Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
Odpowiedz

🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞

Oceń ten wątek:
  • ReginaPhalange Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Teoretycznie jesteście teraz w środku skoku, oby zaraz się spanko poprawiło 🤞

Edit: Głupoty pisałam. My właśnie po skoku, a nocka tak z 🍑, że nie mam pytań.

No dzisiaj już było lepiej. Dzisiaj też robię mu okna po 2:30 może to coś dało wczoraj, że dzisiaj noc lepsza. 🤷

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 3 lutego, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czym się najlepiej bawią wasze maluchy ? U nas aktualnie piłeczka oball i łuk. Chociaż od wczoraj najlepsza zabawa torebka prezentową taka neonową xd

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O też mamy tą piłeczkę, nie wiedziałam że tak się nazywa. Jednak najlepiej teraz się grzechocze grzechotkami, trochę zainteresował się miękkimi książeczkami, a do mielenia w buzi najlepsze są pieluchy tetrowe.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • _KaFka_ Ekspertka

Wysłany: 4 lutego, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka trochę tych butelek przerobiliście. Widocznie taki typ, nie smoczkowy. Ja mojemu jak dałam po dłuższej przerwie butel to dziwnie na mnie patrzył i też nie bardzo wiedział co z tym fantem zrobić. Na szczęście sie chłopak ogarnął.
    Rzelka to tak jak mój. Na początku można było coś pomasować w buzi, a teraz to tylko jak ma humor i to tez nie zawsze sie udaje. Powiem szczerze, że trochę już odpuściłam, ale muszę się w końcu zabrać za to. Mój tak samo wciągać sutek zamiast go chwycić (chyba ze śpi) dlatego boję sie tych zębów. Do tego jak juz nie chce jeść to zamiast puści to odwraca głowę w drugą stronę oczywiście z sutkiem w buzi 😵‍💫

Jasmin do mnie wczoraj teściowa przyjechała, żebym mogła coś w domu ogarnąć. Taki był pierdzielnik, że szok. To sprzątanie wczorajsze dobrze mi na głowę zrobiło 🤪
    Osiecka ja mam takie same lęki, może nie to, że go zagniote cycem tylko ogólnie czy nic mu nie zrobie lub mąż.
    Super, że wyjazd sie udał❤️
    Nam jutro stuknie pół roku 🤯 kiedy ja sie pytam?

Rzelka, super że lepsze nocki 👍
    Co do drzemek to nie pomogę bo już sama głupia jestem. Wydłużam (nie budzę xD), skracam, redukuje, a on jak chce tak sobie śpi. Rynce mi już opadają. 😒

Regina przytulam. U nas odkąd zaczęłam rd punkt 3 rano pobudka, trudności z zasypianiem. Męczy go kupka, ostatnio jedną zrobił chwile po 3, a kolejną po 4. Teraz dwa dni zrobiłam przerwy z rd i wczoraj 💩 w środku nocy nie było. Zjadł, chwilę się pokręcił i poszedł spać. Do teraz jestem w szoku bo wcześniej minimum 2h usypiania.

Jasmin cieszę się, że już Ci lepiej oby poszło w chole....i już nie wróciło. Mój zbija piątkę z Twoją bo i dla niego cycek to tez żaden uspokajacz. Karmienia u nas tylko na śpiocha.

U nas na pierwszym miejscu zdecydowanie gryzaki, grzechotki. Mamy takiego grzybka to na macie jest taka walka, że kończy się płaczem i rozdzieleniem. Młody jakby się dało to całego wpakowałby do buzi 🤦‍♀️

Ze spaniem u nas nie ma żadnego schematu. Wczoraj w dzień miał 2 drzemki bo na środkową nie dało sie go położyć. Jedna 20 min, a druga 1.40 h. Na noc zasnął o 21.40 (usypiany był od 20) wstał o 22 i znowu walka do północy. Pociągnął do 5, zjadł i większych problemów z zaśnięciem nie było. Dzisiaj w dzień też 2 drzemki. Pierwsza około 1.h druga 1.30h. Położony spać o 19. Do 22.20 budził się trzy razy. I do tej pory nie śpi 🤡 mąż teraz walczy, a ja odciągam mleko i idę sie myć.
    Dzisiaj wjechała zupka jarzynowa i słyszę jak mu tam wszystko jeździ. Podałam dziś pierwszy raz wodę - chyba mu smakowała 🙂 nie wiem jak on jadł, bo plecy miał w zupce, pomimo śliniaka 😆

