Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny. Juz się bałam ze w maju nie zjem swoich ukochanych ogordkowych truskawek. Glukometr mam po babci, dziala tylko igły nowe sobie wlasnie zamówiłam. Lekarz kazał na poczatek tylko wykluczyc cukier a cukier zbadać na czczo przed wizytą za w tygodnie i zobaczymy. Ale skoro mam czym mierzyć to wolałabym to kontrolować, bo przed krzywą pozwoliłam sobie na rozne rzeczy i mogło to zawyzyc wynik. A powiedzcie mi co ile jecie coś? Moze macie jakąś godzinowa rozpiske od dietetyka. Przyznam ze ja cos podryzam co pol godziny nawet, a podobno powinno sie mies stale pory posiłków. I badanie robicie na czczo a potem po kazdym posiłku? Godzinę czy dwie?
-
Badanie w cukrzycy robi się na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Ja musiałam jeść równo co 3h nie mniej nie więcej bo cukier skakał ale jak mówiłam byłam ciężkim przypadkiem więc pewnie nie każda tak ma.
Jeśli chodzi o glukometr to sprawdź czy paski się nie przeterminowały i konieczna jest kalibracja. Przekonałam się o tym wczoraj jak z tej samej kropli krwi na nowym glukometr że teściowej miałam wynik 109 a na moim sprzed 4 lat 139 :p
Ale myślę że skoro nie masz diagnozy cukrzycy to nie ma co się spinać za bardzo bo sam stres też nie jest dobry dla Ciebie i dzidzi
-
Jesz co 2 - 3 h, ok 6 posiłków na dzień. Najważniejszy umiar i zdrowy rozsądek. Dzięki temu utrzymasz odpowiednią wagę. To przemawia raczej na plus 😉 glukozę mierzy się po przebudzeniu i np. 1 godzinę po głównym posiłku (śniadanie, obiad, kolacja). Zrób sobie wyrywkowo, zobaczysz jak działa twój organizm 🙂 jedz dużo warzy do posiłków 🙂 obniżają glikemie.
Love22 lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Właśnie nie chce się sie spinać za bardzo, ale skoro mam te 2 tyg na obserwache to chciałabym zobaczyć jak to rzeczywiscie z tym cykrem u mnie. Jakoś nie wierzę do konca tej mojej krzywej, zwlaszcza ze drugie pobranie bylo 15 min wcześniej niz powinno bo pielegniarka stwierdziła ze teraz nie ma ludzi to pobierzemy a pare minut nie robi różnicy i co mialo spasc to spadło . A mi sie wydaje ze jedank kwadrans to nie jest parę minut i wynik byłby niższy po tym czasie. Jedank jeśli bylby to jednak stan przedcukrzycowy to wolę zawczasu zareagować tą dietą jak nakazal lekarz. Tylko jak to robic bez badania cukru kiedy pisze wszedzie ze kazdy organizm inaczej reaguje i na rozne produkty.
A najlepsze, chcialam kupic sobie chceb ciemny czy zytni jakis bo ponoc pszennego lepiwj unikać. No i czytam etykiety i na wszystkich tych pieczywach ciemnych jest duzo wiecej cukru niz na zwyklym pszenno zytnim. To jaki wy chleb jecie? Wiem ze sa takie ig ale u mnie najbliszy market z takim daleko wiec co wybrać? -
Ja jem zwykły pszenny, przeplatam bułkami grahamkami. Wszystko zależy od Twojego organizmu. Musisz sobie posprawdzać i tak jak pisano wcześniej, na spokojnie, bez paniki. 😉
Love22 lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
Dziękuję Provitamina 😊 mam nadzieję,że wystarczy odstawic tylko typowe słodycze i czekoladki. A dobrze Duzza ze mi powiedziałaś o dacie ważności tych pasków bo faktycznie data była do grudnia. Nie wiedziałam ze one też ją mają 🙈
Provitamina lubi tę wiadomość
-
Hej mamusie
Ja jutro idę do swojego lekarza na wizytę i oczywiście już się troszkę stresuje 🙈 trzymajcie kciuki!
