co wyszło z tym przetrwały mocznikiem ? Wszystko ok?2019🩷
2025🩵 -
Rzelka wrote:Do mnie już z pracy wydzwaniają co kilka dni żeby wracać i już koleżance powiedziałam, że jeszcze trochę a będę ich blokować. Najlepsze, że proponują, żebym przychodziła z małym. No już biegnę.
Milka, i widzisz dużą różnicę między tym wózkiem tylko spacerowym a wersją spacerową 2w1? Poza wyglądem, bo faktycznie cudny ❤️ 😁
My dzisiaj po kontroli bioderek i ostatecznie jest wszystko w normie, koniec wizyt bioderkowych. ❤️
Tak zdecydowanie. Przy dwójce poprzedniej miałam 2w1 i jeju jak ja się nim umordowalam zawsze. Ale ze był kupiony no to trzeba było. Na szczęście dwójka dzieci już go przeorała więc wiedziałam że dla trzeciego kupie nowa spacerówke. A w czym różnica? W wadze i w składaniu. Tamten to był strasznie ciężki klamot i składanie go trwało wieki bo trzeba było ściągać osobno koła...i nie miał wygodnego otwartego kosza na którym mi zależało. Ciężko było coś upchnąć w tej torbie na dole.
Anusla ja pisałam o bujaczku. Dopiero trzy razy w nim jadł. Fotelik jest w drodze. Zresztą to tylko parę łyżeczek ciapki więc wszystko pod kontrolą 🙂 -
ReginaPhalange wrote:Super z tymi kupkami, że w końcu nie są luźne. Podajesz słoiczki czy sama robisz ?
Pozazdrościłam wózka, ma naprawdę fajne koła i ten kosz z tyłu. 🤩
Słoiczki głównie. Aczkolwiek póki co była tylko marchewka. Mam jeszcze słoiczek z dynia. Ale np brokuła czy ziemniaka to sama mu zrobię przy okazji naszego obiadu. Ale zupki czy coś to też słoiczki. Nie mam czasu robić osobnych dań dla dzieci 😉
Co do kupek to na razie się nie cieszę bo wcześniej też były normalne a biegunki wracaly. Trzy dni biegunki i tydzień normalnie i tak w kolko. Więc będę się cieszyć jak przez dwa tygodnie biegunki nie wrócą. W czwartek będę dzwonić do gastro o wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 15:30
-
A jaki miałaś wcześniej?Milka1991 wrote:Tak zdecydowanie. Przy dwójce poprzedniej miałam 2w1 i jeju jak ja się nim umordowalam zawsze. Ale ze był kupiony no to trzeba było. Na szczęście dwójka dzieci już go przeorała więc wiedziałam że dla trzeciego kupie nowa spacerówke. A w czym różnica? W wadze i w składaniu. Tamten to był strasznie ciężki klamot i składanie go trwało wieki bo trzeba było ściągać osobno koła...i nie miał wygodnego otwartego kosza na którym mi zależało. Ciężko było coś upchnąć w tej torbie na dole.
Anusla ja pisałam o bujaczku. Dopiero trzy razy w nim jadł. Fotelik jest w drodze. Zresztą to tylko parę łyżeczek ciapki więc wszystko pod kontrolą 🙂
Tak dopytuję, bo jak kupowałam wózek to mi wszyscy mówili żadnych 2w1, bo ciężkie, bo trudno się składają itp. a ostatecznie to właściwie mało który nie był 2w1 i był tylko z gondolą. Jak teraz patrzę to pojedyncze spacerówki są hiperlekkie 5-6kg, a większość to podobne gabaryty jak przeciętne 2w1. I tak myślę, czy coś przeoczyłam czy po prostu dostawałam rady od ludzi o wózkach sprzed ponad dekady.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486

-
Rzelka wrote:A jaki miałaś wcześniej?
Tak dopytuję, bo jak kupowałam wózek to mi wszyscy mówili żadnych 2w1, bo ciężkie, bo trudno się składają itp. a ostatecznie to właściwie mało który nie był 2w1 i był tylko z gondolą. Jak teraz patrzę to pojedyncze spacerówki są hiperlekkie 5-6kg, a większość to podobne gabaryty jak przeciętne 2w1. I tak myślę, czy coś przeoczyłam czy po prostu dostawałam rady od ludzi o wózkach sprzed ponad dekady.