• osiecka89 Autorytet

Wysłany: 4 lutego, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka nie ma u was nudy! A jak mały znosi rehabilitacje? Ja też odliczam dni do spacerówki, gondola gdy mały jest w kombinezonie jest na styk 😏

Regina widzę, że cię te nocki mocno dojeżdżają. Jeszcze pewnie po córce, która was rozpieściła swoim spaniem, gorzej się przestawić. Współczuję. U nas szału nie ma ze spaniem, ale ja już chyba się pogodziłam ze tymi 3 pobudkami w nocy. Może jak rozszerzymy dietę będzie mniej?
    Wczoraj mały zasnął mi na piersi w ciągu dnia, a ja odleciałam razem z nim na godzinę 🥰a potem na noc zasnęłam o 22. Czuję, że zaraz będzie zmiana pogody i mnie tak łamie.

Kafka a jak wybór laktatora? I jak młody na czas z babcią? Co za czasy, że człowiek odpoczywa przy sprzątaniu 😀

U nas synek uwielbia liska z baby gyma i grzechotkę zająca. Ostatnio hitem jest też oczyszczacz powietrza😅

Dziś próbujemy nosidełko, dostaliśmy piękne, różowe po kuzynce 😀 mam nadzieję, że będzie łatwiej małego "aplikować" niż do chusty. A ja trochę odsapne.
    W ogóle czekam aż mały będzie się przemieszczał i nie będzie chciał być już mocno ma rękach 🙏🏻
    U nas nowa "umiejętność" mały się zaczyna denerwować jak nie spełniamy jego żądań🙄a takiego spokojnego i pogodnego synka miałam 😅

rocznik 89
    Mutacja V Leidena (heterozygotyczna)
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

age.png
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Butelki były już różne. Neno, Philips Avent, nuby, lovi, suavinex. Dużo dostałam, więc mam z czego próbować. Smoczki też o mniejszym i większym przepływie. Tak jakby w ogóle nie wiedział jak to złapać buzią. Pierś nauczył się ściągać jak słomkę (auć!), ale z butelką to nie wychodzi. Przy masażach na początku było ok, chociaż od początku ich nie lubił, zwłaszcza tych w środku buzi , to dawał się zagadać, ale teraz jest ciężko - macha główką, płacze, gryzie.
    No teraz już ścisnęło mrozem, ale teraz nawet nie mam czasu na spacerki. Wczoraj była teściowa, dzisiaj młody pozna swojego młodszego o dwa tygodnie kolegę - przyjaciel męża wpada z rodziną. Jutro zobaczymy, ja chętnie bym się wybrała, ale nie wiem czy zapowiadane -16 to nie będzie już za dużo. Może jednak lepiej zostać w domu, zamiast bawić się w Eskimosów.
    U mnie sprawdziła się butelka Lansinoh

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 3 nocy mamy włączony brązowy szum, co ciekawe i ja szybko zasypiam nawet po pobudkach. Najgorzej jest z usypianiem na sen nocny bo niby spi a po 3 razy sprawdza czy jestem obok - jak nie to ryk. Wiec siedze obok dac mu reke i czekam. Zaczal tez smiesznie unosic pupe podczas lezenia na brzuchu .

IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    9dpt - 288
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    19w4d 315g
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙

Wysłany: 5 lutego, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa dni temu pisałam, że robię dłuższe okna. Nie sądziłam, że taka mała zmiana tak zadziała. Wczoraj mieliśmy zero pobudek od położenia spać o 19. Tylko karmienie o 23:30 i spał do 6 rano! Jestem totalnie w szoku. Obudziłam się o 6, dotknęłam go i chyba obudziłam bo tak się przestraszyłam.