Z tego co piszecie to u Was w porządku i oby tak dalej
Jak u Was maj się zapowiada? Coś planujecie, jakieś wyjazdy? My siedzimy w domu chyba ze jakiś jednodniowy wypad za miasto. U nas maj będzie bardzo aktywny bo wybieramy się na echo serca, USG IIItrymrstru i w międzyczasie mamy komunię w rodzinie
…tylko trzymać się za kieszeń 🙈🤣
-
Przyszła mi dziś wyprawka z apteki... Bo mąż zaczął panikować i w sumie trochę słusznie bo jeden poród miałam w 30tygodniu drugi w 40 ale trzeci w 34 a tu nic nie przygotowane :p
imago forum
Jeszcze kilka rzeczy i zaczynam pakować torbę do szpitala... Poczułam że robi się poważnie jak wzięłam do ręki majtki poporodowe xDMamaKaji, 910608, Love22 lubią tę wiadomość
-
Listy jako takiej nie miałam bo kupowałam mniej więcej to co mi się sprawdziło przy poprzednim synku
zapłaciłam sporo bo około 1000zl ale w paczce są już rzeczy dla mnie po porodzie cała apteczka pampersy butelka smoczki i nawet płyny do prania ubranek
mogę potem zrobic taka listę i wrzucić jeśli będziecie chciały ale pewnie nie będzie dużo odbiegała od tych publikowanych w internecie. Dodatkowo mogę dodać od siebie że ciężko przewidzieć co się sprawdzi bo każde dziecko jest inne
-
Jeżeli Ci się zechce spisać, to zrob proszę listę
zawsze to doświadczenie Mamy a nie suche fakty
U mnie wśród znajomych to tylko wózki zabawkowe by mi dawali 🙈 a na to jeszcze mamy czas 🤣 wole właśnie takie konkrety ( dodatkowo w szkole rodzenia położna tez będzie coś sugerowała do takiej wyprawki)
-
Ok więc tak:
Dla mnie:
Majtki poporodowe
Podkłady poporodowe
Duże podpaski (podkładów po porodzie zużyłam niewiele, szybko przerzuciłam się na duże podpaski bo wygodniej)
Płyn do higieny intymnej
Masc z lanolina na podrażnione sutki
Wkładki laktacyjne
Muszle laktacyjne (poprzednio nie miałam ale zostały mi bardzo polecone więc zobaczymy)
Nakładki na sutki
Pomadka nawilżająca do ust
Butelka z filtrem
Wyposażenie kosmetyczki do szpitala
Dla bobasa apteczka:
Espumisan
Paracetamol w czopkach
Dicoflor
Witamina D
Windii
Bepanthen
Linomag
Katarek
Sól fizjologiczna
Kompresy jalowe
Pielegnacyjne:
Nożyczki do paznokci
Szczotka do wloskow
Waciki higieniczne
Olejek z migdalow
Pampersy (dodatkowo mała paczka do szpitala)
Husteczki waterwipes
Puder do pupy (lub mąka ziemniaczana)
Termoforek z pestek wisni
Pieluszka bambusowa
Smoczki antykolkowe
Buteleczka antylolkowa (najmniejsza z możliwych)
Delikatny płyn do kąpieli
Krem z filtrem 50 dla niemowlat
Krem nawilżający do buzi
Podkłady jednorazowe do przewijania
Pisałam z pamięci mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam choć pewnie jeszcze coś mi się przypomni i będę uzupełniać zapasy
Uwagi i podpowiedzi co dodać co zmienić również mile widziane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 12:58
-
Część Dziewczyny. U mnie jutro wizyta kontrolna u lekarza, ale bez usg. Generalnie już nie mogę się doczeka jakiegoś usg. Ostatnio widziałam synka w 22 tyg. Ciekawi mnie ile waży, bo mamusia coraz więcej
Wstępnie usg mam planowane na 10 maja.
