X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    Dziewczyny ja wizytuję jutro o 9.15. To będzie 6+2, chyba już serducho powinno być?🤔 Ja chyba oszaleję 😥 tak się boję. W dodatku chyba jakaś infekcja mi się przyplątała, zapewne od progesteronu dopochwowego,który aplikuje już od miesiąca. Boli i piecze 😩😭

Ojoj no to współczuję infekcji...ja też mam dwa razy dziennie prog dopochwowo i mam nadzieję że w piątek mi powie że już z niego schodzimy... trzymam kciuku za serduszko :)

Justyna27 lubi tę wiadomość

lprki09kusm93td5.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu dzisiaj jakieś dziwne gluty ze mnie wylatują, sluz taki rozciągliwy jak przy owulacji tylko taki bardziej żółty, a do poniedziałku jeszcze 3 dni 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️mam nadzieję że to od progesteronu a nie żadna infekcja bo dzisiaj czuje jajniki trochę

zem3mg7ythr95x2e.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    Dziewczyny ja wizytuję jutro o 9.15. To będzie 6+2, chyba już serducho powinno być?🤔 Ja chyba oszaleję 😥 tak się boję. W dodatku chyba jakaś infekcja mi się przyplątała, zapewne od progesteronu dopochwowego,który aplikuje już od miesiąca. Boli i piecze 😩😭

Trzymam kciuki, z tą infekcja współczuję, oby szybko przeszło

Justyna27 lubi tę wiadomość

zem3mg7ythr95x2e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, można dołączyć do lipcówek? Prawdopodobny termin mam na 23.07. Jak się czujecie? Pozdrawiam

Anszelika, Zula36, Sylwunia82 lubią tę wiadomość

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, doradzcie bo sama nie wiem. Nikt z naszej rodziny nie wie jeszcze o ciąży, to nasza pierwsza, ale mój chłop jest straszną gadułą i chciałby całemu światu już obwieścić i stwierdził że może teraz na mikołajki powiedzielibyśmy naszym rodzicom 😅 A ja wiecie, boje się, chociaż w pracy już wszyscy wiedzą, bo tak się źle czuje że musiałam sobie to wszystko przeorganizować, jestem dopiero 7+4. Miałam USG w 6+1 gdzie widziałam pulsujące serduszko. Co byście zrobiły dziewczyny? Kolejna wizytę mam dopiero 15.12... Oczywiście głowa pełna obaw że wtedy się okaże że coś nie tak...

klz9mg7yyp19n25l.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    ja mam prenatalne na 22-ego (12sty tydzień). dzwoniłam tam gdzie będę miała prenatalne i powiedzieli mi że pappę najlepiej zrobić zrobić w 10 t + ...dni...co wypada mi na przyszły tydzień. Na wyniki się czeka do 5 dni roboczych. Wyniki będę mieć więc już tydzień przed prenatalnymi. A lekarz przeprowadzający usg będzie miał już wyniki z pappy w ręku.
    A to są cytaty z ich stronki:

"dlatego już od kilku lat na pytanie ‘kiedy wykonać badanie USG pierwszego trymestru’ odpowiadamy w skończonym 12 tygodniu, czyli 12+kilka dni! Nie w 11+, nie 13+."

"Jeśli lekarz prowadzący zaleca badanie biochemiczne wraz z USG w pierwszym trymestrze, optymalny pod względem czułości testu, jest czas dziesiątego tygodnia ciąży (jest to najlepszy okres do oceny kluczowego parametru PAPP-A). W 12 tygodniu wyniki z biochemii są już dostępne i mogą zostać wliczone do oceny ryzyka genetycznego jednoczasowo z usg. Takie podejście optymalizuje czułość badania, ogranicza liczbę wizyt pacjentki do absolutnego minimum i pozwala jednoczasowo skonsultować wyniki oznaczeń z krwi pacjentki oraz z badania ultrasonograficznego".

Pierwszy raz słyszę o wykonaniu PAPPa koniecznie w 10t + x dni. Rozumiem sens zrobienia go kilka dni wcześniej niż usg bo faktycznie wtedy wynik jest już na wizycie i wszystko wiesz od razu.
    Jeśli chodzi o USG to mówi się o CRL ze powinien być między 45mm a 84mm stad często się mówi o terminie 11t + 1d do 13t + 6d.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 14:50

anjaa25, vatolina lubią tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo u mnie sytuacja rodzinna jest trochę skomplikowana i niestety na święta nie będziemy wszyscy razem, razem będziemy teraz na 6.12. Gryzę się czy powiedzieć czy nie bo trochę mam obawy że za wcześnie, a z drugiej strony bylibyśmy wszyscy razem.
    Mimo wszystko skłaniam się chyba ku decyzji żeby nie mówić i poczekać do świat. Trudno najwyżej niektórzy dowiedzą się telefonicznie, ale przynajmniej to już będzie okolica 12 tygodnia i będę się czuć pewniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 14:55

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • maggaw Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy czytacie ale z bloga mamyginekolog

