LIPCOWE MAMY 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak ja się cieszę, że na tym wątku nie trafiły się żadne nietolerancyjne wariatki w zakresie porodu czy karmienia tylko normalne świadome kobiety😊 brawo Wy🙆
aLunia lubi tę wiadomość
03.2019 punkcja
05.2019 1 transfer 4AA cb
09.2019 histeroskopowa biopsja endometrium (wysokie NK) + scratching
10.2019 2 transfer 4AA intralipid+encorton
8 dpt 90,58
10 dpt 234,50
12 dpt 582,70
25 dpt crl 2,7 mm mamy ❤️
Czekamy na córeczkę 🙆
06.2020 mamy 51 cm cudu❤️
10.2022 transfer 4.1.1
8 dpt 71,46
10 dpt 228,20
14 dpt 1051
24 dpt mamy ❤️
06.2023 mamy 54 cm drugiego cudu❤️ -
Monia/89, ja chyba nie jestem zbyt tolerancyjna, haha Ale nie widzę powodu, dla którego miałabym się wpieprzać w czyjeś decyzje Może dlatego, że nie znoszę, kiedy ktoś wtyka nos w moje sprawy.
Poza tym uważam, że macierzyństwo jest na tyle przesrane i ma tyle ciemnych momentów, że lepiej matki wspierać, a nie tylko w kółko straszyć i mówić "zobaaaaczysz jeszcze!!!" ;] Załóżmy, że dzieciak ma kolki. Wolę usłyszeć "nie martw się, jest ciężko, ale to normalne, w koncu minie, mam kilka sposobów - może jeszcze nie próbowałaś" niż "oooj tam, kolki mijają szybko, zobaczysz dopiero jak będzie ząbkować!"Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 19:03
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Natalka wrote:Uderz w stół- nożyce się odezwą Hahaha Widać, widać, że akurat Ty to nie jesteś zbyt tolerancyjna, najbardziej nam w ludziach przeszkadza to co sami w sobie mamy, takie zdanie warte przemyślenia
Jeżeli to do mnie to pozwól, że nie skomentuje treści, ale też mogę dać Ci radę, że czasem lepiej nic nie komentować niż pisać jakieś personalne przytyki bo nie do tego to forum służy. A jeżeli potrzebujesz czegoś takiego żeby się psychologicznie realizować to poszukaj innego miejsca na takie gadki bo my tu mamy inny klimat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 21:10
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
03.2019 punkcja
8 dpt 90,58
10 dpt 234,50
12 dpt 582,70
Czekamy na córeczkę 🙆
10.2022 transfer 4.1.1
8 dpt 71,46
10 dpt 228,20
14 dpt 1051
24 dpt mamy ❤️
Monia/89 wrote:Jeżeli to do mnie to pozwól, że nie skomentuje treści, ale też mogę dać Ci radę, że czasem lepiej nic nie komentować niż pisać jakieś personalne przytyki bo nie do tego to forum służy. A jeżeli potrzebujesz czegoś takiego żeby się psychologicznie realizować to poszukaj innego miejsca na takie gadki bo my tu mamy inny klimat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 21:39
-
Szkoda, że nie zauważyłaś, że napisałam Ci też jak wyglądał mój fajny poród sn i...cóż, całej reszty, która ma pozytywny wydźwięk Postanowiłaś wyrwać coś z kontekstu, zinterpretować po swojemu i jakieś bajki sobie wymyślić. Ale cóż, widzisz to co chcesz widzieć, spoko To Ty masz z tym chyba trudniej, mnie wszystko jedno
A, i nie przeszkadza mi w innych brak tolerancji, tak że ten... nietrafione
Monia, zgadzam się z TobąWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 22:40
Monia/89 lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
wichrowe_wzgórza wrote:Szkoda, że nie zauważyłaś, że napisałam Ci też jak wyglądał mój fajny poród sn i...cóż, całej reszty, która ma pozytywny wydźwięk Postanowiłaś wyrwać coś z kontekstu, zinterpretować po swojemu i jakieś bajki sobie wymyślić. Ale cóż, widzisz to co chcesz widzieć, spoko To Ty masz z tym chyba trudniej, mnie wszystko jedno
A, i nie przeszkadza mi w innych brak tolerancji, tak że ten... nietrafione
Monia, zgadzam się z Tobą
Oj dziewczyny, dziewczyny... co do Ciebie nie chodziło mi o to, że przeszkadza Ci brak tolerancji u innych. Chyba nie zrozumiałaś... wiec nietrafione Pisałaś coś o braniu do siebie pewnych spraw i delikatności, nawet z dwa posty temu, stąd nie sądziłam, że odbierzesz to w taki sposób i poczujesz się jakkolwiek urażona Uważam się za dobrego obserwatora i wyłącznie zwróciłam uwagę, że skoro sama mówisz, że jesteś nietolerancyjna, to ja już po prostu to zauważyłam i wyczułam. Tyle. Nie ma tu większej filozofii. Uważam to za bezsensowną „gównoburze”, coś rozdmuchanego, tak naprawdę „z niczego”. Może mam inne poczucie humoru i właśnie ten DYSTANS.
