LIPCOWE MAMY 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
PauliMikro wrote:Witajcie. I ja dziś melduję że jestem po prenatalnych. Maluch ma 6,3 cm, USG wyszło bardzo dobrze, ale na ostateczny wyrok trzeba czekać aż przyjdą wyniki krwi. Na 70% w brzuszku jest dziewczynka. Pozdrawiam 🙂
Super wieści
Madzik u was też, gratuluje!Madzik84 lubi tę wiadomość
-
Miałam pierwsze usg prenatalne tydzień temu ale dziecko nie chciało pokazań kości nosowej. Dzisiaj postanowiło pokazać gdzie nas ma czyli odwróciło się plecami i czterema literami. Wiem, że nosek jest więc się nie denerwuje. Test Pappa też dobrze wyszedł, w każdym z tych zespołów niskie ryzyko. Kolejna wizyta gdzieś za 3 tygodnie. A i co najważniejsze moje marzenie o córce musi chyba poczekać w kolejce bo na 55% będzie chłopak.
Kosanka, Madzik84, Solcito, admiralka, Lyanna, Nati12, Minisia82, ola_g89, Nadzieja, AnnaB. lubią tę wiadomość
Synek 2020 r
Córcia 2022 r -
My po piątkowych prenatalnych. Niby ok, maleństwo ma 6,5 cm na 12+6.
Potwierdza się kolejny raz data ma 18.07
Czekam na wyniki z krwi. 2 tygodnie, chyba ze szybciej zadzwonią ze coś nie tak.
Jestem ze Śląska i załapałam się na darmowe prenatalne z jakiegoś tam programu. Ale powiem Wam ze jak coś jest darmowe czy na NFZ to cudów się nie można spodziewać nawet jak to jakiś docent!
Płci nie znamy.
Jutro mam diabetologa a w pt standardową wizytę u ginekologa. Może on coś powie.
Madzik84, mila_88 lubią tę wiadomość
Natalka 03.2015
-
admiralka wrote:Ja jestem wyczulona na temat badań prenatalnych, niestety doświadczyliśmy tego, że nie zawsze jest ok.
Admiralka zerknelam w Twoja historie po tym komentarzu. Jesteś niesamowicie silna kobieta😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2020, 20:06
03.2019 punkcja
05.2019 1 transfer 4AA cb
09.2019 histeroskopowa biopsja endometrium (wysokie NK) + scratching
10.2019 2 transfer 4AA intralipid+encorton
8 dpt 90,58
10 dpt 234,50
12 dpt 582,70
25 dpt crl 2,7 mm mamy ❤️
Czekamy na córeczkę 🙆
06.2020 mamy 51 cm cudu❤️
10.2022 transfer 4.1.1
8 dpt 71,46
10 dpt 228,20
14 dpt 1051
24 dpt mamy ❤️
06.2023 mamy 54 cm drugiego cudu❤️ -
Ja dzisiaj przeżyłam chwile grozy, takiego stresu już dawno nie miałam. Dostałam smsa że mam stawić się do poradni genetycznej w związku z badaniami prenatalnymi i nic więcej. Czekałam na wynik z pappy, oczywiście w głowie same straszne myśli, wizyta wyznaczona na 5 lutego, mówię sobie ze przecież do tego czasu zwariuje. Ogólnie pojechałam do szpitala żeby odebrać sam wynik, musiałam czekać do 16. Okazało się że ryzyko jest pośrednie wynosi 1:674. Zastanawiam się teraz nad nifty lub harmony, ale dla mnie to jest dość spora kasa. Ciągle siedzi mi to teraz w głowie i sama nie wiem co robić. Czy któraś z was ma ryzyko może na podobnym poziomie?
-
Minisia82 wrote:Ja dzisiaj przeżyłam chwile grozy, takiego stresu już dawno nie miałam. Dostałam smsa że mam stawić się do poradni genetycznej w związku z badaniami prenatalnymi i nic więcej. Czekałam na wynik z pappy, oczywiście w głowie same straszne myśli, wizyta wyznaczona na 5 lutego, mówię sobie ze przecież do tego czasu zwariuje. Ogólnie pojechałam do szpitala żeby odebrać sam wynik, musiałam czekać do 16. Okazało się że ryzyko jest pośrednie wynosi 1:674. Zastanawiam się teraz nad nifty lub harmony, ale dla mnie to jest dość spora kasa. Ciągle siedzi mi to teraz w głowie i sama nie wiem co robić. Czy któraś z was ma ryzyko może na podobnym poziomie?
A podejrzewasz w związku z czym wyszło Ci ryzyko pośrednie?
Mam sporo koleżanek, które w związku z wiekiem miały taki wynik pappy. Jedne robiły dodatkowe badania, inne nie. A dzieci zdrowe. Więc to niczego nie przesądza. Jest jednak prawdopodobne, że będzie to za Tobą "łazić" kolejne miesiące ciąży. Wtedy chyba lepiej wyłożyć tę kasę, choć mała nie jest.41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Minisia82 wrote:Ja dzisiaj przeżyłam chwile grozy, takiego stresu już dawno nie miałam. Dostałam smsa że mam stawić się do poradni genetycznej w związku z badaniami prenatalnymi i nic więcej. Czekałam na wynik z pappy, oczywiście w głowie same straszne myśli, wizyta wyznaczona na 5 lutego, mówię sobie ze przecież do tego czasu zwariuje. Ogólnie pojechałam do szpitala żeby odebrać sam wynik, musiałam czekać do 16. Okazało się że ryzyko jest pośrednie wynosi 1:674. Zastanawiam się teraz nad nifty lub harmony, ale dla mnie to jest dość spora kasa. Ciągle siedzi mi to teraz w głowie i sama nie wiem co robić. Czy któraś z was ma ryzyko może na podobnym poziomie?
