X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze słyszeć , ze wracasz już do domku 😍😇 Najważniejsze , ze wszystko dobrze :) i jaki piękny brzuszek :) 🥰🥰🥰
    Dziękuje za życzenia :)
    Cały weekend na spokojnie i dzisiaj jedynie zrobiliśmy sobie grila z sąsiadami ,
    Posiedzieliśmy pogadaliśmy :)
    W wannie się wyleżałam i teraz już leżę w łóżku :)
    Dobrej nocy

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 bardzo ładnie wyglądasz :) piękny brzuszek 💚

My jesteśmy po wczorajszej Komunii i powiem Wam ze wymęczył mnie ten dzień masakrycznie! Jak przyjechaliśmy do domu po 12 godzinach 🙈 bolało mnie wszystko … plecy, jelita, brzuch i żebra… po sprzątaniu tak nie mam. Dzisiaj odpoczywam i jem sama owsiankę i pije wodę w ramach małego detoksu.

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. My planujemy z mężem w środę wypad na 4 dni do Trójmiasta. Bardzo u nas intensywnie ostatnio było: zakupy, torba, remont, wyprawka, pranie/prasowanie ciuszków...Czuję się zmęczona. I w ogóle ostatnio czuję się dziwnie...taka spięta fizycznie i psychicznie. Pobolewają mnie plecy,mam twardy brzuch....Zaczęłam sobie wmawiać, że urodzę wcześniej. Mój lekarz cały czas narzeka na maja niedokrwistość, koleżanka przypomniała, że urodziła w 32 tyg. i chyba sobie wkręciłam...Nawet każe mężowi zabrać nad morze z torbę do porodu. Będziemy jechać jak wielbłądy na te 4 dni :-)

• MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR, najważniejszy jest Twój komfort psychiczny i fizyczny :) a jaka masz ta morfologię ze lekarz tak panikuje? U mnie leukocyty odrobine podwyższone (ale w normie do stanu ciąży), hematokryt, hemoglobina odrobine poniżej normy. Dostałam preparat żelaza płynny ( bo tardyferon mi się nie przyswaja) i czekam na kontrolna morfologię przed wizyta.

My w przyszłym tygodniu chcemy się idąc na mały wypoczynek i jedyne co mnie nurtuje to pogoda :)

Mi tez brzuch twardnieje po wysiłku i bolą plecy w odcinku piersiowym ale gdy odpocznę to wszystko przechodzi :)

• 910608 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22, wspaniałe wieści! Super, wychodź jak najszybciej :D W domu się wyśpisz i odpoczniesz ze swoim ślicznym brzuszkiem jak należy.

MamaKaji, to sobie maraton urządziłaś z tą komunią! Mnie na samo wyobrażenie 12h poza domem boli :D Jesteś prawdziwym zuchem! Mam nadzieję, że teraz dla równowagi zaplanowałaś tylko i wyłącznie odpoczynek :D

BasiaIR, mi też jakiś czas temu wydawało się, że urodzę wcześniej ze względu na skurcze już w 24 tc. Ale magnez działa cuda. Przeszło i nie pojawia się nic do tej pory. Wydaje mi się, że takie obawy o poród są normalne, ale jak nie masz skurczy czy skracającej się szyjki, to raczej jeszcze na spokojnie zdążysz zwiedzić od Trójmiasta po Zakopane :) Obyś wypoczęła nad morzem, trochę złapała luzu :)

Ja z kolei obawiam się, że będę rodzić po terminie, po indukcji, której bardzo nie chcę. Ale jeszcze trochę i będzie można zacząć próbować te naturalne metody wywoływania porodu :D

MamaKaji lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Ale jeszcze trochę i będzie można zacząć próbować te naturalne metody wywoływania porodu :D

Rozumiem że masz na myśli olej z wiesiołja, herbatę z liści malin i seks ? 😅 vzy jest jeszcze coś o czym nie wiem 😅

910608 lubi tę wiadomość

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reguła iluś tam S 🤣 schody, spacer, seks, słodkie, sutki (stymulacja). A dla ułatwienia porodu to masaż krocza, jedzenie daktyli, herbatka i ćwiczenia 😁 oczywiście wiem, że to niekoniecznie wszystko pomaga, ale co mogłam to robiłam 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 19:03

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna w szkole rodzenia mówiła właśnie o tych metoda i podkreśliła jedno GŁOWA CZYNI CUDA … wiec warto 😁
    P.s. Sex bez zabezpieczeń (w spermie są substancje chemiczne powodujące skurcze 😜)

Dziewczyny doradźcie błagam bo jestem już tak głupia ze szok: JAKIE ROZMIARY UBRANEK KUPICIE/MACIE KUPIONE dla dzieci i w jakich ilościach ? Położna nie chce sugerować rozmiaru bo dzieci rodzą się różne. Ogólnie u mnie w szpitalu dzieciaczki ubieranie są w ubranka szpitalne :). Narazie mam pare (3szt) 56 i więcej na 62 bo trochę dostałam od znajomych ;) Nie chcemy kupić za dużo bo po co :) lepiej na bieżąco dobierać rozmiary wyższe.