Mój wózek gondola jest prawie sprzed dekady 🤣 ma 9 lat. Nazywa się camarelo Carera new. Ale już nie ma tego modelu. To był taki typowy duży okrągły wózek. Właśnie teraz wiem że robią połowę mniejsze te wózki. Niektóre dziewczyny tu pisały że ich dzieci już się nie mieszczą do gondoli a ja zonk bo mój jest ogromny 😆
Ale te 2w1 co są teraz to myślę że faktycznie są wygodniejsze i lżejsze niż te wcześniej -
Tak, to między innymi mój zaraz nie będzie się mieścił 😄 a nawet jak się jeszcze zmieści na długość, to jeszcze jakiś tydzień może dwa i osiągnie max wagi 9kg. Mam nadzieję, że gondola wytrzyma jeszcze dodatkowy kilogram, ale jak już się skończą te ekstremalne mrozy to raczej będzie trzeba uruchomić spacerówkę.Milka1991 wrote:Mój wózek gondola jest prawie sprzed dekady 🤣 ma 9 lat. Nazywa się camarelo Carera new. Ale już nie ma tego modelu. To był taki typowy duży okrągły wózek. Właśnie teraz wiem że robią połowę mniejsze te wózki. Niektóre dziewczyny tu pisały że ich dzieci już się nie mieszczą do gondoli a ja zonk bo mój jest ogromny 😆
Ale te 2w1 co są teraz to myślę że faktycznie są wygodniejsze i lżejsze niż te wcześniej
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486

-
Ja byłam w szoku jak poszłam oglądać wózek i się okazało, że gondola może być składana? Jednym ruchem się składa spacerówkę? To był mega szok dla mnie, bo nasz wózek 7 letni to był duży i dużo miejsca zajmował. Ja małego posadziłam z ciekawości w spacerówce i jedyne co to pasy mi się nie podobają, bo się okazuje, że nie ma do nich regulacji. Ja nie wiem jak w wózku za tyle kasy może tego nie być. Może też ktoś ma Vennici Claro? I zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić właśnie spacerówki jak już gondola będzie totalnie za mała. Tyle, że dla mnie ogromne znaczenie ma, aby dziecko było w spacerówce przodem do mnie. Podobno ma to ogromny wpływ na psychikę dziecka przez pierwszy rok, dwa, aby miał kontakt wzrokowy, albo przynajmniej dla mnie ma to znaczenie po prostu chce na niego patrzeć. ❤️😅
Edit: dobra nieważne, jednak się te pasy reguluje, ale inaczej niż zwykle 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 17:39
2019🩷
2025🩵 -
Milka1991 wrote:Słoiczki głównie. Aczkolwiek póki co była tylko marchewka. Mam jeszcze słoiczek z dynia. Ale np brokuła czy ziemniaka to sama mu zrobię przy okazji naszego obiadu. Ale zupki czy coś to też słoiczki. Nie mam czasu robić osobnych dań dla dzieci 😉
Co do kupek to na razie się nie cieszę bo wcześniej też były normalne a biegunki wracaly. Trzy dni biegunki i tydzień normalnie i tak w kolko. Więc będę się cieszyć jak przez dwa tygodnie biegunki nie wrócą. W czwartek będę dzwonić do gastro o wyniki
Ok no to ja podobnie. Pierwsze dam słoiczki, a jak później obiad będzie to jak coś się będzie dało dla niego przy okazji zrobić to będzie, ale w zanadrzu będzie jakiś obiadek w słoiczku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 17:32
2019🩷
2025🩵 -
My mamy bebetto bresso kupiony 3,5 roku temu i spacerówka to taka sama kobyła jak gondola, bo najwięcej waży sam stelaż.. starsza z miesiąc nim pojeździła i też szukaliśmy czegoś lżejszego 🤷🏻♀️Milka1991 wrote:Mój wózek gondola jest prawie sprzed dekady 🤣 ma 9 lat. Nazywa się camarelo Carera new. Ale już nie ma tego modelu. To był taki typowy duży okrągły wózek. Właśnie teraz wiem że robią połowę mniejsze te wózki. Niektóre dziewczyny tu pisały że ich dzieci już się nie mieszczą do gondoli a ja zonk bo mój jest ogromny 😆
Ale te 2w1 co są teraz to myślę że faktycznie są wygodniejsze i lżejsze niż te wcześniej
-
Jasmin1517 wrote:My mamy bebetto bresso kupiony 3,5 roku temu i spacerówka to taka sama kobyła jak gondola, bo najwięcej waży sam stelaż.. starsza z miesiąc nim pojeździła i też szukaliśmy czegoś lżejszego 🤷🏻♀️
To wiesz o co chodzi z klamotem 🤣
Jasmin1517 lubi tę wiadomość
-
A jak ubierasz małą na taki mróz? Jutro się wybieram ze swoim i pojęcia nie mam. Wystarczy špiworek? Czy lepiej kombinezon? A może i jedno i drugie? 😱Anuśla wrote:
Jak było 0-5 stopni to wkładałam małego ubranego w "domowe ubranka" (tzn. body, spodenki) w cieplejsze śpiochy, do śpiworka i jazda, ale teraz na te -12 to pojęcia nie mam.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486

-
Milka1991 wrote:Osiecka karmimy w bujaczku. Na krzesełko zdecydowanie za wcześnie. Pozycja taka pół leżąca pół siedząca 😅 trzy dni z rzędu była marchewka i kupy takie mega solidne po tym. Dziś ruszamy z dynią 🙂
Jeśli chodzi o wózek to już kupiony. Lionelo annet tour golden moments. Przepiękny 😁 Duże terenowe koła, łatwo i szybko się składa, rozkładany na płasko, z dużym koszem na paczki. No wszystko co chciałam i super cena 😃
Milka dziwnie to zabrzmi, ale kusisz tymi 💩. Muszę jak najszybciej umówić wizytę u neurologopedy i niech ona jeszcze oceni gotowość młodego do rd.
