X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odnośnie skorcczy to... Dziś skończyłam 31 tygodni i poważnie zaczynam odliczać dni do porodu :p brzuch twardnieje nawet już się zdarzył Skórcz taki ze mi mowę odebrało do tego skocze łydek i generalnie brak chęci do czegokolwiek.. No ale już bliżej niż dalej tak jak pisałyście więc damy radę! :)
    PS. Jutro mam niespodziewana sesję brzuszkowa i już się zastanawiam jak to będzie... Zwykle stoję po drugiej stronie obiektywu :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 08:44

Daisy___ lubi tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej po majówce! Ja nie odpoczęłam, ale to chyba już tak ma być :P Teraz byle do porodu, a potem... byle się wyspać 😅 Przyjechał do nas wózek w poniedziałek, wieczorem robiliśmy urodziny szwagra, a wczoraj odwiedziliśmy Łazienki Królewskie. Szybciej wyszliśmy stamtąd, niż weszliśmy. Brzuch mi się tak opuścił, dziecko czuję na spojeniu łonowym, że nie dałam rady iść. Już śmieszkowałam, ale chyba serio ćwiczenia Dembińskiej są dla mnie ZA BARDZO działające...

Iwona, zazdroszczę takiego wypoczynku. Pokaż jakąś pocztówkę z tych egzotycznych dla nas miejsc :)

Love22, ja mam skurcze od 24 tc. Magnez trochę pomaga, ale włączyłam też mega dawkę orzechów, więc nie wiem na ile to z suplementu, a na ile magnez z diety się sprawdza. No i luteinę mi lekarz włączył, żeby szyjka jeszcze trzymała. A co na to Twój gin? Bo wiadomo, u jednej takie skurcze nic nie znaczą, a u drugiej już mogą być oznaką bliskiego porodu 🤗

Duzaa, ja też po cichu odliczam już do porodu, ale z drugiej strony próbuję nastawić się na przenoszenie. Jednak psychicznie chyba będzie łatwiej znieść, jak będzie 40+4 i nadal będę w dwupaku. I pochwal się koniecznie efektem sesji! :)

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech któraś z dziewczyn mnie Doda na fb na Messenger to wyślę tam zdjęcia :) nie potrafię się bawić w dodawanie zdjęć na necie 😅😁

uwo99jcga0vdsd7t.png

Wysłany: 4 maja 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://ibb.co/Mg2Tb8Q
    https://ibb.co/dPQpPy0
    https://ibb.co/DpPHTjM
    https://ibb.co/0hGmhhj
    https://ibb.co/LZBmfNt

uwo99jcga0vdsd7t.png

Wysłany: 4 maja 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    70073665-1-FF8-408-F-8-CE8-1-CCF3-D2-C6-C7-A.jpg
    99-E8-BBE3-F279-4-E12-943-B-190-D5-A7-D3404.jpg
    255-DAFE3-9-B61-4240-897-C-2-D60458-BA1-C5.jpg
    37-E08-B1-E-0-FEC-482-C-BDF6-A622-ED164-F7-D.jpg
    E9-D90-EB0-C999-4-C41-84-B8-15-EC48-EE519-D.jpg

910608, Love22, Asia2309, Moniika lubią tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png

Wysłany: 4 maja 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo jest …😅😅😅 wujek Google mi pomogło 😅

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, cudnie wyglądasz! 😍 I fajnie popatrzeć chociaż na takie piękne okoliczności, skoro odwagi i sił brakuje na wojaże 😅

Ja to nie wiem jak teraz z maluszkiem gdziekolwiek się wybrać. Szczerze? To jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić, zanim dziecko nie skończy 2/3 rż 🤷🏼‍♀️

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, pięknie wyglądasz 🤩
    910608 wrote:
    Ja to nie wiem jak teraz z maluszkiem gdziekolwiek się wybrać. Szczerze? To jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić, zanim dziecko nie skończy 2/3 rż 🤷🏼‍♀️
    Nam łatwiej z takim maluszkiem do roku niż jak miała dwa latka (teraz jak ma 3 też już jest spoko).

