Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie lista szpitalna, ale do ciecia cesarskiego:
    Zobaczcie ile tego jest!

Potrzebne będą:
     koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,
     biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
     przybory toaletowe oraz ręcznik,
     zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowych, z wkładem chłonnym na cały okres pobytu
     podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
     miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.

Wiadomo, że koszul muszę zabrac wiecej, biustonoszy, bielizne ( czyli majtki jednorazowe i wielorazowe, mam ich sporo, niech sie wietrzy :), podklady na caly okres...same przybory toaletowe to tez spora kosmetyczka wychodzi, wklady laktacyjne tez zabiore.

Wyposażenie dla noworodka:
     5 pieluch tetrowych
     1 paczka pieluszek jednorazowych
     10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
     1 kocyk lub rożek
     3 koszulki
     3 pary śpiochów lub pajacyków
     3 czapeczki
     3 pary skarpetek
     2 ręczniki frotte
     chusteczki nawilżające
     krem pielęgnacyjny na pośladki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 19:26

maja89waw lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz gaziki i coś do pupki małej też wezmę, mówiłam, że mi czegoś tu brakuje :D

A co z innymi kosmetykami dla dzieciątka ? Myślicie, że w szpitalu będą mieć wszystko ?

Zabieracie octanisept ?

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    O widzisz gaziki i coś do pupki małej też wezmę, mówiłam, że mi czegoś tu brakuje :D

A co z innymi kosmetykami dla dzieciątka ? Myślicie, że w szpitalu będą mieć wszystko ?

Zabieracie octanisept ?

Kurcze ja to jestem w szoku, ze my musimy tyle same brac...no tak polska sluzba zdrowia...za darmo! :)
    Olewam nie biore nic innego, musza miec takie rzeczy w szpitalu.

maja89waw lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:
    Chłopiec, a termin mam wg wyliczeń na 8 lipca :) nie wiem czy doczekam ale niech taki będzie :) z tego co kojarzę to na naszej liście jesteś chyba jeden dzień wcześniej ode mnie / teraz sprawdziłam to jeden dzień później :)

Ja pierwszy termin wg. ovu miałam na 9 lipca, na usg wyszedł 8 lipca, a położna wczoraj stwierdziła, że najprawdopodobniej przez długie cykle urodzę kilka dni później czyli 11 lipca. Natomiast moja gin powiedziała, że mogę urodzić już za 3 tygodnie, bo łożysko jest bardzo dojrzałe :D

I komu tu wierzyć :) Ja nastawiam się na 11 lipca, a jak się wcześniej pojawi to też będę szczęśliwa :)

am lubi tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odebralam wyniki na paciorkowca ufff na szczescie nie mam tego dziadostwa teraz tylko do 20 kwietnia na kolejna wizyte iw kocu moze dostane skierowanie . rabarbar truskawki a teraz jeszcze czeresnie sobie kupilam;D mniamci

am lubi tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • am Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    odebralam wyniki na paciorkowca ufff na szczescie nie mam tego dziadostwa teraz tylko do 20 kwietnia na kolejna wizyte iw kocu moze dostane skierowanie . rabarbar truskawki a teraz jeszcze czeresnie sobie kupilam;D mniamci
    to super, ja wyniki mam w poniedziałek, ciekawa jestem co mi wyjdzie

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam już wyniki. i też nie mam tego badziewia hehe:)

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka, jestem w szoku na serio :) jak szczegółowo opisane :)

Ja przed chwilą obczajałam małej ubranka - aby coś wybrać już do szpitala i sprawdzić co ewentualnie dokupić. Z racji tego, że rodzimy latem, to pogoda może być różna. Może być upał, skwar, duchota nie do zniesienia - wtedy bodziaki na krótki rękaw, ewentualnie jakieś skarpetki (w moim szpitalu jest generalnie gorąco) ale równie dobrze może być deszcz, z 15 stopni, wtedy bodziaki na długi rękaw, cieplejsze pajace, półśpiochy. Jenki - z tego powodu właśnie troszkę mi tych ubranek wyszło. Wole je wziąć bo mąż to na bank nie ogarnie, nie zna nawet tej nomenklatury ubrankowej :P a poza tym niunia ma osobną torbę, więc się zmieści wszystko. :)

Ej dziewczyny, u Was na serio kąpią dzieci? bo u nas na pewno nie - dopytywałam 2 razy, więc ręczniki, gaziki, kremy i inne kosmetyki prócz pieluszek i chusteczek ponoć nie są potrzebne - ale teraz już zgłupiałam, może powinnam coś wziąć...