• 910608 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:
    Rozumiem że masz na myśli olej z wiesiołja, herbatę z liści malin i seks ? 😅 vzy jest jeszcze coś o czym nie wiem 😅

Dokładnie o wszystkim napisała Moniika :D
    Z tym seksemm to ponoć działa, o ile będzie orgazm kobiety. Wtedy prostaglandyny mają szansę rzeczywiście zadziałać.

Ja zdecydowanie będę musiała jakieś medytacje znaleźć, żeby nie ześwirować jak wybije dzień po terminie, a ja nadal będę w dwupaku 🤣

Moniika, a w poprzedniej ciąży udało Ci się urodzić w okolicach terminu?

MamaKaji, ja mam tylko 4 body na rozmiar 56. Więcej nie kupuję, bo zawsze mogę włożyć 62 i podwinąć. Chociaż liczę na ciepłe lato i na to, że dziecko w domu w samej pieluszce będzie mogło być :) z 62 mam ok. 10/12 body i pajaców łącznie.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Dokładnie o wszystkim napisała Moniika :D
    Z tym seksemm to ponoć działa, o ile będzie orgazm kobiety. Wtedy prostaglandyny mają szansę rzeczywiście zadziałać.

Ja zdecydowanie będę musiała jakieś medytacje znaleźć, żeby nie ześwirować jak wybije dzień po terminie, a ja nadal będę w dwupaku 🤣

Moniika, a w poprzedniej ciąży udało Ci się urodzić w okolicach terminu?

MamaKaji, ja mam tylko 4 body na rozmiar 56. Więcej nie kupuję, bo zawsze mogę włożyć 62 i podwinąć. Chociaż liczę na ciepłe lato i na to, że dziecko w domu w samej pieluszce będzie mogło być :) z 62 mam ok. 10/12 body i pajaców łącznie.
    Miałam wywoływany w 39+2 z całkiem innych przyczyn. Nie było rozwarcia, a szyjka była jeszcze długa, ale tak naprawdę sytuacja mogła się z dnia na dzień zmienić 🤷‍♀️ czesto się zastanawiam kiedy bym urodziła bez wywoływania. Sam poród przebiegl sprawnie i bez nacięcia :) (ćwiczyłam z aniballem).

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣

Wysłany: 25 maja 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaKaji wrote:
    Położna w szkole rodzenia mówiła właśnie o tych metoda i podkreśliła jedno GŁOWA CZYNI CUDA … wiec warto 😁
    P.s. Sex bez zabezpieczeń (w spermie są substancje chemiczne powodujące skurcze 😜)

Dziewczyny doradźcie błagam bo jestem już tak głupia ze szok: JAKIE ROZMIARY UBRANEK KUPICIE/MACIE KUPIONE dla dzieci i w jakich ilościach ? Położna nie chce sugerować rozmiaru bo dzieci rodzą się różne. Ogólnie u mnie w szpitalu dzieciaczki ubieranie są w ubranka szpitalne :). Narazie mam pare (3szt) 56 i więcej na 62 bo trochę dostałam od znajomych ;) Nie chcemy kupić za dużo bo po co :) lepiej na bieżąco dobierać rozmiary wyższe.

Ja mam wyprane i poprasowane rozmiary 50/56/62 . Ufam mojej intuicji i wezmę najmniejsze ubranka i dwie pary na 62 ale myśle jeszcze ze wezmę jedna może na 62 . Mam mały brzuch i wydaje mi się ze mały będzie drobniutki . W szpitalu dają tez te pierwsze ubranka wiec zobaczymy :)

Ostatnie kilka dni mały mi tak napiera na szyjkę , ze czuje jak by miał wyskoczyć mi zaraz . Przedwczoraj na spacerze miałam skurcze nie regularne i wróciłam się do domu bo ledwie szlam i spędziłam wieczór w łóżku. To normalne , ze jestem ju bliżej porodu wiec nie panikowałam i odpoczywalam. Wydaje mi się , ze mały się odwrócił już główka do dołu bo parcie jest ewidentnie o wiele mocniejsze niż do tej pory i spora różnica w czuciu tam na dole 😩 tez tak odczuwacie to wszystko ?
    Z śmiesznych rzeczy to powiem wam , ze śnią mi się erotyczne sny 😅😅😅😅 i wołam później starego na powtórkę to on się śmieje 🥳

