LIPCOWE MAMY 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
ZMIANA: 2 marzec mam połówkowe.
Ja mam krzywą 16 marca i naprawdę a naprawdę nie widzi mi się tego 😅
Mam takie pytanie wgl, kiedy zacząć się martwić bólem brzucha? Ostatnimi czasami mnie pobolewa i nie wiem czy to normalnPCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta w klinice - połowa lutego
🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
ellevv wrote:ZMIANA: 2 marzec mam połówkowe.
Mam takie pytanie wgl, kiedy zacząć się martwić bólem brzucha? Ostatnimi czasami mnie pobolewa i nie wiem czy to normaln
Część widzę że masz ten sam tydzień co ja. Ja mam termin na 26 lipca a Ty? Ostatnio byłam zapisać się na polowkowe i pielęgniarka zapisalanie mnie na 30 marca. Mówiłam jej że to za daleko 23 tydzień. Myślicie że to będzie jeszcze okey? -
Malami wrote:Część widzę że masz ten sam tydzień co ja. Ja mam termin na 26 lipca a Ty? Ostatnio byłam zapisać się na polowkowe i pielęgniarka zapisalanie mnie na 30 marca. Mówiłam jej że to za daleko 23 tydzień. Myślicie że to będzie jeszcze okey?
Ja mam termin na 16 lipca 😊
Nie wien jak wygląda połówkowe w Polsce ale co tu czytałam i pamiętam to chyba do 22 tygodnia ciąży. Nie jestem pewna więc mogę się mylićPCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta w klinice - połowa lutego
🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
Malami wrote:Część widzę że masz ten sam tydzień co ja. Ja mam termin na 26 lipca a Ty? Ostatnio byłam zapisać się na polowkowe i pielęgniarka zapisalanie mnie na 30 marca. Mówiłam jej że to za daleko 23 tydzień. Myślicie że to będzie jeszcze okey?
Ja mam termin na 27 lipca i połówkowe mam 2 marca. Zapytaj może swojego ginekologa czy to nie za późny termin. Może uda się przesunąć chociaż o tydzień wcześniej.
PozdrawiamSolcito -
Ja mam termin na 7 lipca, we wtorek mam połowkowe to wychodzi równo 20+0 myślę że u Ciebie Malami moze być troszke za późno, lekarz może wtedy już nie wykonać tego badania, bo będzie ono wtedy nie miarodajne. Może uda Ci się zapisać gdzieś indziej? 😊
-
ellevv wrote:ZMIANA: 2 marzec mam połówkowe.
Mam takie pytanie wgl, kiedy zacząć się martwić bólem brzucha? Ostatnimi czasami mnie pobolewa i nie wiem czy to normaln
Mnie boli brzuch regularnie. Jeśli nie pojawiają się gwałtowne skurcze, nie trzeba się martwić. Znaczenie ma też twardość brzucha. Przy bardzo twardym trzeba reagować.41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Monia/89 wrote:Ile waży? Bo idziemy prawie równo i u mnie wczoraj po usg 360 gram😱 na szczęście ja tylko kilogram przez 5 tygodni😁 gimnastyczka miała nogi na głowie a potem się obrocila i nie chciała buźki pokazać zlosnica mala😊 wszystko w porządku, mam już skierowanie na krzywa😕 kolejna wizyta 11.03 więc już mam mieć zrobiona.
Wyszło 321. Ze starszą byłam w 20+3, średnio wychodziła 20+6 i miała 389.
Połowkowe 18+0 do 22+6. Potem może być dziecko za duże i zbyt "ścisnięte", żeby na luzie ocenić anatomię.
Ból brzucha - zasadniczo: nie panikować, obserwować, jak mówi mój gin
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2020, 13:06
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Zajsonek wrote:Malami, ja bym podeszła i to skonsultowala z tego co wiem to połowkowe robi się do 22 tygodnia ciąży.
Może być już za pozno 😔
Wiem tez mi się tak wydaje ale pielęgniarka mi powiedziała że idealnie. Hmm...ja chciałam w pierwszych tygodnich marca wtedy 20 wypada wiem:) lekarz ma malo terminów i nie będzie go. A to w całkiem innej miejscu niż chodzę na wizyty..koszt 300 zl -
Malami ja też mam tak późno połówkowe i też byłam zmartwiona. Ale w miejscu gdzie robię tak się praktykuje, tam robi się między 20 a 24 tygodniem. Czytałam też, że wtedy dziecko jest większe przez to można niby lepiej ocenić narządy i w ogóle. Zreszta oni przy zapisywaniu chyba wiedzą co robią
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2020, 12:41
Karolinka [*] -
Malami nie przejmuj się poniżej jest link, który wczesniej zamieszczalam. Mama ginekolog pisze w nim, że teoretyczni nawet do 26 tygodnia ciąży można zrobić to USG i wszystkie narządy będą widoczne. Ustalona data do 22 TC+6dni jest ze względów prawnych. Bo przy ewentualnej decyzji aborcji jeszcze w tym terminie można ją wykonać.