My byliśmy z Zosią jak miała 3 miesiące nad morzem na parę dni (400km) to był koniec sierpnia i bardzo miło wspominam ten wyjazd. Jak miała rok na tydzień na mazury pojechaliśmy..pozwiedzalismy, jak statkiem płynęliśmy to przespała w wózku cały rejs. ;)
    A jak miała dwa latka to zaczęli się w aucie marudzenie i droga była ciężka, raz była lepsza, raz gorsza. Teraz jak ma 3 jest fajna do przegadania i idzie już wytłumaczyć dlaczego nie ma płakać itp. i jest komunikatywna :) więc nie bać się tylko kombinować gdzie pojechać choć na krótki weekend :)

910608 lubi tę wiadomość

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona super!!🤩 i Ty i widoki 😁 Ja to jak ty 908610, boje się. Z jednym maluszkiem moze i dałoby sie wybrać. Ale z 3 to chyba jak będą pełnoletni 😅
    A co do skurczy ro mon lekarz mowi ze jak szyjka dluga i zamknieta to nie ma sie co stresowac tylko poprostu odpoczywac ile sie da. Zresztą poprzednio rak miałam ze skurcze pod kobiec na ktg pisały sie mocne a porodu ani widu ani slychu i skończyło sie cięciem.

202206271756.png

Wysłany: 5 maja 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 powiem Ci z doświadczenia ze takie małe dziecko szybciej ograbić na jakikolwiek wyjazd biz starsze dziecko 😅😅😅😅 Dla mnie to proste jest kiedy bierzesz dziecko, wozek , ubranka i idziesz gdzie chcesz i zobaczysz co chcesz :) Moja córka jak zaczęła chodzić to ona wiecznie zmęczona i nie zaciekawiona światem i tak zostało do dzisiaj 😅 jedziemy gdziesz to jest tylko ! Ja nie idę bo wy tylko chodzicie i chodzicie 😅
    My chcemy jechać gdzieś pod domek z małym jak się urodzi :) późniejsze plany to Indonezja na jesień 🥰🥰🥰
    Dzisiaj jestem z siebie dumna poparłam sobie cześć ubranek co były w domu już kupione ( było tego tylko kilka sztuk ) pieluchy itp … aaaaa wczoraj wysłałam starego po ciuszki do takiej babki i taka jestem zadowolona bo sprzedała 4 worki ciuchów za 250 zł i do rozmiaru 74 mam spokój 😁😁😁 zadbane , markowe ( nie wiem czemu tak mało wzięła pieniędzy za to jak one warte dużo więcej 😆 tak czy siak dla mnie dobrze bo miałam stresa ze nic nie mam w domu !
    Powiedzcie mi co za kosmetyki kupujecie dzieciaczkom??
    Ja zamówiłam z Hipp z polecajki instagramowej ( patrzyłam na dobry skład , najlepiej naturalny bez dodatków )
    Macie opinie na temat tych kosmetyków ??

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona:)
    Hipp słyszałam same dobre opinie i moja chrześnica używała :)
    Ja z wyprawki nie mam nic … tylko zamówiony wózek, fotelik i bazę bo długie są terminy dostaw! Na dniach robimy listę rzeczy potrzebnych i powoli będziemy brać się za zakupy.

My chcemy pod koniec maja wybrać się na mały odpoczynek i później może jakieś krótkie, weekendowe wypady jak pogoda będzie sprzyjają po porodzie :)

P.S. Pięknie wyglądasz i zdjęcia wspaniałe 🤩

Dzisiaj byliśmy na pierwszych zajęciach praktycznych w szkole rodzenia :) bardzo relaksacyjne spotkanie, dużo o oddechu i wspaniała położna 🤩
    Jutro mamy echo serca wiec trzymajcie kciuki bo mam stres 🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 17:05

Iwona:) lubi tę wiadomość

• 910608 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2022, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatkaPP, jak dobrze czytać takie wiadomości! Zawsze to odrobina nadziei, że życie z podróżami się nie skończyło wraz z noworodkiem :D
    Love22 wrote:
    A co do skurczy ro mon lekarz mowi ze jak szyjka dluga i zamknieta to nie ma sie co stresowac tylko poprostu odpoczywac ile sie da.

