X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona będziemy trzymać 🙂

Powiem Ci szczerze, że jakoś czułam od początku że to będzie chłopiec :) intuicja ? 🤔 Później jeszcze wpadłam na chiński kalendarz płci i tam też wyszedł chłopak więc jakoś nie miałam po tym wątpliwości, zaufałam przeczuciu 😊

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona naprawdę polecam zrobić listę, co jest najważniejsze dla Ciebie w wózku i pójść do sklepu. Pobawisz się kilkoma modelami i wybierzesz wtedy najlepiej. Ten muuvo jest tak zwrotny, że bez obciążenia prowadzi się jednym palcem dosłownie. Waga koło 12kg też jest ok. Myśmy go sobie porozkładali, poskładali, pomacali z każdej strony i stwierdziliśmy, że spełnia nasze oczekiwania a na dodatek zestaw kosztuje 2500 tylko 😁

Iwona:) lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Katsy, ja też wcześniej słyszałam, że łatwiej od surowego mięsa to złapać niż od kota.
    W każdym razie lekarz prowadzący powiedział, że zalecałby oddać kota na czas ciąży, bo zarażenie się tokso w trakcie ciąży może być bardzo niebezpieczne dla płodu i trzeba będzie brać silne antybiotyki.

Wiem, że zwierzęta cierpią przez coś takiego i chciałabym tego uniknąć. Tym bardziej, że naprawdę uważam go za członka rodziny. Ale z drugiej strony jak mam na szali zdrowie swoje i swojego dziecka... Zobaczymy. Zbadam i kota i siebie.
    Matko, co za bzdura! Kot może chorować na toxo tylko raz w życiu. Zakażają się koty wychodzące i jedzące surowe mięso (ja mojemu mrożę mięso przed podaniem 10dni a nawet już dwie czy trzy doby zabijają toxo). Chore koty wydalają oocyty z kałem i one aktywują się (stają się zdolne do zakażenia) dopiero między 2 a 5diba od wydalenia, tak ze jeśli codziennie czyścisz kuwetę to ryzyko jest zadne. Zdiagnozowanie u kota aktywnej toksoplazmozy to jak wybranie w totka- wg badań 1% wszystkich kotow ma aktywna toksoplazmozę. Były tez przeprowadzone badania na grupie zakażonych ciężarnych i nir dowiedziono zwiększonego ryzyka między posiadaniem kota a choroba. Najłatwiej jest się zarazić od wieprzowiny (ok 17% polskich świń jest chorych). Toksoplazmoza może przenikać orzez uszkodzona skore, tak ze jak robimy schabowe to tylko w rękawiczkach 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 13:36

Bumszakalaka lubi tę wiadomość

• Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katsy wrote:
    Iwona naprawdę polecam zrobić listę, co jest najważniejsze dla Ciebie w wózku i pójść do sklepu. Pobawisz się kilkoma modelami i wybierzesz wtedy najlepiej. Ten muuvo jest tak zwrotny, że bez obciążenia prowadzi się jednym palcem dosłownie. Waga koło 12kg też jest ok. Myśmy go sobie porozkładali, poskładali, pomacali z każdej strony i stwierdziliśmy, że spełnia nasze oczekiwania a na dodatek zestaw kosztuje 2500 tylko 😁
    W kwietniu będę w Pl to będę spacerować po sklepach :) juZ nie mogę się doczekać :) bilet już zabukowany i tylko odliczać 😍😍

Katsy lubi tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mcdulka właśnie szukałam tych dokładnych informacji, bo coś kojarzyłam że okres wylęgu do zakażenia trwa jakiś czas, ale nie pamiętałam ile 😅 no cóż ginekolog nie musi być weterynarzem

910608 lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale niebiesko się zrobiło ,miał być babiniec a tu tyle chłopaków ! 😃
    Dziewczyny korzystające z dektora tętna , pokazuje wam dobrze tętno? U mojego bobasa zawsze na usg dobre tętno a na dektorze pokazuje mega niskie około 80-90,mam sensoline C

• GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika wrote:
    Dziewczyny korzystające z dektora tętna , pokazuje wam dobrze tętno? U mojego bobasa zawsze na usg dobre tętno a na dektorze pokazuje mega niskie około 80-90,mam sensoline C
    Bo to chyba Twoje tetno ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 15:05

p19udqk32h2163o8.png

Wysłany: 10 stycznia 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie moje bo to pokazuje tylko w miejscu gdzie słychać serduszko ❤️

• Asia2309 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika, mi co prawda detektor tetna nie pokazuje, ale jak słucham to liczę (próbuje liczyć bo czasami nie nadążam tak zapierdziela 🤣) ze stoperem i wychodzi powyżej 160 jak u lekarza 😊 a jak łapałam swoje to właśnie było ok 80 😊

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika wrote:
    Na pewno Twoje wylapuje. Bardziej po bokach slychac matki tetno, dzidziusia powinno bic o wiele szybciej. U nas okolo 170-180 bije. Mowil ze to ok, ja sie stresuje se za duzo

Wysłany: 10 stycznia 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znlazlam 140 narazie mi to wystarcza,wrzucam do szafy :)
    Wizyta za dwa tygodnie:)

Lola098 lubi tę wiadomość

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona:) wrote:
    Daisy mam nadzieje ze dawkę szczepienia zniosłas dobrze . Ja się boje zaszczepić 😬 ja z tych co się boja wiec jeszcze poczekam .