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu tez dają ciuszki 😊 wiec jestem spokojniejsza o brak ubranek w odpowiednim rozmiarze :)

Ooooo to u Was juz się Mały i macica szykuje :)
    U mnie brzuch sie jeszcze nie stawia, sa delikatne skurcze wieczorami ale to jeszcze nie to . Mała jest ustawiona główka i jest to inne uczucie jak była nóżkami :) taki większy napór jak piszesz:)

Co do snów to nie wiem o czym śnię bo spie jak kamień 🙈 czasami nawet na jednym boku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2022, 13:28

• Asia2309 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z Was zaczyna rolować krocze? Coś tam o tym czytam, ale nie wiem jak mam się za to zabrać 😅

I jeszcze nawiązując do oleju z wiesiołka, chcecie przyjmować dopochwowo czy doustnie?

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn

Wysłany: 25 maja 2022, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:
    Dziewczyny któraś z Was zaczyna rolować krocze? Coś tam o tym czytam, ale nie wiem jak mam się za to zabrać 😅

I jeszcze nawiązując do oleju z wiesiołka, chcecie przyjmować dopochwowo czy doustnie?
    Jeśli masz instagrama to zobacz sobie profil zapytajpoloznej ona bardzo dużo wiedzy przekazuje i wiele razy mówiła o masażu krocza i jak to wykonywać :)

Asia2309 lubi tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z rozmiarami to ciezko przewidzieć. Jedno dziecko nosiło rozm 56 i było ok, po 3-4 tyg juz 62. A drugie w 56 sie topiło i nawet z podwijaniem wyglądało to nie ładnie. Wiec teraz kupilam na przecenie 2 pajacyki 50 i 2 body, zeby choć na wyjscie wyglądał jak "czlowiek" jesli urodzi sie mały. Jesli na usg w 35 tc wyjdzie wam ze dziecko jest male i szacowana waga do porodu nie przekroczy 3 kg to przyda sie rozm 50 np z HM. A jak wyjdzie ze większe to spokojnie od 56 wystarczy raczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 08:01

202206271756.png
  • ola1 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu masz tabelke Jak dobrać rozmiar ubranek dla niemowlaka

jak-dobrac-rozmiar-dla-niemowlaka.png

ubranka dla niemowląt
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:

Rolowanie krocza pokazuje Iza Dembińska - możliwe, że pożyczę wałek od rodziców: https://www.youtube.com/watch?v=eiPzmqi8L9E.

Co do oleju z wiesiołka - będę brała go doustnie po 37 tygodniu. Niektórzy zalecają go do masażu krocza, ale my używamy mucovaginu ze względu na to, że jest mniej tłusty :) Kwestia preferencji.

👧 07.2022
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:

Ja bardzo chciałam rolować, ale jak już zabierałam się za zakupy w Decathlonie to albo nie był dostępny ten roller, który chciałam, albo stronę wywalało. Uznałam, że to los daje mi znak i po prostu sobie daruję :P Ale idea jest fajna, ponoć dobrze rozluźnia MDM, więc warto.

Co do oleju - tylko doustnie. Mam jeszcze z czasów staraczkowych w tabletkach, ale dziś zamówiłam w płynnej formie. Mam też daktyle i herbatę z liści malin, także tylko czekać :D

Podczytuję różne wątki i widzę, że dużo jest maluchów, którym spieszy się na ten świat. Ciekawe jak to u nas będzie, która rozpocznie maraton porodowy :)

MamaKaji, Asia2309 lubią tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mimo że mam ubranka po poprzednich dzieciach. Duzo takich też ktor były w spadku po wielu innych. Postanowiłam kupic kilka nowych w hwdnolitych kolorach. I teraz jak patrzę w szuflade, bo rozpakowałam zalegle paczki, to widze ze mnie poniosło 🙈 z c&a mam ubranko na wyjście rozm 50, a drugie 56 jajby był duży. I parę kompletow z sztkownamama.pl. C&a napewno znacie. Yen drugi sklep tez super. Nie najtańsze, ale bardzo ładne. Polecam kolekcję Nikol, pinokio, makoma albo wooden. Ja kupowałam ze zniżką 20%.

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20220527-154751.jpg

MamaKaji, 910608 lubią tę wiadomość

202206271756.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