Fajny ten Twój wózek🤩. Ja zobaczę jak będzie z naszą spacerówka. Jak bardzo źle to pewnie będę rozglądać sie za czymś innym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 20:38
-
ReginaPhalange wrote:Spoko dzisiaj spałam 5h.
To jeszcze nie najgorzej. Ja wczoraj sobie wykrakałam... dziś położyłam młodego przed 19 i co... co chwila pobudki... nawet nie co pół godziny 😔 Za dnia też super długich drzemek nie miał... Ja już nie wiem. Teraz śpi na mnie i nie wiem czy coś go nie boli bo co jakiś czas się wzdryga. -
Anuśla wrote:Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było, nie wiem czy któraś z Was mnie pamięta🙂 Nie zaglądam, bo po prostu brak mi czasu, staram się też ograniczyć korzystanie z komórki. A nie chce się też nakręcać bo jeden dzidziuś robi coś, a drugi jeszcze nie robi. Przy pierwszej córce tak miałam, mimo że że ona ze wszystkim do przodu była😁 Łucja jest inna, spokojna, leniwa 🙂 Na brzuszku leży chetnie, na macie też, zaczęła się obracać na brzuszek ale zrobiła to dosłownie kilka razy 😁 Zabawkami się trochę interesuje. Non stop ma palce w buzi, chyba będę musiała logopedę odwiedzić bo ma dwa palce w buzi non stop, nie wiem czy to jest ok... Ślini się na potęgę ale zębów nie widać. W nocy było już super ale od miesiąca pobudki co 2 h. Ale jakoś nie jest mi z tym źle. Przeżyje, dzieci tak szybko rosną. W ogóle szok że to już RD! Ja się nie palę. To tylko dodatkowa robota tak że czekamy grzecznie do 6 mca. Ktoś pisał o karmieniu w bujaczku, dziewczyny to nie jest bezpieczne, zwiększa to ryzyko zadławienia j zakrztuszenia, już lepiej karmić na kolanach lub w krzesełku z ręcznikiem zrolowanym.
Hej. Ostatnio o Tobie myślałam ❤️ fajnie, że sie odezwałaś.
To z tym obrotem na brzuch już tylko mój został?🙂leń. Ja u swojego też zębów nie widzę, a opisałaś wszytko tak jakbyś mojego widziała, ale podobno idą 😅
Trzymaj sie ciepło w te mroźne dni ❤️ i wpadaj jak tylko będziesz mieć czas i chęć. -
Rzelka wrote:A jaki miałaś wcześniej?
Tak dopytuję, bo jak kupowałam wózek to mi wszyscy mówili żadnych 2w1, bo ciężkie, bo trudno się składają itp. a ostatecznie to właściwie mało który nie był 2w1 i był tylko z gondolą. Jak teraz patrzę to pojedyncze spacerówki są hiperlekkie 5-6kg, a większość to podobne gabaryty jak przeciętne 2w1. I tak myślę, czy coś przeoczyłam czy po prostu dostawałam rady od ludzi o wózkach sprzed ponad dekady.
To ja dostawałam takie same rady. Miałam kupić najtańszy wózek jaki byłby możliwy, nawet rozważałam używkę, ale w końcu i tak kupiłam taki który mi sie podobał. -
ReginaPhalange wrote:Ja byłam w szoku jak poszłam oglądać wózek i się okazało, że gondola może być składana? Jednym ruchem się składa spacerówkę? To był mega szok dla mnie, bo nasz wózek 7 letni to był duży i dużo miejsca zajmował. Ja małego posadziłam z ciekawości w spacerówce i jedyne co to pasy mi się nie podobają, bo się okazuje, że nie ma do nich regulacji. Ja nie wiem jak w wózku za tyle kasy może tego nie być. Może też ktoś ma Vennici Claro? I zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić właśnie spacerówki jak już gondola będzie totalnie za mała. Tyle, że dla mnie ogromne znaczenie ma, aby dziecko było w spacerówce przodem do mnie. Podobno ma to ogromny wpływ na psychikę dziecka przez pierwszy rok, dwa, aby miał kontakt wzrokowy, albo przynajmniej dla mnie ma to znaczenie po prostu chce na niego patrzeć. ❤️😅
Edit: dobra nieważne, jednak się te pasy reguluje, ale inaczej niż zwykle 😅
Też o tym słyszałam. Dla mnie to też miało duże znaczenie przy wyborze wózka, aczkolwiek chyba teraz dużo wózków ma takie udogodnienie. My zastanawialiśmy sie nad upline 2. I chyba trochę żałuję, że go nie kupiliśmy bo spacerówka miała możliwość regulacji wysokości, a w gondoli materacyk można było pochylić co przy refluksie jest plusem