X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Dziewczyny mam dylemat... Doradzcie coś proszę.
    Zrobiła mi się na dziąsłem taka kulka z ropa. Byłam miesiąc temu u dentysty, który stwierdził że pewnie jest jakiś stan zapalny w środku zęba ale on bez zdjęcia nic nie jest w stanie powiedzieć i zrobić leczenia kanałowego bo pewnie tak się skończy. Z zewnątrz wszystkie zęby są ok. Natomiast on zdjęcia RTG w ciąży się nie podejmie i odradza, mówi żeby czekać do rozwiązania. Jest to zaufany i dobry dentysta.
    Natomiast dziś odebrałam wyniki badań krwi i widzę że niektóre parametry mam podwyższone. Przeszukałem internet i sugeruja one jakas infekcje w organizmie np właśnie ząb.
    No i teraz co robić dalej? Zdjęcie RTG naraża dziecko, trzymanie infekcji w organizmie również :-(

A mój dentysta powiedział, że można w robić zdjęcia, dotyczyło to II trymestru, o tym konkretnym czasie ciąży mówiłyśmy. Nie jest pierwsze i podstawowe badanie w ciąży, ale nie jest też niby zakazane. Oni kładą taki ochraniacz ołowiany na brzuszek i nie powinno nic się stać dzidziulkowi.
    Skonsultuj z ginekologiem i innym dentystą wg mnie i zobaczysz co powiedzą Ci inne głowy, czy ich opinie będą się różnić.
    Strasznie nieprzyjemna sytuacja jak zęby się psują, a w ciąży to już w ogóle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 20:49

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Tysiolina Nowa

Wysłany: 2 marca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko juz z szyjką ok. Gin jest dobrej myśli ale dalej nakaz lezakowania. Dobrze, że moja starsza córcia ma bardzo łagodne usposobienie i układamy puzzle w łóżku, czytamy książki.
    Za 3 tygodnie polowkowe usg prenatalne. Już się nie mogę doczekać, aż zobaczę tego kawalera ;)

Duzaa, Daisy___, BasiaIR, Izolda7913 lubią tę wiadomość

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super Tysiolina jeśli córka spokojna, przynajmniej tyle. Trzymam kciuki za otrzymanie do terminu. Ja jutro mam wizytę. Czy któraś z Was badała w ciąży D dimery?

202206271756.png
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży raczej się nie bada, bo nie ma żadnych norm opracowanych dla ciężarnych.W czasie porodu oddziela się łożysko i zostaje rozerwane tysiące małych naczyń krwionośnych. Gdyby nie wyskie Ddimery i układ krzepnięcia w gotowości rodzące kobiety wykrwawiały by się na smierć.

Wysłany: 2 marca 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Screenshot-2022-03-02-13-35-36-840-com-facebook-katana.jpg

Wysłany: 2 marca 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Screenshot-2022-03-02-13-35-43-234-com-facebook-katana.jpg

Love22 lubi tę wiadomość

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nika, przed ciążą miałam podwyższone pewne parametry i miałam powtórzyć badania, ale nie robiłam ich właśnie że względu na to że wiem że w ciąży nie ma w większości żadnych norm. Ale taki sobie myślę czy nie powinnam. Zrobiłam ferrytyne i wyszła w dolnej granicy ale w normie. A reszta to nie analizuje bo lekarz i tak po swojemu uzna.

202206271756.png
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny doradzcie bo już sama nie wiem. Wczoraj wieczorem zaczął mnie boleć mocno brzuch/plecy. Noc przespałam a jak tylko wstałam z łóżka to ponownie. Silny ból pleców (po prawej stronie), który promieniuje do podbrzusza, krocza, nogi. Też tak macie? Jest to normalne? Coraz bardziej się boję czy to minie i nic złego się nie dzieje. Nazwałbym to ból a nie uczucie że coś czuję delikatnie.

p19udqk32h2163o8.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goska mnie już codziennie bolą plecy jak wstanę, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy to promienuje do brzucha. Jak dłużej odkurzam, leze w wannie to też potem nie mogę się wyprostować, czy wstać. Sprobuje się bardziej skupić i dam znać jak ten bol odczuwam :) myślę, że może nie minąć bo jednak brzuszek coraz większy itp. Najważniejsze żeby to nie miało wpływu na dziecko. U mnie te bole utrzymywały się przez całą ciążę, a na końcówce to wiadomo były tylko gorsze. Pamiętaj żeby wstawać bokiem i nie spać na plecach bo to też obciąża kręgosłup.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 11:23

