X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze słyszeć , ze wracasz już do domku 😍😇 Najważniejsze , ze wszystko dobrze :) i jaki piękny brzuszek :) 🥰🥰🥰
    Dziękuje za życzenia :)
    Cały weekend na spokojnie i dzisiaj jedynie zrobiliśmy sobie grila z sąsiadami ,
    Posiedzieliśmy pogadaliśmy :)
    W wannie się wyleżałam i teraz już leżę w łóżku :)
    Dobrej nocy

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 bardzo ładnie wyglądasz :) piękny brzuszek 💚

My jesteśmy po wczorajszej Komunii i powiem Wam ze wymęczył mnie ten dzień masakrycznie! Jak przyjechaliśmy do domu po 12 godzinach 🙈 bolało mnie wszystko … plecy, jelita, brzuch i żebra… po sprzątaniu tak nie mam. Dzisiaj odpoczywam i jem sama owsiankę i pije wodę w ramach małego detoksu.

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. My planujemy z mężem w środę wypad na 4 dni do Trójmiasta. Bardzo u nas intensywnie ostatnio było: zakupy, torba, remont, wyprawka, pranie/prasowanie ciuszków...Czuję się zmęczona. I w ogóle ostatnio czuję się dziwnie...taka spięta fizycznie i psychicznie. Pobolewają mnie plecy,mam twardy brzuch....Zaczęłam sobie wmawiać, że urodzę wcześniej. Mój lekarz cały czas narzeka na maja niedokrwistość, koleżanka przypomniała, że urodziła w 32 tyg. i chyba sobie wkręciłam...Nawet każe mężowi zabrać nad morze z torbę do porodu. Będziemy jechać jak wielbłądy na te 4 dni :-)

• MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR, najważniejszy jest Twój komfort psychiczny i fizyczny :) a jaka masz ta morfologię ze lekarz tak panikuje? U mnie leukocyty odrobine podwyższone (ale w normie do stanu ciąży), hematokryt, hemoglobina odrobine poniżej normy. Dostałam preparat żelaza płynny ( bo tardyferon mi się nie przyswaja) i czekam na kontrolna morfologię przed wizyta.

My w przyszłym tygodniu chcemy się idąc na mały wypoczynek i jedyne co mnie nurtuje to pogoda :)

Mi tez brzuch twardnieje po wysiłku i bolą plecy w odcinku piersiowym ale gdy odpocznę to wszystko przechodzi :)

• 910608 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22, wspaniałe wieści! Super, wychodź jak najszybciej :D W domu się wyśpisz i odpoczniesz ze swoim ślicznym brzuszkiem jak należy.

MamaKaji, to sobie maraton urządziłaś z tą komunią! Mnie na samo wyobrażenie 12h poza domem boli :D Jesteś prawdziwym zuchem! Mam nadzieję, że teraz dla równowagi zaplanowałaś tylko i wyłącznie odpoczynek :D

BasiaIR, mi też jakiś czas temu wydawało się, że urodzę wcześniej ze względu na skurcze już w 24 tc. Ale magnez działa cuda. Przeszło i nie pojawia się nic do tej pory. Wydaje mi się, że takie obawy o poród są normalne, ale jak nie masz skurczy czy skracającej się szyjki, to raczej jeszcze na spokojnie zdążysz zwiedzić od Trójmiasta po Zakopane :) Obyś wypoczęła nad morzem, trochę złapała luzu :)

Ja z kolei obawiam się, że będę rodzić po terminie, po indukcji, której bardzo nie chcę. Ale jeszcze trochę i będzie można zacząć próbować te naturalne metody wywoływania porodu :D

MamaKaji lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Ale jeszcze trochę i będzie można zacząć próbować te naturalne metody wywoływania porodu :D

Rozumiem że masz na myśli olej z wiesiołja, herbatę z liści malin i seks ? 😅 vzy jest jeszcze coś o czym nie wiem 😅

910608 lubi tę wiadomość

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reguła iluś tam S 🤣 schody, spacer, seks, słodkie, sutki (stymulacja). A dla ułatwienia porodu to masaż krocza, jedzenie daktyli, herbatka i ćwiczenia 😁 oczywiście wiem, że to niekoniecznie wszystko pomaga, ale co mogłam to robiłam 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 19:03

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna w szkole rodzenia mówiła właśnie o tych metoda i podkreśliła jedno GŁOWA CZYNI CUDA … wiec warto 😁
    P.s. Sex bez zabezpieczeń (w spermie są substancje chemiczne powodujące skurcze 😜)

Dziewczyny doradźcie błagam bo jestem już tak głupia ze szok: JAKIE ROZMIARY UBRANEK KUPICIE/MACIE KUPIONE dla dzieci i w jakich ilościach ? Położna nie chce sugerować rozmiaru bo dzieci rodzą się różne. Ogólnie u mnie w szpitalu dzieciaczki ubieranie są w ubranka szpitalne :). Narazie mam pare (3szt) 56 i więcej na 62 bo trochę dostałam od znajomych ;) Nie chcemy kupić za dużo bo po co :) lepiej na bieżąco dobierać rozmiary wyższe.

