X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR ja to samo zawsze sześciopak na brzuchu i cyce małe . Jedynie mam piersi w rozmiarze C . Wszystko inne narazie wyglada tak samo 🤓
    Nika Weronika ty wyglądasz na normalna kobietę ! Nie jesteś gruba i wyglądasz super ! Brzuszek tylko rośnie 🤰🏼🤰🏼🤰🏼
    Ogólnie jestem trenerem personalnym i miałam doczynienia z różnymi ludźmi i uważam ze hormony biorą górę w naszym ciele , ciąża jest to bombowa hormonowa niespodzianka i może z nami robić co sobie wymarzą 😶😏 kobiety czuja się okropnie w ciąży ale po ciąży przychodzi czas na wyregulowanie wszystkiego . To długi proces tak jak ciąża . Dużo się zmienia i dużo się dzieje w organizmie kobiety . Można jeść najzdrowiej jak się da ale hormonów nie unikniemy niestety 🌸
    Ogólnie nie przejmuje się tym ze się zmienia moje ciało , nie przytyłam ale jako trener widzę duże różnice ze w tak krótkim czasie widzę sama po sobie ze stopy się inaczej układają , stopień nachylenia jest całkiem inny niż zwykle mam . Macica leży w innym miejscu niż zawsze , piersi większe , talia zginęła , narządy są przesunięte i będą w dalszym ciągu przesuwane itd …..
    cieszmy się ze mamy bobasy w brzuchu ❤️ Po ciąży będziemy walczyć o lepsza siebie ❤️

Nika Weronika, BasiaIR lubią tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika Weronika wrote:
    Hej:)
    Dzieje się coś, czego się cały czas bałam.Przybieram na wadze w zastraszającym tepie dopiero 20 tydzień a ja mam +9 kg w dwa dni półtorej kg.Myslalam że jak kobiety tak tyją w ciąży to są cały czas w jedzeniu ale jednak nie zawsze tak jest.
    Jem pięć posiłków dziennie co 2-3 h niskie IG(hipoglikemia reaktywna ) i dodatkowo ćwiczę 3-4 razy w tygodniu. Jak żyć ?? Jakieś rady ?
    Mój brzuch w 20 TC
    IMG-20220216-150534.jpg

Ja uważam, że wyglądasz pięknie! I w ogóle nie widać, że to +9 kg!
    Konsultowałaś to z lekarzem? Ja od tego bym zaczęła, czy on widzi jakieś wskazania do uważniejszego pilnowania wagi.
    Chociaż to też bardzo śliski temat. Z nim mniejszej wagi startowej i mniejszego BMI startowałaś, tym powinnaś więcej przytyć.
    Ja tam powtórzę się - jak na moje oko wyglądasz pięknie! To już połowa, więc ma prawo być więcej kg na koncie :)

U mnie prawie +5kg na koncie (21 tc) i lekarz z kolei powiedział, że to za mało, ale kobiety, które w ciąży biorą Euthyrox tak mają.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2022, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny ❤️

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku czytam tak te Wasze wpisy o wadze i jestem coraz bardziej załamana sobą... W ciągu ostatnich 3 tygodni waga oszalala mam już plus 8 na wadze z tym że Wy byłyście wcześniej szczupłe ja na granicy prawidłowej wagi i nadwagi... Jestem załamana bo bardzo dużo wysiłku kosztowało mnie wcześniej zrzucenie zbędnych kg :(

oar89jcggibdab41.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ważę już niecałe +5 kg. Obawiałam się dużego przyrostu masy ze względu na mamę i siostrę, które bardzo dużo przytyły. Ostatecznie miałam +18 kg wiec nie najgorzej. Ja też potrafię nagle przybrać z 1.5 kg, ale zazwyczaj to wraca do normy. To są chyba takie normalne wahania.

Nika też uważam, że wyglądasz super, ale skonsultuj to z lekarzem bo moja siostra miała albo miała podejrzenie (niestety nie pamiętam) gestozy. Ale No ona na tym etapie miała chyba +12 kg. W całej ciąży przytyła grubo ponad 40 kg... :( przed ciaza to był przecinek z waga 48 kg, a przed porodem 96 kg... wyglądała strasznie 🤦‍♀️ mój lekarz niby mnie nie waży, ale kontroluje jak wyglądam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2022, 10:51

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie czujecie ruchy? Bo ja czułam poniżej pępka i wydawało mi się nisko ale ostatnio to już są okolice łonowe, czy to nie za nisko? Lekarza mam dopiero za tydzień.

p19udqk32h2163o8.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Gdzie czujecie ruchy? Bo ja czułam poniżej pępka i wydawało mi się nisko ale ostatnio to już są okolice łonowe, czy to nie za nisko? Lekarza mam dopiero za tydzień.

Poniżej pępka to już wysoko jak na tym etapie :) a nasze dzieciątka mają jeszcze sporo miejsca na tańce w brzuszku więc mogą kopać wszędzie :) ja często czuje na samym pęcherzu :/ a chwilę później już do góry to raczej normalne :)

oar89jcggibdab41.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my się witamy z naszym duuzym ale w pełni zdrowym przystojniakiem po polowkowych :) całe 530g szczęścia! :)
    mde.jpg

Moniika, GoskaSamoska1, 910608, Nika Weronika, Zielona87, Daisy___, Love22, Izolda7913, BasiaIR lubią tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:

U mnie czuć nad kolcami biodrowymi, na wysokości pęcherza. Raz z lewej, raz z prawej, na środku nigdy nie czułam. Czasem niżej. Generalnie rzadko czuję ruchy, chyba mam leniwca w brzuchu :P

Duzaa, gratulacje! To już kawał chłopaczka! <3

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm

Wysłany: 24 lutego 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duża + 500 gram to już spory chłop ! Gratulacje ❤️

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:

Raczej nisko, kilka centymetrów nad wzgórkiem łonowym, czasem na środku, czasem po lewej, czasem po prawej, tak jakby w okolicach pachwin :)

👧 07.2022
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duza super, jaki dzidziuś śliczny. Super.

