X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Katarina1103 Znajoma

Wysłany: 10 grudnia 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Katarina czy Ty przy takim TSH bierzesz lek tarczycowy ? Ja myślałam, że to super wynik.

Na niedoczynnosc leczę się od 10 lat także to są wyniki przy stałej dawce ale pierwszy wynik jest sprzed ciąży a ten drugi z 8tc.

• 910608 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala, dziękuję za odpowiedź <3

Sendi94, tak jak napisała Duzaa, też obstawiałabym źle pobraną próbkę. Podobnie może być z bakteriami. Pewnie do powtórki, może nawet z posiewem, bo jednak żadna infekcja nie jest teraz dobra. Dobrze, że możesz się kontaktować z lekarzem :)

Właśnie obejrzałam pierwszy odcinek And Just Like That na HBO, to ta kontynuacja Seksu w wielkim mieście. I nigdy wielką fanką nie byłam, ale dla zabicia czasu włączyłam i kurcze, końcówka pierwszego odcinka mnie trochę nawet zasmuciła :( Ale generalnie przypadł mi do gustu pomysł, że aktorki w wieku 50-60 lat są głównymi postaciami. Nikt nie ukrywa, że czas leci i robi swoje.
    Wy coś oglądacie dobrego dla rozluźnienia?

Cytrusowa, Wiolala, Sendi94 lubią tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 ja badałam zawsze żelazo i ferrytyne razem. Teraz wydaje mi się że mocno spadło bo w miesiąc żelazo z 90 spadło do 20,ferrytyna niska,ale na granicy normy. Właśnie, są tu jakieś wegetarianki? Jak sobie teraz radzicie z uzupełnianiem żelaza?

Ja zaczęłam oglądać Jak poznałem waszą matkę. To totalny odmóżdżacz,ale potrzebowałam czegoś właśnie takiego🙃

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sendi, pewnie zle pobrałam probke. Trzeba się dokładnie umyć, najlepiej odkazić przed pobraniem próbki. Pasma śluzu mogą się dostać przy pobieraniu moczu. Same bakterie w moczu nic nie znaczą jeśli nie ma leukocytozy. Bakterie się namnażają jeśli próbka stoi w temp pokojowej. Moja corka ma wadę nerek i o interpretacji analizy moczu wiem totalnie wszystko. Mam nawet w domu profesjonalne paski do badania moczu Siemensa 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 21:32

Cytrusowa, Sendi94 lubią tę wiadomość

• Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2021, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    Z tego co się orientuję pasma śluzu często pojawiają się przy źle pobranej próbce moczu (dostaje się do niego wydzielina z pochwy) ale mogę się mylić
    Dokladnie tak. Przed pobraniem próbki najlepiej się podmyc😊

Dawno się nie odzywałam, choć czytam regularnie:) ostatnie złe wieści z forum lekko mnie podłamały:( bardzo współczuję, pamiętam te uczucia jakby to było wczoraj 😢

U mnie serduszko potwierdzone na wizycie 6+4, termin z usg lekko rozjezdza sie z okresem. Miałam na początku podwyższone tsh do 3,51. Zrobiłam pogłębione wyniki po 3 dniach i tsh spadło do 1,9😊 bez leków. Nastepna wizyta 20 grudnia🤞

Jak tam Wasze objawy? U mnie jutro ostatni dzień 10 tygodnia i z objawów zostały lekko tkliwe piersi, zmęczenie ale mniejsze, sapanie i lekki wstręt do jedzenia. Już mnie nie mdli. Zauważyłam zmiany w brodawkach i przeswitujace przez skorę żyły na biuscie i liczę, ze wszystko zmierza ku dobremu.