Dzisiaj i wczoraj drzemka środkowa 2 i pół godziny w dzień, ja myślałam, że on nie umie spać dłużej niż 30 minut. Kładę go teraz u nas w łóżku, najwidoczniej mu tam najlepiej ❤️

Te akcje z mlekami już w tamtym tygodniu mnie zdenerwowały mimo, że to nie moje partie. Dzisiaj przyszedł Kendamil Bio, zobaczymy czy naprawdę taki dobry jak piszą.

Rzelka, osiecka89, _KaFka_ lubią tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Dwa dni temu pisałam, że robię dłuższe okna. Nie sądziłam, że taka mała zmiana tak zadziała. Wczoraj mieliśmy zero pobudek od położenia spać o 19. Tylko karmienie o 23:30 i spał do 6 rano! Jestem totalnie w szoku. Obudziłam się o 6, dotknęłam go i chyba obudziłam bo tak się przestraszyłam.

Dzisiaj i wczoraj drzemka środkowa 2 i pół godziny w dzień, ja myślałam, że on nie umie spać dłużej niż 30 minut. Kładę go teraz u nas w łóżku, najwidoczniej mu tam najlepiej ❤️

Te akcje z mlekami już w tamtym tygodniu mnie zdenerwowały mimo, że to nie moje partie. Dzisiaj przyszedł Kendamil Bio, zobaczymy czy naprawdę taki dobry jak piszą.
    Wow, to spanie brzmi naprawdę super! Ta środkową drzemkę jakiś mu wydłużałaś czy sam tak pospał?
    Ja się skusiłam na instrukcje chat gpt i trochę żałuję. Zaproponował powrót do 4 drzemek, okna poniżej 2 godzin i sen nocny o 20, bo niby przebudzenie z krzykiem to oznaka przemęczenia i przebodźcowania. Już jak wczoraj zrobiliśmy 4 drzemki, gdzie ostatnia też już się mocno opóźniła, bo nie chciał spać wtedy kiedy chat mu kazał 🙃 to od tej 20 nie mogłam go uśpić do 22:10. Myślałam, że oszaleję. A wybudzenie i krzyk przy nim był naprawdę spektakularny. Chyba nie będę dziecka cofać. Były 3 drzemki, co prawda krótkie, ale regularne i chyba wystarczały. Teraz najwyżej spróbuję poskracać okna o jakieś 10 minut i jakieś tam pół godziny wcześniej kłaść spać na noc. A chat niech sobie te swoje rady wsadzi.
    Jeszcze wczoraj tak pisałam z tym chatem i on w pewnym momencie do mnie "napisz jutro, daj znać jak poszło". Ai już mnie miało dosyć i zbyło na następny dzień 🙃

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 6 lutego, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chat pomógł dużo, ale u nas mały już od dawna chodzi spać 18-19 i wstaje 6-8. To i ustawienie nowych dłuższych okien było łatwiejsze. Dzisiaj noc tak samo, zasnął 19, karmienie 23 i spał do 7. Złoto. Ja chodzę teraz w stresie czy to już tak zostanie xD. W nocy jakoś o 1 zaczął płakać to położyłam na nim rękę i zasnął.

Tak drzemkę w dzień sam przedłużył bez pomocy, w końcu !

Tyle, że u nas też karmienia bardzo regularne je co 3,5-4h 180ml. Więc to na bank też ma dużo do snu.

I zaczął się przewracać z brzucha na plecy czasami. Początkowo się z mężem zastawialiśmy co on wyczynia z tą głową, tak na bok kładzie, a on głową na bok, najcięższa rzecz i hops na plecy. I tak kombinuje na tej macie xD raz się uda więcej razy nie i jest złość.