Mój mówi to samo! :)

Iwona, a jakie kosmetyki masz na myśli? Bo ja to żadnego żelu do mycia, balsamu ani nic z tych rzeczy nie kupuję. Nawet tych z dobrym składem.

MamaKaji, Ty zaczynasz, a mnie czekają już ostatnie zajęcia ze szkoły rodzenia! A później to nie wiem, chyba tylko skreślanie dni do porodu mi zostanie :P

PatkaPP lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2022, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona super wyglądasz, piękne zdjęcia i widoki ❤ kosmetyki Hipp babysanf mają dobry skład, sami używaliśmy, ale trochę później. Na początek do mycia sama woda, do pupy jakiś alantan/bepanthen itd.

Jeżeli chodzi o wyjazdy to u nas było wręcz odwrotnie. Odkąd młoda skończyła roczek to było coraz łatwiej. Wcześniej nawet na obiad, zakupy, czy glupi spacer nie dało jej się zabrać. Ciągłe wiszenie na cycu, płacze nie do uspokojenia, niechęć do wozka i spanie tylko w komfortowych dla niej warunkach z ciężkim usypianiem, ciągłe marudzenie. Łatwo było ją przebodzcowac i nocka wtedy z głowy. Także teraz to bajka mimo, że biega jak opętana 🙈 (kończy 2 latka niedługo). Jak widzę niektóre niemowlaki to rzeczywiście może być z nimi łatwiej póki nie są mobilne. Moja córka była/jest typowym high needem, ale teraz da się z nią dogadać jakoś itp. Także wszystko zależy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2022, 20:17

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣

Wysłany: 6 maja 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie :)

Fajnie się dzielić wszystkim bo co mama to ma inne doświadczenia z tymi podróżami :) nie ma określonego schematu dla każdego tylko każdy ma inny 😇

Powiedzcie mi czy wasze maluchy tez się tak wiercą ?? Bo mnie mój tak kopie i lobuzuje ze dzisiaj to on wcale nie spał ani razu ! Czuje go co chwile 😒 mam nadzieje ze mi da pospać w nocy i pójdzie tez spać . Mam momenty takie , ze stanę i muszę chwile odsapnąć bo jak kopnie to cała skóra mnie boli na brzuchu albo żebra 🤫

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona:) wrote:
    Witam wszystkie :)

Fajnie się dzielić wszystkim bo co mama to ma inne doświadczenia z tymi podróżami :) nie ma określonego schematu dla każdego tylko każdy ma inny 😇

Powiedzcie mi czy wasze maluchy tez się tak wiercą ?? Bo mnie mój tak kopie i lobuzuje ze dzisiaj to on wcale nie spał ani razu ! Czuje go co chwile 😒 mam nadzieje ze mi da pospać w nocy i pójdzie tez spać . Mam momenty takie , ze stanę i muszę chwile odsapnąć bo jak kopnie to cała skóra mnie boli na brzuchu albo żebra 🤫

Piękne zdjęcia, Iwona, świetnie wyglądasz i widać, że urlop udany :D
    Moje bobo też dokazuje, ale ja jestem już 32+5 - niemniej harce zaczęły się tak 3 tygodnie temu. Raz zarobiłam takiego kopniaka w pęcherz, że musiałam lecieć do toalety, a teraz co jakiś czas dostaje ciosy w żebra :D czasami specjalnie chodzę, żeby pobujać dziecko, albo zmieniam strony w łóżku czy proszę, żeby mąż przytrzymał ręce na brzuchu, wtedy się uspokaja albo mniej czuję ruchy.