Ja jutro sprawdzę u gin moje ryzyka, bo jedno było pośrednie 1:700 ze względu na wiek, a reszta już bardzo niskie.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Minisia82, dla mnie te testy to też są duże pieniądze. Sama nie wiem, co bym zrobiła na Twoim miejscu. Tak na zimno, myślę sobie, że 1:674 to nie jest wcale tak dużo i nie jestem przekonana, czy potrzebne jest dodatkowe badanie. Ale przypuszczam, że gdybym dostała taki wynik, byłyby emocje, dyskusje z mężem i pewnie on (dla mojego spokoju) by nas namówił na te badania.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Minisia 82, wiek swoje zrobił. Nie denerwuj się. Przedyskutuj jeszcze sprawę z lekarzem.41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
U mnie ryzyko z wieku było 1:204, suma 1:975, też pośrednie. Zrobiłam Sanco dla świętego spokoju. U mnie wiek wg gina nie miał znaczenia, za to przezierność była na 95 centylu i wysoka wolna beta. 2 koła to niby sporo, ale jak za spokój...wolałam zapłacić. Może u Ciebie pappa w okolicy 0,5MoM zrobiła taki wynik. Ale że wolną betę masz nie tak wysoko, to pewnie w sumie jest ok9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja też widzę jaką mam ogromną różnicę przez wiek w porównaniu z córką a wymiary praktycznie takie same, jestem rocznik 87 więc myślę minisia, że spokojnie
-
Monia/89 wrote:Admiralka zerknelam w Twoja historie po tym komentarzu. Jesteś niesamowicie silna kobieta😉
Dziękuje, ale nie uważam się za super silną. Po prostu jeśli musimy, to każda z nas potrafi się z czymś zmierzyć. Bo nie mamy innego wyjścia.
Oby nigdy więcej! U mnie jeszcze 6 dni do prenatalnych. -
Przy takim ryzyku nie robiłabym dalszych badań. Zazwyczaj przyjmuje się że ryzyka mniejsze niż 1:300 są wskazaniem do dalszej diagnostyki.
Twój wynik to w przeliczeniu 0,15% szansy na urodzenie dziecka chorego i 99,85% na dziecko zdrowe. Super wynik!
A podejrzewam, że to 0,15% powstało i tak tylko i wyłącznie z powodu wieku. Naprawdę wierzę w to, że nie masz się czym martwić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2020, 12:20
-
Gin jednak nie dostał jeszcze moich wyników, więc powiedziałam mu co i jak było na prenatalnych. Dał mi skierowanie na powtórzenie USG za 4 tygodnie. Sam zmierzył dziś przezierność karku i u niego była na poziomie 1,7-2mm, więc wygląda na to, że się zmniejsza. Z wszystkim innym jest w porządku. Jeszcze się zastanawiam nad NIPT, ale ono dałoby mi tylko pewność co do tej trisomii 21. Zaś z USG genetycznego po wyglądzie dziecka i ocenie jego organów nie było nic wskazującego na ten zespół. Mąż uważa, że powinniśmy po prostu powtórzyć to badanie genetyczne za 4 tygodnie tak jak doradził nam lekarz. Jedyne co się właśnie zastanawiam to czy jest możliwe, żeby dziecko miało trisomię 21 a nie była ona widoczna po ocenie narządów przez całą ciążę.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Admiralka dobrze pisze z tymi %. Pamiętajcie ze ten wynik to tylko liczby, na które składają się różne czynniki... przeciętność karku masz 1,9 i to jest dobry wynik, kość nosowa jest... wiek zaniża a na becie i pappie się nie znam. A jak Twoja historia rodzinna? Masz w rodzinie przypadki chorób genetycznych?
Ja czekam na wyniki z krwi, ale nie wpłynie on na moje myślenie.
Minisia82 odpowiedz sobie na ważne pytanie. Jak już wydasz te kupę forsy... to czy zrobisz jakiś ruch jakby coś było nie tak? Bo jeżeli ta informacja nie wpłynie na dalszy przebieg ciąży to uważam ze z takim wynikiem nie ma co robić tych testów, ale to Twoja decyzja (i ojca dziecka).Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2020, 17:59
Natalka 03.2015
-
Ja dziś dostałam wyrok: cukrzyca ciążowa.
Mierzenie cukru i sikanie rano na paski keto. Za 2 tyg prawdopodobnie insulina.
Moje pytanie do Was! Co wy jecie? Jak sobie szykujecie posiłki? Może polecacie strony albo jakieś fora gdzie dziewczyny dzielą się pomysłami na posiłki.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Przeraża mnie jedzenie co 2 h.
Pamietam jak tu pisałyście o jedzeniu po 22. Bo te cukry na czczo to tez mój główny problem. Powiem Wam, ze ja to o 22 biorę leki na ciśnienie już praktycznie na śpiocha, a gdzie tam jedzenie jeszcze...
Wspomozcie doświadczeniem...Minisia82 lubi tę wiadomość
Natalka 03.2015