X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Dziewczyny mam dylemat... Doradzcie coś proszę.
    Zrobiła mi się na dziąsłem taka kulka z ropa. Byłam miesiąc temu u dentysty, który stwierdził że pewnie jest jakiś stan zapalny w środku zęba ale on bez zdjęcia nic nie jest w stanie powiedzieć i zrobić leczenia kanałowego bo pewnie tak się skończy. Z zewnątrz wszystkie zęby są ok. Natomiast on zdjęcia RTG w ciąży się nie podejmie i odradza, mówi żeby czekać do rozwiązania. Jest to zaufany i dobry dentysta.
    Natomiast dziś odebrałam wyniki badań krwi i widzę że niektóre parametry mam podwyższone. Przeszukałem internet i sugeruja one jakas infekcje w organizmie np właśnie ząb.
    No i teraz co robić dalej? Zdjęcie RTG naraża dziecko, trzymanie infekcji w organizmie również :-(

A mój dentysta powiedział, że można w robić zdjęcia, dotyczyło to II trymestru, o tym konkretnym czasie ciąży mówiłyśmy. Nie jest pierwsze i podstawowe badanie w ciąży, ale nie jest też niby zakazane. Oni kładą taki ochraniacz ołowiany na brzuszek i nie powinno nic się stać dzidziulkowi.
    Skonsultuj z ginekologiem i innym dentystą wg mnie i zobaczysz co powiedzą Ci inne głowy, czy ich opinie będą się różnić.
    Strasznie nieprzyjemna sytuacja jak zęby się psują, a w ciąży to już w ogóle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 20:49

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Tysiolina Nowa

Wysłany: 2 marca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko juz z szyjką ok. Gin jest dobrej myśli ale dalej nakaz lezakowania. Dobrze, że moja starsza córcia ma bardzo łagodne usposobienie i układamy puzzle w łóżku, czytamy książki.
    Za 3 tygodnie polowkowe usg prenatalne. Już się nie mogę doczekać, aż zobaczę tego kawalera ;)

Duzaa, Daisy___, BasiaIR, Izolda7913 lubią tę wiadomość

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super Tysiolina jeśli córka spokojna, przynajmniej tyle. Trzymam kciuki za otrzymanie do terminu. Ja jutro mam wizytę. Czy któraś z Was badała w ciąży D dimery?

202206271756.png
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży raczej się nie bada, bo nie ma żadnych norm opracowanych dla ciężarnych.W czasie porodu oddziela się łożysko i zostaje rozerwane tysiące małych naczyń krwionośnych. Gdyby nie wyskie Ddimery i układ krzepnięcia w gotowości rodzące kobiety wykrwawiały by się na smierć.

Wysłany: 2 marca 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Screenshot-2022-03-02-13-35-36-840-com-facebook-katana.jpg

Wysłany: 2 marca 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Screenshot-2022-03-02-13-35-43-234-com-facebook-katana.jpg

Love22 lubi tę wiadomość

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nika, przed ciążą miałam podwyższone pewne parametry i miałam powtórzyć badania, ale nie robiłam ich właśnie że względu na to że wiem że w ciąży nie ma w większości żadnych norm. Ale taki sobie myślę czy nie powinnam. Zrobiłam ferrytyne i wyszła w dolnej granicy ale w normie. A reszta to nie analizuje bo lekarz i tak po swojemu uzna.

202206271756.png
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradzcie bo już sama nie wiem. Wczoraj wieczorem zaczął mnie boleć mocno brzuch/plecy. Noc przespałam a jak tylko wstałam z łóżka to ponownie. Silny ból pleców (po prawej stronie), który promieniuje do podbrzusza, krocza, nogi. Też tak macie? Jest to normalne? Coraz bardziej się boję czy to minie i nic złego się nie dzieje. Nazwałbym to ból a nie uczucie że coś czuję delikatnie.

p19udqk32h2163o8.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goska mnie już codziennie bolą plecy jak wstanę, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy to promienuje do brzucha. Jak dłużej odkurzam, leze w wannie to też potem nie mogę się wyprostować, czy wstać. Sprobuje się bardziej skupić i dam znać jak ten bol odczuwam :) myślę, że może nie minąć bo jednak brzuszek coraz większy itp. Najważniejsze żeby to nie miało wpływu na dziecko. U mnie te bole utrzymywały się przez całą ciążę, a na końcówce to wiadomo były tylko gorsze. Pamiętaj żeby wstawać bokiem i nie spać na plecach bo to też obciąża kręgosłup.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 11:23