Wiolala, Sylwia1182 lubią tę wiadomość

• Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2021, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Wiolala, dziękuję za odpowiedź <3

Sendi94, tak jak napisała Duzaa, też obstawiałabym źle pobraną próbkę. Podobnie może być z bakteriami. Pewnie do powtórki, może nawet z posiewem, bo jednak żadna infekcja nie jest teraz dobra. Dobrze, że możesz się kontaktować z lekarzem :)

Właśnie obejrzałam pierwszy odcinek And Just Like That na HBO, to ta kontynuacja Seksu w wielkim mieście. I nigdy wielką fanką nie byłam, ale dla zabicia czasu włączyłam i kurcze, końcówka pierwszego odcinka mnie trochę nawet zasmuciła :( Ale generalnie przypadł mi do gustu pomysł, że aktorki w wieku 50-60 lat są głównymi postaciami. Nikt nie ukrywa, że czas leci i robi swoje.
    Wy coś oglądacie dobrego dla rozluźnienia?

Ooo ja czekałam na ten serial, ale na razie przygniataja obowiazki :) czytalam raczej negatywne recencje, wiec ciesze się, ze masz inne zdanie 😊 ja lubie słuchać true crime 😊 z seriali aktualnie będę kończyła dom z papieru a na HBO jest ponoć bardzo dobry serial Mary z Easttown :)

• myszajda Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katsy, Katarina, super maluszki 🥰🥰

Ann_ikaa, bardzo mi przykro 😔😞 Trzymaj się ☹️

Mało się odzywam, ale niestety pracuję, a jak wracam ok godziny 19 to zazwyczaj robię spanie wstępne na kanapie po czym wstaję się umyć żeby wykonać już spanie właściwe 😅 Jutro do pracy na szczęście na jakieś 6h i dwa dni laby.

Z seriali mogę polecić:
    breaking bad ❤️
    opowieść podręcznej
    życie bez pozwolenia
    the sinner
    czarne lustro
    after life

i duuuuużo więcej, ale nie pamiętam 😅

Sama w najbliższym czasie zacznę właśnie tę kontynuację sexu w wielkim mieście 😊

Izolda7913 lubi tę wiadomość

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    03.01- prenatalne- synek 💙
    19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2021, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za interpretacje ❤
    Jestescie skarbnica wiedzy❤

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda ja właśnie w ciąży zrobiłam się wegetarianką chociaż nigdy nie byłam tak teraz nie mogę nawet na mięso patrzeć 😅
    Biorę witaminy z żelazem w składzie i póki co hemoglobina i hematokryt wyszły mi w normie ;) ogólnie mam super wyniki morfologii, bo w zeszłym roku była tragedia prawie wszystko powyżej albo poniżej normy.

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda7913 wrote:
    Właśnie, są tu jakieś wegetarianki? Jak sobie teraz radzicie z uzupełnianiem żelaza?
    Ja ograniczam mięso, ale stricte wege lub wegan nigdy nie byłam. Niemniej bardzo ufam dietetyk klinicznej Małgorzacie Lenartowicz, korzystam z jej diet gotowych. Nie są najdroższe w internecie, a przy tym są naprawdę pyszne! Ma też diety komponowane specjalnie dla wegan, więc możesz zajrzeć :) Na fejsie ma fanpage Dietoteriapia Lenartowicz, a jej blog z mnóstwem wiedzy o hormonach, żelazie, ferrytynie i wszystkim związanym z żywieniem to qchenne-inspiracje.pl

Wklejam jej artykuł z 2018 roku o sposobach podniesienia ferrytyny: https://qchenne-inspiracje.pl/jak-skutecznie-podniesc-poziom-ferrytyny/

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też dozuję ostatnio forum w małych dawkach, trochę przytłaczające te ostatnie dni.

Co do seriali, oglądam aktualnie Working moms (o macierzyństwie z przymrużeniem oka). Z początku nie bardzo przypadł mi do gustu, ale po rekomendacji kumpeli postanowiłam dać mu szansę, no i przepadłam 😁 Plus jest taki, że odcinki trwają po 20 minut, co zwiększa moje szanse, że wieczorem uda mi sie obejrzeć przynajmniej jeden do końca (choć i tak nie zawsze 🤪). Chciałabym wreszcie odzyskać energię i mieć na cokolwiek siłę, jak młody pójdzie spać. Póki co wieczorami jestem bezproduktywnym naleśnikiem zawiniętym w kocyk.