(...)

Katarina ja jestem ciekawa czy mi powiedzą na prenatalnych czy będzie chłopiec czy dziewczynka . U nas tez nie chcą mówić ze względu ze dużo ludzi usuwa dziecko ze względu na płeć 🥺

Tak, tak jak pisałam, efekty uboczne - oprócz bólu ręki, zaczerwienienia i lekkiej opuchlizny - pojawiły się z opóźnionym zapłonem, po ponad dwudziestu czterech godzinach :D Czułam lekkie dreszcze, były do zniesienia, poczułam osłabienie i zmęczenie, więc położyłam się, drzemałam 4 godziny po południu, już wieczorem poczułam się dobrze, a po przespanej nocy wróciłam do formy :D

Ojej, smutne z tym usuwaniem dzieci ze względu na płeć :( Wybacz pytanie, czy to raczej kwestia imigrantów? O takim procederze słyszałam tylko w kontekście Indii i Chin...

preg.png
    👧 07.2022
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika, pewnie jak ma Cię to niepotrzebnie stresować to wyrzucaj 😊 z bobo na pewno wszystko dobrze 🥰

Iwona, tak z ciekawości, w jakim kraju mieszkasz, że takie procedery są praktykowane 🤔😯

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam dziś na pierwszej wizycie u urofizjoterapeutki. Zawsze byłam bardzo aktywna:bieganie,hity, tabaty...wszystko oby się spocić. I dziś się dowiedziałam, ze jestem strasznie spięta. Nie widać brzucha, bo nie umiem go rozluźnić. Kazała mi zacząć trenować yogę. Czy ma któraś do polecenia jakieś fajne treningi na YT?

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:
    Dziewczyny, byłam dziś na pierwszej wizycie u urofizjoterapeutki. Zawsze byłam bardzo aktywna:bieganie,hity, tabaty...wszystko oby się spocić. I dziś się dowiedziałam, ze jestem strasznie spięta. Nie widać brzucha, bo nie umiem go rozluźnić. Kazała mi zacząć trenować yogę. Czy ma któraś do polecenia jakieś fajne treningi na YT?

Mój brat poleca Gosię Mostowską ;) https://www.youtube.com/channel/UCITlHzj4MUzRNM17pdWUWeQ Bardzo spokojna, ciepła, różne rodzaje treningów, ma też blok ciążowy. Sama planuję zacząć z nią ćwiczyć :D

BasiaIR, PatkaPP, Bumszakalaka lubią tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:

Jak joga po polsku i dla ciężarówek to na yt:
    1. Gosia Mostowska albo
    2. Basia Tworek NinjaYogi :)
    Jak angielski nie stanowi problemu to już jest w czym wybierać, ale ja najbardziej lubię:
    1. SarahBethYoga, też nagrywała będąc w ciąży,
    2. bardzo dużo ludzi lubi Yoga With Adrienne, ale ona strasznie dużo mówi w trakcie, dla niektórych to problem, niektórym odpowiada
    3. Jak szukasz czegoś merytorycznego i uduchowionego to Lasley Fightmaster Yoga jest niezastąpiona ale nie widziałam tam treningów stricte dla ciężarnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 18:23

BasiaIR lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Szwecji i tutaj jest ogromna ilość aborcji …
    Moja przyjaciółka jak była w ciąży to pierwsze pytanie jakie usłyszała to czy chce usunąć … była taka wkurzona na wizycie … Całe szczęście ja tego nie doświadczyłam . Pielęgniarka widziała od razu ze jestem ucieszona z ciąży :)

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dziś miałam wizytę, wygląda wszystko w porządku. Całe 5cm do kochania ❤️ miałam zrobiony wymaz z pochwy i dostałam globulki, podejrzewamy jakaś mała infekcje bo coś czuję się nieswojo. Kolejna wizyta za miesiąc. Dobrze że prenatalne za tydzień ;)

Moniika, Lola098, Daisy___, Duzaa, Wiolala lubią tę wiadomość

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na pappie + wolna jednostka, mam nadzieję, że dobrą zrobiłam 🙈 260 zł nie moje w Krakowie w Diagnostyce, ale ten lab miałam najbliżej, a mogłam jechać tylko wieczorem 😑

Patka super, oby to była jakaś drobnostka 😊

PatkaPP lubi tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja płaciłam 116 za wolną betę i 105 pappa + 5 zł usługa pielęgniarska. Też mam nadzieję, że mi dobrze zrobią bo pani nie wiedziała o co mi chodzi i aż dzwoniła gdzieś pytać.

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