Nie będę wchodzić już w dalsze tego typu dyskusje- forum dotyczy przede wszystkim ciąży i dzieci, które mają się u Nas pojawić.
Super, że się ze sobą zgadzacie, ale w dalszym ciągu pozwolę sobie sama podejmować decyzje dotyczące moich działań. Jeśli uznam, że się więcej nie będę udzielać to nie będę, a jeśli będę chciała się udzielać to będę. DziękiWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 23:22
-
Prosiłabym, by znów zrobiło się przyjemnie. Powymieniać się "uprzejmościami" zawsze można na priv.
Natalka, Madzik84 lubią tę wiadomość
41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Prosiłabym, by znów zrobiło się przyjemnie. Powymieniać się "uprzejmościami" zawsze można na priv.
Ja również jestem za tym aby było miło więc jeśli żadna z Was, poza dziewczynami, nie ma nic przeciwko abym była częścią tej grupy to chętnie porozmawiałabym na tematy ważne - takie jak nasze ciąże i dzieci
Nurtujące mnie pytanie:
Czy odpoczywacie na lewym boku? Czy jeszcze nie jest to niezbędną praktyką? Czytałam kilka opinii i artykułów na ten temat i w niektórych przypadkach wcale na tym etapie jeszcze tego jakoś super nie zalecają, nie jest to koniecznością. Przyznam, że w nocy od zawsze, jestem przyzwyczajona do spania na prawym boku (do lewego się co prawda zmuszam)... Czy wiecie coś konkretnego na ten temat?
Druga sprawa, jakie suplementy zalecacie? Takie wszystko w jednym? Ja brałam DuphaVit, ale ten olej rybi w nim zawarty powoduje u mnie wymioty i wstrzymałam przyjmowanie tych suplementów. Czy zalecacie jakieś, które są faktycznie dobre i sprawdzone? Wolałabym DHA brać osobno.
Z góry dziękuję za odpowiedźWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 23:43
-
Natalka, nie - nie poczułam się w żaden sposób urażona Bardzo trudno to zrobić i trzeba mnie znać osobiście plus być mi bliską osobą, i naprawdę odstawić jakiś turbo numer, tak że póki co nie grozi to tutaj na forum a poza głupotą to mało co mi przeszkadza na większą skalę ;] Szkoda mi czasu na rozkminy co kto i dlaczego tak
Kosanka, mnien tam jest nadal tak samo przyjemnie 😁😁😁 Dołącz się do tego uczucia, niech to trwaaa9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Alphelia wrote:
No w końcu jakiś kurczak jak moja u nas 321 w 20+0 mam wrażenie, że większość tutaj jednak większa.
A córka ile miała przy urodzeniu?
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Natalka: nic nie wiem o spaniu na lewym boku. Leżę różnie, jak wygodniej. A co to ma dać?
Co do suplementów - i dr w klinice, i prowadzący ciążę zalecili prenatal. W I trymestrze uno, teraz duo.
41 lat
- 2 x IUI
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Natalka: nic nie wiem o spaniu na lewym boku. Leżę różnie, jak wygodniej. A co to ma dać?
Co do suplementów - i dr w klinice, i prowadzący ciążę zalecili prenatal. W I trymestrze uno, teraz duo.
Podobno dzięki spaniu i odpoczywaniu na lewym boku krew (a co za tym idzie tlen) najlepiej krąży w naszym organizmie.
Dobrze się czujesz po tych suplementach?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 00:09
-
Po prawej stronie ciała przechodzi żyła główna dolna i w wyższej ciąży ucisk macicy może powodować słabszy przepływ krwi. Ale u większości kobiet nie ma to znaczenia ani dla mamy ani dla dziecka.
https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie
Ja najczęściej śpię na lewym boku, bo tak mi najwygodniej Chociaż w nocy przekładam się też na prawy. Używam już od jakiegoś czasu poduszki ciążowej i z nią jest mi wygodnie na każdym boku.