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no z tego co wiem i o ile bede w tym co chce szpitalu to tam tez nie kapią tzn moze to zalezne od tego ile sie jest w szpitalu ale tak na 3 -4 dni to to nie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 23:19

Karola:), am, karusia lubią tę wiadomość

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola naprawdę nie kąpią dzieci w szpitalu? W jakim sensie? Może chodzi o to, że nie ma pielęgniarek do dzieciaczków i trzeba samemu kąpać? Rozumiem, że tak jak na SR położna mówiła, że niektóre mamy życzą sobie, aby dzidziuś był w "swojej" całej mikroflorze przez dobę, ale aż 3 doby takie niewykąpane dzieciątko ma być? :O to tak coś słabo chyba? :P

Zabiłyście mi ćwieka z tymi kosmetykami dla dzidziusia... Bo u nas nic na kartce z sr nie było.. Pamiętam tylko, że położna wspomniała, że pielęgniarka dziecięca jak chodzi kąpać dzieci to ma ze sobą płyn do kąpieli i tyle... I że dostaje się takie pakieciki dla niemowląt, w których wszystko jest... Ehh a już się cieszyłam, że tak ładnie spakowałam torbę i się zmieściłam :D a tu jeszcze ręcznik dla dzidziusia (u nas też o tym nic nie jest napisane), ale lepiej wziąć....

Ja dzisiaj też szaleję z dogadzaniem kulinarnym sobie :) rano jajecznica z kurkami, na obiad pstrąg w koperku z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką a na kolację makaron ze świeżym pesto.. A w tzw. międzyczasie talerz borówek, malin, czereśni i truskawek <3 i przypomniałam sobie tą pyszną jajecznicę i rybę i znowu jestem głodna... :| taka to teraz ze mną robota :D

lolka83, Karola:) lubią tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    no z tego co wiem i o ile bede w tym co chce szpitalu to tam tez nie kapią tzn moze to zalezne od tego ile sie jest w szpitalu ale tak na 3 -4 dni to to nie

No pewnie tak - gdyby się okazało że dłużej niż 3 dni, to myślę, że wykąpią, no ale chyba na takie ewentualności mają wszystko co potrzebne do kąpieli dziecka, jeśli by się okazało że każą przywieźć ręcznik i kosmetyki, to już na serio będzie szczyt wszystkiego :P Nie mam żadnej koleżanki która leżała więcej niż 3 doby u nas więc się nie dopytam...

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:
    Uff wrocilismy z sesji ciazowej, jestem super zadowolona i zmeczona ;)
    Karola nie skorzystalam z twojej fotografki, chcialam zrobic sesje jak najwczesniej, skoro mloodemu sie spieszy. Ale dzieki za namiary :)

GBS zrobili mi w szpitalu- ujemny ;)

Iwo mam nadzieję, że podzielisz się jakąś fotką na forum :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karusia wrote:
    Karola naprawdę nie kąpią dzieci w szpitalu? W jakim sensie? Może chodzi o to, że nie ma pielęgniarek do dzieciaczków i trzeba samemu kąpać? Rozumiem, że tak jak na SR położna mówiła, że niektóre mamy życzą sobie, aby dzidziuś był w "swojej" całej mikroflorze przez dobę, ale aż 3 doby takie niewykąpane dzieciątko ma być? :O to tak coś słabo chyba? :P

Zabiłyście mi ćwieka z tymi kosmetykami dla dzidziusia... Bo u nas nic na kartce z sr nie było.. Pamiętam tylko, że położna wspomniała, że pielęgniarka dziecięca jak chodzi kąpać dzieci to ma ze sobą płyn do kąpieli i tyle... I że dostaje się takie pakieciki dla niemowląt, w których wszystko jest... Ehh a już się cieszyłam, że tak ładnie spakowałam torbę i się zmieściłam :D a tu jeszcze ręcznik dla dzidziusia (u nas też o tym nic nie jest napisane), ale lepiej wziąć....