Rzelka, osiecka89 lubią tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały ostatnio budzi się coraz wcześniej i już wstaje koło 8, więc może to też dobry znak? Ja o tej godzinie jestem nieżywa, ale potem w ciągu dnia znacznie lepiej się czuję.
    Zainspirowałam się i teraz położyłam małego na drzemkę w naszym łóżku, zobaczymy czy to coś zmieni. Obstawiam że nie, ale próbować trzeba. 😅
    Regina, no twój to rozwija się jak petarda. Ja jak swojego przewracam na brzuszek to już mało siły używam, bo wystarczy że mu przerzucę nóżki na bok i dalej sam się dokręca, ale ciągle mu brakuje właśnie tego uniesienia nóg. Jakieś leniwe te nóżki ma. Czasami nawet fajnie macha, ale dzisiaj to ewidentnie nie dzień nóg. Bacznie obserwowałam go przez 20 minut to grzechotał sobie grzechotką i może ze dwa razy zadarł nogi a i to na krótką chwilę.
    Dzisiaj wyświetlił mi się filmik, że jakaś dziewczynka 5,5 miesiąca już próbuje wstawać, bo jest hnb i frustracja ją napędza, żeby się podnieść z maty. No cóż, mojemu najwidoczniej na tej macie bardzo komfortowo, zero frustracji, ostoja spokoju 😂

osiecka89 lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj chat mi trochę bardziej z sensem odpisał. Mam kłaść małego spać przed 19. Dzisiaj spróbuję i zobaczę jak wyjdzie, ale z racji tego że zazwyczaj muszę kłaść się z nim to jakoś nie widzę tego, żebym miała iść do łóżka przed 20. 😂

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • osiecka89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Regina ostatnio ci współczułam, teraz zazdroszczę 😅nie no bajka! Nasi synowie mają podobne pory zasypiania i pobudek, ale mój ma minimum 2-3 pobudki w nocy. Kurcze aż mnie korci podać mu więcej mleka 😏 może na weekend zaproponuje mężowi nakarmienie go na noc z butli? W razie czego mąż pokolysze, jakby nie pykło 😛 no i brawa dla małego za kolejną umiejętnośc💪

Ewa aż sprawdziłam co to ten brązowy szum. Będę testować;)

Rzelka, bardzo podoba mi się luz twojego synka😀tak trzeba żyć! Bawił się twój mały kiedyś balonem z helem? U nas było "boksowanie" i właśnie często trzymał Mikołaja(to był świąteczny balon) w nogach, a nogi uniesione do góry. Co to były za walki 😅 co do chata gpt, to ja też kiedyś próbowałam, ale chat gpt praktycznie wszystkie drzemki mojego syna nazywał "ratunkowymi" 😏chłopie on tak po prostu śpi 😅

U nas dalej dużo jakichś nerwów, obserwowalyscie u swoich dzieci w okolicach 5 miesiąca takie zmiany? Ja się zastanawiam czy to taka faza, czy dorasta, czy osobowość (boże nie 🙏🏻). Musimy być koniecznie przy odkurzaczu, bo inaczej wrzask. Na macie przesuwa się do tyłu, a chce do przodu, no i oddala się od zabawki- wrzask. Upadnie gryzak, daje kolejny, nie musi być koniecznie ten co upadł, bo wrzask. Ja z nim miałam dość duży lajt i teraz jestem w szoku co się dzieje. Jeszcze ten tydzień mąż miał pożary w pracy a dziś ma wychodne i siła rzeczy jestem więcej z malym i ja ledwo zipie. Najgorzej, że wieczorami nagradzam się słodyczami 🙄 boje się ważyć!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 19:33

rocznik 89
    Mutacja V Leidena (heterozygotyczna)
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osiecka, u nas przez jakich czas były zapasy ze słoniem, ale na razie znudziło mu się.
    Weź nie strasz takimi zmianami 😅
    A pamiętacie, jak mój pięknie spał na początku? ❤️ Równowaga została zachowana...

