X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Juz się bałam ze w maju nie zjem swoich ukochanych ogordkowych truskawek. Glukometr mam po babci, dziala tylko igły nowe sobie wlasnie zamówiłam. Lekarz kazał na poczatek tylko wykluczyc cukier a cukier zbadać na czczo przed wizytą za w tygodnie i zobaczymy. Ale skoro mam czym mierzyć to wolałabym to kontrolować, bo przed krzywą pozwoliłam sobie na rozne rzeczy i mogło to zawyzyc wynik. A powiedzcie mi co ile jecie coś? Moze macie jakąś godzinowa rozpiske od dietetyka. Przyznam ze ja cos podryzam co pol godziny nawet, a podobno powinno sie mies stale pory posiłków. I badanie robicie na czczo a potem po kazdym posiłku? Godzinę czy dwie?

202206271756.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie w cukrzycy robi się na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Ja musiałam jeść równo co 3h nie mniej nie więcej bo cukier skakał ale jak mówiłam byłam ciężkim przypadkiem więc pewnie nie każda tak ma.
    Jeśli chodzi o glukometr to sprawdź czy paski się nie przeterminowały i konieczna jest kalibracja. Przekonałam się o tym wczoraj jak z tej samej kropli krwi na nowym glukometr że teściowej miałam wynik 109 a na moim sprzed 4 lat 139 :p
    Ale myślę że skoro nie masz diagnozy cukrzycy to nie ma co się spinać za bardzo bo sam stres też nie jest dobry dla Ciebie i dzidzi :)

oar89jcggibdab41.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesz co 2 - 3 h, ok 6 posiłków na dzień. Najważniejszy umiar i zdrowy rozsądek. Dzięki temu utrzymasz odpowiednią wagę. To przemawia raczej na plus 😉 glukozę mierzy się po przebudzeniu i np. 1 godzinę po głównym posiłku (śniadanie, obiad, kolacja). Zrób sobie wyrywkowo, zobaczysz jak działa twój organizm 🙂 jedz dużo warzy do posiłków 🙂 obniżają glikemie.

Love22 lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie chce się sie spinać za bardzo, ale skoro mam te 2 tyg na obserwache to chciałabym zobaczyć jak to rzeczywiscie z tym cykrem u mnie. Jakoś nie wierzę do konca tej mojej krzywej, zwlaszcza ze drugie pobranie bylo 15 min wcześniej niz powinno bo pielegniarka stwierdziła ze teraz nie ma ludzi to pobierzemy a pare minut nie robi różnicy i co mialo spasc to spadło . A mi sie wydaje ze jedank kwadrans to nie jest parę minut i wynik byłby niższy po tym czasie. Jedank jeśli bylby to jednak stan przedcukrzycowy to wolę zawczasu zareagować tą dietą jak nakazal lekarz. Tylko jak to robic bez badania cukru kiedy pisze wszedzie ze kazdy organizm inaczej reaguje i na rozne produkty.
    A najlepsze, chcialam kupic sobie chceb ciemny czy zytni jakis bo ponoc pszennego lepiwj unikać. No i czytam etykiety i na wszystkich tych pieczywach ciemnych jest duzo wiecej cukru niz na zwyklym pszenno zytnim. To jaki wy chleb jecie? Wiem ze sa takie ig ale u mnie najbliszy market z takim daleko wiec co wybrać?

202206271756.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem zwykły pszenny, przeplatam bułkami grahamkami. Wszystko zależy od Twojego organizmu. Musisz sobie posprawdzać i tak jak pisano wcześniej, na spokojnie, bez paniki. 😉

Love22 lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Provitamina 😊 mam nadzieję,że wystarczy odstawic tylko typowe słodycze i czekoladki. A dobrze Duzza ze mi powiedziałaś o dacie ważności tych pasków bo faktycznie data była do grudnia. Nie wiedziałam ze one też ją mają 🙈

Provitamina lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Ani_7 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim 😘 Witam się po długiej przerwie, postanowiłam, że Was odwiedzę i potwierdzę że u mnie wszystko dobrze :) mamy się dobrze, rośniemy zdrowo. Pozdrowienia dla wszystkim mamusiek 💕

Duzaa, Love22 lubią tę wiadomość

e437579cca.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Ani 7 . Napisz coś wiecej. Jakie prognozy co do płci?