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣

Wysłany: 4 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że to prawa nerka chyba i promieniuje do podbrzusza, krocza i nogi nawet... Wzięłam no spa ale nie pomogło, pomaga natomiast ciepła kąpiel (prysznicem polewam to miejsce i ból na chwilę jest lżejszy... Kilka dni temu miałam badanie moczu, krwi i USG i było ok więc chyba nerki tak szybko nie powinny dostać jakiegoś zapalenia czy coś... Bo to napewno nie jest taki sam ból jak mam przy przesileniu.

p19udqk32h2163o8.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ja miałam w ciazy jeszcze bole podobne do kolek nerkowych tak, że się zwijałam z bólu. Z prawej strony od żebra jakby promieniowało do brzucha. Lekarz mnie przebadał w wzdłuż i wszerz, uznał, że to bole mięśniowe. Zalecil aktywnosc typu basen i po jakimś miesiącu się już nie powtarzało. Dwa razy miałam tak silne, że się zwijałam na podłodze... 😪 na szczęście nie miało to wpływu na dziecko. Dostalam jakas maśc, potem jak się powtórzyło to nawet ketonal w zelu..

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak promieniuje do krocza nogi a może też pośladka to może sprawdź pod kątem mięśnia gruszkowatego? Ten paskud potrafi aż sparaliżować na szczęście jest nie groźny i dobra fizjoterapia i ćwiczenia powinny pomoc zwłaszcza jeśli pod ciepłym prysznicem odpuszcza. Oczywiście równolegle wykluczyłabym sprawy związane z nerkami etc

910608 lubi tę wiadomość

2017 syn [*]💔 30tc
    2018 syn 💙🌈
    2020 syn [*] 💔 34tc
    2022 syn 💙🌈

preg.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kolke nerkową i ból był niesamowity, promieniaowalo w dół i odczuwalam przy tym skurcze. Niestety nospa ani nic nie pomagało i wylądowałam w szpitalu. Rozważ wszystkie opcje o których piszą dziewczyny, możesz też zrobić usg jamy brzusznej że zwróceniem uwagi lekarza na sprawdzenie nerki. Jeśli nie jest powiększona i nie będzie w niej kamyków czy piasku to szukaj przyczyny gdzie indziej.

202206271756.png

Wysłany: 4 marca 2022, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, przeszło. Chyba to rzeczywiście nerki, piłam dużo, zaczęłam sikać na okrągło i poluzowało. Mam nadzieję, że się nie powtórzy. Jak się powtórzy to będę to musiała dokładnie zbadać. Teraz cieszę się bo ból mnie wykończył a przy tym stres czy to nie skurcze czy coś nie tak z dzieckiem.

Niestety wizytę mam dopiero za miesiąc, pytanie czy myślicie że drążyć ewentualnie temat z ginekologiem czy innym specjalista?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 16:37

p19udqk32h2163o8.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu jeśli by to były nerki to pilnuj picia min te 1,5 litra na dzień.

202206271756.png

Wysłany: 5 marca 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,przykleiła mi się jakaś infekcja intymna w poniedziałek lekarz, farmaceuta dał mi hexatiab ,czy wiecie czy jest bezpieczny w ciąży? W internecie jest napisane że nic nie dostosować do poniedziałku ale jak mam wytrzymać ?? Wyszły mi bakterie w moczu

Wysłany: 5 marca 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spokojnie, to nic groźnego. Ja bym nie brała i spokojnie czekała. Czy napewno mocz został dobrze pobrany? Były leukocyty też w moczu? Ostatnio miałam dużo bakterii ale nie było leukocytów i lekarz mówił że źle pobrany mocz bo powinny być leukocyty jeśli są bakterie. Ja mam co wizytę prawie zawsze takie problemy. Lekarz pewnie poprosi o dokonanie ponownie badania moczu ale z taką dokładna analiza co to za bakterie i jak je leczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 11:32

p19udqk32h2163o8.png

Wysłany: 5 marca 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe że był źle pobrany bo na dwa razy :/ ale mam też nie przyjemny zapach sluzu , po za tym nic więcej. Zrobię w poniedziałek z rana poswiew

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2022, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek ogarnięty. Teraz czas na mebelki. Czy któraś z Was zna ten sklep https://mamaania.com.pl/ i mogłaby się podzielić opinią?

• Love22 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Basiu, pokaz jaki wybrałaś ostatecznie kolor.
    Sklepu nie znam niestety.

202206271756.png
‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