Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
am wrote:Misia z tego co ja kojarzę też nie miałam tego badania, nie wiem sama czy jest sens, ale dziś mam wizytę u lekarza to go zapytam no te badania jakie jeszcze muszę zrobić przed szpitalem.
MI mowili, ze niby nie ma sensu, na poczatku, co najwzyej pod koniec, aby wiedziec jak np cos wyjedzie, jak dalej monitorowac dziecko.
Widzisz gdybym miala na poczatku ciazy i teraz porownalabym to bym wiedziala, a teraz nie wiem kiedy co i jak...czy to jakies stare zakazenie czy w czasie ciazy...zalamka.
Chociaż jak pytam to wiekszosc kolezanek w ogole nie miala robionego tego badania...eh. -
lolka83 wrote:MI mowili, ze niby nie ma sensu, na poczatku, co najwzyej pod koniec, aby wiedziec jak np cos wyjedzie, jak dalej monitorowac dziecko.
Widzisz gdybym miala na poczatku ciazy i teraz porownalabym to bym wiedziala, a teraz nie wiem kiedy co i jak...czy to jakies stare zakazenie czy w czasie ciazy...zalamka.
Chociaż jak pytam to wiekszosc kolezanek w ogole nie miala robionego tego badania...eh.
Lolka to jest jakiś obłęd z tymi badaniami i tym co każdy lekarz mówi, oni lekko podchodzą do tematu a my się denerwujemy. Ciekawe co Ci dziś powiedzą, trzymam kciuki żeby było ok, może jakimś cudem uspokoją Cię słowa lekarza. oby tak było.lolka83 lubi tę wiadomość
-
Lolka, ja też przechorowałam cytomegalię, nie mając o tym pojęcia, i przypomina mi się, że lekarz mój wynik skwitował stwierdzeniem: Duży wskaźnik, więc musiało to być dawno. I że nie ma się czym przejmować. Nie martw się na zapas (wiem, łatwo powiedzieć, a sama też miałam chwilę strachu w związku z tym podejrzeniem makrosomii. Ale co dobrego da nam stres...).
Karola, dzięki za opinię odnośnie kołyski. Chyba rzeczywiście ją zamówimy, bo już mnie męczy ten brak decyzji.
Mama z groszkiem, ależ jesteś szybka! Łatwego porodu i oby wszystko przebiegło sprawnie:)))
Iwo, gratuluję zdanego kolokwium!
Dziś postanowilam z listą w ręku sprawdzić, czy wszystko już mam do szpitala, a potem przygotować tę nieszczęsną torbę... Któraś rzuciła dobry pomysł, żeby na jednej półce poukładać rzeczy do szpitala, co by się nie kisiły w torbie, a jednak były pod ręką w razie czego. Dobry pomysł, tak zrobię.
Aha, a przypomnnijcie mi - czy bierzecie do szpitala oprócz płynu typu tantum rosa jakiś octanisept dla siebie, czy coś w tym stylu?Karola:), Iwo, lolka83 lubią tę wiadomość
-
am wrote:Lolka to jest jakiś obłęd z tymi badaniami i tym co każdy lekarz mówi, oni lekko podchodzą do tematu a my się denerwujemy. Ciekawe co Ci dziś powiedzą, trzymam kciuki żeby było ok, może jakimś cudem uspokoją Cię słowa lekarza. oby tak było.
Dokladnie, niby i tak wiekszosc ludzi to przebyla, z moich wyników raczej wychodzi, ze jest to raczej stare zakazenie, mala jest monitorowana czesto na usg i niby zadnych nieprawidlowosci nie ma.
Nie zostaje mi nic innego, jak olac sprawe, zobacze co lekarz powie i tyle...nic innego juz nie zrobie... -
kochane jak widzicie po mamie z groszkiem, już wszystko się może zdarzyć, zachęcam Was żebyście zaprosiły wszystkie camilię do przyjaciółek wtedy będzie mogła dać Wam swój numer, i później w takiej sytuacji jak mama z groszkiem, my wszystkie będziemy wiedziały co się z Wami dzieje:P buziaki
-
Kunita wrote:I jeszcze jedno pytanie - macie umawianą położną, czy zdajecie się na los?
Ja do wczoraj myślałam że zdaję się na los, ale jednak rozważam ponownie ten pomysł i chyba się zdecyduję, dałam sobie czas na maksymalnie do piątku, zobaczę też co dziś powie lekarz, na jakim jestem etapie, wtedy zobaczę czy nie muszę szybciej podjąć decyzji. -
Kunita wrote:Aha, a przypomnnijcie mi - czy bierzecie do szpitala oprócz płynu typu tantum rosa jakiś octanisept dla siebie, czy coś w tym stylu?
Ja biorę szare mydło, płyn do higieny intymnej taki którego używam zawsze i właśnie myślałam że wrzucę ten octenisept na wszelki wypadek.
-
wiecie co, postanowiłam zrobić mojemu mężowi prezent od naszej córci po narodzinach i dzisiaj kurier mi przywiózł taką piękną grawerowaną srebrną szkatułkę w kształcie serca i grawer na niej DLA TATUSIA OD CÓRECZKI. a w szkatułce spinki do koszuli: na jednej grawer KOCHAM TATĘ a na drugiej imię naszej córeczki: ANTOSIA. mam zamiar mu dać jak urodzę jak Wam się podoba mój pomysł??
misia_k1, Karola:), Camilia, Plumb80, Mona :), am, karusia lubią tę wiadomość
-
Octaniseptu do szpitala nie biorę.
Lolka nie stresuj się kobieto :* na pewno jest to stare jakieś zakażenie i nie ma powodu do obaw!