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita, jak dobrze, że piszesz! Zastanawiałam się jak tam sytuacja u Ciebie :) Łączę się w bólu i oczekiwaniu na lepsze samopoczucie. Może już niedługo to zmęczenie będzie tylko wspomnieniem! Ty dalej pracujesz czy jesteś na zwolnieniu?

Aż zobaczę to Working mums, brzmi jakby odpowiednio do naszej sytuacji :P Jeśli chodzi o kino bardziej wolę coś ambitnego i pięknego, typu filmy Sorrentino, czyli coś co zostawia refleksję. Ale nie można samym dumaniem i głową w chmurach żyć, więc też znam Jak poznałem waszą matkę, Friends i teraz na Netfliksie bodajże oglądam Modern Family. Tam gra Ted Bundy (:D), ma młodą, kolumbijską żonę i dwoje dorosłych już dzieci. Odcinki po 20 min, więc idealnie! Nie lubię z kolei rzeczy z mordobiciem i przemocą.

Z dozowaniem forum rozumiem, bo każdy ma inny próg wytrzymałości. Każdy ma inną wyobraźnię. Choć ja osobiście tym bardziej czuję, że potrzebujemy tu być i siebie wzajemnie wspierać. Sama 2 razy przeżyłam stratę, więc wiem co to znaczy nie mieć komu się zwierzyć, a na psychologa nie zawsze każdego stać. Zresztą, przy ostatnim poronieniu jak umówiłam się do psychologa, to ta oddzwoniła z informacją, że nie podejmuje się długotrwałych współprac, bo jest w zaawansowanej ciąży. No to zrezygnowałam, bo nie wytrzymałabym tego. Więc są różne sytuacje i dlatego chcę tu być wsparciem najlepszym jakim potrafię być.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszajda wrote:
    Z seriali mogę polecić:
    breaking bad ❤️
    opowieść podręcznej
    życie bez pozwolenia
    the sinner
    czarne lustro
    after life

i duuuuużo więcej, ale nie pamiętam 😅

Sama w najbliższym czasie zacznę właśnie tę kontynuację sexu w wielkim mieście 😊

Borzetucholski! Myszajda, serio dasz radę oglądać TERAZ takie rzeczy jak Opowieść podręcznej? :D Podziwiam!

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wykręciłam w "dzielnicę strachu" 😵

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 jestem na "urlopie" rodzicielskim ;)
    Ja generalnie mam silną psychikę i staram się podchodzić do życia z pozytywnym nastawieniem. Po prostu ostatnio wokół mnie wydarzyło się dużo przykrych sytuacji i jakoś tak mnie to wszystko zaczęło przytłaczać, stąd moja absencja tutaj.
    BTW sąsiedzi mojej przyjaciółki zbierają na leczenie swojej 10 miesięcznej córeczki, która zmaga się z nowotworem mózgu. Arianka jest w wieku mojego syna i strasznie mną tąpnęła ta historia. Wklejam link do zbiórki, jeśli któraś miałaby ochotę wesprzeć finansowo https://www.siepomaga.pl/arianka
    Udanego weekendu dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2021, 15:06

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • MDW Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też Was dzielnie czytam ale już brakuje mi czasu żeby napisać coś od siebie. Zwłaszcza, że nie byłam już dawno na wizycie i staram się do niej jakoś dotrwać we w miarę dobrym samopoczuciu. U mnie 11 tc i te mdlosci mnie wykańczają. Mam uczucie głodu i jednocześnie duży wstręt do jedzenia, poczym jak już coś wezmę do ust to okazuje się że jednak dam radę zjeść ale bardzo bardzo mało w porównaniu do moich poprzednich możliwości.

