🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
osiecka89 wrote:U mnie termin na 28 i również zero znaków (lekarz wczoraj niestety potwierdził). Co do upałów to ja już na dworze bywam tylko rano bądź wieczorem
ale kurcze oszczędziło nas to lato jakby nie patrzeć!
Dokładnie! Ja rozpaczałam całą ciążę że będę chodzić z brzuchem w te najgorsze upały. I w ogóle sobie tego nie wyobrażałam. A tu nie dość że cały lipiec była jesień to jeszcze mały wcześniej wyskoczył 😅 -
I ja potwierdzam. U mojego starszaka też dopieroz wybiciem 16tyg odpuściło 🫣 za to potem zaczynają się za chwilę zęby i nowe „problemy” się pojawiają 🤐🤫34l. 👧 36l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 1853g 🐶
22.07.2025 34+1 2650g 🦁
12.08.2025 37+1 3162g 🐯
13.08.2025 37+2 synek jest z nami 🩵 -
ReginaPhalange wrote:No właśnie nie fancy model, Venicci Claro, bo mega kompaktowy jest. Zdziwiłam się bo w sklepie mówili, że czas oczekiwania około miesiąc, a na stronach max. 2 dni. Więc w sumie zobaczymy. 🤷
-
Dysia08 wrote:Może to od sklepu zależy ? Bo ja byłam w Bobowozkach i tam to Venicci jest praktycznie w każdym dostępnym modelu . Ale skoro wiesz ,że to jest to co chcesz to może znajdź sklep internetowy z najbliższym terminem albo z jakąś promką.
No dokładnie, to co akurat da największą zniżkę.
aglo wrote:I ja potwierdzam. U mojego starszaka też dopieroz wybiciem 16tyg odpuściło 🫣 za to potem zaczynają się za chwilę zęby i nowe „problemy” się pojawiają 🤐🤫
No, ale jednak później jest trochę łatwiej. Zwłaszcza jeżeli maluch umie przesypiać noce. U mnie nawet jak mała płakała bo gorączka czy coś to spała na mnie całą noc i można się było wyspać. Oczywiscie różnie to bywa. Tak naprawdę to ja się wyspałam jak skończyła 5 lat xD, lub jak u dziadków była. Zęby u nas już w 6 miesięcu były i maści z lidokainą mega pomagały, nie te jakieś chłodzące czy coś, to akurat jakiś pic na wodę. Moje dziecko ogólnie łaskawe, ale nigdy jej nie kazałam spać w jej pokoju czy coś, do tej pory jak chce to może spać z nami.2019🩷
2025🩵 -
Milka1991 wrote:Dokładnie! Ja rozpaczałam całą ciążę że będę chodzić z brzuchem w te najgorsze upały. I w ogóle sobie tego nie wyobrażałam. A tu nie dość że cały lipiec była jesień to jeszcze mały wcześniej wyskoczył 😅
Ja nie wiem co gorsze z brzuchem w upał czy na poporodowym w upale. Temperatury mają być ekstremalne w tym tygodniu, zwłaszcza w piątek.
Ja się chyba wstrzymuje z chęcią rodzenia w tym tygodniu xDWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia, 20:55
2019🩷
2025🩵 -
Hejo,
Właśnie wróciłam od gin. Moja szyjka praktycznie się nie zmieniła (od 2 tyg rozwarcie na 2 palce). Młody waży już 3700 i zaczynam bać się porodu. Zależy mi na porodzie siłami natury ze względu na endometriozę, a jestem pierworódką i boję się po prostu, że nie dam rady przepchnąć takiego kloca. Niby młody zdrowy i wszystko fajnie, ale zwyczajnie bardzo się boję, że przez moją endometriozę i CC skończy się tylko na jednym dziecku 😢Ona: 29l AMH: 5,9
endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
On: 29l
morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość
Starania od 02.2023
05, 06, 07. 2024: 3x IUI
09. 2024:start stymulacji
26.09 punkcja
24 dojrzałych
17 zapłodnionych
3 doba 12 zarodków
5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
11.2024: przygotowania do transferu
29.11- tranfer zarodka 4AB
6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
9.12- beta 1008
[/url]
-
Bbbuuu wrote:Hejo,
Właśnie wróciłam od gin. Moja szyjka praktycznie się nie zmieniła (od 2 tyg rozwarcie na 2 palce). Młody waży już 3700 i zaczynam bać się porodu. Zależy mi na porodzie siłami natury ze względu na endometriozę, a jestem pierworódką i boję się po prostu, że nie dam rady przepchnąć takiego kloca. Niby młody zdrowy i wszystko fajnie, ale zwyczajnie bardzo się boję, że przez moją endometriozę i CC skończy się tylko na jednym dziecku 😢
Nie no na spokojnie, ja urodziłam 3,9kg i jakiś mega szerokich bioder czy coś nie mam i nie było problemu. Mówią, że im większe dziecko tym mocniej naciska i paradoksalnie łatwej wychodzi. Pękłam tylko lekko przy tym na dwa szwy i było ok. Do tych 4 kg bym się nie martwiła, a teraz to chyba lekko zwolni z waga więc myślę, że na spokojnie dasz radę.Bbbuuu lubi tę wiadomość
2019🩷
2025🩵 -
Anuśla wrote:U nas były od 3 tygodnia życia. Generalnie do tego 4 mca to różne rzeczy się dzieja 🫣 Jeszcze z delicolem można popróbować.
