LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Wrzosowa94 wrote:Ania byłam u zwykłej lekarz i stwierdziła że mam pić siemię lniane i wziąć nospe i przejdzie
-
Ja też mam różne wspomnienia związane z przekraczaniem pewnych granic wobec mojej osoby na przestrzeni całego życia.. I o ile te sytuacje które miały miejsce w wieku wczesno nastoletnim i nie mam pretensji bo to był okres dojrzewania i burza hormonów to późniejsze akcje były już mega nieprzyjemne i stresujące. Czy to słownie czy przez dotyk. Niestety to zostaje w głowie na całe życie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 15:08
-
Aga kupiliśmy taka tapetę - jestem nią zachwycona! 😍 Wrzucilabym Wam zdjęcie jak wyszła na ścianie, ale nie umiem 😂
W każdym razie jakośc super, więc polecam, jest masa wzorów. My ja polozylismy na 3 ściankach w takiej wnęce gdzie stanie łóżeczko,w pokoju małej.
https://dekorillo.pl/produkt/tapeta-las-w-gestwinie-bez/Aga0801 lubi tę wiadomość
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
Śliczna tapeta! 😍 Dziękuję za link, widzę, że mają też piękne naklejki więc jest w czym wybierać 😀
-
L.aura wrote:Aga kupiliśmy taka tapetę - jestem nią zachwycona! 😍 Wrzucilabym Wam zdjęcie jak wyszła na ścianie, ale nie umiem 😂
W każdym razie jakośc super, więc polecam, jest masa wzorów. My ja polozylismy na 3 ściankach w takiej wnęce gdzie stanie łóżeczko,w pokoju małej.
https://dekorillo.pl/produkt/tapeta-las-w-gestwinie-bez/10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera -
Prawie codziennie mam jakieś bóle i kłucia. W każdej ciąży to miałam. Macica non stop się rozciąga i to w szybkim tempie, nie ma się co dziwić tym bólom. O ile są do zniesienia i nie są rwące czy promieniujące to nie ma się czym martwić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 18:51
smoothie, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Ja też nic jeszcze nie mam z rzeczy dla maluszka, poza dwoma rampersami w dinozaury, które kupiłam po prenatalnych 😅 codziennie prawie patrzę na jakieś ubranka czy inne rzeczy, ale nie mam odwagi zamówić na tym etapie, poczekam chociaż do połówkowych.
Z pracy co miesiąc dostawałam punkty, które mogę wydać w wybranym sklepie więc uzbierałam sobie tam już spoko sumkę i doładowałam sobie środki na empiku i mam już w koszyku dodany laktator, podgrzewacz do butelek i kosz na pieluszki 😁
W zeszłym tygodniu miałam okropny katar więc przełożyłam wizytę u dentysty na dzisiaj. Dzisiaj od rana się tym stresuję, nie wiem czemu tak mam ale jakoś zawsze panicznie się boję takich wizyt mimo, że już miałam wiele wizyt i wypełnień. Chyba właśnie przez to się zawsze stresuję bo wiem, że znowu będzie coś do zrobienia 😮💨 Zazdroszczę mojemu mężowi bo on skubany nie ma żadnych ubytków i zęby ma naprawdę bez problemów, oby nasze dziecko to po nim przejęło 😁
A co do imion to dalej niezdecydowane, ale myślę że po połówkowych bardziej ustalimy 😀
Wczoraj byłam u dentysty na przeglądzie, wydawało mi się, ze coś będę mieć do zrobienia, bo mnie pobolewalo, ale to tylko i na szczęście nadwrażliwość i krwawienie dziąseł, oby tak zostało. W pierwszej ciąży niestety to zaniedbałam, nic mnie nie bolało, wiec myslalam, ze aaaa pójdę sobie po porodzie, no poszłam i poleciały mi zeby w dosłownie 2 mies, zostawione kilka tys złotych🙈 także teraz pilnuje😁
-
Drogie przyszłe Mamy,
zwracam się z wielką prośbą o wypełnienie ankiety do mojej pracy magisterskiej pt. „Ocena stosowanej suplementacji diety oraz leków bez recepty przez kobiety w ciąży”:
https://forms.office.com/r/8L17vnTf0L
Ankieta jest skierowana do kobiet w ciąży, jest w pełni anonimowa i posłuży jedynie do celów naukowych.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc ❤️ -
AnnaE. wrote:Hyhy.. no u nas to samo. Starszy ma aktualnie 6 lat, a czapki i okulary przeciwsłoneczne na 14+. Kaszkiety nosi już dla dorosłych 😅