Mnie i syna też ciągle jeszcze katar męczy ale już wychodzimy na prostą. Dzisiaj robię małą imprezę urodzinową. Upiekłam tort cytrynowy i zrobiłam sałatkę. Będą tylko rodzice i siostra z partnerem ale się cieszę. Ostatnio nie spotykam się tak często z ludźmi jak kiedyś i mi to doskwiera. Prewencja bo doszczepię się dopiero w styczniu i muszę ten newralgiczny okres przetrwac. Kupiłam większość prezentów i czekam aż przyjdą. Dla nas pościel bo pamiętam jak w poprzedniej ciąży moja ukochana lniana mnie wykańczała.

Co do seriali to polecam Maid na netflix. O przemocy ekonomicznej i psychicznej wobec kobiet. Jest też świetny film "passing" na netflix: lata 20-30 NYC, segregacja rasowa i dwie dawne znajome. Nie chcę spojlerówac. W ogóle tyle bym musiała obejrzeć (jesień to jest najlepszy czas na premiery) ale nie mam kiedy. Cały dzień siedzę z synem a w nocy to ja padam pierwsza 🤦🏼‍♀️

Odezwę się pewnie po wizycie (21.12) i po prenatslnych (23.12). Trzymam kciuki za nasze macice 🍀

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • myszajda Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Borzetucholski! Myszajda, serio dasz radę oglądać TERAZ takie rzeczy jak Opowieść podręcznej? :D Podziwiam!
    Obejrzałam już dawno, czekam na kolejny sezon 😊

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    03.01- prenatalne- synek 💙
    19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja przez prace egzamin no i czas z dzieckiem kompletnie nie mam czasu na seriale... Ale z tego co piszecie będę miała co nadrabiać na L4 :) :)
    Ja mam wizytę dopiero 23.12 i bardzo dobrze bo już coraz ciężej ukryć brzuszek przed rodzina... Dziś się o tym przekonałam :p ale w święta już planujemy poinformować cała reszte :) wiedzą tylko rodzice

oar89jcggibdab41.png
  • Sylwia1182 Znajoma

Wysłany: 11 grudnia 2021, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sendi94 wrote:
    Ja dzis tez odebrałam wyniki😂
    Glukoza 87, tsh 2,3 i dziwne jakies parametry przy moczu🤷‍♀️ jutro będę dzwonić do gina bo wizyta dopiero 23 grudnia. Przy bakteriach w moczu mam pojedyncze wpw, a przy pasmach śluzu mam liczne wpw...... czy ktoras z was spotkała się z takim czymś?

Sendi94,nie martw się tym za bardzo pojedyncze bakterie wpw czyli w polu widzenia,to żadna tragedia ,gorzej gdy y były liczne,a pojedyncze mógłby tam trafić przy pobieraniu próbki,może na Twoim wyniku jest napisane ile ich policzono wpw,co do pasm śluzu to trafiają one do moczu i jest to zjawisko przy ciąży zupełnie normalne.
    Tego śluzu jest poprostu więcej.
    Nie żebym się tu mądrzyła,ale z wykształcenia jestem analitykiem medycznym i wiecie ....czasami nie taki diabeł straszny jak nam się wydaje.

Skinny,Katsy zdrówka dla Was,u mnie wreszcie zaczęły schodzić zatoki, więc lekko odpuściła mi głowa.

Sendi94 lubi tę wiadomość

img
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dziekuje❤ to samo powiedzial wczoraj gin po konsultacji telefonicznej i zebym pila zurawina i omijała publiczne toalety😂
    Duza to wizytujemy razem. Tez mam wizyte 23.12 na 17:00 🤗 i myślę czy nie wziac wtedy l4. Zastępstwo na moje stanowisko juz przyuczam, wiec moge posiedziec spokojnie w domku🥰

Sylwia1182 lubi tę wiadomość

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