Generalnie ruszyłam temat torby do szpitala. Coś kupiłam w aptece, ale jeszcze mam braki.
W ciągu najbliższych 2 tyg. czeka mnie wizyta malarzy, dostawa i montaż z Ikei. Już nie mogę sie doczekać mebli do pokoju dzidziusia, bo coraz więcej rzeczy dostaję- wszystko to zalega w reklamówkach i kreuje bałagan -
Duzaa, taka przesyłka wygląda poważnie
Ja sobie rozparcelowałam zamówienia na kilka miesięcy, coby finansowo jakoś tego nie odczuć.
Jak doświadczona mama podpowiedz, proszę, kupujesz BioGaję czy jakiś inny probiotyk dla maluszka od razu? Widzę, że jest na liście jest Espumisan (to na gazy maluszka?), Witaminę D kupujesz w kroplach czy inną? Ja miałam zapisany Vigantol, ale nie mam pojęcia czy to dobry wybór...
Z rzeczy dla mamy to u mnie na liście dodatkowo są czopki glicerynowe, bo nasłuchałam się, że pierwsza 💩 po porodzie to koszmar. No to się zabezpieczę na tyle, na ile mogę 😅
MamaKaji, super wieści! Maluszek jeszcze waży tyle, co okruszek
BasiaIR, kciuki za wizytę! Koniecznie daj znać po wszystkimJejku, zazdroszczę pokoju dla dziecka. U nas niestety brak metrażu.
-
Macie już może kupione wózki? Bo my się ciagle motamy 🙈 bardzo podoba mi się anex e/type tylko czy warto jest płacić 4000zl ? Patrzyłam na muuvio quick 3, na skidoou Oslo są dużo tańsze (ponad 1000zl w kieszeni). Jak teraz kupimy dobry wózek w rozsądnej cenie to można później dołożyć do dobrej spacerówki (No cybex - znajomi tak zrobili). Może macie doświadczenia z innymi fajnymi modelami. Chodzi nam tez o wieksza gondole bo później zima jak doją śpiworki żeby było więcej miejsca
-
910608 wrote:Duzaa, taka przesyłka wygląda poważnie
Ja sobie rozparcelowałam zamówienia na kilka miesięcy, coby finansowo jakoś tego nie odczuć.
Jak doświadczona mama podpowiedz, proszę, kupujesz BioGaję czy jakiś inny probiotyk dla maluszka od razu? Widzę, że jest na liście jest Espumisan (to na gazy maluszka?), Witaminę D kupujesz w kroplach czy inną? Ja miałam zapisany Vigantol, ale nie mam pojęcia czy to dobry wybór...
Z rzeczy dla mamy to u mnie na liście dodatkowo są czopki glicerynowe, bo nasłuchałam się, że pierwsza 💩 po porodzie to koszmar. No to się zabezpieczę na tyle, na ile mogę 😅
MamaKaji, super wieści! Maluszek jeszcze waży tyle, co okruszek
BasiaIR, kciuki za wizytę! Koniecznie daj znać po wszystkimJejku, zazdroszczę pokoju dla dziecka. U nas niestety brak metrażu.
Co do czopkow glicerynowych to.. Nie taki diabeł straszny jak to mówiąwitaminę D mam w kapsułkach twist off ale w sumie zależy od dziecka co zaakceptuje
vigantol to z tego co wiem lek a nie suplement więc może nawet bezpieczniejszy jeśli maleństwo ma problem z brzuszkiem,co do probiotyku ja kupiłam Dicoflor bo mi się sprawdził poprzednio ale o Biogai słyszałam też wiele dobrego
tak Espumisan na gazy mój młody miał spore problemy także dobrze mieć w razie w.
Jeśli chodzi o wózek to kupiłam używany za grosze z dużą gondola a spacerówkę mam po starszaku
910608 lubi tę wiadomość