Delicol jak dla mnie to tylko placebo i nic nie daje, poza tym jest na nietolerancje laktozy a nie na inne problemy brzuszkowe 😋
Optymistka a mleko modyfikowane podajesz na wodzie z kranu czy jakiej? -
ReginaPhalange wrote:Nie no na spokojnie, ja urodziłam 3,9kg i jakiś mega szerokich bioder czy coś nie mam i nie było problemu. Mówią, że im większe dziecko tym mocniej naciska i paradoksalnie łatwej wychodzi. Pękłam tylko lekko przy tym na dwa szwy i było ok. Do tych 4 kg bym się nie martwiła, a teraz to chyba lekko zwolni z waga więc myślę, że na spokojnie dasz radę.
To samo powiedział mi gin, że paradoksalnie te większe łatwiej wychodzą niż takie maluchy. Tylko się zastawiałam czy nie powiedział tego, bo widział moją panikę w oczach.ReginaPhalange lubi tę wiadomość
Ona: 29l AMH: 5,9
endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
On: 29l
morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość
Starania od 02.2023
05, 06, 07. 2024: 3x IUI
09. 2024:start stymulacji
26.09 punkcja
24 dojrzałych
17 zapłodnionych
3 doba 12 zarodków
5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
11.2024: przygotowania do transferu
29.11- tranfer zarodka 4AB
6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
9.12- beta 1008
[/url]
-
abrakadabra wrote:Delicol jak dla mnie to tylko placebo i nic nie daje, poza tym jest na nietolerancje laktozy a nie na inne problemy brzuszkowe 😋
Optymistka a mleko modyfikowane podajesz na wodzie z kranu czy jakiej?
Ale przecież placebo to efekt psychologiczny który ma się uzyskać na pacjencie, co jest w przypadku tak małych dzieci niemożliwe, bo one nawet nie kumają że dostają lek🙂 Delicol przy niektórych problemach pomaga. U nas niestety też nie pomógł.3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-
Dysia08 wrote:No to jak masz wybrany to dzisiaj żaden problem zamówić i masz go dosłownie za dwa dni w domu. Chyba ,że to jakiś " fancy" model .
Czy któraś z Was może miała już CC i po zabiegu tato kangurował ? U nas w szpitalu jest to możliwe pierwszy raz i zamierzamy z tego skorzystać . Ale chciałabym zapytać o kilka rzeczy ,jeśli ktoś na już takie doświadczenie za sobą.
U nas będzie stary kangurowal, ale my w tym samym terminie 😁 Przy starszej w dobie korony oczywiście nie mógł i sama jestem ciekawa. Mówiły mi dziewczyny, że trzeba, wiadomo, umyć się neutralnym płynem, nie perfumować itd, ubrać bawełniany podkoszulek najlepiej.3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
.........
-
Anuśla wrote:U nas będzie stary kangurowal, ale my w tym samym terminie 😁 Przy starszej w dobie korony oczywiście nie mógł i sama jestem ciekawa. Mówiły mi dziewczyny, że trzeba, wiadomo, umyć się neutralnym płynem, nie perfumować itd, ubrać bawełniany podkoszulek najlepiej.