Test papp-a (a tak naprawdę to powinno to się mówić „test podwójny” wg. FMF) jest badaniem przesiewowym w kierunku zespołu Downa oraz innych wad genetycznych – dostarcza nam też informacji o funkcji łożyska – o czym wiele pacjentek nie wie. Jest to zwykłe pobranie krwi mamy, które można wykonać już od skończonego 8 tygodnia do 13+6. Z wygody test jest zazwyczaj pobierany w dniu badania USG, natomiast nie jest to konieczne. Ja swoim pacjentkom zazwyczaj zlecam już tydzień przed USG – żeby w dniu badania mieć dostępny wynik i wydać pacjentce pełny opis.

anjaa25 lubi tę wiadomość

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to ja jestem gadułą, ale rodzinie nie mówimy, żeby dupy nie truli telefonami milion razy dziennie. Dowiedzą się w wigilię. Będzie akurat 10tc. Chyba że gin ciąży nie potwierdzi 😱

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni wrote:
    Cześć, można dołączyć do lipcówek? Prawdopodobny termin mam na 23.07. Jak się czujecie? Pozdrawiam
    Hej, myślę że możesz 😁 ja sobie radośnie co drugi / trzeci dzień rzygam. I głowa mnie boli praktycznie codziennie 😒

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Hej, myślę że możesz 😁 ja sobie radośnie co drugi / trzeci dzień rzygam. I głowa mnie boli praktycznie codziennie 😒

Dzięki :) Ja na szczęście nie, ale bolą piersi - zaokrągliły się, mam mdłości i zgage. I to ciągłe zmęczenie... Nie mam siły nawet obiadu ugotować..

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba jestem jakaś inna.Nie dokucza mi wcale zmęczenie czy senność.Chodze spać 21.30-22 i po 7 godzinach budzę się wyspana.W dzień nie śpię(raz mi się zdarzyło).🤔

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Tęczowa Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:

Chciałabym co drugi dzień.. ja praktycznie codziennie kilka razy. Ale w pierwszej ciąży miałam tak samo

18.06.2020 Emma [*] 26 tc
    27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej nie miałam mdłości ani zachcianek i latałam na wysokości lamperii... Teraz już chyba stara jestem, codziennie śpię i najchętniej żarła bym słodkie, przegryzala ogórkiem i popychała fast foodem...

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna27 wrote:
    A co bierzesz?
    Luteina może uczulać.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nadal mam mdłości.
    Niedobrze jest mi praktycznie całymi dniami :(
    Troszkę lepiej jest jak jem regularnie.

Co do piersi, to w pierwszej ciąży były obolałe i nabrzmiałe. W tej są normalne, ale ja dopiero kilka dni temu odstawiłam córkę od piersi. Może jeszcze przyjdzie na nie czas :)

Dziewczyny, piszecie sporo o infekcjach.
    Ja miałam w poprzedniej ciąży. Uczuliła mnie Luteina, a później infekcja wyszła w cytologii. Wloklo się to za mną przez całą ciążę :(
    Czy któraś z Was pytała lekarza, czy można stosować trivagin?
    Zawsze lepiej byłoby zbudować dobrą florę, niż znowu mieć problemy.
    Dodam tylko, że to była jedyna moja infekcja w życiu.. W ciąży niezwykle łatwo o to.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Justyna27 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A co bierzesz?
    Luteina może uczulać.

Biorę Utrogest 400mg dwa razy dziennie. Wydaję mi się, że gdyby to było uczulenie to wyszłoby już wcześniej a tu dopiero po miesiącu używania więc myślę, że poprostu szał hormonalny + zaburzona flora bakteryjna zrobiły swoje🙄. Podobno wiele kobiet w ciąży łapie grzybka. Ja kiedyś miałam z tym problem ale teraz kupę lat był spokój.

Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
    22.10.20- Start 💉
    4.11.20- Punkcja: 8 oocytów, 5 dojrzałych, 4 zapłodniły się
    6.11.20- Transfer 2x dwudniowych zarodków
    13.11.20- cień cienia na teście 🍀
    20.11.20- 14dpt- HCG 521
    25.11.20- 18dpt- HCG 3000
    ckaiyx8dqf75en9n.png
  • Pietrovna Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    U nas to ja jestem gadułą, ale rodzinie nie mówimy, żeby dupy nie truli telefonami milion razy dziennie. Dowiedzą się w wigilię. Będzie akurat 10tc. Chyba że gin ciąży nie potwierdzi 😱

Hehe u nas już rodzice niemalze od testu widzieli ale ciąża była planowana , 5 lat przygotowań bo mama jest dietetykiem klinicznym- teraz mnie dalej prowadzi. Także rodzice męża i moi dziadkowie już wiedzą- żyjemy bardzo blisko. Nikt nie truje nam dupy 😊 ale rodzice są różni i niektórzy troskę wyrażają nadopiekuńczościa 🤪.

Ja 30, on 36
    Starania od 09.2020
    Obecnie: 10 tydzień ♥️
    Euthyrox 50
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro rano idę na badania z krwi i tam mam m.in. glukozę. A właśnie zjadłam talerz pierogów z truskawkami. Może przez to wyjść za wysoki wynik? Zapomniałam na śmierć o tym 🤦

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Sylwunia82 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek wrote:
    Szarlota dobrze że do poniedziałku niedaleko 🙂 ja też wizytuje w poniedziałek 🙂
    Też mam wizyte w poniedziałek.

Tabolek lubi tę wiadomość

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