Jeśli chodzi o suplementy, to biorę Pregna Plus i Pregna DHA. To samo brałam w ciąży z pierwszą córką.Natalka lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Zasada snu jest jedna - jeśli nam jest wygodnie, dziecku też jest ok. Są jakieś rzadkie uzasadnione wyjątki, gdzie faktycznie lewy bok jest wskazany, a tak to jeden pies ;] ja śpię na lewym, bo w prawym mam kolkę, ale nadal sypiam również...na brzuchu, póki mogę
Ja z femibionu przeszłam na falvit mama, bo miał to czego mi trzeba i jest bez dha, które biorę oddzielnie.Natalka lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzięki, dzięki. A ja się męczyłam i ciągle celowo przekładałam na ten lewy bok... hahhaa nie wiem jak mogłam nie znaleźć tego artykułu mamyginekolog, bo namiętnie czytam jej blogowe posty
Lyanna, właśnie muszę sobie w końcu zakupić tę poduszkę ciążową, bo póki co ciagle zabieram mężowi zwykłą, żeby zarzucić nogę i biedny musi spać na jakieś mikro, chociaż niby jest zadowolony gorzej było z tym spaniem na lewym boku i poduszką między nami, na ciasnym łóżku (każdy z nas ma swoją część łóżka i nie może zasnąć na drugiej). Teraz z czystym sumieniem będę spać na prawym boku, na którym mi o niebo wygodniej.
Czy jakieś poduszki ciążowe są jakieś super czy to nie ma większego znaczenia i kupić pierwszą lepszą, która mi wpadnie? -
Natalka wrote:Podobno dzięki spaniu i odpoczywaniu na lewym boku krew (a co za tym idzie tlen) najlepiej krąży w naszym organizmie.
Dobrze się czujesz po tych suplementach?
Czuję się świetnie. Gdyby nie to, że mnie ciąża regularnie boli, uznalabym, że jestem stworzona do tego stanu. Tylko mój organizm przez wiele lat się z tym nie zgadzał. Na starość i przy całym możliwym wsparciu medycznym dał się przekonać.
41 lat
- 2 x IUI
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Na starość i przy całym możliwym wsparciu medycznym dał się przekonać.
😂😂 gdy rano wchodzę na forum, czytam to i zaczynam się śmiać tak bardzo, że aż mąż pyta co mi jest🤣 seniorka wątku❤️
03.2019 punkcja
8 dpt 90,58
10 dpt 234,50
12 dpt 582,70
Czekamy na córeczkę 🙆
10.2022 transfer 4.1.1
8 dpt 71,46
10 dpt 228,20
14 dpt 1051
24 dpt mamy ❤️
Wichrowe_wzgórza córka miała 3150g przy urodzeniu. Ogólnie jest drobną dziewczynką w porównaniu do innych dzieci w jej wieku. Moja mama zawsze się śmieje, że musi utuczyć tego chudzielca
Na lewym boku śpię często ze względu na przyzwyczajenie, a teraz w poduszce ciążowej jest mi już całkiem wygodnie W pierwszej ciąży też tak myślałam że trzeba na tym lewym boku spać, a potem trafiłam na ten artykuł od mamy ginekolog.
Z witamin biorę z Doppelherz Mama Aktiv Premium. Kiedyś brałam Pregna Plus i też mi służyły.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Pytanie do mam, które spodziewają się drugiego lub kolejnego dziecka i różnica między dziećmi nie jest duża (rok, dwa, trzy). Gdzie Wasz młodszy maluszek będzie spędzał dzień? Szczególnie w momentach, jak musicie wyjść do drugiego pokoju albo łazienki. Starsza córka była w ciągu dnia na kanapie, macie na podłodze lub leżaczku 3w1 rozłożonym na kołyskę (czyli w zasadzie na poziomie podłogi). Będzie miała 2 lata i 4msc, jak urodzi się jej młodsza siostra i zastanawiam się, jak zorganizować bezpieczne miejsce, do odłożenia młodszej. Boję się, że starsza może zrobić krzywdę młodszej, jak zostawię młodszą np. na podłodze. Mamy aktualnie bunt dwulatka pełną parą, rzucanie różnymi rzeczami, histerie itp. Do tego dojdzie zazdrość o siostrę i nietrudno o tragedię.
Chodzi mi głównie pierwsze kilka tygodni, zanim starsza nie oswoi się z nową sytuacją i nie przyzwyczai do obecności siostry. Wstępnie myślałam o koszu mojżesza na kółkach ale wydaje mi się, że taki kosz łatwo zdjąć ze stelaża i starsza mogłaby go ściągnąć z zawartością (chyba, że się mylę, to wyprowadźcie mnie proszę z błędu ). A może lepsze byłoby coś w stylu dostawki, np. Chicco next to me?
Natalka wrote:Czy jakieś poduszki ciążowe są jakieś super czy to nie ma większego znaczenia i kupić pierwszą lepszą, która mi wpadnie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 12:24
06.2016 [*] Aniołek 6 tc