LIPCOWE MAMY 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej
już po wizycie
karta ciąży założona
maleństwo ma 1.54cm
serduszko ładnie bije
no ale ze względu na dwuroznosc i tylozgiecie nadal leżenie to moje zajęcie na 90% dnia. Duphaston 3x1, Luteina dopochwowa 2x1, no i fraxiparine 0,4ml. I następna wizyta 5.12. Niestety nie było mi dane usłyszeć serduszka, tylko je widziałam.
mila_88, Monia/89, majka91, Minisia82, Madzik84, Zajsonek, aliciaaa lubią tę wiadomość
4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
7.11 - serduszko
-
Ciesze sie z waszych wizyt i dzidziusiow. Milo tak was czytac.
Ja mam doła coraz wiekszego i nie mam pojęcia co ze soba zrobić. Na kolezanki liczyc na kolezanki nie moge bo ja caly czas narzekam i sie boje. Chce mi sie płakać i ogolnie zycie to dla mnie teraz udreka. Przez to wszystko nie umiem zebrac aiw do kupy. Wiem co mnie czeka ze strony rodziny i wiem ze nadal bede sama ze wszystkim. Czy w ciąży mozna nabawic sie depresji? Przepraszam ze tu pisze ale serio nie mam z kim pohadac aby mnie zrozumiał.Jagódka- 08.2010
Milenka- 03.2013
Igorek - 12.2016 -
wariatka3 wrote:Ciesze sie z waszych wizyt i dzidziusiow. Milo tak was czytac.
Ja mam doła coraz wiekszego i nie mam pojęcia co ze soba zrobić. Na kolezanki liczyc na kolezanki nie moge bo ja caly czas narzekam i sie boje. Chce mi sie płakać i ogolnie zycie to dla mnie teraz udreka. Przez to wszystko nie umiem zebrac aiw do kupy. Wiem co mnie czeka ze strony rodziny i wiem ze nadal bede sama ze wszystkim. Czy w ciąży mozna nabawic sie depresji? Przepraszam ze tu pisze ale serio nie mam z kim pohadac aby mnie zrozumiał.4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
7.11 - serduszko
-
Ej dziewczyny, a mam takie pytanie. Lekarka powiedziała mi, ze mam pomyśleć o badaniach prenatalnych i poda mi namiary na klinikę we Wrocławiu. Czy to jest coś obowiązkowego? Bo byłam generalnie w szoku i nie ogarnelam. Czy to jest dodatkowe czy to jest właśnie to badanie przeziernosci i to normalne, ze jeździ się gdzie indziej i to kosztuje prawie 600 zł?4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
7.11 - serduszko
-
Dziewczyny ja dziś trafiłam na SOR z plamieniami.Bylo mnóstwo stresu ale okruszek żyje,ma 9,5 mm i bije już ♥️.
Lyanna, aLunia, mila_88 lubią tę wiadomość
AMH 1,11-grudzien 2018
AMH 0,67-pazdziernik 2019
Mutacja MTHFR heterozygota
04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
10.2019 ciąża naturalna
21.11.2019 bije serduszko ♥️
04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm -
Cześć dziewczyny
Podczytuję Was od kilku dni i postanowiłam dzisiaj nieśmiało dołączyć. U mnie sam początek, byłam dzisiaj u ginekologa i jest pęcherzyk. Kolejna wizyta za trzy tygodnie i wtedy będziemy oglądać serduszkoTermin na koniec lipca, poczekam aż gin wyznaczy, bo owulacja była przesunięta. Biorę Duphaston 2x1 i Acard. W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę i teraz też już jest nieciekawie z cukrem, więc idę w przyszłym tygodniu do diabetologa. Mam nadzieję, że poza tym będzie spokojnie
Madzik84, aLunia, Monia/89, wariatka3 lubią tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Fooskate wrote:No dobrze, ale czy ja muszę to robić czy wystarcza normalne badania, które wykonuje lekarz prowadzący?