https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy
Rocznik 1990
12.2014 początek starań,
11.2015 zaczynamy leczenie Naprotechnologia,
Hiperprolaktynemia czynnosciowa, niski progesteron, podejrzenie endometriozy, niedobór Wit D3,
03.2016 nieudana próba HSG
04.2016 II cykl z Femarą i udało się ❤
12.2016 córeczka jest z nami👨👩👧 3280g, 54cm
03.2018 starania o rodzeństwo,
11.2018 początek leczenia
02-07.2019 VI. cykli z Letrazolem + Glucophage XR 750
26.09.2019 laparoskopia - wykryto i usunięto endometrioze 2 st., usunięto torbiel endometrialną na lewym jajniku, usunięto torbiel okołojajowodową na prawym jajowodzie, przeczyszczono jajowody.
10.2019 I cykl po laparo z Lametta
28.11. 2019 jest ❤️ dzidziuś 1,04cm
02.07.2020 synek jest z nami 👨👩👧👦 3660g, 56cm -
nick nieaktualnyZajsonek wrote:Ja mam termin na 7 lipca, we wtorek mam połowkowe to wychodzi równo 20+0 myślę że u Ciebie Malami moze być troszke za późno, lekarz może wtedy już nie wykonać tego badania, bo będzie ono wtedy nie miarodajne. Może uda Ci się zapisać gdzieś indziej? 😊
Też mam we wtorek polowkowe 😁 u mnie będzie 21+0Zajsonek lubi tę wiadomość
-
Jestem dziś po powtórce prenatalnych i wszystko prawidłowo się rozwija 🥰 Serduszko ładnie pracuje, wszystkie organy dobrze się rozwijają. Ma już 11cm i nie myliłam się jak za pierwszym razem zobaczyłam jego interes, bo dziś w tym samym ujęciu był większy, że nie byłoby problemem dla nikogo stwierdzić płeć
Zajsonek, Madzik84, Nati12, ola_g89, Monia/89, ellevv, Nadzieja, Lyanna, Kosanka, Sonia94, rc lubią tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Ja mam połówkowe gdzieś za 4 tygodnie (mój lekarz woli większe dzieci i późne prenatalne) więc będzie to ok 21-22 tc. Dokładny termin poznam za 2 tygodnie na wizycie.
Wiem że większość tu ma kolejne dziecko ale pytanie jest skierowane do wszystkich choć pewnie bardziej do tych w pierwszej ciąży. Planujecie chodzić do szkoły rodzenia? U mnie w przychodni organizowana jest szkoła rodzenia więc się zapisałam i gdzieś za miesiąc będę zaczynać spotkania. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale chyba przyda mi się to.Synek 2020 r
Córcia 2022 r -
Nobis wrote:Wiem że większość tu ma kolejne dziecko ale pytanie jest skierowane do wszystkich choć pewnie bardziej do tych w pierwszej ciąży. Planujecie chodzić do szkoły rodzenia? U mnie w przychodni organizowana jest szkoła rodzenia więc się zapisałam i gdzieś za miesiąc będę zaczynać spotkania. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale chyba przyda mi się to.
W pierwszej ciąży byłam na szkole rodzenia z mężem i nawet były tam dwie kobiety, które były w drugiej ciąży, bo w pierwszej nie uczęszczały na takie zajęcia i chciały czegoś więcej się dowiedzieć. Ogólnie nasze wrażenia wtedy były pozytywne, wiele się dowiedzieliśmy i jakoś przygotowaliśmy na to, co nas czeka. Tyle że potem rzeczywistość wszystko zweryfikowała i wiele rzeczy było innych niż na szkole rodzenia. Często się śmialiśmy z położnej i jej przekonania, że jest tak a nie inaczej, choć było inaczej
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
W pierwszej ciąży chodziłam i tak jak pisała Alphelia, życie weryfikuje i nie wszystko jest takie jak opowiadają o tym położne
Możesz się zapisać, jeśli ci się spodoba i uznasz że będzie to dla Ciebie przydatna wiedza to uczęszczaj, zawsze można zrezygnować -
Ja chodziłam, ale wybrałam taką prowadzoną przez położne ze szpitala, w którym chciałam rodzić. I całe szczęście, bo program był dużo fajniejszy niż np.w rejonowej przychodni. Nie wiem, czy realnie skorzystałam z wiedzy, bo teoria jedno a praktyka drugie, ale na pewno byłam dzięki temu spokojniejsza. Da się spokojnie obyć bez szkoły rodzenia, ale myślę, że warto spróbować.
Aha, i ja polecam zapisanie się już niedługo. W mojej grupie większość była w standardowym dla szkoły zaawansowaniu ciążowym i...z 2 pary nie doczekały końca (tak, super chodzić z partnerem, szczególnie jeśli planujecie wspólny poród). Już pominę, że w 3 trymestrze może byč niektórym trudniej się ruszać Ja zaczęłam chyba w 22 czy 23 tygodniu.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023