• 910608 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:
    Rozumiem że masz na myśli olej z wiesiołja, herbatę z liści malin i seks ? 😅 vzy jest jeszcze coś o czym nie wiem 😅

Dokładnie o wszystkim napisała Moniika :D
    Z tym seksemm to ponoć działa, o ile będzie orgazm kobiety. Wtedy prostaglandyny mają szansę rzeczywiście zadziałać.

Ja zdecydowanie będę musiała jakieś medytacje znaleźć, żeby nie ześwirować jak wybije dzień po terminie, a ja nadal będę w dwupaku 🤣

Moniika, a w poprzedniej ciąży udało Ci się urodzić w okolicach terminu?

MamaKaji, ja mam tylko 4 body na rozmiar 56. Więcej nie kupuję, bo zawsze mogę włożyć 62 i podwinąć. Chociaż liczę na ciepłe lato i na to, że dziecko w domu w samej pieluszce będzie mogło być :) z 62 mam ok. 10/12 body i pajaców łącznie.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Dokładnie o wszystkim napisała Moniika :D
    Z tym seksemm to ponoć działa, o ile będzie orgazm kobiety. Wtedy prostaglandyny mają szansę rzeczywiście zadziałać.

Ja zdecydowanie będę musiała jakieś medytacje znaleźć, żeby nie ześwirować jak wybije dzień po terminie, a ja nadal będę w dwupaku 🤣

Moniika, a w poprzedniej ciąży udało Ci się urodzić w okolicach terminu?

MamaKaji, ja mam tylko 4 body na rozmiar 56. Więcej nie kupuję, bo zawsze mogę włożyć 62 i podwinąć. Chociaż liczę na ciepłe lato i na to, że dziecko w domu w samej pieluszce będzie mogło być :) z 62 mam ok. 10/12 body i pajaców łącznie.
    Miałam wywoływany w 39+2 z całkiem innych przyczyn. Nie było rozwarcia, a szyjka była jeszcze długa, ale tak naprawdę sytuacja mogła się z dnia na dzień zmienić 🤷‍♀️ czesto się zastanawiam kiedy bym urodziła bez wywoływania. Sam poród przebiegl sprawnie i bez nacięcia :) (ćwiczyłam z aniballem).

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣

Wysłany: 25 maja 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaKaji wrote:
    Położna w szkole rodzenia mówiła właśnie o tych metoda i podkreśliła jedno GŁOWA CZYNI CUDA … wiec warto 😁
    P.s. Sex bez zabezpieczeń (w spermie są substancje chemiczne powodujące skurcze 😜)

Dziewczyny doradźcie błagam bo jestem już tak głupia ze szok: JAKIE ROZMIARY UBRANEK KUPICIE/MACIE KUPIONE dla dzieci i w jakich ilościach ? Położna nie chce sugerować rozmiaru bo dzieci rodzą się różne. Ogólnie u mnie w szpitalu dzieciaczki ubieranie są w ubranka szpitalne :). Narazie mam pare (3szt) 56 i więcej na 62 bo trochę dostałam od znajomych ;) Nie chcemy kupić za dużo bo po co :) lepiej na bieżąco dobierać rozmiary wyższe.

Ja mam wyprane i poprasowane rozmiary 50/56/62 . Ufam mojej intuicji i wezmę najmniejsze ubranka i dwie pary na 62 ale myśle jeszcze ze wezmę jedna może na 62 . Mam mały brzuch i wydaje mi się ze mały będzie drobniutki . W szpitalu dają tez te pierwsze ubranka wiec zobaczymy :)

Ostatnie kilka dni mały mi tak napiera na szyjkę , ze czuje jak by miał wyskoczyć mi zaraz . Przedwczoraj na spacerze miałam skurcze nie regularne i wróciłam się do domu bo ledwie szlam i spędziłam wieczór w łóżku. To normalne , ze jestem ju bliżej porodu wiec nie panikowałam i odpoczywalam. Wydaje mi się , ze mały się odwrócił już główka do dołu bo parcie jest ewidentnie o wiele mocniejsze niż do tej pory i spora różnica w czuciu tam na dole 😩 tez tak odczuwacie to wszystko ?
    Z śmiesznych rzeczy to powiem wam , ze śnią mi się erotyczne sny 😅😅😅😅 i wołam później starego na powtórkę to on się śmieje 🥳