A ruchy to też najczęściej nisko czuję, czasem jak szaleje maly to wtedy w okolicy pępka. Czasem nawet jakby mi się wpychal w stronę pachwin. Różnie. A coraz częściej czuje takie twarde miejsc na brzuchu. Ewidentnie musi to być on bo po chwili tego nie ma.

202206271756.png
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się czujecie z sytuacją na Ukrainie i faktem, że w tym czasie gdzie obok jest wojna my mamy rodzic. Mogą naszych mężów wziąść do wojska... Staram się o tym nie myśleć ale nie wyobrażam sobie tego jakby mi męża ściągnęli do wojska...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2022, 19:23

p19udqk32h2163o8.png
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry !!!!
    WIADOMOŚĆ !!!!!
    My już po połówkowych ! Bardzo ruchliwe i uparte dziecko nie chciało pokazać co się tam kryje ! Fikołki , machanie rękami , kopało nogami 😅😅😅😅 będzie CHŁOPAK 😍😍😍❤️ Matka będzie szaleć na zakupach od dzisiaj 😅😅😅🌸🥰😍❤️

No to tyle na dzisiaj idę świętować z moim starym 🤰🏼🤍❤️
    Miłego dnia dziewczyny 🌸🤍

Duzaa, Izolda7913, Love22, 910608, Asia2309, BasiaIR, Moniika lubią tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka co ma być to będzie 🙂 Ja i tak miałam w planie urodzić w domu ,najwyżej położna będzie teściowa cały czas przyjmuje porody od kóz 😅😅
    Iwona gratulacje chłopczyka ❤️

Iwona:) lubi tę wiadomość

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Dziewczyny jak się czujecie z sytuacją na Ukrainie i faktem, że w tym czasie gdzie obok jest wojna my mamy rodzic. Mogą naszych mężów wziąść do wojska... Staram się o tym nie myśleć ale nie wyobrażam sobie tego jakby mi męża ściągnęli do wojska...

Też się boję ale co my teraz możemy zrobić? Jedynie zadbać o siebie i nasze maleństwa i nie zamartwiać się za dużo bo to w niczym nie pomoże a zaszkodzić już może.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 12:05

910608, Izolda7913 lubią tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie poruszałam tu tego tematu bo cisza panowała. Nie pamiętam czy to na tym wątku czy innym któraś pisała że cierpi na nerwicę lękową? Jeśli to któraś z Was to mam pytanie.
    Gosiu, doskonale rozumiem twoje obawy i choć wiem że nie mam na wiele rzeczy wpływu o niczym innym od wczoraj nie umiem myśleć. I to nie chodzi o sam poród tylko ale też o dzieci które już są. To o ich bezpieczeństwo od zawsze się boję. Moja babcia przeżyła IIsw i dużo słyszałam jak wyglądało życie w trakcie i po, tak od strony dziecka które w tym wszystkim się znalazło. I sa to trudne wspomnienia. Wtedy jednak mieli dużą rodzinę i sąsiedzi pomagali sobie nawzajem jak mogli jak kobiety zostawaly same. Ludzie tez do biedy byli przyzwyczajeni, zwlaszcza na malych wsiach i potrafili wyczarować coś z niczego by przeżyć. Porodu domowe to była normalna rzecz i niemal każda kobieta wiedziała jak odebrać poród i zabezpieczyć dziecko. Dziś to raczej rzadkość. A już o cc nie wspomnę jeśli konieczna. Więc ja się boję jak Ty Gosiu, a w związku z moja przypadłością nie jest to takie proste wziąść głęboki oddech i nie martwić się naprzód. Wszystkie od początku martwimy się o maleństwa choć całkowitego wpływu na ich zdrowie nie mamy. Pisze to tylko dla tych dziewczyn, które też nie umieją zapanować nad strachem , że nie są jedyne. Absolutnie nie chce wprowadzac tu niepotrzebnej paniki. Ale przyznam, ze latwiej mi teraz widząc, że nie tylko ja mam takie myśli po tym co Gosia napisała. Dlatego pisze o moich odczuciach choc to nie jest latwe. Staram się mimo wszystko wmawiać sobie, że skończy się tylko na strachu i będziemy bezpieczni. Pandemią też się na początku zamartwialam, choć nie aż tak. A jakoś udało się dotrwać do tej pory. Buziaki, trzymajcie się.

GoskaSamoska1 lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również po dzisiejszych połówkowych. Niunia ładnie współpracowała, 20 min i było po badaniu. Anatomia i wszystkie wymiary prawidłowe, waży 400 gramów, i tak zapozowala do zdjęcia:
    20220225-115312.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 22:48

Duzaa, Love22, BasiaIR, Asia2309, 910608, Moniika lubią tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita gratulacje :) w porównaniu z moim to kruszynka (jak pewnie większość maluchów) :p super zdjęcie :)

Lolita lubi tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2022, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie śliczne zdjęcie Lolita. Super,że wszystko w porządku. Ja jeszcze tydzień. Odliczam dni. Powiedziałam w końcu w pracy o ciąży. Dziś albo jutro powiemy dzieciom. Miałam czekać do polowkowych ale już tak kopie mały i widać jak siedzę ruszajacy się brzuch że córka zaczęła coś sugerować. Chce jej zrobić pudełko z balonami albo coś takiego i nagrać reakcję. Ciekawa jestem jaka będzie.

Lolita lubi tę wiadomość

202206271756.png
‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