Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
A u mnie lista szpitalna, ale do ciecia cesarskiego:
Zobaczcie ile tego jest!
Potrzebne będą:
koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,
biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
przybory toaletowe oraz ręcznik,
zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowych, z wkładem chłonnym na cały okres pobytu
podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.
Wiadomo, że koszul muszę zabrac wiecej, biustonoszy, bielizne ( czyli majtki jednorazowe i wielorazowe, mam ich sporo, niech sie wietrzy , podklady na caly okres...same przybory toaletowe to tez spora kosmetyczka wychodzi, wklady laktacyjne tez zabiore.
Wyposażenie dla noworodka:
5 pieluch tetrowych
1 paczka pieluszek jednorazowych
10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
1 kocyk lub rożek
3 koszulki
3 pary śpiochów lub pajacyków
3 czapeczki
3 pary skarpetek
2 ręczniki frotte
chusteczki nawilżające
krem pielęgnacyjny na pośladkiWiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 19:26
maja89waw lubi tę wiadomość
-
maja89waw wrote:O widzisz gaziki i coś do pupki małej też wezmę, mówiłam, że mi czegoś tu brakuje
A co z innymi kosmetykami dla dzieciątka ? Myślicie, że w szpitalu będą mieć wszystko ?
Zabieracie octanisept ?
Kurcze ja to jestem w szoku, ze my musimy tyle same brac...no tak polska sluzba zdrowia...za darmo!
Olewam nie biore nic innego, musza miec takie rzeczy w szpitalu.
maja89waw lubi tę wiadomość
-
am wrote:Chłopiec, a termin mam wg wyliczeń na 8 lipca nie wiem czy doczekam ale niech taki będzie z tego co kojarzę to na naszej liście jesteś chyba jeden dzień wcześniej ode mnie / teraz sprawdziłam to jeden dzień później
Ja pierwszy termin wg. ovu miałam na 9 lipca, na usg wyszedł 8 lipca, a położna wczoraj stwierdziła, że najprawdopodobniej przez długie cykle urodzę kilka dni później czyli 11 lipca. Natomiast moja gin powiedziała, że mogę urodzić już za 3 tygodnie, bo łożysko jest bardzo dojrzałe
I komu tu wierzyć Ja nastawiam się na 11 lipca, a jak się wcześniej pojawi to też będę szczęśliwaam lubi tę wiadomość
-
zabuszka wrote:odebralam wyniki na paciorkowca ufff na szczescie nie mam tego dziadostwa teraz tylko do 20 kwietnia na kolejna wizyte iw kocu moze dostane skierowanie . rabarbar truskawki a teraz jeszcze czeresnie sobie kupilam;D mniamci
-
Lolka, jestem w szoku na serio jak szczegółowo opisane
Ja przed chwilą obczajałam małej ubranka - aby coś wybrać już do szpitala i sprawdzić co ewentualnie dokupić. Z racji tego, że rodzimy latem, to pogoda może być różna. Może być upał, skwar, duchota nie do zniesienia - wtedy bodziaki na krótki rękaw, ewentualnie jakieś skarpetki (w moim szpitalu jest generalnie gorąco) ale równie dobrze może być deszcz, z 15 stopni, wtedy bodziaki na długi rękaw, cieplejsze pajace, półśpiochy. Jenki - z tego powodu właśnie troszkę mi tych ubranek wyszło. Wole je wziąć bo mąż to na bank nie ogarnie, nie zna nawet tej nomenklatury ubrankowej a poza tym niunia ma osobną torbę, więc się zmieści wszystko.
Ej dziewczyny, u Was na serio kąpią dzieci? bo u nas na pewno nie - dopytywałam 2 razy, więc ręczniki, gaziki, kremy i inne kosmetyki prócz pieluszek i chusteczek ponoć nie są potrzebne - ale teraz już zgłupiałam, może powinnam coś wziąć... -
Karola naprawdę nie kąpią dzieci w szpitalu? W jakim sensie? Może chodzi o to, że nie ma pielęgniarek do dzieciaczków i trzeba samemu kąpać? Rozumiem, że tak jak na SR położna mówiła, że niektóre mamy życzą sobie, aby dzidziuś był w "swojej" całej mikroflorze przez dobę, ale aż 3 doby takie niewykąpane dzieciątko ma być? to tak coś słabo chyba?
Zabiłyście mi ćwieka z tymi kosmetykami dla dzidziusia... Bo u nas nic na kartce z sr nie było.. Pamiętam tylko, że położna wspomniała, że pielęgniarka dziecięca jak chodzi kąpać dzieci to ma ze sobą płyn do kąpieli i tyle... I że dostaje się takie pakieciki dla niemowląt, w których wszystko jest... Ehh a już się cieszyłam, że tak ładnie spakowałam torbę i się zmieściłam a tu jeszcze ręcznik dla dzidziusia (u nas też o tym nic nie jest napisane), ale lepiej wziąć....