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣

Wysłany: 4 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że to prawa nerka chyba i promieniuje do podbrzusza, krocza i nogi nawet... Wzięłam no spa ale nie pomogło, pomaga natomiast ciepła kąpiel (prysznicem polewam to miejsce i ból na chwilę jest lżejszy... Kilka dni temu miałam badanie moczu, krwi i USG i było ok więc chyba nerki tak szybko nie powinny dostać jakiegoś zapalenia czy coś... Bo to napewno nie jest taki sam ból jak mam przy przesileniu.

p19udqk32h2163o8.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ja miałam w ciazy jeszcze bole podobne do kolek nerkowych tak, że się zwijałam z bólu. Z prawej strony od żebra jakby promieniowało do brzucha. Lekarz mnie przebadał w wzdłuż i wszerz, uznał, że to bole mięśniowe. Zalecil aktywnosc typu basen i po jakimś miesiącu się już nie powtarzało. Dwa razy miałam tak silne, że się zwijałam na podłodze... 😪 na szczęście nie miało to wpływu na dziecko. Dostalam jakas maśc, potem jak się powtórzyło to nawet ketonal w zelu..

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak promieniuje do krocza nogi a może też pośladka to może sprawdź pod kątem mięśnia gruszkowatego? Ten paskud potrafi aż sparaliżować na szczęście jest nie groźny i dobra fizjoterapia i ćwiczenia powinny pomoc zwłaszcza jeśli pod ciepłym prysznicem odpuszcza. Oczywiście równolegle wykluczyłabym sprawy związane z nerkami etc

910608 lubi tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kolke nerkową i ból był niesamowity, promieniaowalo w dół i odczuwalam przy tym skurcze. Niestety nospa ani nic nie pomagało i wylądowałam w szpitalu. Rozważ wszystkie opcje o których piszą dziewczyny, możesz też zrobić usg jamy brzusznej że zwróceniem uwagi lekarza na sprawdzenie nerki. Jeśli nie jest powiększona i nie będzie w niej kamyków czy piasku to szukaj przyczyny gdzie indziej.

202206271756.png

Wysłany: 4 marca 2022, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, przeszło. Chyba to rzeczywiście nerki, piłam dużo, zaczęłam sikać na okrągło i poluzowało. Mam nadzieję, że się nie powtórzy. Jak się powtórzy to będę to musiała dokładnie zbadać. Teraz cieszę się bo ból mnie wykończył a przy tym stres czy to nie skurcze czy coś nie tak z dzieckiem.

Niestety wizytę mam dopiero za miesiąc, pytanie czy myślicie że drążyć ewentualnie temat z ginekologiem czy innym specjalista?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 16:37

p19udqk32h2163o8.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu jeśli by to były nerki to pilnuj picia min te 1,5 litra na dzień.

202206271756.png

Wysłany: 5 marca 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,przykleiła mi się jakaś infekcja intymna w poniedziałek lekarz, farmaceuta dał mi hexatiab ,czy wiecie czy jest bezpieczny w ciąży? W internecie jest napisane że nic nie dostosować do poniedziałku ale jak mam wytrzymać ?? Wyszły mi bakterie w moczu

Wysłany: 5 marca 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spokojnie, to nic groźnego. Ja bym nie brała i spokojnie czekała. Czy napewno mocz został dobrze pobrany? Były leukocyty też w moczu? Ostatnio miałam dużo bakterii ale nie było leukocytów i lekarz mówił że źle pobrany mocz bo powinny być leukocyty jeśli są bakterie. Ja mam co wizytę prawie zawsze takie problemy. Lekarz pewnie poprosi o dokonanie ponownie badania moczu ale z taką dokładna analiza co to za bakterie i jak je leczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 11:32

p19udqk32h2163o8.png

Wysłany: 5 marca 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe że był źle pobrany bo na dwa razy :/ ale mam też nie przyjemny zapach sluzu , po za tym nic więcej. Zrobię w poniedziałek z rana poswiew

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2022, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek ogarnięty. Teraz czas na mebelki. Czy któraś z Was zna ten sklep https://mamaania.com.pl/ i mogłaby się podzielić opinią?

• Love22 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Basiu, pokaz jaki wybrałaś ostatecznie kolor.
    Sklepu nie znam niestety.

202206271756.png
‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