Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny a jak to jest z przemywaniem oczu, bo podobno trzeba na początku używać jałowych gazików, tylko nie wiem do kiedy i zastanawiam się ile ich kupić

-jałowym gazikiem nasączonym solą fizjologiczną przetrzyj oczy zawsze w kierunku od strony uszu do noska.

Tak paula, ja kupiłam na razie dwie paczki po 50 sztuk.

Paula_29, Mati1980 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiesz mniej więcej do jakiego czasu mamy ich używać?

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Oczy dziecka mniej więcej do 6 tygodnia nie wytwarzają łez. W tym okresie są bardziej narażone na czynniki zewnętrzne. Z tego powodu z oczu może czasem wypływać żółta wydzielina, która skutecznie skleja powieki. Polecam oczyszczać oczka dziecka tuż po przebudzeniu gazikiem nasączonym solą fizjologiczn"

http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/12/1770

Zapytam w pon na SR z ciekawości :)

Paula_29, misia_k1, karusia lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki:) ja też zapytam jak nie zapomnę, ale to za tydzień dopiero. Głównie to chodzi mi nawet nie o tą sól tylko te gaziki, bo w większości aptek widzę ja w małych opakowaniach, w dużych są te niejałowe, nie wiem czy tych niejałowych nie można używać czy dopiero można później

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • am Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dzięki:) ja też zapytam jak nie zapomnę, ale to za tydzień dopiero. Głównie to chodzi mi nawet nie o tą sól tylko te gaziki, bo w większości aptek widzę ja w małych opakowaniach, w dużych są te niejałowe, nie wiem czy tych niejałowych nie można używać czy dopiero można później

wydaje się że jednak powinny być jałowe,

a co do wizyt u lekarza, to na pewno są częściej, ja miałam w 33 tc, i teraz mam za trzy tyg w 36, potem pewnie jeszcze częściej bo chyba od 37 tc powinno się ktg robić

Paula_29 lubi tę wiadomość

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wlasnie mialam was pytac jak z tmi badaniami mi dziś 35 tydzień sie zaczal jutro mam lekarza i powie mi pewnie co i jak. Kurczak taka pogoda ze tylko cały czas mnie nachodzi cos zjesc....;D a tu waga nie chce sie zatrzymac kolejny miesiac i 3 kg na plus ehhh.... i juz 14 kg uroslam na szczescie ponoc nie widac <za bardzo>;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 11:07

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć mamusie!! Ale od wczoraj naskrobałyście :D Ja wczoraj biegałam cały dzień i już wieczorem nie miałam siły zaglądać, ale muszę Wam opowiedzieć o spotkaniu, które wczoraj mieliśmy w ramach szkoły rodzenia. Było to spotkanie z terapeutką od rozwoju noworodków i niemowląt, p. Bożeną Kierył. Nie wiem czy u której z Was ta pani była lub też będzie gościem na sr. Spotkanie było dla ciężarówek jak i dla świeżo upieczonych mam, a było ich ok 15. I słuchajcie... Powiem tak, gdybym na sucho posłuchała o metodach tej kobiety, pewnie bym jednym uchem wpuściła, drugim wypuściła, ale że spotkanie trwało ponad 3h i były tam dzieci do 2 msc życia, to co chwila któreś płakało... Wtedy ona brała je na ręce i pokazywała swoją metodę... Dzieci jak zaczarowane po 30 sek się uciszały po minucie spały!!! :O i tak wszystkie co do jednego :D jak bym tego nie zobaczyła, to bym nie uwierzyła :D więc powiem Wam teraz co ona z tymi dziećmi robiła... Najpierw tylko dodam, że wg. niej dziecko do 3 msc. potrzebuje warunków do życia takich jak w brzuszku, czyli musi mieć: ciasno, cicho, ciemno i ciepło. I teraz tak... Gdy dziecko płakało, ona je brała na przewijak, otulała tułów ciasno pieluszką, tak, żeby piąstki były blisko buzi i zakrywała oczy, przytulała do siebie w pozycji jak do karmienia, czyli w poziomie, robiła mu do ucha "szy szy szy szy szyy" (odgłos szumu) i kołysała ale tylko góra - dół. Można też na dużej piłce usiąść i odbijać się delikatnie góra - dół. I dziciaki wszystkie po chwili spały!!