Ale faktycznie obłęd jakiś z tymi badaniami - jakby nie mogli tego uporządkować - wykaz badań wymaganych dla kobiet w ciąży i co najważniejsze wszystkie powinny być bezpłatne, a nie niektóre robią aż za dużo, bo mają kasę i wolą mieć wszystko a inne połowy nie mają i tak jadą na porodówkę. Służba zdrowia na serio to porażka
Co do tej cytomegalii, to pamiętam moją wizytę w 9 tc, ginka mi opowiadała o tej chorobie i właśnie mówiła że koniecznie trzeba zrobić na początku ciąży i na końcu. Chociaż i tak zimno skwitowała, że jeśli teraz bym zachorowała, no to dziecko mogłoby tego nie przeżyć i wtedy zasugerowała że jeśli mam pracę, gdzie mam kontakt z dziećmi, to koniecznie na L4 od razu, bo ponoć od dzieci można się tym zarazić. Wiem, że jedna z czerwcówek przeszła cytomegalie w ciąży - nie wiem jaki nick, ale wiem że urodziłą Arturka - miał szereg badań i chyba coś w lipcu go czeka jeszcze ale prawdopodobnie wszytko okej.
Lolka pogadaj dzisiaj z lekarzem, ale wg mnie to na pewno jakaś stara infekcja.
Ja jadę do rossmanna, po gbs i na spotkanie z kumpelami, będę wieczorkiemlolka83, am lubią tę wiadomość
-
Paulina23 wrote:wiecie co, postanowiłam zrobić mojemu mężowi prezent od naszej córci po narodzinach i dzisiaj kurier mi przywiózł taką piękną grawerowaną srebrną szkatułkę w kształcie serca i grawer na niej DLA TATUSIA OD CÓRECZKI. a w szkatułce spinki do koszuli: na jednej grawer KOCHAM TATĘ a na drugiej imię naszej córeczki: ANTOSIA. mam zamiar mu dać jak urodzę jak Wam się podoba mój pomysł??
Kurcze super pomysł, ja planuje coś takiego na rocznicę ślubu - mamy 3 sierpnia, myślałam albo o złotej zawieszce na łańcuszek z literką "W" albo właśnie te spinki. Daj namiary gdzie zamawiałaś kochana, będę miała jakieś sprawdzone źródło. -
Paulina23 wrote:wiecie co, postanowiłam zrobić mojemu mężowi prezent od naszej córci po narodzinach i dzisiaj kurier mi przywiózł taką piękną grawerowaną srebrną szkatułkę w kształcie serca i grawer na niej DLA TATUSIA OD CÓRECZKI. a w szkatułce spinki do koszuli: na jednej grawer KOCHAM TATĘ a na drugiej imię naszej córeczki: ANTOSIA. mam zamiar mu dać jak urodzę jak Wam się podoba mój pomysł??
Super pomysł!!! -
misia_k1 wrote:AnRa u mnie jest podobnie, mój Mały w 33 tyg wazył 1800gr i ma wymiary o tydz-1,5 młodsze....co do brzuszka i główki to nic mi gin nie mówił....też podejrzewałam hipotrofie bo sie naczytałam,ale jutro mam kontrole i o wszystko wypytam się lekarza...o dokładne wymiary też. tez zaczęłam wiecej jesc no i lezeee.
Iwo daj znac jak po badaniach-trzymam kciuki.
Mama z groszkiem:) odezwij się...ciekawe czy zgłosiła się do Camili po jej nr tel>
tak sie stresuje ta jutrzejsza wizyta,ze dzis miałam głupie sny...reasumując wzieli mnie na cc a Mały miał krzywą przegrodę nosową...ehh skąd mi ta przegroda się przyplątała do snu..
Niestety ale Mama z Groszkiem nie zwróciła się do mnie po numer telefonu Może ma internet w telefonie i napisze do nas ze szpitala.
-
Paulina super pomysł, zaraz przejrzę tą stronkę, mój mężuś ma urodziny 29 czerwca więc się przyda
Kunita ja wykupuje położną, spotkałam się z nią w zeszłym tygodniu, chciałabym ZZO a z rozmów z moją lekarką wywnioskowałam, że tu dużo do powiedzenia ma położna, przynajmniej w szpitalu w którym ja chce rodzić.
Lolka ja dziś odebrałam wyniki na CMV i mam tak samo jak Ty, że przechodziłam, a teraz nie mam
Ja też nie robiłam na początku ciąży i się zestresowałam
Od razu zadzwoniłam do koleżanki, która jest pediatrą i sama jest w ciąży, żeby zapytać jak długo utrzymują się wyniki dodatnie w klasie IGM, podobno między 6 a 9 m-ce, więc jeśli byłaś chora to albo przed ciążą albo zaraz na początku
Ja jedną słabą infekcję miałam w grudniu więc 6 m-cy temu, teoretycznie więc większe prawdopodobieństwo że kiedyś dawno przechodziłam
Jak chcesz wyślę Ci na priv artykuł który ona mi wysłała
Mówiła też, że w wypadku zakażenia płodu często jest niska waga płodu oraz zmienione obrazy w mózgu a skoro miałaś genetyczne wszystkie 3 i było ok, to nie powinno się nic zdarzyćlolka83 lubi tę wiadomość
-
Paulina, świetny pomysł
Dziewczyny z poprzednich mcy polecały Tantum rosę, ale to w sumie muszę doczytać, czy od razu do szpitala, czy dopiero w domu.
W kwestii umawiania się z położną, to ja na początku nie wyobrażałam sobie nie umówić się, tymczasem do 24.06 nic nie zrobię, ale ostatnio mam same pozytywne sygnały o szpitalu, w którym chcę rodzić, także nie wiem, czy też w koncu nie zdam się na los...