LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
AnnaE. wrote:Z cyckami to na prawdę jest różnie. Mi akurat urosły już bardzo bo normalnie jestem płaska. Ale już widzę teraz, że większe nie będą do porodu. Bo w poprzednich ciążach nie były większe niż mam teraz. Po porodzie po około 3 dobach pojawia się nawał, więc wtedy cycki robią się w kilka godzin jeszcze większe i twarde jak melony i na ten okres najlepiej mieć stanik bardzo elastyczny (najlepiej taki uszyty na zakładkę jak niektóre bluzki do karmienia - są takie w H&M) żeby nie ściskać cycków bo można się nabawić zapalenia. Wygląd takiego stanika nie jest istotny bo i tak wiecznie będzie przeciekał (mimo wkładek laktacyjnych) i często trzeba zmieniać Po stabilizacji laktacji czyli po około 1-2 miesiącach można przerzucić się na coś ładniejszego. Ja ze swojego doświadczenia polecam raczej dość elastyczne bo cycki w okresie karmienia zmieniają się milion razy, ale i tak chyba trzeba wypróbować różne rodzaje bo każdy lubi co innego. Nie polecam na pewno ze sztucznych materiałów i usztywnianych choć nie wiem jak jest przy na prawdę dużych piersiach, być może takie usztywniane są wtedy niezbędne.
Usztywniane też są ok, miałam taki fajny z noopies(na wyjścia), kupię też kilka miękkich w h&m. Dla mnie te do karmienia są takie trochę bezkształtne i nie będę ich potem nosić więc postaram się upolować coś na promocji.
Nie polecam naturalnie tych z gąbką i materiałem jak poliester bo w tym można się dosłownie zaparzyć ! Nie na lato takie wytwory. Dostałam taki w prezencie i było to paskudztwo.
Akurat ze stanikami poczekam bo to taki zakup który da się szybko załatwić,a pamiętam,że jak zaczęłam karmić to były naprawdę wielkieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 16:16
-
Tez postanowiłam czekać z niektórymi zakupami - znalazłam fajny zestaw z microlife laktator + nebulizator + termometr, i myślałam nad zamówieniem ale jak się dowiedziałam ze lejki do laktatorów tez są rożnej wielkości, i ze teraz to jeszcze bez sensu dobierać to sobie odpuściłam - codziennie się dowiaduje jak wiele jeszcze nie wiem 😅
-
Tez czekam z zakupem biustonoszy do karmienia, bo przy pierwszym dziecku po wyjściu ze szpitala biust miałam ogromny i teraz pewnie tez tak będzie bo już jest bardzo duży😳 Na teraz kupiłam sobie z Triumpha takie nieusztywniane, wygodne
Jeśli chodzi o euthyrox to ja zażywam zaraz po przebudzeniu (mam tabletki i wodę obok łóżka), śniadanie jem po ok 30 minutach, później zażywam magnez i Pregna plusWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 16:40
IKA lubi tę wiadomość
-
IKA wrote:Dziewczyny z powodu niskiej ferrytyna pani doktor zmieniła mi suplement z pueri duo na prengne plusz żelazem. Z powodu niedoczynności przyjmuje również eutyrox 50. Zapomniałam dopytać, jak przyjmować tą pregne, w sensie ile po zażyciu eutyroxu, czy któraś ma podobna sytuację? Jeśli tak bardzo proszę o odpowiedź. U nas dzisiaj okazało się, że z chłopczyka zrobiła się dziewczynka💙💗
Biorę euthyrox na noc, właśnie przez to,że rano brałam żelazo(przed ciążą). A jak przestałam je brać to i tak euthyrox został na noc
Ale najważniejsze żeby między euthyroxem,a żelazem były 4h przerwy.
Gratuluję córeczki 💗
-
smoothie wrote:Biorę euthyrox na noc, właśnie przez to,że rano brałam żelazo(przed ciążą). A jak przestałam je brać to i tak euthyrox został na noc
Ale najważniejsze żeby między euthyroxem,a żelazem były 4h przerwy.
Gratuluję córeczki 💗smoothie, madzialenaa lubią tę wiadomość
-
smoothie wrote:A dziewczyny, ma może któraś euthyrox 25? Poproszę gina na wizycie, ale się obejrzałam, że kończę.
-
IKA wrote:Dziękuję pięknie za odpowiedź. A żelazo na czczo czy to już niekoniecznie? I dziękuje za gratulacje, muszę przywyknąć do tej myśli, że w brzuszku mieszka Zuzia a nie Kubuś, i zacząć kompletować ciuszki dla dzieczynki, zaczęłam już kupować dla chłopca:) Maz sie smieje, że takiego wybitnego profesora na prenatalnych oszukała, dawał 90% szans na chłopaka:)
Na czczo nie wszystkim służy i nie zawsze dobrze się wchłania.Ja brałam 2x1 stąd rozdzieliłam -jedną na czczo w towarzystwie kapsułki z witaminą C, a drugą po południu w towarzystwie posiłku bogatego w C.