Dzięki temu dziecko miało ciasno, ciemno, cicho i ciepło.. Jak odkładała je do wózka to tak samo, ciasno owinięte i ze sweterkiem mamy. Smoczek powiedziała obowiązkowo!, bo dzieci zwłaszcza takie małe rodzą się z odruchem ssania i go ciągle potrzebują, ale jak się da to dopiero po 6 tyg, go wprowadzić a przez 6 tyg. jak najwięcej z mamusią, przy cycusiu :)

Normalnie zaklinaczka dzieci! Dzisiaj wypróbuję jej metodę na 2 miesięcznym Mateuszu :D

Misia_k1 trzymam za Ciebie kciuki kochana, żebyś jak najdłużej dzidziusia donosiła, trzymaj się tam dzielnie i wypoczywaj :) i oczywiście pisz do nas na bieżąco, bo wszystkie Ci tu kibicujemy :)

Cześć Agagita, ja osobiście nie kupuję nosidełka, bo po rozmowie z fizjoterapeutą dowiedziałam się, że nie ma nic gorszego dla kręgosłupa dziecka... Tak samo jak noszenie niemowlęcia do 4 mieś. na wznak, w pozycji pionowej... Ale to indywidualna decyzja każdej mamusi ;)

am, Karola:) lubią tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cz3sc Mamusie,
    Jutro mam ponoc wyjsc.dzis ost dawka sterydow i koniec.
    Chce porozmawiac ze swoum priv gin co on na to, al gin z nfz bo z nia telef rozmawiałam mowi ze to norma i tak zawsze jest.
    Przede mna w pokoju tez dziewczyna 2 dni brala sterydy i do domu lezec.

Brzuszek nadal twardnieje ale tylko jak wstaje z lozka i koniecznie musze lezec na lewym boku. ?.kregoslup mnie juz boli;)

lolka83 lubi tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ja myślę, że nie ma co dłużej Cię trzymać, bo jak już sterydy podali to i tak dużo więcej nie zrobią, a w domu pewnie będziesz się czuła lepiej
    Najważniejsze to się nie stresować bo to też działa na naszą niekorzyść i leżeć
    A wagą maluszka się nie martw, moja przybrała pół kilo w 2 tyg, może twój maluszek też teraz przybierze więcej

A powiedz mi Misia nie budzą Cię skurcze miesiączkowe? Bo ja miałam dwa tygodnie spokoju a od przedwczoraj znowu się zaczęło i już drugi dzień mnie budzą

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie te pachnące woreczki na zużyte pieluszki?

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • am Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    Czesc wlasnie mialam was pytac jak z tmi badaniami mi dziś 35 tydzień sie zaczal jutro mam lekarza i powie mi pewnie co i jak. Kurczak taka pogoda ze tylko cały czas mnie nachodzi cos zjesc....;D a tu waga nie chce sie zatrzymac kolejny miesiac i 3 kg na plus ehhh.... i juz 14 kg uroslam na szczescie ponoc nie widac <za bardzo>;D

Wagą się nie przejmuj, ja w ciągu jednego miesiąca przytyłam 5 kg nie jedząc nic szczególnego, w zasadzie żadnych słodyczy. Na szczęście teraz przystopowałam 300 g w tydzień, więc super, a już myślałam że wszelkie normy przekroczę :)

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny a kupujecie te pachnące woreczki na zużyte pieluszki?