Ja dzisiaj też szaleję z dogadzaniem kulinarnym sobie rano jajecznica z kurkami, na obiad pstrąg w koperku z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką a na kolację makaron ze świeżym pesto.. A w tzw. międzyczasie talerz borówek, malin, czereśni i truskawek i przypomniałam sobie tą pyszną jajecznicę i rybę i znowu jestem głodna... taka to teraz ze mną robota
lolka83, Karola:) lubią tę wiadomość
-
zabuszka wrote:no z tego co wiem i o ile bede w tym co chce szpitalu to tam tez nie kapią tzn moze to zalezne od tego ile sie jest w szpitalu ale tak na 3 -4 dni to to nie
No pewnie tak - gdyby się okazało że dłużej niż 3 dni, to myślę, że wykąpią, no ale chyba na takie ewentualności mają wszystko co potrzebne do kąpieli dziecka, jeśli by się okazało że każą przywieźć ręcznik i kosmetyki, to już na serio będzie szczyt wszystkiego Nie mam żadnej koleżanki która leżała więcej niż 3 doby u nas więc się nie dopytam... -
Iwo wrote:Uff wrocilismy z sesji ciazowej, jestem super zadowolona i zmeczona
Karola nie skorzystalam z twojej fotografki, chcialam zrobic sesje jak najwczesniej, skoro mloodemu sie spieszy. Ale dzieki za namiary
GBS zrobili mi w szpitalu- ujemny
Iwo mam nadzieję, że podzielisz się jakąś fotką na forum
-
karusia wrote:Karola naprawdę nie kąpią dzieci w szpitalu? W jakim sensie? Może chodzi o to, że nie ma pielęgniarek do dzieciaczków i trzeba samemu kąpać? Rozumiem, że tak jak na SR położna mówiła, że niektóre mamy życzą sobie, aby dzidziuś był w "swojej" całej mikroflorze przez dobę, ale aż 3 doby takie niewykąpane dzieciątko ma być? to tak coś słabo chyba?
Zabiłyście mi ćwieka z tymi kosmetykami dla dzidziusia... Bo u nas nic na kartce z sr nie było.. Pamiętam tylko, że położna wspomniała, że pielęgniarka dziecięca jak chodzi kąpać dzieci to ma ze sobą płyn do kąpieli i tyle... I że dostaje się takie pakieciki dla niemowląt, w których wszystko jest... Ehh a już się cieszyłam, że tak ładnie spakowałam torbę i się zmieściłam a tu jeszcze ręcznik dla dzidziusia (u nas też o tym nic nie jest napisane), ale lepiej wziąć....
Ja dzisiaj też szaleję z dogadzaniem kulinarnym sobie rano jajecznica z kurkami, na obiad pstrąg w koperku z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką a na kolację makaron ze świeżym pesto.. A w tzw. międzyczasie talerz borówek, malin, czereśni i truskawek i przypomniałam sobie tą pyszną jajecznicę i rybę i znowu jestem głodna... taka to teraz ze mną robota
Kurcze, zaraz zadzwonię do koleżanek i się dopytam, w ciąży jestem rozkojarzona i źle czasami kojarzę fakty, ale żeby aż tak ;p Po sn leży się 2 doby więc z jednej strony to nie jest aż tak długo bez kąpania. Kurde już sama nie wiemkarusia lubi tę wiadomość
-
Kurde nikt nie odbiera, co one robią dopytam na SR, ale ja na kartce nie mam nic o ręczniku i kosmetykach, i jak czytałam dziewczynom listę, to nic nie wspominały o tym aby wziąć coś do kąpieli, więc ja nie biorę. Ale dopytam na bank, no bo masz racje karusia, jakby się okazało że dzidziuś ma żółtaczkę i jesteśmy w szpitalu 3 doby lub więcej to nie możliwe bez kąpania hehe
karusia lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Kurde nikt nie odbiera, co one robią dopytam na SR, ale ja na kartce nie mam nic o ręczniku i kosmetykach, i jak czytałam dziewczynom listę, to nic nie wspominały o tym aby wziąć coś do kąpieli, więc ja nie biorę. Ale dopytam na bank, no bo masz racje karusia, jakby się okazało że dzidziuś ma żółtaczkę i jesteśmy w szpitalu 3 doby lub więcej to nie możliwe bez kąpania hehe
Tak mi się wydaje, że coś może być na rzeczy tym bardziej, że nas babeczka ostrzegała bardzo przed ciemieniuchą, mówiła, że jest to zmiana patologiczna i trzeba się jej wystrzegać od pierwszych dni po porodzie i żeby do szpitala na pewno wziąć swoją szczoteczkę dla dzidziusia i po każdej kąpieli wyczesywać z główki wszystko... Ale pewnie co sr to inne mądrości
No chyba, że dobrze dzieciaczka wykąpią od razu po porodzie to jakoś przeleży te 2- 3 dni, ale jak go tylko obmyją z grubsza to po powrocie do domu trzeba go będzie namoczyć przed kąpielą, bo nie domyjesz
am lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Iwo mam nadzieję, że podzielisz się jakąś fotką na forum
karusia, Karola:) lubią tę wiadomość