Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
GoskaSamoska1 wrote:Dziewczyny mam dylemat... Doradzcie coś proszę.
Zrobiła mi się na dziąsłem taka kulka z ropa. Byłam miesiąc temu u dentysty, który stwierdził że pewnie jest jakiś stan zapalny w środku zęba ale on bez zdjęcia nic nie jest w stanie powiedzieć i zrobić leczenia kanałowego bo pewnie tak się skończy. Z zewnątrz wszystkie zęby są ok. Natomiast on zdjęcia RTG w ciąży się nie podejmie i odradza, mówi żeby czekać do rozwiązania. Jest to zaufany i dobry dentysta.
Natomiast dziś odebrałam wyniki badań krwi i widzę że niektóre parametry mam podwyższone. Przeszukałem internet i sugeruja one jakas infekcje w organizmie np właśnie ząb.
No i teraz co robić dalej? Zdjęcie RTG naraża dziecko, trzymanie infekcji w organizmie również
A mój dentysta powiedział, że można w robić zdjęcia, dotyczyło to II trymestru, o tym konkretnym czasie ciąży mówiłyśmy. Nie jest pierwsze i podstawowe badanie w ciąży, ale nie jest też niby zakazane. Oni kładą taki ochraniacz ołowiany na brzuszek i nie powinno nic się stać dzidziulkowi.
Skonsultuj z ginekologiem i innym dentystą wg mnie i zobaczysz co powiedzą Ci inne głowy, czy ich opinie będą się różnić.
Strasznie nieprzyjemna sytuacja jak zęby się psują, a w ciąży to już w ogóle...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 20:49
-
Wszystko juz z szyjką ok. Gin jest dobrej myśli ale dalej nakaz lezakowania. Dobrze, że moja starsza córcia ma bardzo łagodne usposobienie i układamy puzzle w łóżku, czytamy książki.
Za 3 tygodnie polowkowe usg prenatalne. Już się nie mogę doczekać, aż zobaczę tego kawaleraDuzaa, Daisy___, BasiaIR, Izolda7913 lubią tę wiadomość
-
W ciąży raczej się nie bada, bo nie ma żadnych norm opracowanych dla ciężarnych.W czasie porodu oddziela się łożysko i zostaje rozerwane tysiące małych naczyń krwionośnych. Gdyby nie wyskie Ddimery i układ krzepnięcia w gotowości rodzące kobiety wykrwawiały by się na smierć.
-
Dzięki Nika, przed ciążą miałam podwyższone pewne parametry i miałam powtórzyć badania, ale nie robiłam ich właśnie że względu na to że wiem że w ciąży nie ma w większości żadnych norm. Ale taki sobie myślę czy nie powinnam. Zrobiłam ferrytyne i wyszła w dolnej granicy ale w normie. A reszta to nie analizuje bo lekarz i tak po swojemu uzna.
-
Dziewczyny doradzcie bo już sama nie wiem. Wczoraj wieczorem zaczął mnie boleć mocno brzuch/plecy. Noc przespałam a jak tylko wstałam z łóżka to ponownie. Silny ból pleców (po prawej stronie), który promieniuje do podbrzusza, krocza, nogi. Też tak macie? Jest to normalne? Coraz bardziej się boję czy to minie i nic złego się nie dzieje. Nazwałbym to ból a nie uczucie że coś czuję delikatnie.
-
Goska mnie już codziennie bolą plecy jak wstanę, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy to promienuje do brzucha. Jak dłużej odkurzam, leze w wannie to też potem nie mogę się wyprostować, czy wstać. Sprobuje się bardziej skupić i dam znać jak ten bol odczuwam
myślę, że może nie minąć bo jednak brzuszek coraz większy itp. Najważniejsze żeby to nie miało wpływu na dziecko. U mnie te bole utrzymywały się przez całą ciążę, a na końcówce to wiadomo były tylko gorsze. Pamiętaj żeby wstawać bokiem i nie spać na plecach bo to też obciąża kręgosłup.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 11:23
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Wydaje mi się że to prawa nerka chyba i promieniuje do podbrzusza, krocza i nogi nawet... Wzięłam no spa ale nie pomogło, pomaga natomiast ciepła kąpiel (prysznicem polewam to miejsce i ból na chwilę jest lżejszy... Kilka dni temu miałam badanie moczu, krwi i USG i było ok więc chyba nerki tak szybko nie powinny dostać jakiegoś zapalenia czy coś... Bo to napewno nie jest taki sam ból jak mam przy przesileniu.
-
Gosia ja miałam w ciazy jeszcze bole podobne do kolek nerkowych tak, że się zwijałam z bólu. Z prawej strony od żebra jakby promieniowało do brzucha. Lekarz mnie przebadał w wzdłuż i wszerz, uznał, że to bole mięśniowe. Zalecil aktywnosc typu basen i po jakimś miesiącu się już nie powtarzało. Dwa razy miałam tak silne, że się zwijałam na podłodze... 😪 na szczęście nie miało to wpływu na dziecko. Dostalam jakas maśc, potem jak się powtórzyło to nawet ketonal w zelu..
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Jak promieniuje do krocza nogi a może też pośladka to może sprawdź pod kątem mięśnia gruszkowatego? Ten paskud potrafi aż sparaliżować na szczęście jest nie groźny i dobra fizjoterapia i ćwiczenia powinny pomoc zwłaszcza jeśli pod ciepłym prysznicem odpuszcza. Oczywiście równolegle wykluczyłabym sprawy związane z nerkami etc
910608 lubi tę wiadomość
-
Ja miałam kolke nerkową i ból był niesamowity, promieniaowalo w dół i odczuwalam przy tym skurcze. Niestety nospa ani nic nie pomagało i wylądowałam w szpitalu. Rozważ wszystkie opcje o których piszą dziewczyny, możesz też zrobić usg jamy brzusznej że zwróceniem uwagi lekarza na sprawdzenie nerki. Jeśli nie jest powiększona i nie będzie w niej kamyków czy piasku to szukaj przyczyny gdzie indziej.
-
Dzięki, przeszło. Chyba to rzeczywiście nerki, piłam dużo, zaczęłam sikać na okrągło i poluzowało. Mam nadzieję, że się nie powtórzy. Jak się powtórzy to będę to musiała dokładnie zbadać. Teraz cieszę się bo ból mnie wykończył a przy tym stres czy to nie skurcze czy coś nie tak z dzieckiem.
Niestety wizytę mam dopiero za miesiąc, pytanie czy myślicie że drążyć ewentualnie temat z ginekologiem czy innym specjalista?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 16:37
-
Hej,przykleiła mi się jakaś infekcja intymna w poniedziałek lekarz, farmaceuta dał mi hexatiab ,czy wiecie czy jest bezpieczny w ciąży? W internecie jest napisane że nic nie dostosować do poniedziałku ale jak mam wytrzymać ?? Wyszły mi bakterie w moczu
-
Na spokojnie, to nic groźnego. Ja bym nie brała i spokojnie czekała. Czy napewno mocz został dobrze pobrany? Były leukocyty też w moczu? Ostatnio miałam dużo bakterii ale nie było leukocytów i lekarz mówił że źle pobrany mocz bo powinny być leukocyty jeśli są bakterie. Ja mam co wizytę prawie zawsze takie problemy. Lekarz pewnie poprosi o dokonanie ponownie badania moczu ale z taką dokładna analiza co to za bakterie i jak je leczyć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 11:32