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 6 lutego, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Dzisiaj chat mi trochę bardziej z sensem odpisał. Mam kłaść małego spać przed 19. Dzisiaj spróbuję i zobaczę jak wyjdzie, ale z racji tego że zazwyczaj muszę kłaść się z nim to jakoś nie widzę tego, żebym miała iść do łóżka przed 20. 😂

Bo z chatem to trzeba krótko xD. Nie pisać mu jak powinno wyglądać coś jego zdaniem, tylko opisać co się wymaga. Ja napisałam godziny pobudek i o której chcę, żeby zasypiał. Ile ma mniej więcej tygodni i, że moim celem są dłuższe okna w ciągu dnia bo męczą mnie 30 minutowe.

Osiecka te ratunkowe drzemki to chyba tak się każda nazywa dopóki nie ma drzemki dłuższej niż 30 min. Moje dopiero teraz zaczął nazywać regeneracyjne xD.

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 6 lutego, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    osiecka89 wrote:
    Regina ostatnio ci współczułam, teraz zazdroszczę 😅nie no bajka! Nasi synowie mają podobne pory zasypiania i pobudek, ale mój ma minimum 2-3 pobudki w nocy. Kurcze aż mnie korci podać mu więcej mleka 😏 może na weekend zaproponuje mężowi nakarmienie go na noc z butli? W razie czego mąż pokolysze, jakby nie pykło 😛 no i brawa dla małego za kolejną umiejętnośc💪

U nas dalej dużo jakichś nerwów, obserwowalyscie u swoich dzieci w okolicach 5 miesiąca takie zmiany? Ja się zastanawiam czy to taka faza, czy dorasta, czy osobowość (boże nie 🙏🏻). Musimy być koniecznie przy odkurzaczu, bo inaczej wrzask. Na macie przesuwa się do tyłu, a chce do przodu, no i oddala się od zabawki- wrzask. Upadnie gryzak, daje kolejny, nie musi być koniecznie ten co upadł, bo wrzask. Ja z nim miałam dość duży lajt i teraz jestem w szoku co się dzieje. Jeszcze ten tydzień mąż miał pożary w pracy a dziś ma wychodne i siła rzeczy jestem więcej z malym i ja ledwo zipie. Najgorzej, że wieczorami nagradzam się słodyczami 🙄 boje się ważyć!

Ja mam wrażenie, że u nas nie chodziło o mleko w nocy tylko o to, że źle mu się spało w kołysce lub po prostu spanie w naszym łóżku daje mu większe bezpieczeństwo. Bo z dnia na dzień zaczął spać, a zmieniłam tylko te okna na dłuższe i miejsce gdzie go kładziemy spać.

Nawet teraz, kładłam córkę spać, a mały już śpi od ponad 2h i słyszę, że krzyczy, a mąż coś akurat mył naczynia i nie słyszał. Nim dobiegł to mały zasnął, tydzień temu by się rozbudził i trzeba by było go kołysać. Nie wiem, jutro zmieniamy mu łóżeczko na inne, ten materac tam był twardy dla noworodków, żeby bezpieczne były. Powoli zacznę go oswajać, kłaść tam na zabawę.

2019🩷
    2025🩵
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Regina to Wy już tylko na mm ? Coś kojarzę że karmiłas piersią. Na mm to nieporównanie jeśli chodzi o spanie w nocy, więc jeśli jesteście na mm to już tak dobrze u Was zostanie 😉 u nas tylko kp, więc pobudki średnio co 1,5h 🫩😆 chciałam mu dać ostatnio mm z butli i nic nie wypił, zmieniałem butelki i nic to nie dało, ściągnęłam nawet swoje i też lipa. Więc zostaje męczyć się z tym kp co najmniej do roku

Co do rehabilitacji to na szczęście młody lubi, dopiero pod koniec przestaje mu się podobać. Tylko że do tej pory mieliśmy sam bobath. Teraz zaczęła wchodzić vojta i to już jest niefajne 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 10:32

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png

Wysłany: 7 lutego, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Hej
    Regina to Wy już tylko na mm ? Coś kojarzę że karmiłas piersią. Na mm to nieporównanie jeśli chodzi o spanie w nocy, więc jeśli jesteście na mm to już tak dobrze u Was zostanie 😉 u nas tylko kp, więc pobudki średnio co 1,5h 🫩😆 chciałam mu dać ostatnio mm z butli i nic nie wypił, zmieniałem butelki i nic to nie dało, ściągnęłam nawet swoje i też lipa. Więc zostaje męczyć się z tym kp co najmniej do roku