To u nas dokładnie odwrotnie 😂 mój 6latek nosi czapki dla 3 latków😂 wzrost waga w normie,ale jakoś ta głowa mała😁 młoda chyba tez taka będzie, sadzać po wymiarach główki z prenatalnych, No chyba ze nadrobi -
Aga0801 wrote:W ogóle to pojawił się już wątek październikowy! Ale ten czas leci 😁 macie dalej Wasze testy z 2 kreseczkami? Ja ostatnio po użyciu detektora sobie wyjęłam swoje, z tymi bladymi kreskami gdzie myślałam, że może to jakieś zafałszowane wyniki 🙈 A teraz nie mogę uwierzyć, że tym moim bladym kreseczkom tak pięknie bije serduszko 🥰❤
Zachowałam na pamiątkę te pierwsze🥰Aga0801 lubi tę wiadomość
-
Ja mam takie nie typowe pytanie, może głupie ale gdzie zadam jak nie tu 😃 czy w okresie przeziebienia/choroby mniej czujecie maluszki? Możliwe,że choroba tak wpływa na dziecko? Czy to raczej mało możliwe
Edit. Oczywiście wiem, że to za wcześnie na regularne ruchy ale jakoś tak od momentu choroby dziwnie odczuwam słabsze ruchy😃😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 23:26
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Nie wiem co myśleć o moim lekarz prowadzącym. Kilka lat temu chodziłam do niego jak miałam jakaś infekcje i raz do roku na cytologię. Wiem, ze jest dobrym specjalistą, ale mam wrażenie, ze prowadzenie ciąży go nudzi. Sam mi tak powiedział na wizycie w środę. Niby robi USG, pokazuje raczki, nozki, ale nic nie mierzy 😕 w środę faktycznie dzidzia siedziała z głową w nogach, tylko stopy i głowę nam pokazał, ale lekarz nawet tej główki nie mierzył 🤔 powiedział, ze na prenatalnych wszystko sprawdzą.
Nie chce zmieniać lekarza, bo on jest ordynatorem w szpitalu w którym chce rodzic, ale mam obawy, ze może czegoś nie zobaczyć gdyby coś się działo.
Nie bardzo nawet wiem o co pytać na tych wizytach… ja ogólnie jestem typem pacjenta, który nie zadaje wiele pytań, raczej słucham co lekarz ma mi do powiedzenia.
17.02 mam prenatalne (bedzie 20+0), ten lekarz tez nie jest bardzo rozmowny, ale wszystko mierzy i ma dobry sprzęt do USG😊
Ja jak byłam przeziębiona to czułam ruchy bardzo dobrze. Tylko moja dzidzia tak się przekręca, ze kopie mnie po plecach… myślałam ze to nie możliwe, ale lekarz powiedział, ze jeśli siedzi w takiej pozycji jak wtedy na badaniu to faktycznie kopie po kręgosłupie 😄
-
Justyna, ja też czuje lekki niedosyt właśnie po ostatniej wizycie, bo ani nie zmierzył crl jak stwierdził bo dziecko jest za dużew tym tc, i też go nie pomierzył pod względem wagi. I tak naprawdę nie wiem czy rośnie zgodnie z wiekiem ciąży, dowiem się dopiero na prenatalnych 😶
Mam też wizytę w 20+0 tylko 1 marca, a mój lekarz zacznie mierzyc/ważyć dziecko od 21 tc.
Justyna86 lubi tę wiadomość
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
Justyna86 wrote:Karola to może moj tez dopiero będzie mierzył?
W jakimś stopniu mu ufam, bo wierzę ze jest dobrym specjalistą.
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
Justyna86 wrote:Nie wiem co myśleć o moim lekarz prowadzącym. Kilka lat temu chodziłam do niego jak miałam jakaś infekcje i raz do roku na cytologię. Wiem, ze jest dobrym specjalistą, ale mam wrażenie, ze prowadzenie ciąży go nudzi. Sam mi tak powiedział na wizycie w środę. Niby robi USG, pokazuje raczki, nozki, ale nic nie mierzy 😕 w środę faktycznie dzidzia siedziała z głową w nogach, tylko stopy i głowę nam pokazał, ale lekarz nawet tej główki nie mierzył 🤔 powiedział, ze na prenatalnych wszystko sprawdzą.
Nie chce zmieniać lekarza, bo on jest ordynatorem w szpitalu w którym chce rodzic, ale mam obawy, ze może czegoś nie zobaczyć gdyby coś się działo.
Nie bardzo nawet wiem o co pytać na tych wizytach… ja ogólnie jestem typem pacjenta, który nie zadaje wiele pytań, raczej słucham co lekarz ma mi do powiedzenia.