-
Dysia08 wrote:Właśnie u nas w szpitalu nie było takich luksusów przy poprzednich porodach. Chcieliśmy zamówić koszule do kangurowania dla ojca,ale właśnie się dowiedziałam ,że ojciec jednak ma być bez koszulki całkiem. To mnie zaskoczyło. Z tym mydłem i kosmetykami to się domyśliłam . Wiadomo ,że ta chemia cała może uczulić i podrażnić .
Tak, tak, całkiem bez koszulki. Moj stary się stresuje już, że dziecko będzie płakać itd. A niech się pomęczy trochę😁ReginaPhalange lubi tę wiadomość
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
.........
-
Hej, jest tu Mama która używa butelek do karmienia Philips Avent? Chciałabym podpytać o rozmiar używanego smoczka
-
Optymistka90 wrote:Dzięki za wszystkie rady 🙂
@abrakadabra daje na wodzie z kranu (mam zmiękczacz) plus przefiltrowanej przez dzbanek i przegotowanej oczywiście 🙂
Spróbuj na takiej wodzie sklepowej z butelki, u nas dzieciaki zawsze po tej kranowej miały właśnie okropne bóle brzuszka -
Anuśla wrote:Ale przecież placebo to efekt psychologiczny który ma się uzyskać na pacjencie, co jest w przypadku tak małych dzieci niemożliwe, bo one nawet nie kumają że dostają lek🙂 Delicol przy niektórych problemach pomaga. U nas niestety też nie pomógł.
No ale mimo, że nie pomaga to rodzice dalej wciskają to dziecku nie wiadomo po co 🤷♀️ może jak któres ma faktycznie nietolerancje laktozy to coś pomoże. Ale mam wrażenie, że na każde płacze dziecka to od razu wszyscy jak nie Espumisan to delicol na zmianę 😛 -
ReginaPhalange wrote:Ja nie wiem co gorsze z brzuchem w upał czy na poporodowym w upale
. Temperatury mają być ekstremalne w tym tygodniu, zwłaszcza w piątek.
Ja się chyba wstrzymuje z chęcią rodzenia w tym tygodniu xD
Trzymam kciuki żebyś parę dni wytrzymała. A nawet jeśli nie, to dasz radę i w upale. Nie wiem jak u Was ale ja na porodówce miałam klimę więc luz. Potem na sali otwierałam okno i drzwi (też było gorąco) i dawało radę. Zawsze można też wziąć sobie wiatraczek na stoliczek i się schładzać 😉
Co do rodzenia dużych dzieci to też uważam że nie ma czego się bać. Córka 2900 a ja z nacieciem, rozwaloną szyjką i mnóstwem szwów. Synek potem 3300 i dwa szwy na otarcie. Ostatni synek najmniejszy a i droga mocno przetarta więc wyszedl nie zostawiając większych szkód 🤣 Także luz. Nie martwcie sie wagą...
U nas też od dziś gorąco. Chyba rozłożymy dzieciom basenik. Niech się naciesza jeszcze tym latem 😉
-
Z tym podawaniem na zmianę to niestety tak wygląda. Ale to przez to, że jak takie małe płacze to rodzic już głupieje i nie wie co szkodzi co pomaga. Myśle że najlepszy jest espumisan // sab simplex - to naprawdę nie zaszkodzi. To i terapie ciepłem - tzn. Termoforek, czy wyprasowana pieluszka przyłożona do brzuszka, do tego masaże (na yt można znaleźć). I czas. I noszenie na fasolkę. Odbijanie. Takie podstawowe rzeczy. Trzeba naprawde sie uzbroic w cierpliwość, żeby zobaczyc co działa faktycznie, chociaz wiem , ze to ciezkie i sama grzeszyłam tym, że podawałam za dużo rzeczy na raz. Espumisan, wit D, delicol, probiotyki jedne drugie, zagęszczacz, na koncu trzeba było wszystko odstawić i powoli wdrażać, bo nie wiedziałam w koncu co pomaga co nie. Natomiast zasada jest taka, że jak coś jest na oleju to na początek mocno obciąża brzuszek malca, zwłaszcza takiego z delikatnym brzuszkiem. Ale nie ma co sie nastawiac. Mam w rodzinie 2 dzieci, które nie miały żadnych problemów brzuszkowych.