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • MamaKaji Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu tez dają ciuszki 😊 wiec jestem spokojniejsza o brak ubranek w odpowiednim rozmiarze :)

Ooooo to u Was juz się Mały i macica szykuje :)
    U mnie brzuch sie jeszcze nie stawia, sa delikatne skurcze wieczorami ale to jeszcze nie to . Mała jest ustawiona główka i jest to inne uczucie jak była nóżkami :) taki większy napór jak piszesz:)

Co do snów to nie wiem o czym śnię bo spie jak kamień 🙈 czasami nawet na jednym boku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2022, 13:28

• Asia2309 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z Was zaczyna rolować krocze? Coś tam o tym czytam, ale nie wiem jak mam się za to zabrać 😅

I jeszcze nawiązując do oleju z wiesiołka, chcecie przyjmować dopochwowo czy doustnie?

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn

Wysłany: 25 maja 2022, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:
    Dziewczyny któraś z Was zaczyna rolować krocze? Coś tam o tym czytam, ale nie wiem jak mam się za to zabrać 😅

I jeszcze nawiązując do oleju z wiesiołka, chcecie przyjmować dopochwowo czy doustnie?
    Jeśli masz instagrama to zobacz sobie profil zapytajpoloznej ona bardzo dużo wiedzy przekazuje i wiele razy mówiła o masażu krocza i jak to wykonywać :)

Asia2309 lubi tę wiadomość

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z rozmiarami to ciezko przewidzieć. Jedno dziecko nosiło rozm 56 i było ok, po 3-4 tyg juz 62. A drugie w 56 sie topiło i nawet z podwijaniem wyglądało to nie ładnie. Wiec teraz kupilam na przecenie 2 pajacyki 50 i 2 body, zeby choć na wyjscie wyglądał jak "czlowiek" jesli urodzi sie mały. Jesli na usg w 35 tc wyjdzie wam ze dziecko jest male i szacowana waga do porodu nie przekroczy 3 kg to przyda sie rozm 50 np z HM. A jak wyjdzie ze większe to spokojnie od 56 wystarczy raczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2022, 08:01

202206271756.png
  • ola1 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu masz tabelke Jak dobrać rozmiar ubranek dla niemowlaka

jak-dobrac-rozmiar-dla-niemowlaka.png

ubranka dla niemowląt
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:

Rolowanie krocza pokazuje Iza Dembińska - możliwe, że pożyczę wałek od rodziców: https://www.youtube.com/watch?v=eiPzmqi8L9E.

Co do oleju z wiesiołka - będę brała go doustnie po 37 tygodniu. Niektórzy zalecają go do masażu krocza, ale my używamy mucovaginu ze względu na to, że jest mniej tłusty :) Kwestia preferencji.

👧👦
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2309 wrote:

Ja bardzo chciałam rolować, ale jak już zabierałam się za zakupy w Decathlonie to albo nie był dostępny ten roller, który chciałam, albo stronę wywalało. Uznałam, że to los daje mi znak i po prostu sobie daruję :P Ale idea jest fajna, ponoć dobrze rozluźnia MDM, więc warto.

Co do oleju - tylko doustnie. Mam jeszcze z czasów staraczkowych w tabletkach, ale dziś zamówiłam w płynnej formie. Mam też daktyle i herbatę z liści malin, także tylko czekać :D

Podczytuję różne wątki i widzę, że dużo jest maluchów, którym spieszy się na ten świat. Ciekawe jak to u nas będzie, która rozpocznie maraton porodowy :)

MamaKaji, Asia2309 lubią tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mimo że mam ubranka po poprzednich dzieciach. Duzo takich też ktor były w spadku po wielu innych. Postanowiłam kupic kilka nowych w hwdnolitych kolorach. I teraz jak patrzę w szuflade, bo rozpakowałam zalegle paczki, to widze ze mnie poniosło 🙈 z c&a mam ubranko na wyjście rozm 50, a drugie 56 jajby był duży. I parę kompletow z sztkownamama.pl. C&a napewno znacie. Yen drugi sklep tez super. Nie najtańsze, ale bardzo ładne. Polecam kolekcję Nikol, pinokio, makoma albo wooden. Ja kupowałam ze zniżką 20%.

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20220527-154751.jpg

MamaKaji, 910608 lubią tę wiadomość

202206271756.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