To są dodatkowe badania, które warto zrobić ale nie trzeba. Lekarz dokładnie obejrzy maluszka, wszystkie organy, pomierzy kości, przepływy krwi w pępowinie itp. Na tym etapie można już wykryć niektóre wady płodu. Na koniec, na podstawie wyników badań krwi i usg obliczy ryzyko wystąpienia zespołu Downa, Edwardsa i Patau. Jeśli któreś będzie wysokie, konieczna jest dalsza diagnostyka - amniopunkcja lub badania genetyczne.
Ja robiłam w ciąży z córką badania prenatalne w 12 tygodniu i później połówkowe w okolicach 20 tygodnia. Wolałam wiedzieć czy wszystko jest ok i ewentualnie jeszcze przed porodem przygotować się, jeśli coś byłoby nie tak. Niektóre wady można leczyć jeszcze w trakcie ciąży lub zaraz po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 20:32
Tzn mnie to zastanawia, nie mówię ze nie zrobię, ale poczułam się tak dziwnie, bo jej słowa brzmiały jakby to było obowiązkowe. Jak sprawdziłam cenę to trochę mnie to zdziwiło, 350 zł samo usg prenatalne, a 550 z badaniami z krwi. No trochę wydaje mi się dużo.4.11 - szpital, plamienie, duphaston 3x2 😔 beta 9838 😍
7.11 - serduszko
-
Monalisar wrote:Dziewczyny ja dziś trafiłam na SOR z plamieniami.Bylo mnóstwo stresu ale okruszek żyje,ma 9,5 mm i bije już ♥️.
-
Fooskate wrote:Tzn mnie to zastanawia, nie mówię ze nie zrobię, ale poczułam się tak dziwnie, bo jej słowa brzmiały jakby to było obowiązkowe. Jak sprawdziłam cenę to trochę mnie to zdziwiło, 350 zł samo usg prenatalne, a 550 z badaniami z krwi. No trochę wydaje mi się dużo.
-
Fooskate poszukaj na własną rękę dobrego gin, takie badanie z krwią robiła ostatnio moja siostra na grobli we Wrocławiu i bodajże więcej niż 300zl nie płaciła.
Ja pappy nie będę robić, dla mnie to tylko statystyka, ale USG na pewno. -
Fooskate, wydaje mi się, że niektórzy lekarze wychodzą z założenia, że wszyscy robią te badania i stąd taki ton. Ja mieszkam w mniejszym mieście i płaciłam dwa lata temu 400 zł za usg i krew. Sprawdziłam i cena nadal jest taka sama.
Fooskate wrote:No dobrze, ale czy ja muszę to robić czy wystarcza normalne badania, które wykonuje lekarz prowadzący?
Dla mnie też to było w pierwszej ciąży nie do końca jasne, więc wyjaśnię. Powinno się zrobić 3 "duże USG" (około 12 Tc, około 20tc i około 30tc). Takie na których będa opisane wszystkie wymiary dziecka, sprawdzone narządy i tak dalej. W moim przypadku musiałam się zapisywać na takie usg do Luxmed do innego lekarza niż mój prowadzący, bo u mojego to tylko było dopochwowe i badanie ginekologiczne czy wszystko ok. A dodatkowo do mozna zrobić badanie z krwi i łączne z usg nazywa się to badanie prenatalne i są one nie obowiązkowe 😉AnnaB. lubi tę wiadomość
Rocznik 1990
12.2014 początek starań,
11.2015 zaczynamy leczenie Naprotechnologia,
Hiperprolaktynemia czynnosciowa, niski progesteron, podejrzenie endometriozy, niedobór Wit D3,
03.2016 nieudana próba HSG
04.2016 II cykl z Femarą i udało się ❤
12.2016 córeczka jest z nami👨👩👧 3280g, 54cm
03.2018 starania o rodzeństwo,
11.2018 początek leczenia
02-07.2019 VI. cykli z Letrazolem + Glucophage XR 750
26.09.2019 laparoskopia - wykryto i usunięto endometrioze 2 st., usunięto torbiel endometrialną na lewym jajniku, usunięto torbiel okołojajowodową na prawym jajowodzie, przeczyszczono jajowody.
10.2019 I cykl po laparo z Lametta
28.11. 2019 jest ❤️ dzidziuś 1,04cm
02.07.2020 synek jest z nami 👨👩👧👦 3660g, 56cm