Nie. Chyba zbędny wydatek :-)

Paula_29, Karola:) lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia dasz radę:) czego się nie robi dla swoich dzieci:)

misia_k1 lubi tę wiadomość

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png
  • am Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia trzymam kciuki cały czas, a w domku lepiej na pewno :)

Paula 29 ja póki co nie kupuję tych woreczków, jeśli stwierdzę że nie mogę bez nich wytrzymać to dokupię :)

Paula_29, misia_k1 lubią tę wiadomość

• misia_k1 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Misia ja myślę, że nie ma co dłużej Cię trzymać, bo jak już sterydy podali to i tak dużo więcej nie zrobią, a w domu pewnie będziesz się czuła lepiej
    Najważniejsze to się nie stresować bo to też działa na naszą niekorzyść i leżeć
    A wagą maluszka się nie martw, moja przybrała pół kilo w 2 tyg, może twój maluszek też teraz przybierze więcej

A powiedz mi Misia nie budzą Cię skurcze miesiączkowe? Bo ja miałam dwa tygodnie spokoju a od przedwczoraj znowu się zaczęło i już drugi dzień mnie budzą

Paula trzy dni pod rzad mialam takie bolesci tzn noce pod rzad okolo 2 tyg temu i przeszlo.do chwili obecnej nie miałam takich boli tylko stawianie sie macicy gdy wstaje.

Wg mnie powinnas powiedziec swojemu lekarzowi, wiesz nie chce siac paniki bo to pewnie normalne na tym etapie ciazy-taka fizjologia,ale zapyrac warto:). Mi kazala nospe brac,ale one dosc krotkie byly a jak u Ciebie?

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:
    Paula trzy dni pod rzad mialam takie bolesci tzn noce pod rzad okolo 2 tyg temu i przeszlo.do chwili obecnej nie miałam takich boli tylko stawianie sie macicy gdy wstaje.

Wg mnie powinnas powiedziec swojemu lekarzowi, wiesz nie chce siac paniki bo to pewnie normalne na tym etapie ciazy-taka fizjologia,ale zapyrac warto:). Mi kazala nospe brac,ale one dosc krotkie byly a jak u Ciebie?

Ja już mówiłam o tym 3 lekarzom ale twierdzą że dopóki szyjka nie ma poniżej 25 mm to nie ma co z tym robić. Mam wrażenie że jak o tym mówię to sobie myślą, że ja trochę panikuje bo to pierwsza ciąża itd, tyle że szyja miękka a ja startowałam z 4,60 a teraz jest 3 cm
    Zapisali magnez, aspargin, globulki zapobiegające infekcji i luteinę
    No i tyle
    Już myślałam że się uspokoiło ale znowu wraca, dziś już miałam 2 razy.
    Teraz miałam krótkie koło 5 minut ale te dwa tyg wcześniej to trzymały 15,20 minut

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tez mi lekarz mowil ze dopoki szyjka ma 25 mm to ok.ja startowalam z 35mm potem 25mm teraz 15mm.
    Widze,ze masz ,,standardowe leki"ktore sa stosowane w takich przypadkach.infekcja skraca szyjke,ale skoro masz glibulki to okej, luteina tez ba plus,magnez rozkurczowy...ja bralam 3 razy 2 forte i ciagle mialam okolo normy.
    Skoro szyjka Ci sie trzyma to nie ma sie fhyba czym martwic Kochana,aaaaleee zadbaj o stan spoczynkowy moze;)mniej ruchu.

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie czy trzyma dowiem się dopiero za tydzień, bo teraz miałam tylko USG genetyczne i szyjki mi nie sprawdzał, 4 mam wizytę, zmierzymy zobaczymy czy się zatrzymało skracanie czy idzie dalej. Misia a w jakim czasie Ci się skróciła z 25 na 15?

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10 dni,w trakcie ktorych bralam luteine i oszczedzalam sie tydzien.
    Ale moj gin mowi ze dziewczyny z 10mm szyjka maja donoszone ciaze do 40 tyg.

Paula_29 lubi tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narazie nie martw sie bo 3cm to duuzo.a Dzidzia jak ulozona jest? Bo mi na genetycznym od razu potwierdzila co moj gin, ze glowka Malego jest bardzo niskooooo

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