Jestem właśnie po wizycie u lekarza - mamy już 2 kg żywej wagi i ułożenie główkowe :D W tym tygodniu kończę kompletować wyprawkę, a w przyszłym pewnie zapakujemy już torbę do szpitala :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2022, 10:10

👧 07.2022

Wysłany: 9 maja 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy super ze dzidzia już główka do dołu :)
    Ja byłam dzisiaj na wizycie i mój mały nie wiadomo jak leży , chciała sprawdzić manualnie ale nie czuła jeszcze jak jest odwrócony :)
    Czy Wy mamusie tez takie śpiące chodzicie ? Bo ja śpię w ciągu dnia bardzo dużo . Przez ostatnie 2 tyg jedna drzemka musi być bo chodzę taka zamulona 😒
    Co do wyprawki to dużo wam brakuje ? Ja wczoraj zamówiłam laktator neno i z bruna do czyszczenia noska :) jakaś dziewczyna polecała ze bardzo jej się sprawdzał przy dziecku :)
    Czytałam tez dużo o tym katarek co się podłącza do odkurzacza ale on do mnie nie przemawia 😅 nie potrafię sobie tego w głowie poukładać odkurzacz i nosek mojego dziecka 😅😇☺️

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po USG...maleństwo odwrócone główkowo i waży 1600g(30 tydz.+3). Termin porodu 14.07.
    Mój plan na najbliższe dni...ogarnąć torbę do szpitala!!! Napisałam tu, żeby mieć dodatkową motywację.

Daisy___, Moniika, PatkaPP lubią tę wiadomość

• Moniika Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona nie mam opinii na temat innych, ale sama mam katarek do odkurzacza bo wiele dziewczyn na poprzedniej grupie polecało. Parę sceptycznych osób z otoczenia przy katarach z którymi elektryczne aspiratory nie dawały rady biegło po ten do odkurzacza. Ja jestem bardzo zadowolona i oni też zmienili zdanie :) końcówka jest maleńka, siła z jaką zasysa też jest okej i trzeba delikatnie po parę sekund tylko przykładać, ewentualnie jak jest możliwość zmniejszenia mocy to zmniejszyć jeżeli wydaje się za duża. Łatwo się czyści. Moje dziecko dobrze znosi odciąganie. Wiadomo płacze czasem mniej, czasem bardziej, ale bez większych problemów.

Ja nie mam czasu spać przy dziecku, ale nawet nie czuję takiej potrzeby odkąd w nocy się w miarę wysypiam :) w poprzedniej ciąży dużo odpoczywałam, ale chyba nie zdarzyło mi się zdrzemnąć bo u mnie to wręcz pogarsza sytuacje i czuję się taka rozbita 😉 jak tylko masz możliwość i potrzebę to śpij ☺ a cukier masz dobry? Ja mam niski więc niby powinnam być ospała. Nawet krzywa wyszła mi na poziomie glukozy na czczo 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2022, 14:41

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy, bobas ma słuszną wagę, ale i czas ciąży zbliża się ku końcowi, więc według mojej niefachowej opinii wszystko jest super :D Ani mało, ani dużo, a w sam raz! Kurczę, to Ty jesteś pierwsza w kolejce do rozpakowania?! A z tym dotykiem ojca po brzuchu to u mnie jest to samo - jak tylko ojciec dotknie to dzieć się uspokaja. Zadziwia mnie to za każdym razem i każdorazowo też się zastanawiam, czy będzie to miało przełożenie w życiu dziecka poza brzuchem? Tzn. czy dotyk taty będzie takim automatycznym uspokajaczem? :D

Iwona, ja kupiłam ten katarek do odkurzacza tak jak Moniika - z polecenia. Zaufałam już tym, którzy przeszli różne odkatarzacze i zostali przy jednym wyborze.
    I tak, ja jestem z tych, co teraz zupełnie nie mają energii. Ani w nocy nie wysypiam się, ani w dzień, choć leżę, bo na nic innego nie starcza sił. No i dziecko strasznie napiera na dół, więc nawet wyjście do Lidronki zawsze stoi pod znakiem zapytania.