202206271756.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie :)
    Ja jutro idę do swojego lekarza na wizytę i oczywiście już się troszkę stresuje 🙈 trzymajcie kciuki!
    Z tego co piszecie to u Was w porządku i oby tak dalej :)
    Jak u Was maj się zapowiada? Coś planujecie, jakieś wyjazdy? My siedzimy w domu chyba ze jakiś jednodniowy wypad za miasto :). U nas maj będzie bardzo aktywny bo wybieramy się na echo serca, USG IIItrymrstru i w międzyczasie mamy komunię w rodzinie :) …tylko trzymać się za kieszeń 🙈🤣

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mi dziś wyprawka z apteki... Bo mąż zaczął panikować i w sumie trochę słusznie bo jeden poród miałam w 30tygodniu drugi w 40 ale trzeci w 34 a tu nic nie przygotowane :p

IMG-20220425-103051.jpg
    imago forum

Jeszcze kilka rzeczy i zaczynam pakować torbę do szpitala... Poczułam że robi się poważnie jak wzięłam do ręki majtki poporodowe xD

MamaKaji, 910608, Love22 lubią tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa,
    A co tam ciekawego kupiliście? Masz jakaś listę? Jesteś doświadczona mama ;) podpowiedz troszkę :) i mniej więcej ile za to zapłaciłaś? My chcemy od maja myśleć nad wyprawka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 11:55

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listy jako takiej nie miałam bo kupowałam mniej więcej to co mi się sprawdziło przy poprzednim synku :) zapłaciłam sporo bo około 1000zl ale w paczce są już rzeczy dla mnie po porodzie cała apteczka pampersy butelka smoczki i nawet płyny do prania ubranek :) mogę potem zrobic taka listę i wrzucić jeśli będziecie chciały ale pewnie nie będzie dużo odbiegała od tych publikowanych w internecie. Dodatkowo mogę dodać od siebie że ciężko przewidzieć co się sprawdzi bo każde dziecko jest inne :)

oar89jcggibdab41.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli Ci się zechce spisać, to zrob proszę listę :) zawsze to doświadczenie Mamy a nie suche fakty :)

U mnie wśród znajomych to tylko wózki zabawkowe by mi dawali 🙈 a na to jeszcze mamy czas 🤣 wole właśnie takie konkrety ( dodatkowo w szkole rodzenia położna tez będzie coś sugerowała do takiej wyprawki :))

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok więc tak:

Dla mnie:
    Majtki poporodowe
    Podkłady poporodowe
    Duże podpaski (podkładów po porodzie zużyłam niewiele, szybko przerzuciłam się na duże podpaski bo wygodniej ;))
    Płyn do higieny intymnej
    Masc z lanolina na podrażnione sutki
    Wkładki laktacyjne
    Muszle laktacyjne (poprzednio nie miałam ale zostały mi bardzo polecone więc zobaczymy ;))
    Nakładki na sutki
    Pomadka nawilżająca do ust
    Butelka z filtrem
    Wyposażenie kosmetyczki do szpitala :)

Dla bobasa apteczka:
    Espumisan
    Paracetamol w czopkach
    Dicoflor
    Witamina D
    Windii
    Bepanthen
    Linomag
    Katarek
    Sól fizjologiczna
    Kompresy jalowe

Pielegnacyjne:
    Nożyczki do paznokci
    Szczotka do wloskow
    Waciki higieniczne
    Olejek z migdalow
    Pampersy (dodatkowo mała paczka do szpitala)
    Husteczki waterwipes
    Puder do pupy (lub mąka ziemniaczana ;))
    Termoforek z pestek wisni
    Pieluszka bambusowa
    Smoczki antykolkowe
    Buteleczka antylolkowa (najmniejsza z możliwych)
    Delikatny płyn do kąpieli
    Krem z filtrem 50 dla niemowlat
    Krem nawilżający do buzi
    Podkłady jednorazowe do przewijania

Pisałam z pamięci mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam choć pewnie jeszcze coś mi się przypomni i będę uzupełniać zapasy :)

Uwagi i podpowiedzi co dodać co zmienić również mile widziane :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 12:58

oar89jcggibdab41.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No super!!! Bardzo Ci dziękuje! Już sobie to skopiowałam żeby mi nie umknęło 🍀 mega pomocne!

