LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulina1106 wrote:I ja się nieśmiało przywitam:) dzisiaj beta 142, mam nadzieję, że zostanę na fioletowej stronie dłużej niż ostatnio:)
U mnie termin wg OM 23.07;)
Ogromne gatulacje! 😉 choć się nie znamy, śledziłam Twoja historię na weterankach. 😉Paulina1106 lubi tę wiadomość
07.23 Misia 🩷👶 -
Kluska95 wrote:Ogromne gatulacje! 😉 choć się nie znamy, śledziłam Twoja historię na weterankach. 😉
Dziękuję😍
A to forum nigdy nie przestanie mnie zadziwiać, jest tu taki ogrom życzliwości!
Tobie również życzę nuuuudnej ciąży:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 23:40
Monia! lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry wszystkim
dziecko odstawione do przedszkola, ja już w pracy od 7 i czekam jak na szpilkach na moją dzisiejszą wizytę.
Witam również nowe lipcóweczki
To prawda że to forum to ogrom życzliwości i wiedzy, wsparcia i dobrych słów, w poprzedniej ciąży też tu się rozgościłam a z dziewczynami na fb do dziś mamy grupę i utrzymujemy kontakty
I mocno trzymam kciuki za wszystkie nasze wizyty
Willsee, Anett93, smoothie, akuszerka89, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Oleczek wrote:Dzień dobry wszystkim
dziecko odstawione do przedszkola, ja już w pracy od 7 i czekam jak na szpilkach na moją dzisiejszą wizytę.
Witam również nowe lipcóweczki
To prawda że to forum to ogrom życzliwości i wiedzy, wsparcia i dobrych słów, w poprzedniej ciąży też tu się rozgościłam a z dziewczynami na fb do dziś mamy grupę i utrzymujemy kontakty
I mocno trzymam kciuki za wszystkie nasze wizyty
-
Oleczek powodzenia na wizycie ❤ trzymam kciuki za kolejne serduszko lipcowe 🤞
-
Akuszerka kurcze może źle napisałam gdzieś wyzej ale wizyta dziś była.
Ciąża zagnieżdżona widać ładne ciałko żółte i bijące serduszko. Zarodek ok 0.3 cm więc malutki. Ciąża młodsza o jakieś 5 dni więc zamiast 6+4 dziś 6 równe by było.
Mam skierowanie na badania a że biorę metformine na io to już mam zrobić krzywa cukrowa🤮🤮 ogólnie lekarka zdziwiona że poprzednia ciąża była prowadzona cała na mecie.Aga0801, Willsee, akuszerka89, smoothie, Anett93, beti97 lubią tę wiadomość
-
Ej dziewczyny a czy któraś z Was latała w ciąży? Chodzi mi o taką wczesną ciąże jak teraz
Planowaliśmy lecieć na wakacje, trafiła się faja oferta ale nie wiemy co robić. Bo niby nie ma jakiś przeciwskazań ale z drugiej strony jeśli coś się stanie to będę się obwiniać…
Oleczek gratulacje!
A chyba teraz więcej lekarzy nie każe odstawiać mety w ciąży? Tylko to pewnie zależy od lekarza właśnie…Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 13:18
-
Oleczek gratuluję wizyty i współczuję krzywej cukrowej, to chyba najgorsze badanie w ciąży jakie jest:-/
Ogólnie wg najnowszych wytycznych powinno odstawić się metformine w momencie potwierdzenia ciąży - jak dam radę to postaram się znaleźć źródło badania i powód odstawiania z teraz niestety nie pamiętamOleczek lubi tę wiadomość
-
Oleczek wrote:Akuszerka kurcze może źle napisałam gdzieś wyzej ale wizyta dziś była.
Ciąża zagnieżdżona widać ładne ciałko żółte i bijące serduszko. Zarodek ok 0.3 cm więc malutki. Ciąża młodsza o jakieś 5 dni więc zamiast 6+4 dziś 6 równe by było.
Mam skierowanie na badania a że biorę metformine na io to już mam zrobić krzywa cukrowa🤮🤮 ogólnie lekarka zdziwiona że poprzednia ciąża była prowadzona cała na mecie.
Gratuluję !! a do kiedy masz brać metforminę ?Jaką masz dawkę ?
Akuszerka wytycznych chyba nie ma.Ale jeśli coś masz to chętnie poczytam.
W Polsce metforminy się nie stosuje w ciąży stąd ginekolodzy są na nie, ale znam takich którzy całe ciąże prowadzą na mecie. Czyli zależy na kogo trafisz.
Sama mam dawkę 750xr(tak naprawdę 1500xr ale zaszłam w ciążę akurat jak sobie zmniejszyłam więc nie wprowadzam zmian:>:>).Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2022, 14:56
-
Tyle znalazłam na szybko. Całkiem świeże.
https://mamaginekolog.pl/trudne-pytania/ciaza-i-porod-trudne-pytania/czy-odstawic-metformine-w-ciazy/
Ja bym była nawet za, tylko ciekawe jak lekarz/e. -
Znalazłam zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2020r dotyczące metforminy w okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu
II. Model opieki nad ciężarną chorą na cukrzycę
1. Wszystkie kobiety chore na cukrzycę w okresie planowania ciąży, w czasie ciąży i podczas połogu powinny pozostawać pod opieką zespołu diabetologiczno-
-położniczego (perinatologa) mającego doĂświadczenie w tej dziedzinie. Kobiety z cukrzycą typu 2 otrzymujące leki doustne wymagają już w okresie planowania ciąży
zastosowania insulinoterapii w celu uzyskania prawidłowego wyrównania glikemii. Dopuszcza się jedynie stosowanie metforminy u kobiet z cukrzycÈ typu 2 w okresie przedkoncepcyjnym w dawkach terapeutycznych w sytuacji, gdy zapewnia ona optymalnÈ kontrolÚ wyrównania metabolicznego. Inhibitory SGLT-2, jak i agoniĂci
receptora GLP-1 w chwili obecnej nie posiadajÈ badañ
dopuszczajÈcych do stosowania w okresie ciÈĝy i nie
powinny byÊ stosowane w okresie planowania ciÈĝy.