17.02 mam prenatalne (bedzie 20+0), ten lekarz tez nie jest bardzo rozmowny, ale wszystko mierzy i ma dobry sprzęt do USG😊
Ja jak byłam przeziębiona to czułam ruchy bardzo dobrze. Tylko moja dzidzia tak się przekręca, ze kopie mnie po plecach… myślałam ze to nie możliwe, ale lekarz powiedział, ze jeśli siedzi w takiej pozycji jak wtedy na badaniu to faktycznie kopie po kręgosłupie 😄
No to mnie zszokowałaś. Szczerze to ja bym nie widziała sensu w takich wizytach bo co one wnoszą.
Jasne, pięknie, że lekarz pokazuje nam tego małego człowieka po serduchem, ale jego rolą jest dbać o jego dobrostan i reagować kiedy trzeba. Połówkowe u innego lekarza ok, będziesz miała aktualną wiedzę na temat zdrowia swojego dziecka, ale ciąża to jednak i niekiedy 40 tyg. to potem będziecie tylko oglądać bobasa?
Chyba, że prowadzisz ciąże podwójnie i czujesz się zaopiekowana ale po tym poście to chyba widzę, że nie do końca tak jest 💁
Nie musisz wiedzieć o co pytać, ale powinnaś pytać o wszystko co chcesz możesz poszerzać własną wiedzę ale po to oddajemy się w ręce specjalisty żeby nam wyjaśniał krok po kroku to co ważne na danym etapie ciąży, postępował zgodnie z wiedzą medyczną, zaleceniami itd.
Nie rozumiem czemu prowadzi ciąże i otwarcie mówi, że to go nudzi i ktoś inny pomierzy. Z takim podejściem to powinien Ci polecić kogoś kto się Wami zajmie od A do Z ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2023, 10:58
Justyna86 lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:W ogóle to pojawił się już wątek październikowy! Ale ten czas leci 😁 macie dalej Wasze testy z 2 kreseczkami? Ja ostatnio po użyciu detektora sobie wyjęłam swoje, z tymi bladymi kreskami gdzie myślałam, że może to jakieś zafałszowane wyniki 🙈 A teraz nie mogę uwierzyć, że tym moim bladym kreseczkom tak pięknie bije serduszko 🥰❤
Też mam ! 🥰 Kupiłam specjalnie taki sam jak w ciąży z córką i zrobiłam nawet w tym samym terminie tzn.miesiączkowym. Pięknie popatrzeć, że są taaak łudząco podobne do siebie. Ciekawe jak dalej 😄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2023, 11:02
Aga0801 lubi tę wiadomość
-
JustynaKaaa wrote:L.aura a jak jakościowo ta tapeta? Ona z tych grubszych jest? Tez się powoli rozglądam i patrzyłam na tę stronę
Nie jest raczej grubsza, ale nie mam porównania w sumie z innymi 🤔 natomiast jakościowo wydaje się super, ma taką lekka strukturę jakby płótna i będzie się nią łatwo czyścić ściereczka na bank. Wybraliśmy poliestrowa (jest jeszcze do wyboru flizelinowa)JustynaKaaa lubi tę wiadomość
Ona: '92, hormony, drożność jajowodów, kariotyp - ok
AMH 3,6
występują cykle bezowulacyjne; lekkie PCO
Inofolic combi 2x1 tabl., koenzym q10
On: '92, obniżone niektóre parametry nasienia, mała objętość (0,5-1 ml), morfologia 4%, fDNA 17%, HBA 65%, Kariotyp - ok
Fertilman Plus 2x2 tabl.
01.2020: początek starań
02.2022: start długi protokół ICSI/PICSI/FAMSI
26.02.22 punkcja - > 2 blastki
3.03.22 transfer ET 5.1.1 😔
18.05.22 FET blastki 3.2.2 😔
⏳Suple, diagnostyka przed drugą procedurą...
która nie doszła do skutku, bo naturals z zaskoczenia 🥰
6+5 jest ❤️ crl 0,32 cm
8+0 1,54 cm ❤️
10+3 3,51 cm ❤️
11+3 4,61 cm ❤️
12+1 5,61 cm prenatalne + PAPP-A oraz NIFTY ok, niskie ryzyka ❤️ DZIEWCZYNKA! 🥰
Połówkowe ok ❤️ -
L.aura wrote:Nie jest raczej grubsza, ale nie mam porównania w sumie z innymi 🤔 natomiast jakościowo wydaje się super, ma taką lekka strukturę jakby płótna i będzie się nią łatwo czyścić ściereczka na bank. Wybraliśmy poliestrowa (jest jeszcze do wyboru flizelinowa)10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera