Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja się do Was Sendi94 i Duzaa doczepiam, też wizytuję 23. Przełożyli mi prenatalne, ale trochę się teraz obawiam jak mi lekarz to wszystko wymierzy, bo będzie prosto po dyżurze w szpitalu 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2021, 10:44
Sendi94 lubi tę wiadomość
-
Czy wszystkie które macie 35+ korzystacie z tych badań prenatalnych z testem pappa?
Dostałam skierowanie ale do kliniki oddalonej 110 km i nie bardzo mam jak jechaćlekarz prowadzący mówi, że jak nie skorzystam z tych badań to on zrobi mi to usg prenatalne jak w poprzednich ciążach, bez tego pappa. No i sama nie wiem czy to pappa takie rzeczywiście istotne. Do tej pory nie miałam, wystarczało usg. Ewentualnie myślę czy nie zrobić prywatnie w klinice do której mam niecałe 30 km samego iść prenatalnego 3d. Tam jest specjalistą typowo od takich badań. 320 zł usg 4d bez konsultacji. Myślę czy nie zrobić, a potem drugie u prowadzącego. Jak wy robicie? Czy zdać się na los jak do tej pory i nie wnikać...
-
Love22, zależy wszystko od Ciebie
Samo USG daje Ci pewność, że to co widzi lekarz będzie miało odzwierciedlenie w jakichś 80% w rzeczywistości, a jak dodasz do tego test białka Pappa to ten procent odzwierciedlenia rośnie do 95%.
Ale decyzja należy do Ciebie. Jeśli czujesz, że nawet jeśli bobas będzie chory jesteś w stanie go urodzić i wychować, to może rzeczywiście nie warto.
Przy czym zaznaczam, że możesz sama wybrać miejsce gdzie ewentualnie chciałabyś robić to badanie
Ja osobiście robię tylko USG + Pappa. I szczerze to nie wiem czy będę robić coś dalej, jeśli już na tym etapie wyjdzie duże ryzyko. -
Love23, rozmawiałam ostatnio z gin nt badania PAPPA (zastanawiałam się, czy warto je robić choć w pierwszej ciąży miałam). Odpowiedział, że samo badanie USG potrafi wykryć trisomię w 50% (więc równie dobrze można rzucić monetą), a w połączeniu z badaniem białka PAPPA (tzw. test podwójny PAPPA) wykrywalność zwiększa się do 90%. Mnie to przekonało. Myślę, że decyzja w dużej mierze zależy od tego czy cokolwiek zamierzasz zrobić w przypadku wykrycia choroby genetycznej. Bo jeśli nie, to myślę że można sobie to badanie darować.
-
Ja miałam nie robić PAPPy bo naczytałam o fałszywie dodatnich wynikach oraz, ze przyjmowanie duphastonu może sfałszować wynik biochemii (znalazłam wiarygodne badania, ze tak nie jest). Zdecydowałam się na test bo on wykrywa nie tylko potencjalne ryzyko wady płodu, ale pokazuje prace łożyska i zagrożenie porodem przedwczesnym, stanu przedrzucawkowego. Dodatkowo zaburzona biochemia może sugerować wady serca płodu które można wykryć na etapie ciąży. Bardzo się boje, mam bardzo dużo wątpliwości. Jeśli Pappa wyjdzie zła pewnie zrobię test SANCO.
Edit. Mam 34lata, w poprzedniej ciąży jak miałam 27lata tez robiłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2021, 16:24
Lolita lubi tę wiadomość
-
W świetle obecnych przepisów nie ma już chyba tego dylematu w przypadku wad u dzidziusia więc to chyba jedynie w kwestii świadomości, jak się przygotować do porodu. Kurczę, patrzyłam i żadne laboratorium bliżej nie ma w ofercie tych badań z krwii. Nifty jest prywatnie ale pappa nie ma.
-
Love22 wrote:W świetle obecnych przepisów nie ma już chyba tego dylematu w przypadku wad u dzidziusia więc to chyba jedynie w kwestii świadomości, jak się przygotować do porodu. Kurczę, patrzyłam i żadne laboratorium bliżej nie ma w ofercie tych badań z krwii. Nifty jest prywatnie ale pappa nie ma.
910608 lubi tę wiadomość
-
mcdulka wrote:U nas każde laboratorium robi- alab, diagnostyka. To się nazywa test podwójny. Ważne żeby badanie przeprowadzał lekarz ktory ma certyfikat FMF bo sam wynik biochemii nie ma żadnej wartości. Dopiero po przeliczeniu na jednostkę MoM i zestawieniu z wynikami usg otrzymuje się statystyczny wynik.
-
Love22 wrote:W świetle obecnych przepisów nie ma już chyba tego dylematu w przypadku wad u dzidziusia więc to chyba jedynie w kwestii świadomości, jak się przygotować do porodu. Kurczę, patrzyłam i żadne laboratorium bliżej nie ma w ofercie tych badań z krwii. Nifty jest prywatnie ale pappa nie ma.
910608 lubi tę wiadomość
-
Moja lekarka na ostatniej wizycie powiedziała, że na pappę wysyła wszystkie swoje pacjentki bez względu na wiek 🤷♀️ już nawet mam skierowanie wypisane, mam zrobić zaraz po USG następnego dnia. Na szczęście mam je w pakiecie medicover. Jedyne co planuję dodatkowo to usg 4d, żeby mieć pamiątkę. U mnie kosztuje 280zł
Love22 lubi tę wiadomość
-
Oczywiście Lolita, chodziło mi o to że z automatu nie dostaje się takiego wyboru jak to było kiedyś we wszystkich przypadkach. Nie popieram zmian jakie zaszły, ale na ten moment chyba tego nie zmienią. Więc dlatego oficjalnie w przypadku samej choroby dziecka w kraju naszym nie ma wyboru. Stąd moje zdanie o dylemacie. Może źle to ujęłam. Oczywiście pozostaje jeszcze sytuacja zagrożenia życia kobiety i tu dylematy mogą być. Nie oceniam absolutnie żadnych prywatnych decyzji. To są zbyt trudne i indywidualne sprawy. Znam to z bliskiego otoczenia i życzę żeby żadna z nas w takiej sytuacji nigdy nie była.
Lolita lubi tę wiadomość
-
Mój lekarz pappe zleca każdej pacjentce.
Mam zrobić między 20 a 24 grudnia i z wynikiem przyjść na prenatalne 3-7 stycznia.Love22 lubi tę wiadomość
💁♀️ 27
💁♂️ 31
04.11.21 ⏸️
12 dpo- beta 78,9
15 dpo- beta 282,1 🥰
24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
13.11- crl 2,43 cm ❤️
22.12- crl 3,95 cm ❤️
03.01- prenatalne- synek 💙
19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
15.02- 250 gramów 🥰
01.03- połówkowe 🤞🍀
-
Love22 wrote:Oczywiście Lolita, chodziło mi o to że z automatu nie dostaje się takiego wyboru jak to było kiedyś we wszystkich przypadkach. Nie popieram zmian jakie zaszły, ale na ten moment chyba tego nie zmienią. Więc dlatego oficjalnie w przypadku samej choroby dziecka w kraju naszym nie ma wyboru. Stąd moje zdanie o dylemacie. Może źle to ujęłam. Oczywiście pozostaje jeszcze sytuacja zagrożenia życia kobiety i tu dylematy mogą być. Nie oceniam absolutnie żadnych prywatnych decyzji. To są zbyt trudne i indywidualne sprawy. Znam to z bliskiego otoczenia i życzę żeby żadna z nas w takiej sytuacji nigdy nie była.
Też myślę o usg 4d super pamiątka to musi być a nigdy nie miałam -
Nie do końca to prawda, że teraz nie ma wyboru. Chore dziecko to zagrożenie dla zdrowia ciężarnej (psychicznego zawsze) a ta przesłanka, żeby dokonać terminacji w Polsce wciąż jest legalna. Trzeba się trochę bardziej naszarpać ze szpitalami niż wcześniej, ale jest to możliwe i do wykonania. Pomaga w tym na przykład fundacja Federa. Oby żadna z nas nie musiała z niej korzystać...
-
Love22 wrote:A ile kosztuje u Ciebie To badanie myszajda?
Nie mogę sprawdzić dokładnie bo coś wyszukiwarka badań na stronie alabu szwankuje, ale lekarz mówił, że coś w okolicach 300 zł.💁♀️ 27
💁♂️ 31
04.11.21 ⏸️
12 dpo- beta 78,9
15 dpo- beta 282,1 🥰
24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
13.11- crl 2,43 cm ❤️
22.12- crl 3,95 cm ❤️
03.01- prenatalne- synek 💙
19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
15.02- 250 gramów 🥰
01.03- połówkowe 🤞🍀