Ja dzisiaj też szaleję z dogadzaniem kulinarnym sobie :) rano jajecznica z kurkami, na obiad pstrąg w koperku z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką a na kolację makaron ze świeżym pesto.. A w tzw. międzyczasie talerz borówek, malin, czereśni i truskawek <3 i przypomniałam sobie tą pyszną jajecznicę i rybę i znowu jestem głodna... :| taka to teraz ze mną robota :D

Kurcze, zaraz zadzwonię do koleżanek i się dopytam, w ciąży jestem rozkojarzona i źle czasami kojarzę fakty, ale żeby aż tak ;p Po sn leży się 2 doby więc z jednej strony to nie jest aż tak długo bez kąpania. Kurde już sama nie wiem :)

karusia lubi tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas z kolei sprzedali nam info, że po sn będą nas trzymać 3 pełne doby, żeby się zwróciło z NFZ :P a jak któraś jeszcze sobie zażyczy ZO, to 5, żeby ZO się im zwróciło :D nieźle co? :D Ile w tym prawdy dopiero się przekonam :)

Karola:) lubi tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nikt nie odbiera, co one robią :P dopytam na SR, ale ja na kartce nie mam nic o ręczniku i kosmetykach, i jak czytałam dziewczynom listę, to nic nie wspominały o tym aby wziąć coś do kąpieli, więc ja nie biorę. Ale dopytam na bank, no bo masz racje karusia, jakby się okazało że dzidziuś ma żółtaczkę i jesteśmy w szpitalu 3 doby lub więcej to nie możliwe bez kąpania :) hehe :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Kurde nikt nie odbiera, co one robią :P dopytam na SR, ale ja na kartce nie mam nic o ręczniku i kosmetykach, i jak czytałam dziewczynom listę, to nic nie wspominały o tym aby wziąć coś do kąpieli, więc ja nie biorę. Ale dopytam na bank, no bo masz racje karusia, jakby się okazało że dzidziuś ma żółtaczkę i jesteśmy w szpitalu 3 doby lub więcej to nie możliwe bez kąpania :) hehe :)

Tak mi się wydaje, że coś może być na rzeczy :) tym bardziej, że nas babeczka ostrzegała bardzo przed ciemieniuchą, mówiła, że jest to zmiana patologiczna i trzeba się jej wystrzegać od pierwszych dni po porodzie i żeby do szpitala na pewno wziąć swoją szczoteczkę dla dzidziusia i po każdej kąpieli wyczesywać z główki wszystko... Ale pewnie co sr to inne mądrości ;)
    No chyba, że dobrze dzieciaczka wykąpią od razu po porodzie to jakoś przeleży te 2- 3 dni, ale jak go tylko obmyją z grubsza to po powrocie do domu trzeba go będzie namoczyć przed kąpielą, bo nie domyjesz :D

am lubi tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Iwo mam nadzieję, że podzielisz się jakąś fotką na forum :)
    Oczywiście, ale czazs oczekiwania nawet do 3- 4 tyg, tyle ma pracy moja fotografka. Zamowilismy u niej tez sesje noworodkowa, jak mlody bedzie mial 3 tyg :)

karusia, Karola:) lubią tę wiadomość

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może jak urodzimy to przeniesiemy się na jakieś forum "dzieci lipcowe" czy coś w ten deseń? :) możemy tu np. http://www.babyboom.pl/ :)

km5st5odu2rt42xe.png

Wysłany: 6 czerwca 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddzwoniły dwie - jedna leżała 2 doby, druga 3 - i nie wykąpali dzieci :) Jednak dobrze mi świtało :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