Kaĝdy lekarz majÈcy pod swojÈ opiekÈ pacjentkÚ chorujÈcÈ na cukrzycÚ typu 2 powinien regularnie omawiaÊ z niÈ plany dotyczÈce prokreacji i informowaÊ
o koniecznoĂci planowania ciÈĝy ze wzglÚdu na obecnoĂÊ zïoĝonych czynników ryzyka niepowodzenia poïoĝniczego w tej populacji kobietOleczek lubi tę wiadomość
-
Czyli standardowo, co lekarz to opinia. Mi Endo mówiła że od razu odstawiamy metforminę jak tylko dowiem się o ciąży
-
Oleczek wrote:Akuszerka kurcze może źle napisałam gdzieś wyzej ale wizyta dziś była.
Mam skierowanie na badania a że biorę metformine na io to już mam zrobić krzywa cukrowa🤮🤮 ogólnie lekarka zdziwiona że poprzednia ciąża była prowadzona cała na mecie.
Gratulacje ❤️Oleczek lubi tę wiadomość
👩30 🧔29
👩🧔2016
👰🤵♂️2020
Starania o pierwszą dzidzię od 12.2021 💙
07.11.2022 - 12dpo ⏸️ - beta 17.7 🤰
24.11.2022 - (6+2) 0.3cm widocznego zarodka 🥰
08.12.2022 - (8+2) 1.5cm Dzidzi z bijącym ❤️
29.12.2022 - (11+2) 4.5cm Małego Cuda ❤️
12.01.2023 - (13+2) I prenatalne,
6.7cm prawdopodobnie chłopiec 💙🧑
16.02.2023 - (18+2) 244g szczęścia 💙
02.03.2023 - (20+2) II prenatalne, 340g zdrowego chłopca 💙
16.03.2023 - (22+2) 475g 💙
13.04.2023 - (26+2) Wojtuś 770g 💙
11.05.2023 - (30+2) 1607g 💙
15.05.2023 - (30+6) III prenatalne, 1645g 💙 zdrowy🧑
01.06.2023 - (33+2) Klocuś 2446g 💙🙈😅
29.06.2023 - (37+2) 3190g 💙
14.07.2023 - (39+3) Wojtusiowi się nie spieszy 🤷♀️
18.07.2023 - (40+0) wizyta, wychodź synku 💙💚
25.07.2023 - (41+0) Wojtuś na świecie 💙🧑 -
Oleczek Gratulacje ❤️ Kolejne dobre wieści. Oby tylko takie na naszych lipcówkach były ! Mi dzień też w miarę szybko zleciał .Od wczoraj jestem jakaś spokojniejsza. W ogóle dostałam euthyrox za free 😎 aż się zdziwiłam. Akuszerka dla mnie krzywa cukrowa też jest najgorszym badaniem. Mam wrażenie że 🤢 ratuje mnie tylko coś do wachlowania. Skończyły mi się witaminy. Muszę coś kupić . Podczytałam Pana Tabletkę i teraz sama nie wiem na co się zdecydować.
Oleczek lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, po pierwsze chciałam wam serdecznie pogratulowac:))
ja niedawno też zobaczyłam II na teście:))
To moja pierwsza ciąża więc szczerze mówiąc nie wiem troche w co ręce włożyć, co i jak itd... nie mam swojego stałego ginekologa, zazwyczaj chodze do różnych prywatnie
Narazie zrobiłam badania w kierunku teżca, różyczki, tsh, ft4akuszerka89, Aga0801, smoothie, RudaMaruda lubią tę wiadomość
-
Jestem po wizycie. Mamy 1.5 cm zarodka z bijącym sercem .
Termin na USG zmienił się z 5.07 na 29.30.
Wiem jednak dokładnie kiedy była owu także jak dla mnie to zostaje ten lipiecakuszerka89, Aga0801, smoothie, Paulina1106, RudaMaruda, Oleczek, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Epidrac witaj:-) cieszymy się że do nas dolaczylas:-)
jjana6667 cudownie! Ale maluszek już duży ❤️
Dopisze Ci drugi termin na naszej liście
PS. listę wkleiłam na pierwszej stronie i staram się ja aktualizowaćEpidrac, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Epidrac, witaj 😊 jjana super wieści 🥰
Epidrac lubi tę wiadomość
-
Cześć Kobietki!
Ja tylko chciałam Wam pogratulować szczęśliwych wizyt i przywitać się z kolejnymi lipcówkami!
Cały czas czytam i cieszę się każdą Waszą wizytą jakby była moja 🤦♀️ Chyba się jeszcze bardziej emocjonalna zrobiłam w tej ciąży 😜
I ja jestem chyba nienormalna, ale dla mnie test obciążenia glukozą był spoko. Położna pytała czy nic mi nie jest, bo ta glukoza tak mi smakowała, że ledwo się powstrzymywałam żeby nie wypić jej duszkiem. Jedyne nieprzyjemności to kłucie co godzinę.
A co do Pana Tabletki też po poleceni posta sama przeczytałam jeszcze raz i też miałam mętlik w głowie 🤣 Zostałam jednak przy decyzji o braniu przez ciążę Composity, bo zawartość DHA ze standaryzowanych olejów mnie przekonała. A poza tym to wszystkie te suplementy, które miały wymagane ilości potrzebnych elementów wyglądały dla mnie tak samo.