Duzaa lubi tę wiadomość

• MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam od lekarza! Wszystko jest, ok. Mała wazy 800g (26tc) i zasłaniała się jak zawsze i jeszcze wsadziła rękę w oko 🤣 Jak Ona będzie miała taki charakter jak ja to będzie wesoło 🤣

Duzaa, 910608 lubią tę wiadomość

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część Dziewczyny. U mnie jutro wizyta kontrolna u lekarza, ale bez usg. Generalnie już nie mogę się doczeka jakiegoś usg. Ostatnio widziałam synka w 22 tyg. Ciekawi mnie ile waży, bo mamusia coraz więcej ;-) Wstępnie usg mam planowane na 10 maja.

Generalnie ruszyłam temat torby do szpitala. Coś kupiłam w aptece, ale jeszcze mam braki.

W ciągu najbliższych 2 tyg. czeka mnie wizyta malarzy, dostawa i montaż z Ikei. Już nie mogę sie doczekać mebli do pokoju dzidziusia, bo coraz więcej rzeczy dostaję- wszystko to zalega w reklamówkach i kreuje bałagan :-)

• 910608 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa, taka przesyłka wygląda poważnie :D Ja sobie rozparcelowałam zamówienia na kilka miesięcy, coby finansowo jakoś tego nie odczuć.
    Jak doświadczona mama podpowiedz, proszę, kupujesz BioGaję czy jakiś inny probiotyk dla maluszka od razu? Widzę, że jest na liście jest Espumisan (to na gazy maluszka?), Witaminę D kupujesz w kroplach czy inną? Ja miałam zapisany Vigantol, ale nie mam pojęcia czy to dobry wybór...

Z rzeczy dla mamy to u mnie na liście dodatkowo są czopki glicerynowe, bo nasłuchałam się, że pierwsza 💩 po porodzie to koszmar. No to się zabezpieczę na tyle, na ile mogę 😅

MamaKaji, super wieści! Maluszek jeszcze waży tyle, co okruszek <3

BasiaIR, kciuki za wizytę! Koniecznie daj znać po wszystkim :) Jejku, zazdroszczę pokoju dla dziecka. U nas niestety brak metrażu.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie już może kupione wózki? Bo my się ciagle motamy 🙈 bardzo podoba mi się anex e/type tylko czy warto jest płacić 4000zl ? Patrzyłam na muuvio quick 3, na skidoou Oslo są dużo tańsze (ponad 1000zl w kieszeni). Jak teraz kupimy dobry wózek w rozsądnej cenie to można później dołożyć do dobrej spacerówki (No cybex - znajomi tak zrobili). Może macie doświadczenia z innymi fajnymi modelami. Chodzi nam tez o wieksza gondole bo później zima jak doją śpiworki żeby było więcej miejsca :)

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Duzaa, taka przesyłka wygląda poważnie :D Ja sobie rozparcelowałam zamówienia na kilka miesięcy, coby finansowo jakoś tego nie odczuć.
    Jak doświadczona mama podpowiedz, proszę, kupujesz BioGaję czy jakiś inny probiotyk dla maluszka od razu? Widzę, że jest na liście jest Espumisan (to na gazy maluszka?), Witaminę D kupujesz w kroplach czy inną? Ja miałam zapisany Vigantol, ale nie mam pojęcia czy to dobry wybór...

Z rzeczy dla mamy to u mnie na liście dodatkowo są czopki glicerynowe, bo nasłuchałam się, że pierwsza 💩 po porodzie to koszmar. No to się zabezpieczę na tyle, na ile mogę 😅

MamaKaji, super wieści! Maluszek jeszcze waży tyle, co okruszek <3

BasiaIR, kciuki za wizytę! Koniecznie daj znać po wszystkim :) Jejku, zazdroszczę pokoju dla dziecka. U nas niestety brak metrażu.

Co do czopkow glicerynowych to.. Nie taki diabeł straszny jak to mówią :) witaminę D mam w kapsułkach twist off ale w sumie zależy od dziecka co zaakceptuje ;) vigantol to z tego co wiem lek a nie suplement więc może nawet bezpieczniejszy jeśli maleństwo ma problem z brzuszkiem,co do probiotyku ja kupiłam Dicoflor bo mi się sprawdził poprzednio ale o Biogai słyszałam też wiele dobrego :) tak Espumisan na gazy mój młody miał spore problemy także dobrze mieć w razie w. :)

Jeśli chodzi o wózek to kupiłam używany za grosze z dużą gondola a spacerówkę mam po starszaku :)

910608 lubi tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