Ty masz pregnę, a nie samodzielne żelazo więc możesz spróbować spokojnie po śniadaniu.IKA lubi tę wiadomość
-
Willsee wrote:Tez postanowiłam czekać z niektórymi zakupami - znalazłam fajny zestaw z microlife laktator + nebulizator + termometr, i myślałam nad zamówieniem ale jak się dowiedziałam ze lejki do laktatorów tez są rożnej wielkości, i ze teraz to jeszcze bez sensu dobierać to sobie odpuściłam - codziennie się dowiaduje jak wiele jeszcze nie wiem 😅
-
IKA wrote:Dziewczyny z powodu niskiej ferrytyna pani doktor zmieniła mi suplement z pueri duo na prengne plusz żelazem. Z powodu niedoczynności przyjmuje również eutyrox 50. Zapomniałam dopytać, jak przyjmować tą pregne, w sensie ile po zażyciu eutyroxu, czy któraś ma podobna sytuację? Jeśli tak bardzo proszę o odpowiedź. U nas dzisiaj okazało się, że z chłopczyka zrobiła się dziewczynka💙💗
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 19:27
IKA lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Willsee a jak z tym moczem? Bierzesz jeszcze antybiotyk czy już skończyłaś?
Skończyłam wczoraj antybiotyk, właśnie odebrałam wyniki moczu - nie są idealne, ale wysłałam do prowadzącego i jego zdaniem są o niebo lepsze i czy przypadkiem dobrze pobrałam próbkę🫠 także powtórzę znowu ten mocz końcem tygodnia, ale jestem już spokojna że widać faktyczną poprawę 😊
Aga0801, madzialenaa lubią tę wiadomość
-
smoothie wrote:IKA, a w ogóle jaką masz obecnie ferrytynę? Muszę zbadać i tak zwlekam bo się boję rezultatu :>
-
W aptece bez recepty nie dostanie się euthyroxu niestety. Nawet w ciaży. Jedynie niektóre apteki wydają swoim zaprzyjaźnionym pacjentom leki na receptę pod warunkiem że doniosą receptę lub mają zaprzyjaźnionego lekarza który wypisuje aptece recepty.
Ja muszę kupić jakiś miękki stanik albo sportowy. Nadal mam powiększone węzły lub już sama nie wiem co i przy ucisku boli już samo z siebie. Synek odstawiony więc mam nadzieję że samo niedługo to się unormuje. W domu chodzę bez stanika ale do sklepu czy gdziekolwiek coś muszę wygodnego dla siebie mieć. Zamówiłam dla siebie adidaski na wiosnę 🤩 matka też coś musi mieć z życia 😁 a lato oby było łaskawe. W pierwszej ciąży z córką już wiosna dawała w kość. Urodziłam w maju a myślałam że zejdę , okna były na szerz otwarte. W ciąży jak było za gorąco na dworze robiło mi się słabo , miałam wrażenie że idę jak pijana i unoszę się do tego nad ziemią 🤣🙈 a teraz nie wiem jak wyrobię do końca czerwca jeżeli mają być upały. -
IKA wrote:37 niby w normie ale ginekolog ostrzegała,że będzie gwałtownie spadać. 4 tygodnie temu miałam 101. Zakres prawidłowy w laboratorium którym robię 12-150. Lepiej zrobić
Ładna ! a ponad 100 to kosmos 🙈 Fajnie, że ginekolog kontroluje.
Zaczynałam ciąże z wynikiem 20, potem mi spadła o połowę i ostatnio znowu wzrosła. Tylko ja póki co na samej laktoferynie jestem. Zbadam na pewno😒 -
Hejka
Zaraz spróbuje Was nadrobić
Z nowości to byłam tydzień temu u swojego lekarza i nasza dziewczynka została potwierdzona 😁 2 marca mam II prenatalne i zobaczymy. Ja chyba do samego końca nie uwierzę 🙈
Co do zakupów to mamy już bujaczek, wózek, ciuszki do rozmiaru 68 , zapas pieluch w rozmiarze 1 i 2 🙈😛 Co do wozka to wybrałam Bebetto Luca 😁
Akuszerka zdrówka życzę!Aga0801, madzialenaa lubią tę wiadomość
-
mama3jki wrote:Hejka
Zaraz spróbuje Was nadrobić
Z nowości to byłam tydzień temu u swojego lekarza i nasza dziewczynka została potwierdzona 😁 2 marca mam II prenatalne i zobaczymy. Ja chyba do samego końca nie uwierzę 🙈
Co do zakupów to mamy już bujaczek, wózek, ciuszki do rozmiaru 68 , zapas pieluch w rozmiarze 1 i 2 🙈😛 Co do wozka to wybrałam Bebetto Luca 😁
Akuszerka zdrówka życzę!
Pierwsza dziewczynka w rodzinie, aaa to już rozumiem to szaleństwo 🙈😁mama3jki lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Pierwsza dziewczynka w rodzinie, aaa to już rozumiem to szaleństwo 🙈😁
Dokładnie 😂🙈😍smoothie lubi tę wiadomość
-
Są takie strony: „receptomat” „e-recepta” „pewna recepta” można się skonsultować online z lekarzem i wypisują receptę. Ja osłabicie nie korzystałam ale koleżanki tak i podobno bezproblemowo.