Ja karmiłam w nocy cycy przez te pobudki, a w tym tygodniu już jak mały ładnie śpi to karmiłam może raz, a tak to butelka. U nas od małego leci Lovi i mały ją lubi, ale on jest taki, że ja myślę, że on każdą by polubił takie ma ssanie, więc ja mam o tyle lepiej, że te moje dzieci są butelkowe. Chyba z resztą po mnie bo mi mama nie raz mówi, że się strasznie denerwowałam przy cycu i jak dała mi butelkę jakoś w 8 miesiącu to już cyca nie chciałam.

To tak jest, że piersią karmienia są częstsze, bo laktacje trzeba pobudzić, ale też mniej stresu przy tym bo mleko mamusi ma przeciwciała i dziecko jest chronione.

Ja się cieszę, że wytrwałam tyle na cycy. Teraz też się cieszę, że ten Kendamil Bio mąż się uparł, żeby zamawiać. Bo naprawdę ładnie pachnie. Bebilon walił bardziej ryba i nie widziałam czemu, bo przy córce tego nie pamiętam. Okazuje się, że DHA od 2023 jest wymagane w mlekach dlatego tak daje, Kendamil ma inną formę tego.

Milka1991 lubi tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    U mnie chat pomógł dużo, ale u nas mały już od dawna chodzi spać 18-19 i wstaje 6-8. To i ustawienie nowych dłuższych okien było łatwiejsze. Dzisiaj noc tak samo, zasnął 19, karmienie 23 i spał do 7. Złoto. Ja chodzę teraz w stresie czy to już tak zostanie xD. W nocy jakoś o 1 zaczął płakać to położyłam na nim rękę i zasnął.

Tak drzemkę w dzień sam przedłużył bez pomocy, w końcu !

Tyle, że u nas też karmienia bardzo regularne je co 3,5-4h 180ml. Więc to na bank też ma dużo do snu.

I zaczął się przewracać z brzucha na plecy czasami. Początkowo się z mężem zastawialiśmy co on wyczynia z tą głową, tak na bok kładzie, a on głową na bok, najcięższa rzecz i hops na plecy. I tak kombinuje na tej macie xD raz się uda więcej razy nie i jest złość.
    Regina jak wydłużyłas okna?
    Mi chat też czasem pomaga a czasem się z nim kłócę 🤭🤭

Przedwczoraj prawie zawał miałam 😉 bo Adam sam przewrócił się podczas snu z boku na brzuch
    Za to dziś budził się 5 razy ( dziąsła bolą + sprawdzał czy jestem obok )

IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    9dpt - 288
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    19w4d 315g
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie jak już zaczęłam to brnę w ten chat, chociaż poprzednia noc była tragiczna i miałam ochotę rzucić to w CH.... Jednak jak na razie jest lepiej. Po tej nocy jestem bardzo zmęczona, bo jednak też było dużo niespania, ale jednak widzę postęp, więc jakoś się trzymam. Dobrze, że akurat wypadło na weekend, to mąż nas nie eksmitował z sypialni ani sam nie emigrował i mogłam z rana dospać godzinkę.
    A postęp taki, że nie budzi się koło północy z trudnym do opanowania wrzaskiem (bo to już nie krzyk, tylko wrzask) i ogólnie jakoś tak lepiej zasypia na noc. Wygląda na to, że wszystko dlatego, że za bardzo mu przesuwałam dzień względem jego zegara biologicznego. Wstawaliśmy koło 9 i do spania koło 21, a teraz raczej 7:30 i 19:30 😢 niby tyle samo godzin, a jednak różnica jest. Zobaczymy jak dalej będzie, ale jak tak się utrzyma, to bez sensu że się męczyliśmy kilka tygodni a szło o te półtorej godziny. 😑

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