Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Camilia wrote:A z tych dodatkowych szczepień co wybralyscie i kiedy? Pneumokoki, meningokoki, rotawirusy? Mi dzisiaj nic nie powiedziano, że zmienił się kalendarz szczepień. Wręcz wciśnięto nas na wizytę za dwa tygodnie bo Mała kończy wtedy 8 tydzień. Hmm...
MI powiedziala to lekarka szpitalna, ktora prowadzi wlasna klinike, inna prywatna tez o tym wspomniala,aby jak najpozniej bo wtedy dziecko jest silniejsze juz, a na nfz nikt nic, tylko jak najszybciej...sama nie wiem.
Jednak chyba te prywatne wiedza co mowia...
Tez nie wiem czy szczepic rota, bo niby do 12 tyg pierwsza dawka i co z pneumok.
Niby zalecaja...pewnie zaszczepimy.
Niektore kolezanki na jednej wizycie braly 6w1 rota i pneum ja nie wiem jak mozna taka dawka na raz. U nas zalecaja najpierw 5w1 i pozniej za tydz rota i pneum, aby zobaczyc jak organizm zareaguje.
Ja czekam teraz 2-3 tyg i mam nadzieje ze juz Wiki zostanie zaszczepiona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 15:25
-
Aaa i dowiedzialam się, że jeżeli Wasze dziecko ma jakąś dziurkę lub zmianę w sercu (co zdarza się często i przeważnie później samo się z reguluje) to pneumokoki macie za darmo. Julcia ma niewielki ubytek (wyczytałam to w wypisie ze szpitala) i mamy pneumokoki za darmo. A na kontrolę do poradni kardiologicznej mamy się stawić za pół roku. Sprawdźcie w dokumentach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 08:35
karusia, Mandalena lubią tę wiadomość
-
Jak kąpiecie Maluszki to czego używacie?
Ja mam teraz oliatum i się zastanawiam czy kupować kolejną butelkę (w rossmanie na kartę rossnet jest właśnie promocja), czy kupić jakiś inny płyn do kąpieli, tylko nie wiem jaki, poza tym oliatum już nawilża skórę, a jak będę korzystać z innego płynu to muszę wtedy smarować czymś czy tylko w razie potrzeby?
-
am wrote:Jak kąpiecie Maluszki to czego używacie?
Ja mam teraz oliatum i się zastanawiam czy kupować kolejną butelkę (w rossmanie na kartę rossnet jest właśnie promocja), czy kupić jakiś inny płyn do kąpieli, tylko nie wiem jaki, poza tym oliatum już nawilża skórę, a jak będę korzystać z innego płynu to muszę wtedy smarować czymś czy tylko w razie potrzeby?
Ja od początku kąpię w hippie, nie używam żadnych balsamów ani oliwek, bo Mały ma ładnie nawilżoną skórę. -
karusia wrote:Dokladnie tak!
Lolka, nie wiem, nie mialam okazji, zeby sprawdzic etykiety, ale przekazuje co mowila ta babka, bo bylysmy u niej kilka dni temu
To chyba jakieś głupoty mówiła, a pozniej sa takie niedomówienia. Jak kupowałam to od razu sprawdzilam sklad z ciekawosci co mi polecaja, tyle osób pije i to niektórym bardzo pomaga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 18:10
-
My uzywamy ten i jestem bardzo zadowolona.
Pharmaceris Baby, Żel delikatny do mycia ciała i głowy dla dzieci
Emolientów nie stosujemy bo ma ladna skorkę mała, zreszta pediatra mowila, zeby stosowac tylko wtedy gdy dziecko ma problemy skorne.
Nie smarujemy po kapieli.
Teraz dostalismy krem robiony na policzki suche wiec tym czasem pokremuje buzke i nozki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 18:09
-
Camilia wrote:Aaa i dowiedzialam się, że jeżeli Wasze dziecko ma jakąś dziurkę lub zmianę w sercu (co zdarza się często i przeważnie późniejsze samo się z reguluje)to pneumokoki macie za darmo. Julcia ma niewielki ubytek (wyczytałam to w wypisie ze szpitala) i mamy pneumokoki za darmo. A na kontrolę do poradni kardiologicznej mamy się stawić za pół roku. Sprawdźcie w dokumentach.
Hej, mozesz napisac szerzej jaki zapis dokladnie to reguluje, ze ta szczepionka jest za darmo?
Moja mala miala w sob echo serca, wszystko ok, ma tez ten otwór, ale ponoc 90% malenstw je ma i ten otwór do 24 miesiąca sie zamyka.
Czytalam na necie, ale mało gdzie szczepia za darmo.
Wiesz cos wiecej na ten temat?
-
Ja tez kąpie w oliatum.
Jutro jedziemy na szczepienia. Boję się jak cholera. Jestem jakoś sceptycznie nastawiona do tych szczepień ... Może dlatego, że kilka miesięcy temu u naszych znajomych był przypadek, że dziecko bardzo złe zareagowalo. Nie chcę się zagłębiać co się wtedy działo ... Nawet nie wiem czy szczepić 5 w 1 czy 6 w 1, co lekarz to inna opinia, a w necie to już w ogóle !!! -
mikulka wrote:Ja tez kąpie w oliatum.
Jutro jedziemy na szczepienia. Boję się jak cholera. Jestem jakoś sceptycznie nastawiona do tych szczepień ... Może dlatego, że kilka miesięcy temu u naszych znajomych był przypadek, że dziecko bardzo złe zareagowalo. Nie chcę się zagłębiać co się wtedy działo ... Nawet nie wiem czy szczepić 5 w 1 czy 6 w 1, co lekarz to inna opinia, a w necie to już w ogóle !!!
Pisalam strone wczesniej o tymJa stawiam na pewno 5w1.
ewelina84 lubi tę wiadomość
-
My również kąpiemy w Hippie i smarujemy oliwka BAmbino lub parafina. Jak się coś pojawia na skórce- Oliatum. Jest to wygodne, bo nie trzeba już oliwkować. Aczkolwiek skóra, tak jak i nasza, do dobrych kosmetyków szybko się przyzwyczaja, a emulsja troszkę kosztuje. Jak dziecko nie ma żadnych alergii, to nie ma sensu kupować Oliatum.
-
Camilia wrote:Aaa i dowiedzialam się, że jeżeli Wasze dziecko ma jakąś dziurkę lub zmianę w sercu (co zdarza się często i przeważnie późniejsze samo się z reguluje)to pneumokoki macie za darmo. Julcia ma niewielki ubytek (wyczytałam to w wypisie ze szpitala) i mamy pneumokoki za darmo. A na kontrolę do poradni kardiologicznej mamy się stawić za pół roku. Sprawdźcie w dokumentach.
To ciekawe... nasz Raduś miał zamiany, niepodomykania w serduszku. Po dwóch wizytach u kardiologa okazało się, że już wszystko w porządku. Ciekawe, czy my też się załapiemy... Czy dotyczy to tylko dzieci, którym się niepodomykało i muszą mieć zabieg. -
lolka83 wrote:To chyba jakieś głupoty mówiła, a pozniej sa takie niedomówienia. Jak kupowałam to od razu sprawdzilam sklad z ciekawosci co mi polecaja, tyle osób pije i to niektórym bardzo pomaga.
Jedno jest pewne.. karmi dostarcza mega dawke cukru, dlatego w porownaniu z femaltikerem lepiej pic to drugie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 21:41