BasiaIR, super wieści! <3 Ale z tym pakowaniem torby to jeszcze masz czas, na spokojnie. Ja mam termin na 6.07 i w sumie... o tym jeszcze nie myślę. Obawiam się, że spakuję walizki i tak przechodzę po terminie, a to będzie tylko wzbudzało moją frustrację.

I ja też po wizycie! U nas wszystko ok, luteina i magnez się spisują. Szyjka trzyma, skurczy prawie nie ma. Tylko zakaz ćwiczeń z Dembińską dostałam, bo są na moim organizmie aż nazbyt skuteczne. No i od teraz z lekarzem widujemy się co 2 tygodnie :) Niby fajnie, a z drugiej strony trochę zaboli kieszeń.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2022, 17:53

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 9 maja 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Daisy, bobas ma słuszną wagę, ale i czas ciąży zbliża się ku końcowi, więc według mojej niefachowej opinii wszystko jest super :D Ani mało, ani dużo, a w sam raz! Kurczę, to Ty jesteś pierwsza w kolejce do rozpakowania?! A z tym dotykiem ojca po brzuchu to u mnie jest to samo - jak tylko ojciec dotknie to dzieć się uspokaja. Zadziwia mnie to za każdym razem i każdorazowo też się zastanawiam, czy będzie to miało przełożenie w życiu dziecka poza brzuchem? Tzn. czy dotyk taty będzie takim automatycznym uspokajaczem? :D

Iwona, ja kupiłam ten katarek do odkurzacza tak jak Moniika - z polecenia. Zaufałam już tym, którzy przeszli różne odkatarzacze i zostali przy jednym wyborze.
    I tak, ja jestem z tych, co teraz zupełnie nie mają energii. Ani w nocy nie wysypiam się, ani w dzień, choć leżę, bo na nic innego nie starcza sił. No i dziecko strasznie napiera na dół, więc nawet wyjście do Lidronki zawsze stoi pod znakiem zapytania.

BasiaIR, super wieści! <3 Ale z tym pakowaniem torby to jeszcze masz czas, na spokojnie. Ja mam termin na 6.07 i w sumie... o tym jeszcze nie myślę. Obawiam się, że spakuję walizki i tak przechodzę po terminie, a to będzie tylko wzbudzało moją frustrację.

I ja też po wizycie! U nas wszystko ok, luteina i magnez się spisują. Szyjka trzyma, skurczy prawie nie ma. Tylko zakaz ćwiczeń z Dembińską dostałam, bo są na moim organizmie aż nazbyt skuteczne. No i od teraz z lekarzem widujemy się co 2 tygodnie :) Niby fajnie, a z drugiej strony trochę zaboli kieszeń.

Taak, w sumie te 2 kg to około 50 centyla :) Jestem pierwsza do rozpakowania, ale zobaczymy, jak to będzie, Wy mnie możecie wyprzedzić i rodzić w terminie, a ja po Was i zmieścić się w widełkach, choć, nie ukrywam, wolałabym, żeby poród zaczął się sam, ale wywoływanie też mnie jakoś nie przeraża.
    Super! Liczę, że ojcowie będą uspokajaczami, choć obawiam się, że możemy mieć przekorne dzieci :>

Ja z kolei nie mam potrzeby drzemek, mam całkiem dobrą kondycję, ale budzę się o 8.00 niezależnie od tego, kiedy zasnę - kiedyś umiałam spokojnie spać do 9-10, a teraz z rzadka się to udaje, córka chyba mnie przygotowuje do krótszego snu. Jak śmiała się moja mama - oby budziła nas o ósmej :>

Z ciekawości - co znaczy w tym kontekście to, że ćwiczenia są za skuteczne? :D ja zaniedbałam ćwiczenia oddechowe i mięśni dna miednicy, więc chcę nadrobić...

👧 07.2022
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